Terriers (pilot) – serijala.com
Trenutno čitaš
Terriers (pilot)

Terriers (pilot)

Od ljudi koji su stvorili The Shield, radili na Fireflyu i Wonderfallsima… dolazi nešto sasvim nespektakularno.

Terriers, FX-ova nova dramedija (ugh) o bivšem policajcu (i bivšem alkoholičaru) Hanku (Donal Logue, no, zovimo ga Domagoj) i njegovm partneru Brittu (Michael Raymond-James); dvojcu privatnih detektiva (čiji biznis, naravno, nije prijavljen kao takav zbog poreza i nameta i previše pitanja).

Hanka nazove stari prijatelj iz pijaničkih dana, moleći ga za pomoć s kćeri koja je upala u neke nevolje. Eleanor (kćer u pitanju), radila je za bogatog i utjecajnog lika do prije tjedan dana kada je nestala.

Sada stanite i pokušajte zamisliti neki neočekivani rasplet događaja. Nije jednostavno, jer ovakvu priču vidjeli smo već tisuće puta, no vjerojatno je izvedivo. A sada, nabrojite osamdeset i sedam već viđenih raspleta. Da sam napisao još dvije – tri značajke radnje, možda bi mogli i rekonstruirati čitavu epizodu.

Ne bih htio ovo pretvoriti u priču o otupljenosti gledateljstva i konstantnom povećavanju granice nakon koje će nas neka serija oduševiti (ova je previše mediokritetna za potezanje takvih pitanja), niti o tome da i prosječne serije moraju imati svoje mjesto na televiziji (a moraju), no… od nekih autora očekujem više od prosjeka.

Moram priznati da od filmova kojima je Ted Griffin scenarist nisam gledao ništa (da, čak ni Oceanovih 11) – s druge strane, filmografija mu djeluje prilično zanimljivo – čekirajte imdb. Showrunneri su ti koji su me privukli ovoj seriji. OK, i Donal Logue, jer Grounded for Life mi je bila prilično draga serija, pa je lijepo vidjeti ga u novoj glavnoj ulozi. Još kad bi i kćer mu iz GFL dobila neku ulogicu, eh.

Showrunneri. Shawn Ryan i Tim Minear. Prvog po imenu prepoznaju gotovo svi koji čitaju sajtove o TV serijama; drugog, samo veći teve geekovi. Ryanov najpoznatiji rad je The Shield, nadaleko, sveprisutno i svezasluženo hvaljena policijska drama. Minear je između ostalog radio na Dollhouseu, Angelu, Fireflyu, Wonderfallsima, Driveu, The Insideu. Od toga je na svima osim prve bio showrunner, a zadnjima dvjema autor ili koautor. Većini njih zajedničko je što imaju ravno trinaest epizoda, na ovaj ili onaj način su pomaknute te, epizode koje je on potpisao često su… nešto posebno dobro.

Zanimljivo je i da su njih dvojica radili skupa na Angelu, i ne samo to da je Minear tamo bio šef Ryanu, već je i, prema ovom beznačajnom komadu trivie koji čak ni meni nije bio poznat, on prilično utjecao na Ryanov stil pisanja. Deset godina kasnije, učenik završava jedan od stupova moderne televizije, dok učitelj još uvijek radi na pomaknutim trinaestepizodnim kultnim serijama.

Nakon svega ovoga, vjerojatno vas ne čude visoka očekivanja, jer od autora s ovakvim pedigreom, i još k tome kombinacijom njihovih talenata, očekuju se samo remek djela. Još tužnije je, u biti, što serija stvarno nije loša. Kemija glavnih glumaca je dobra, likovi su simpatični, tempo je dobar, obe epizode dosad emitirane su zabavne i uvijek se mogu nadati da će prerasti i u nešto više, no, realno, obojici je ovo samo posao koji se plaća. Najtužnije je što ću ih nastaviti gledati, dok Shield još nisam završio, sa Mad Menima jako kasnim, a Sons of Anarchy i Deadwood netaknute stoje downloadane.

Preporuka za kraj: pogledajte prvo sve druge serije spomenute u članku, a tek nakon toga eventualno Terrierse.

6.2 10 1
6.2

Žanr: Dramedija

Autor: Ted Griffin, Shawn Ryan

Mreža: FX

Glume: Donal Logue, Michael Raymond-James, Laura Allen, Rockmond Dunbar, Jamie Denbo, Kimberly Quinn

Datum premijere: 8. rujan 2010.

5 komentara
  • Zasto ti BB i MM stoje sa strane? :O
    Vidio sam recenzije prije nego sam pogledao pilot, sve redom pozitivne, a meni nije jasno na temelju cega… Zabana je, sort of, ali nema supstance uopće. Mozda pogledam jos koju epizodu prije nego odustanem, ovisno o kvaliteti ostalih novih serija…

  • Zato što ih ne stignem pogledati. Pogledam ih pet u komadu, i to kad je kišni dan i nemam drugog posla, i onda ostavim za kasnije :)

    Problem s Terriersom je taj što je serija u jesenskom terminu. Da je u ljetnom ili zimskom ne bi imala jaku konkurenciju pa bi bila gledana. Ovako se mora boriti sa svim ostalim serijama.

  • Ni ja nisam bio oduševljen pilotom, ali treća epizoda je zakon, ako ovako nastave ovo će mi biti omiljena serija.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861