Sharp Object — Vrhunska drama u kojoj obitelj ostavlja najdublje ožiljke – serijala.com
Trenutno čitaš
Sharp Object — Vrhunska drama u kojoj obitelj ostavlja najdublje ožiljke

Sharp Object — Vrhunska drama u kojoj obitelj ostavlja najdublje ožiljke

Najhvaljenija serija ovog ljeta, osmodijelna je limitirana mini-serija Sharp Objects koju prikazuje HBO, a koju se zaista isplati pogledati makar vam se na prvu čini spora. Adaptacija istoimenog romana Gillian Flynn, koja je zaslužna i za predložak koji je Fincher adaptirao u “Gone Girl”, ponovno stavlja u fokus antijunakinju, kao i žensko iskustvo postojanja općenito. Opijajuću gotičku misteriju za ekran je prilagodila Marti Noxon, koja se isprofilirala u pisanju snažnih ženskih likova (UnREAL, Buffy) koji su proživjeli traume i hodaju svijetom poput otvorene rane.

Predvođena brilijantnom glumom peterostruko nominirane za nagradu Oscar, Amy Adams, Sharp Objects secira život u malom južnjačkim gradiću, fiktivnom Wind Gapu u Missouriju, iskapa sloj po sloj misterije oko nestanka i ubojstava dviju djevojčica, cijelo vrijeme istražujući najveći misterij i glavni fokus serije – njenog glavnog lika, Camille Preaker.

Camille, polufunkcionirajuća alkoholičarka i novinarka se nakon više godina bijega iz gradića u kojem je odrasla, u nj vraća po zadatku svog urednika i očinske figure kako bi napisala reportažu o nestanku djevojčice koja bude ubrzo nađena mrtva. Amy Adams, koja je dosad utjelovljivala uglavnom veselije i vedre uloge se u potpunosti tranformirala u ruinu od osobe koja uvijek u torbici nosi bočicu od vode napunjenu žestokim alkoholom, naoružanu sarkazmom, a mrljavu od jučer nanesene maskare te uvijek odjevenu u crno s dugim rukavima kojima sakriva ožiljke koje si je sama nanosila urezujući oštrim predmetima razne riječi u vlastitu kožu nadajući se tako pobjeći od unutarnje boli.

Najveći dio serije gledatelj dijeli perspektivu s Camille, a redatelj Jean-Marc Vallé (Big Little Lies) savršeno je iskoristio tu priliku učinivši nešto vrlo upečatljivo i svježe. Vizualni prikaz sjećanja nije dosad ni u jednoj seriji bio ovako vješto i maštovito uklopljen, vrhunskom montažom kao da dijelimo pojedini doživljaj s Camille i tako vidimo čega se ona prisjeti ili što osjeća kad vidi određenu osobu, čuje određeni zvuk ili najčešće, bude na nekom mjestu. Tako u kutu sobe možda vidimo njenu mlađu sestru i isprve ne shvatimo da to što vidimo nije sada tamo, ali je nekad bilo, tu sobu vidimo kako je izgledala prije 20 godina pa shvatimo da se radi o sjećanju. Na taj način zapravo dijelimo dezorijentiranost s Camille, koja se nakon više godina vratila na mjesto koje joj je istovremeno i poznato i strano. Radi takvog narativnog pristupa, u kojem se istovremeno miješa sadašnjost s prošlosti i sjećanjima, početak serije je nešto sporiji od ostatka, vjerojatno kako bi se dalo gledatelju šansa da se privikne na takav način izlaganja unutrašnjosti i introspekcije Camille. Vidjevši Camille kao dijete, kao tinejdžerku i kao odraslu osobu, epizodu kroz epizodu polako ljuštimo sve što joj se događalo kroz život i što ju je sve transformiralo u to što je danas. Za potpuno shvaćanje Camille najvažnija je ipak njena obitelj, čija je glava matrijarh Adora, savršena južnjačka dama, utjelovljenje pasivne agresije i pristojnog zlostavljanja, koju je savršeno hladno utjelovila Patricia Clarkson, kao i njena polusestra Amma, koja je istovremeno demon i anđeo, slatka mala djevojčica i odvratni bully. Elizu Scanlen, koja nosi skoro pa neizvedivu i nemoguću ulogu Amme i u njoj je izvrsna, sigurno čeka sjajna glumačka budućnost.

Dakle, još jedna serija u kojoj rješavanje slučaja ubojstava nije glavna okosnica radnje, tako da za redovno ubojstvo prije spavanja radije pogledajte neki standardniji “murder of the week” procedural. Misterij ubojstava dviju djevojčica u malom gradiću je iskorišten kao alat kojim se oslikava zapanjujući psihološki portret glavne junakinje i razotkriva kako taj grad ispod svoje mirne južnjačke vanjštine koja slavi nostalgiju za vremenima koja nisu nikad postojala sakriva svaki zamislivi grijeh i nezamislivu trulež koja opstaje generacijama. Sve to, uz izvrsnu muzičku podlogu pjesama koje Camille sluša na svom iPodu i vrhunsku glumu.

Sharp Objects (Oštri predmeti) možete gledati na HBO GO.

8.5 10 1
8.5

Žanr: Drama

Autor: Marti Noxon; Jean-Marc Vallée, Gillian Flynn

Mreža: HBO

Glume: Amy Adams, Patricia Clarkson, Chris Messina, Eliza Scanlen

Datum premijere: 08.07.2018.

Datum premijere (HR): 09.07.2018.

Cijela mini-serija pogledana je za recenziju.

4 komentara
  • Atmosfera u seriji je iznimno dobro pogodjena, mucna, teska, osjecas svu tu mucninu preko ekrana. Glumci su.takoder iznimno dobri, I glavna glumica, a I njena majka, jos je bolja. Radnja, eh, pomalo razvucena, mogla je biti ipak ponesto.dinamicnija.serija, iako sve u svemu, vrlo dobro. Ponekad zbunjuju neke scene jer ne kuzis jesu to projekcije u glavi ili stvarnost. Nema tu velikih zamjerki, osim ponekad bude malo spora, a kraj.je dosta dobar. Ocjena 8,0.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861