Recenzija: Wilfred – nova bizarna i zabavna komedija – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Wilfred – nova bizarna i zabavna komedija

Recenzija: Wilfred – nova bizarna i zabavna komedija

Louie, druga FX-ova komedija, čudna je serija zbog nepredvidivosti i kreativnosti njenog autora. Wilfred, najnovija komedija sa iste mreže, čudna je iz mnogo jednostavnijeg razloga – glavni lik je čovjek u psećem kostimu.

I to je u biti najzabavnija, najoriginalnija stvar koju trebate znati o seriji. Ako vam premisa sa vulgarnim i bezobraznim antropomorfnim psom (u igranoj seriji! – bitna napomena) zvuči previše blesavo i odbojno, previše bizarno za vaš konvencionalni ukus, vjerojatno vam se nisu dopale ni druge bezobrazne i provokativne FX-ove komedije, Sunny in Philly, The League, Archer i Louie, uz koje se Wilfred odlično uklapa. U tom slučaju mi vas je pomalo žao, jer propuštate mnogo.

Uz Wilfreda, drugi centralni lik serije je Ryan, asocijalni i prilično depresivni, čak suicidalni momak u (kasnim) dvadesetima. Neambicioznom, neuspješnom i nezaposlenom Ryanu Wilfred je protuteža, sušta suprotnost. Agresivan, bezobrazan, impulzivan. Wilfred je Brad Pitt Ryanovom Edwardu Nortonu.

Jason Gann (Wilfred, FX)

Mogli bismo analizirati i filoziofirati je li Wilfred tek običan pas kojeg Ryan percipira kao čovjeka, isključivi produkt njegovog šizofreničnog uma, ili nešto više. Serija se, barem zasad, ne trudi baviti time.

Wilfred je lojalni pas Ryanove susjede, prilično standardne smotane zgodne plavušice u koju se Ryan zaljubljuje, te pokušava iskoristiti Wilfreda da bi došao do nje. U prve dvije epizode, ona je prilično papirnat, gotovo naporan i zapravo beskoristan lik, baš kao i Ryanova sestra, koja u pilotu vjerojatno služi samo da bi se prikazala Ryanova nestabilnost i neodgovornost.

Radi se o adaptaciji istoimene australske serije, koju je sukreirao Jason Gann, koji glumi psa Wilfreda u obje verzije. No, Wilfred nije čisti remake, radi se o komediji, ali i likovima, prilično različitim od originala. Australska verzija osjetno je mračnija, “originalni” Ryan podjednako je asocijalan i(li) sramežljiv, no djeluje mnogo normalnije i psihički stabilnije od američkog Ryana. Osim što, je li, vidi čovjekolikog psa.

Jason Gann i Elijah Wood (Wilfred, FX)

Autora originala, Jasona Ganna, već sam spomenuo, dok američku adaptaciju vodi David Zuckerman, čovjek koji je sa Sethom MacFarlaneom razvio Family Guy, tako da ima iskustva sa antropomorfnim psima. Srećom, Wilfred ne djeluje kao igrani Brian, a dvije serije nemaju bitnih dodirnih točaka. Ovo je prvi Zuckermanov ne-animirani projekt unatrag 15-ak godina; 1997. počeo je raditi na King of the Hill, 1999. nastavio sa Family Guyem, a radio je i na American Dad!, drugoj MacFarlaneovoj seriji.

Wilfred djeluje pomalo nedovršeno, možda baš zato što se ne radi o direktnom “prijevodu”, već praktički novoj seriji baziranoj na osnovnom konceptu originala. Drugih likova osim Ryana i Wilfreda nema ili u nezanimljivi, papirnati i nebitni. Mjestimice je serija dosta tmurna i ozbiljna, a s druge strane, ima mnogo lowbrow inherentno smiješnih situacija koje proizlaze iz činjenice da je Wilfred, kvragu, čovjek obučen u jeftino sivo odijelo sa ogromnim ušima.

Wilfred je vrlo originalno čudna serija, već u startu dovoljno zabavna i smiješna da privuče pozornost.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FjSbrUnZe3g[/youtube]
8 10 1
8

Žanr: Komedija

Autor: Jason Gann, Adam Zwar (australski original), David Zuckerman (američki remake)

Mreža: FX

Glume: Elijah Wood, Jason Gann, Fiona Gubelmann, Dorian Brown

Datum premijere: 23. lipanj

14 komentara
 • Pogledao sam pilot prošli tjedan i nisam imao pojma što misliti o seriji. Totalno uvrnuta i drukčija serija. Druga epizoda je već dala sliku o tome what’s to come, i sviđa mi se.

 • lik je skinuo mog pesa do u detalje (doduše, moj je nakon 13-e godine prestal pljugat, al ga i dalje ponekad nađem kak kama sutrira medvjedića), pa sam zbog te činjenice vjerojatno prilično neobjektivan u ocjenjivanju.

  istina je da serija djeluje sklepano, nekako kao da je nečiji projekt na faksu i da opće nema likova, no već mi ideja sama sve nedostatke baca u drugi plan. moja preporuka. i nije da riskirate puno… 40-ak min. za takvog pesa se isplati.

  sve to od čovjeka kojem su archer, louie i philly grozote.

 • nisam namjeravo počet gledat, mislim elijah wood priča sa psom, ne sa psom nego s tipom u kostimu psa jea rajt!
  al oduševio sam se.
  sjajno!

  • Ethan Suplee iz My Name is Earl, da. Ne volim typecasting, ali tip ne uspijeva odglumiti nista osim glupog, blagog tipa.

   Nije cak ni toliko daleko od te uloge, ali… Ne funkcionira.

 • Upravo sam pogledao i 6 epizodu i serija je odlična, svakako za pogledati jer je drugačija od drugih serija.

 • Počeo sam gledat, pogledao sam negdje 5 epizoda. Koncept je oke, fora su mi likovi, Elijah Wood fenomenalno glumi, ali sve mi to djeluje kao forsiranje. Nema mi nekog jačeg humora pa sam odustao. Nije to moj štih… Sve to od čovjeka kojemu je archer, philly i sve od macfarelanea zakon…

  • Wow, a MacFarlane se ne forsira? :))
   Ja sam rekao da odustajem od Family Guya i American Dad od ove sezone. Prelosi su postali, gledat cu SW specijale ako bude, ako nisu zadnji napravili vec.
   The Cleveland Show je bio govance u startu :(

   Inace, meni je i dalje dobar-do-solidan, ali nije usporediv sa Phillyem, Archerom, cak ni The Leagueom, koji mi je doduse postao puno bolji u S2.
   (Louie je zasebni svijet.)

   Jos uvijek nisu nasli niti izgradili nijedan normalan lik osim Wooda i Wilfreda. Plavušica je epic kjut, ali naporna. Suplee isto ne funkcionira.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861