Recenzija: You — Tvoj sociopat na bijelom konju – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: You — Tvoj sociopat na bijelom konju

Recenzija: You — Tvoj sociopat na bijelom konju

Lifetime dugo godina nitko nije smatrao ozbiljnom TV mrežom, dok se prije par godina nije pojavio UnREAL i svima dokazao suprotno. Doduše, dramedija je u prvoj sezoni bila toliko nerealno dobra da je pod pritiskom ponavljanja istog uspjeha propala u drugoj te morala otići na Hulu da službeno završi. Bio je to zanimljiv eksperiment, a najnovija drama You je možda našla spas za sophomore slump koji joj potencijalno slijedi jer je drugu sezonu odlučio preuzeti Netflix.

You možemo jedino opisati kao dramu koja na trenutke iskorištava elemente psihološkog trilera te čak i horora, iako je u suštini romantična priča dvoje mladih Njujorčana u modernom svijetu društvenih mreža, ali iz potpuno krivih razloga. U središtu radnje je knjižničar Joe Goldberg (Penn Badgley), savršeni miran dečko koji slobodno vrijeme voli provoditi u društvu svojih omiljenih knjiga te se brinuti za dječaka Pacoa (Luca Padovan) iz susjednog stana koji živi u strahu od svog nasilnog oca. Idealni boyfriend material.

Jednog dana, u knjižaru ulazi Guinevere Beck (Elizabeth Lail), nasmijana vedra studentica čiji je san postati spisateljica, a Joe istog trenutka analizira svaki njezin pokret i pročita njene namjere kao otvorenu knjigu. Već prvom scenom, njihovim prvim susretom, otkrivamo da Joe nije toliko nevin i savršen kakvim se predstavlja te da se iza maske neodoljivog sigurnog dečka krije nimalo suptilni psihopatski stalker.

Penn Badgley (Gossip Girl) kao Joe Goldberg.

Beck je za Joea bila ljubav na prvi pogled te istog trenutka postala opsesija za kojom je dugo vremena žudio. Tijekom prve sezone, Joe doživljava Beck kao “djevojku koju treba spasiti” i da jedino on zna što je za nju najbolje te joj to i osigurava svim mogućim sredstvima. Uzdižući ju u visine, glavni lik sve njene mane pripisuje Beckinim toksičnim prijateljima i bivšim ljubavnicima od kojih bi se ona treba izolirati kako bi ispunila svoj san uspješne spisateljice.

Epizode funkcioniraju na principu naracije glavnog lika koji svaki svoj postupak racionalno objašnjava publici da na trenutke i mi pomislimo kako je Joe savršena prilika za izgubljenu Beck. U kombinaciji s radnjom, naracija djeluje vrlo dobro te pridonosi dinamici serije, a kad shvatimo koliko je malo toga Joe zapravo rekao ljudima oko sebe, nije ni čudo da nitko nije prozreo njegovu krinku i lažnu predstavu.

Glavna ideja serije je kritika društvenih mreža i naša suluda potreba da otvoreno prijavimo svaki naš korak cijelom svijetu. Naša ovisnost o ažuriranju statusa na Facebooku i Twitteru te objavljivanja fotografija s putovanja na Instagramu iste sekunde, u pozadini možda hrani nečiju tuđu ovisnost, opsesiju nama i našim načinom života, čega nismo svjesni dok to ne bude prekasno. Joe se nakon kratkog istraživanja i nekoliko klikova uspio uvući u Beckinu rutinu te s trenerkom i šiltericom neprimjetno pratiti svaki njezin dio dana, spoznati kakvi su joj prijatelji prije nego su oni uopće znali za njega te iskoristiti sve te informacije za svoje sebične vizije zajedničkog sretnog života.

Elizabeth Lail (Once Upon a Time) kao Guinevere Beck i Shay Mitchell (Pretty Little Liars) kao Peach Salinger.

Jedan od najzanimljivijih dijelova serije je Beckina najbolja prijateljica Peach Salinger, odnosno njen odnos s Beckinom novom potencijalnom ljubavi. Joe i Peach od samog početka razviju neprijateljski odnos te jedno drugo doživljavaju kao suparnike i prijetnju svojoj viziji daljnjeg života, a Beck se često nađe izgubljenom između dvije vatre. U jednom trenutku, Joe počinje razmišljati o Beck kao o svojoj femme fatale – jer ga u njegovoj glavi ona tjera na nezamislive ustupke i riskiranja samo da bude uspješna, što nitko ne bi napravio za nju, čak ni Peach.

“U redu, Beck, učinit ću to, ali samo zato što si ti toliko slijepa da ne vidiš tko te zapravo jedini voli ovdje – JA”, su parafraze riječi koje stalno prolaze kroz Joeove misli. Zapravo, on je Beckin homme fatal, muškarac u kojeg se zaljubila i vjerovala da je ljubav njenog života ne znajući za mrežu laži koja stoji u pozadini, dok joj to već nije do kraja upropastilo život.

Na kraju, s negativne strane, u nekim trenucima se naracija čini malo i pretjeranom, a par scenarijskih odluka o razvoju priče u kasnijim epizodama možda nisu odveli seriju u pravom smjeru. Fokusirajući se na krive likove, serija nije iskoristila sav svoj potencijal, i zanemarila već dobro postavljene snažne odnose. I ozbiljno, zar bi stvarno netko usred grada u prizemlju živio bez zavjesa na prozorima? Još jedan primjer nužnog karikiranja za potrebe prenošenja što jasnije poruke.

You je vrijedan vaše pažnje ako želite priču o ljubavi s malo drugačije, ali nažalost vrlo bliske strane. Na trenutke se čini cheesy, no daje uvid u razmišljanje osobe koja smatra da je svaki njen postupak opravdan sve dok je za dobrobit njihove bolje polovice. Joe je stvarno volio Beck, no u njegovim mislima nisu postojale granice za njegove radnje pa je svoju privrženost odveo u ekstreme. Svih deset epizoda je dostupno i kod nas na Netflixu od kraja godine.

https://www.youtube.com/watch?v=cKOhno0IMpA

7 10 1
7

Žanr: Psihološki romantični triler

Autor: Greg Berlanti, Sera Gamble

Mreža: Lifetime (Netflix)

Glume: Penn Badgley, Elizabeth Lail, Luca Padovan, Zach Cherry, Shay Mitchell

Datum premijere: 9. rujna 2018.

Datum premijere (HR): 26. prosinca 2018.

Cijela prva sezona je pogledana za recenziju

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861