Recenzija: The Secret Circle – Hoće li i vještice biti hit? – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: The Secret Circle – Hoće li i vještice biti hit?

Recenzija: The Secret Circle – Hoće li i vještice biti hit?

Nakon vampira i vukodlaka, i drugih raznoraznih stvorenja na red su došle i vještice, ovaj put kao ekranizacija popularnih teen knjiga autorice L.J. Smith (The Vampire Diaries), što je zapravo činilo ovu seriju jednu od iščekivanijih premijera ove sezone. Osim što se radi o adaptaciji romana autorice koja potpisuje i za CW uspješne The Vampire Diariese, ove dvije serije dijele istog su-autora, Kevina Williamsona.Iako se emitira na mreži CW, za koju ne možemo reći da ima kvalitetne dramske hitove, no kad su u pitanju guilty pleasure serije, onda su zasigurno u vrhu. Kako u svemu tome stoji The Secret Circle?

Radnja: Cassie (Britt Robertson) ostaje bez majke, seli negdje “Bogu iza nogu” kod bake, točnije u saveznu državu Washington, najoblačniju saveznu državu, što na neki način i pridonosi atmosferi serije. U vrlo kratkom razdoblju Cassie saznaje da stvari nisu onakve kakvima se čine, te da je ona zapravo vještica, te usput upozna i svoju buduću ljubav i potencijalne neprijatelje, uz naravno pokoju neizostavnu slow-motion scenu, koje nisu bolji dio ove serije. U drugoj epizodi radnja se direktno nastavlja na pilot i prati Cassie kako pokušava shvatiti taj novootkriveni svijet magije, dok se naravno glavna priča polako razvija otvarajući nova pitanja. Vidljivo je da je šablona itekako prisutna. Kratko, jasno i predvidljivo, jer to je CW. No hajde, dobra je stvar da se ispod ove plitke radnje iz pilot epizode krije par zapleta i malo zanimljivija priča koja će nas pratiti tijekom sezone. Ipak se iza scenarija krije književni predložak, pa se nadam da si producenti neće uzeti previše slobode i previše zakomplicirati priču. Autori su na neki način odmah postavili karte na stol: upoznali su nas sa svim važnijim likovima i postavili smjer u kojemu bi se radnja mogla kretati. Što ovaj put i nije toliko loša stvar, jer odmah znate na čemu ste, bez prevelikih glupavih zapleta. Zasad nema nikakvih rupa u radnji, te se cijela priča kreće zadovoljavajućom brzinom. Nadam se da u sljedećim epizodama neće nabaciviati sporedne likove kao na pokretnoj traci i bespotrebno komplicirati priču.

Britt Robertson (The Secret Circle; The CW)
Britt Robertson kao Cassie (The Secret Circle; The CW)

Likovi su ipak jednodimenzionalni i lošiji dio; imamo glavni lik, Cassie, simpatičnu mladu djevojku, koja biva uvučena u svijet magije ni kriva ni dužna, zatim nekoliko sporednih likova, sve klišej do klišeja. Jedino je dobra stvar da ne guraju likove i odnose među njima u prvi plan, već radnju, što i ne ispada toliko glupo, jer skoro svi likovi su loši, i još uvijek nisu dobro okarakterizirani, a ni gluma im ne ide u korist. Dakle, gluma ovdje nažalost i nije neka jača strana; osim Britt Robertson koja je uistinu simpatična i relativno solidno odrađuje svoju ulogu, i televizijskih veterana Galea Harolda i Natashe Henstridge, svi ostali su jako antipatični i stvarno ne znaju glumiti, kao da im je ovo prva uloga ikad, štoviše ako nastavite gledati vrlo vjerovatno će vam se Faye (Phoebe Tonkin), nametnuti kao jedan od  (naj)iritantnijih ženskih likova ove sezone. Ovaj dio serije definitivno treba popravak, kad su već izabrani osrednji glumci za dobar dio uloga, scenaristi bi se sigurno trebali potruditi da smanje klišeje i ubace dijaloge sa manje klišej fora.

Ako ništa drugo, promocijom serije nije prodavana magla, niti se je pokušavalo prezentirati kao nešto što nije – kao u primjerice Ringer, koji je bio promoviran kao triler, a zapravo je obična sapunica. Očekivali ste teen sapunicu sa nadnaravnim zapletom, dobili ste je, čak i solidno napravljenu u produkcijskom smislu (izuzmem li slab scenarij), dok u glumački ne bih htio previše ulaziti. Serija ima puno loših i klišejiziranih djelova te je dosta predvidljiva, čak i ako gledate sa guilty pleasure stajališta, i nadam se da će se ti problemi što prije rješiti. No ako gledate The Vampire Diaries i slične uratke, onda pogledajte i The Secret Circle, jer u tom pogledu je sasvm gledljiva i simpatična serija. Ako ne gledate, onda zaobiđite u širokom luku. Kako god, CW je sigurno zadovoljan serijom, a čini se da ćemo ovu seriju gledati i narednih sezona. Na nečiju radost, ili žalost, ovisi s koje strane gledate.

5.5 10 1
5.5

Žanr: Znanstvena-fantastika

Autor: Andrew Miller

Mreža: The CW

Glume: Britt Robertson, Thomas Dekker, Gale Harold, Phoebe Tonkin, Jessica Parker Kennedy, Natasha Henstridge

Datum premijere: 15. rujan 2011.

8 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861