Rubicon (pilot) – serijala.com
Trenutno čitaš
Rubicon (pilot)

Rubicon (pilot)

Nakon odgledanog pilota, emitiranog sredinom lipnja, nisam imao ideju što napisati o ovoj novoj AMC-jevoj seriji. Mislim da nakon druge epizode nemam ništa više inspiracije. Rubicon nakon prve dvije epizode tek daje naznake radnje koju ćemo definitivno pratiti kroz 13 epizoda prve sezone.

Vjerojatno moram započeti sa dvjema neizbježnim paralelama s kojima će Rubicon morati nositi kroz prve epizode. Mad Men i Breaking Bad. Ovo je treća AMC-jeva originalna serija, s izuzetkom Prisonera koji je uostalom bio šestodijelna miniserija u koprodukciji sa britanskim ITV-om. Je li ovo tri od tri za AMC?

James Badge Dale
James Badge Dale

AMC Rubicon najavljuje kao politički triler o teoriji zavjere koja seže do globalne razine. Razlog zašto nismo imali recenziju odmah nakon pilota je taj što jednostavno nije moguće stvoriti neki generalni dojam nakon prve epizode, a kamoli napisati nešto konkretno. Kao što rekoh, teško da i nakon druge epizode gledatelj ima ideju u kom smjeru radnja teče, tko su pozitivci, a tko negativci… Ali mislim da u startu možemo otpisati mogućnost da je glavni lik (James Badge Dale) u sivoj zoni, upitnog morala, poput Waltera Whitea, primjerice. Pošto već sad velika crvena ocjena sa strane vrišti konačnu presudu, vjerujem da niste obeshrabreni početnim komentarima.

Jer ne biste ni trebali biti. I ovo je usput odgovor na prethodno pitanje. Rubicon bi trebao biti tri od tri. Nisam siguran kako će publika prihvatiti činjenicu da se nakon prva dva sata ne mogu razaznati obrisi radnje, no isto tako se ne sjećam da su Mad Meni i Breaking Bad krenuli na nož. Primjetite koliko plešem oko riječi “spor”, bez da je direktno spomenem, jer je obično eufemizam za loš, a to Rubicon nipošto nije. Ako se prihvatite Rubicona, trebali biste se pripremiti na barem pola sezone pripreme radnje, likova, polaganog pletenja mreže intrige i zavjere.

Miranda Jane Richardson
Miranda Jane Richardson

Nakon hrpe akcijskih i špijunskih trilera nakrcanim računalima, mobitelima i ostalim gadgetima, Rubiconov low tech pristup rješavanju zagonetki izuzetno je dobrodošla promjena. Skrivene poruke u križaljkama i knjigama, umjesto dekodiranja mailova, dekriptiranja poruka u dva koraka… Do te mjere da ćete se u par imati dvojbe o vremenu radnje Rubicona.

U fokusu Rubicona je tajna organziacija (American Policy Institute), smještena u New Yorku, čiji zaposlenici odrađuju analitički posao za CIA-u i ostale Vladine organizacije tražeći podudarnosti u hrpi prikupljenih informacija. Will Travers (James Badge Dale) jedan je od analitičara koji se penje korak dalje unutar organizacije nakon misteriozne smrti kolege.

Sigurno će iskusniji filmofili naći par dobrih filmova s kojima bi Rubicon mogao biti usporediv. Tri dana Kondora Sydneya Pollacka sa Robertom Redfordom, možda. Mislim da su sedamdesete, utjecane Hladnim ratom, bile plodne za takav tip filmova, no nisam tu baš “doma”. Dosjei X malo su svježiji i očitiji primjer koji će biti bliži onome što ja percipiram da je čitateljstvo Serijale. Čak mislim da je primjer vrlo dobar, naravno, minus vanzemaljski spin.

Old school dekriptiranje poruka.
Old school dekriptiranje poruka.

Mislim da sam vidio i neke naslove recenzija koje odmah Lost guraju u kontekst. “Novi Lost.” Grozim se pomisli da ćemo se kroz naredno desetljeće naslušati usporedbi Losta sa svakom novom serijom koja će imati imalo misterije u sebi.

Krajnju ocjenu zbilja uzmite okvirno. Nadam se da ćete čitajući recenziju uspjeti procijeniti je li to serija za vas, radije nego da konačnu ocjenu tumačite kao zapisanu u kamenu. Razmišljao sam da odem jednostavnijim putem i ostavim recenziju bez ocjene. Neka, krajem sezone vidjet ćemo koliko sam bio daleko.

8.3 10 1
8.3

Žanr: Drama

Autor: Jason Horwitch

Mreža: AMC

Glume: James Badge Dale, Jessica Collins, Lauren Hodges, Dallas Roberts, Christopher Evan Welch, Arliss Howard, Miranda Richardson

Datum premijere: 13. lipanj 2010.

6 komentara
 • ja nakon odgledane dvije epizode ne znam što bi mislio, ali sigurno znam da me ova druga epizoda skoro uspavala. s obzirom na premisu serije ja sam očekivao ipak malo više akcije, pucnjave tj. malo fluidniju i bržu radnju. no ovo je ipak zanimljiv odmak od ovakvih žanrovskih serija. stoga treba još malo epizoda da se gledatelji priviknu na sporije realiziranje radnje, likova itd. također s obzirom na tematiku, bogatu radnju i priču, po meni serija ipak ide stvarno presporo. nekome ta sporost i drugačiji način realiziranje ove tematike može odgovarati, no ja ipak neću još puno čekati da se radnja ubrza.

 • Mislim da bi bilo steta odustati od serije prebrzo.
  Americki revieweri su dobili prve cetiri epizode, navodno se jos uvijek nista drasticno ne dogadja.
  A ljeto je, nije bas da ima pametnih drama na lopate.

 • ma sigurno ću je još gledati, serija je dobra, pametno realizirana ali ipak treba vremena za prilagodbu. trenutno me ništa nije toliko oduševilo da jedva čekam nastavak radnje i novu epizodu. i budući da je radnja jako spora ipak joj treba dati vremena. a to što pišeš stoji, nije baš da ima pametnih drama na lopate tijekom ljeta :)

 • Jeste malo prespora radnja za moj ukus, malo je nedostajalo da utonem u san tijekom druge epke, ali sve se cini da ce biti bolje kako epizode odmicu. Ipak je to od AMC-a, ocekujem da ce poslije biti bolje.

 • Osobno mi se serija na prvi pogled čak i svidjela.

  Zašto?

  Kao prvo dosta serija “brije” na riješavanje pojedinačnih zločina, a Rubicon sad diže priču na razinu zavjere svjetskih razmjera.

  Kao drugo, kao što ste naglasili, nema baš dobrih drama na TV-u.

  Kao treće ja bih rekao da je Rubicon, bez zgodnih žena i muškaraca u havajkama koji dižu u zrak aute po Miamiju, svojevrsni antipod Burn Noticea i mnogih drugih sličnih serija gdje fizički jaki, scocijalno vješti, samopouzdani muškarci se obračunavaju sa svim preprekama da dođu do cilja. Nemojte me shvatiti krivo, volim i ja malo odmoriti mozak uz Burn Notice. Leverage, CSI: LA i slične serije, ali ipak volim malo zahtjevnije priče od onih npr. J. J. Abramsa). Tu ih ipak Britanske krimi serije još uvijek “deru”. ;)

  Četvrto: James Badge Dale se pokuje kao vrlo dobar glumac. Igra vrlo kompleksan lik koji ostavlja gledatelju da (još uvijek) kroz kadrove bez dijeloga razmišlja upravo o njemu. I vrlo je dobar u tome! Sjećao sam ga se kroz maglu, ali moram reći da me ovako nije nitko oduševio i preobratio na svoju stranu u zadnjih par godina od Nathana Filliona u Castleu i Brucea Campbella u Burn Noticeu.

  Na kraju mogu samo reći da mi se čini da AMC puca na zahtjevniju publiku (sebe iskuljučujem) ovom serijom. Nadam se da joj zbog sporog vrćenja priče i mnogih detalja koji ostaju u magli (zbog moguće loše gledanosti) neće skresati broj epizoda i/ili je završiti prerano jer ovaj spori tempo mi je nekako pasao u zadnjih par dana kad sam je gledao dok je padala kiša kroz prozor.

  P.S. I dalje se nadam da će jesen sa trećom sezonom Mentalista (za koju se nadam da će scenarijima biti u rangu prve sezone, a ne druge) i drugim hitovima biti bolja, a do tada…

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861