Recenzija: Unbreakable Kimmy Schmidt: Veseli nasljednik 30 Rocka – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Unbreakable Kimmy Schmidt: Veseli nasljednik 30 Rocka

Recenzija: Unbreakable Kimmy Schmidt: Veseli nasljednik 30 Rocka

Nakon (apsolutno savršenog) završetka Parks and Recreationa, NBC je ostao bez jednog od najvoljenijih sitcoma u zadnje vreme. I šta je uradio povodom toga? Potpuno izbacio čuveni set komedija četvrtkom koje su decenijama vladale, kako po gledanosti, a kasnije po obožavanosti od strane kritičara i male, ali kultne publike koja ih je gledala.

Jer dvočasovni blok koji su u jednom periodu činili The Office, 30 Rock, Parks and Recreation i Community su verovatno bio najbolja i najgenijalnija grupa sitcoma, možda čak i više od giganta rejtinga kao što su bili Cosby Show, Seinfeld i Friends.

kimmy1

Ipak, te četiri komedije su i vreme svog kreativnog vrhunca (uglavnom u svojim drugim i trećim sezonama) bile izuzetno malo gledane i sve zajedno nisu mogle da skupe gledaoce kao što je sada skupljaju samo, recimo, The Walking Dead i Empire.

I zbog toga, najbolja stvar koja je mogla da se desi za Kimmy Schmidt (pored bekstva iz apokaliptičnog kulta) je prelazak sa NBC-a na Netflix. Zbog neuspeha NBC-a (kako je rekao Jack u jednoj epizodi 30 Rocka: čelnici NBC-a pokušavaju da se vrate u 90-e, magijom ili naukom), Kimmy bi sigurno bila otkazana nakon par epizoda, a na Netflixu je i pre premijere dobila narudžbu za drugu sezonu.

U početku se sumnjalo u kvalitet serije, jer hej – koliko loše može da bude kad je ni NBC ne želi? Slično je bilo sa sitcomom Mulaney, koji je NBC odbio iako komičar u usponu John Mulaney ima odličan stand up. To se, doduše, pokazalo kao prava odluka jer je prelaskom na Fox Mulaney pokazao koliko je njegov specifičan humor loš kada se iz stand upa pretvori u Seinfeld-oliki sitcom. Ali kada imate iza sebe Tinu Fey i Roberta Carlocka, autore 30 Rocka, ne treba da brinete, jer je Unbreakable Kimmy Schmidt odličan.

kimmy4

Glavni lik je Kimmy Scmidt (Ellie Kemper, poznata kao Erin iz The Office i filma Bridesmaids), koja je zajedno sa još tri žene držana zarobljena u bunkeru 15 godina, pošto je lažni sveštenik Richard Wayne Gary Wayne verovao/lagao im da je došla apokalipsa i da su samo oni preživeli. Četiri žene se spremaju da slave Božić uz sasvim prikladnu pesmu o apokalipsi, kada iznenada u bunker upada policija i spasava ih.

Nakon toga, njih četiri postaju nacionalne zvezde i junakinje i tema svih medija, odakle svuda piše WHITE WOMEN FOUND (i onda sitnijim slovima Hispanic Woman Also Found). Pored Kimmy, tu su naivna Cyndee, Gretchen koja veruje u sve što je prorok rekao i svojom voljom je bila u kultu, i Donna Maria, koja uopšte ne govori engleski, a “nije se potrudila da ga nauči jer ni ostale tri kučke za 15 godina nisu pokušale da nauče španski”. Nakon gostovanja u TV šouu, Kimmy odlučuje da ostane u Njujorku i tu počinje radnja serije.

Sporedni likovi su i Titus Andromedon (Tituss Burgess), Kimmyn novi cimer, gej drama queen, u svakom trenutku spreman da zapeva i sanja o Broadwayu; njihova gazdarica Lillian (Carol Kane), večito naduvana ili pijana udovica; i Jacqueline Voorhees (Jane Krakowski), klasična bogata Njujorška trofej žena čijem sinu Kimmy postaje dadilja. Iako su likovi Titusa, Lillian i Jacqueline karikature, svako dobija svoj momenat obično u podzapletu, i likovi postaju dosta razrađeniji do kraja sezone, naročito Jacqueline.

kimmy2
Ellie Kemper i Jane Krakowski

To ne čudi, s obzirom da je Tina Fey ulogu pisala upravo za Jane Krakowski, koja i ovde, kao i u 30 Rocku, krade svaku scenu u kojoj se pojavi. S obzirom da Kimmy od svih (sem od Titusa) krije da je jedna od takozvanih “Mole Women”, otkrićemo i da Jacqueline krije istinu o svom pravom poreklu, koja je toliko bizarna i smešna da ne želim da je spoilujem ovde, a otkrije se u trećoj epizodi. Odnos koji se razvije između Kimmy i Jacqueline je sjajan, i sličan je onom između Liz i Jacka, gde počinju od odnosa zaposleni-poslodavac, do povremenih prijatelja, i na kraju najboljih prijateljica.

Kao glavni lik, Ellie Kemper je odlična u ulozi uvek nasmejane, naivne, ali ne i glupe Kimmy. Pošto je provela 15 godina u bunkeru, Kimmy je šokirana i fascinirana novom tehnologijom i za nju se 90-e nisu završile (pa imamo česte reference na tadašnji MTV, Beverly Hills 90210, itd), ali brzo uči kako da se snađe u savremenom velegradu.

Ali pošto se ovde radi o Tini Fey i Robertu Carlocku, ništa neće otići u smeru koji očekujete, i kao i u 30 Rock, svaka druga rečenica sadrži neku šalu, pa će serija biti odlična za rewatch, jer dok se smejete nečemu, sigurno ste propustili još minimum dve nove fore.

kimmy3
Titus Andromedon i Kimmy Schmidt

I gostujuće uloge su sjajne, pa ćemo videti Kiernan Shipka (Sally iz Mad Men), Nick Kroll (The League, Kroll Show), Dean Norris (Breaking Bad)… Verovatno najbolji gosti u seriji su Tina Fey kao nesposobna tužiteljka u slučaju protiv lažnog proroka i najšarmatniji čovek malih ekrana Jon Hamm kao prorok, koji svuda ide uz svoju verziju Biblije, u kojoj je Isus ima ludog polubrata Terrya, i na suđenju očara sve porotnike, pa čak i tužiteljku Tinu Fey. Tri poslednje epizode koje radnju premeštaju iz Njujorka u Indijanu, gde se sudi proroku, su odlične i mogu sa lakoćom da stoje uz najbolje epizode 30 Rocka ili Parks and Recreation.

Jedna skorašnja studija je pokazala da je tzv. binge-watching ili maratonsko gledanje nekoliko epizoda za redom povezana sa depresijom. Bilo to istina ili ne, vikend proveden sa Kimmy Scmidt će vam svakako popraviti dan i pomoći da prebolite završetak Parkova ili dok čekate povratak Communitya, a Netflixov format izbacivanja cele sezone je nešto najbolje za ovakav “pametan” sitcom, kada svako od nas ima ADHD i menjamo kanal (figurativno) ukoliko nam nešto ne kupi pažnju u prvoj epizodi.

Srećom, Kimmy je od prve epizode dobra, a od druge-treće već formirana serija, čiji su autori sigurni u priču koju pričaju i do kraja sezone, Unbreakable Kimmy Scmhidt će vas sigurno kupiti, a jedini problem je što ćete trinaest 20-minutnih epizoda odgledati za jedan dan.

https://www.youtube.com/watch?v=mNKEKlXY3Z4

8 10 1
8

Žanr: Komedija

Autor: Tina Fey, Robert Carlock

Mreža: Netflix

Glume: Ellie Kemper, Tituss Burgess, Carol Kane, Jane Krakowski

Datum premijere: 6. ožujka 2015.

Prva sezona pogledana je za recenziju.

4 komentara
  • Bio sam jako skeptičan prema ovoj seriji…..sada više nisam-ovo svakako zvuči kao serija vrijedna pažnje..
    Bravo Milane,jako mi se svidjela recenzija….osjeti se emocija.

  • Ono što je mene najviše oduševilo je koliko su scenaristi i Kemper uspjeli Kimmy napraviti likom koji je istovremeno začuđen svim čudima suvremenoga svijeta od kojeg je bila zatvorena i izolirana, nekoga tko nije završio osnovnu školu i tko se čudi svemu od rječnika i slenga, do tehnologije, uz to je naivna kao malo dijete ali svejedno nije iritantna i apsolutno je preslatka! (kao primjer čiste suprotnosti uzimam Jess Zooey Deschanel koja je visokoobrazovana nesposobnjakovićka koja se svakodnovnim stvarima čudi raširenih očiju kao da ima 10 godina i ne uspijeva joj to onako dobro kako bi trebalo.)
    Uz to, kroz cijelu seriju se provlači duh nepokolebljivosti, od samog naslova, do špice i nevjerojatno zarazne pjesmice genijalnih stihova (Unbreakable! They alive dammit! It’s a miracle! Unbreakable! They alive dammit! But females are strong as hell! <3) i iako Kimmy po noći nekad neobjašnjivo počne daviti Titusa, boji se velcro traka, usputno spomene neku crticukoja nas sjeti na horor koji je proživjela, ima bore na licu od vrištanja, ona se ne smatra žrtvom i njen optimizam se ne može ugušiti. Kao što kaže Jacqueline: "Preživjela sam, jer to je ono što žene rade."
    Tina Fey, kvragu.

  • Iako sam pogledala samo prve dvije epizode, serija mi se svidjela na prvu i privukla me svojom vedrinom i šarenilom. Kimmy je toliko simpatična u svojoj fascinaciji svijetom i dobrodušnošću kojom zrači da ju jednostavno ne možeš ne voljeti, a Titus mi zasad izvlači seriju u komičnom smislu jer, barem u prve dvije epizode, nije bilo nekih haha momenata. Pretpostavljala sam da odnos između Kimmy i Jacqueline ima najviše potencijala za razvoj u emotivnom smislu i radujem se gledanju, samo da se nađe vremena…

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861