Recenzija: The Affair – Dva naličja iste priče – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: The Affair – Dva naličja iste priče

Recenzija: The Affair – Dva naličja iste priče

Kako prodati seriju čija je glavna tema preljub, a nije sapunica? S površne strane, Showtimeova prošlojesenska i ovojesenska nova serija zvuče kao da su im seks i preljubi bitni dijelovi serije, no Masters of Sex i The Affair puno su više od svojih naziva. Doduše, kao ozbiljne drame opet ih je teško prodati frendovima uz pivu, ali ionako nisu serije koje će najšira publika progutati…

Zapravo, The Affair je najlakše prodati onima koji su voljeli The Wire i Luther, recimo i onima koji su gledali Fringe ili Hitnu službu. Zbog glumaca. Glavni dvojac najnovije Showtimeove drame su Dominic West, svima najpoznatiji kao Jimmy McNulty iz The Wirea te Ruth Wilson, negativka i suparnica Idrisu Elbi u Lutheru. Joshua Jackson i Maura Tierney su još u sporednim ulogama.

affair

West i Wilson glume dvoje preljubnika koji se upoznaju tijekom ljeta u omanjem gradiću, varajući svoje supružnike (Jackson, Tierney). Ako se pitate, pričaju američkim naglaskom, iako su Britanci. U pozadini njihove “afere” odvija se policijska istraga mogućem ubojstvu ili nesreći, gdje je glavni dvojac među ispitanicima, koja je i nakon pete epizode dosta nejasna i misteriozna.

I dok element istrage zasad služi kao okvir naracije epizoda i još uvijek nije potpuno jasan ni pretjerano razotkriven nakon pet epizoda, dio je prilično zanimljivog i recimo inovativnog (barem ga na televiziji nije bilo dulje vrijeme) načina pričanja priče kroz nekoliko različitih kuteva gledanja. Četiri, zapravo. Po dva od svakog glavnog lika – jedan koji je ispričan gledateljima, a drugi detektivu koji radi na slučaju.

affair1

Svaka epizoda prikazana je kroz oči dva glavna lika, koji prepričavaju svoje viđenje događaja, zaljubljivanja i preljuba. Većina epizoda bavi se istim događajima, u jednoj polovici epizode ispričanih kroz oči Noha Sollowayja (Dominic West), a u drugoj kroz Alison Lockhart (Ruth Wilson). Dosad je samo četvrta epizoda izašla iz tog formata, gdje se jedna priča vremenski, u drugoj polovici nadovezala na drugu.

Samo, njihove verzije događaja ponekad se drastično razlikuju. Prepričavaju istu stvar, samo iz različitih kuteva gledanja, a razlozi različitosti možda su drugačije prisjećanje raznih sitnica i detalja, izvrtanje događaja zbog drugačije perspektive ili jednostavnog laganja, skrivanja ili preuveličavanja.

Potpuno isti događaji vrlo različito su prikazani, od sitnih detalja poput izgleda druge polovice preljubnika u svakoj priči – primjerice, Alison izgleda puno dotjeranije u priči koje se Noah prisjeća; do toga tko je uopće inicirao preljub i koliko svakog od njih brine činjenica da varaju svoje supružnike – Alison je daleko rezerviranija i sramežljivija u svojoj verziji, a vatrenija i zaljubljenija u drugoj.

affair5

Ne funkcionira serija samo na “uoči razlike” razini – West i Wilson, kao i Tierney te Jackson u sporednim ulogama su očekivano sjajni i uvjerljivi, a serija vrlo dobro prikazuje različitosti njihovih dvaju brakova te razloge upuštanja u prevaru, kao i zabačenu selendru priobalnog grada u kojem se nalaze.

Autori serije su Hagai Levi i Sarah Treem, koji već imaju povijest zajedničke suradnje. Levi je izraelski scenarist, autor serije BeTipul, po kojoj je HBO snimio In Treatment, a domaći HRT Na terapiji; dok je Treem scenaristica većeg broja epizoda američke adaptacije te serije, a radila je i na prvoj sezoni Netflixovog House of Cards.

The Affair je, u kilavoj konkurenciji friških ovojesenskih serija, najbolja nova serija – uz kritički jako hvaljeni Transparent, za koji shvaćam zašto kupi tolike dobre kritike, ali meni još uvijek ne sjeda do kraja.

affair4

Začudo, među pozitivce idu i dvije CW-ove serije, koje je doduše teško mjeriti sa ovim dvjema ozbiljnijim i sadržajno težim dramama – The Flash i možda Jane the Virgin, dvije serije koje više spadaju u eskapistički, zabavni dio televizijskog spektra. Jedna vrlo dobra superherojska adaptacija, a druga dosta slatkasta, gotovo guilty-pleasureasta serijica koja baš i nije moja ‘šalica čaja’. Uz britanski The Missing koji je krenuo krajem listopada, ali još nije stigao u naš red čekanja.

Koliko materijala The Affairranije obnovljen za drugu sezonu – ima u sebi za nastavak priče, drugo je pitanje, ali nekako mi je suvišno time se baviti sada. O Homelandu smo pričali isto pred dvije godine, pa je imao odličnu prvu sezonu i bio odličan sve do potkraj druge. Da, ostalo je uglavnom bila silazna putanja, ali ne zbog nedostatka materijala. Dobrih ideja i opcija uvijek ima, bila to proširenje perspektive i na sporedne likove ili antologijski format “preljuba po sezoni” (kojeg, čini se, autori ne razmatraju).

Trenutno, The Affair nije ni blizu razini gledanosti ni relevantnosti u pop kulturi kao Homeland u to vrijeme i Showtime seriji nije dao drugu sezonu na račun popularnosti i komercijalnog uspjeha (zapravo, gledanost je dosta mizerna) pa pretpostavimo da su autori došli sa smislenim planom za narednu godinu.

Zasad, The Affair je intrigantna, zanimljivo strukturirana serija sa odličnim glumačkim dvojcem i zanimljivom pričom u centru.

https://www.youtube.com/watch?v=Til6Nt2ps9s

8 10 1
8

Žanr: Drama

Autor: Sarah Treem, Hagai Levi

Mreža: Showtime

Glume: Dominic West, Ruth Wilson, Maura Tierney, Joshua Jackson

Datum premijere: 12. listopada 2014.

6 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861