Recenzija: iZombie – Veseli, sarkastični žderači mozgova – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: iZombie – Veseli, sarkastični žderači mozgova

Recenzija: iZombie – Veseli, sarkastični žderači mozgova

Kad spomenemo riječi zombie, najčešće asocijacije su živi mrtvaci koji, šireći smrad, jedu mozgove i unutarnje organe te se raspadaju zbog neke epidemije smrtonosnog virusa. Uz većinu tih asocijacija vežemo i seriju The Walking Dead koja nakon završene pete sezone ostaje jedna od najpopularnijih serija na televiziji, a dobiva i spin-off. Naime, Walking Dead se nikad nije previše oslanjao na početak i objašnjavanje zaraze već se fokusirao na razvijanje odnosa među likovima i character development.

No, za razliku od Walking Deada, iZombie se ne oslanja toliko na dramu, koliko na komediju cijele zombijevske situacije. Serija je rađena po istoimenom Vertigovom stripu, gdje je glavni lik Olivia “Liv” Moore, patologinja koja nakon “najgore zabave na svijetu” postane zombie. Da, zombie s imenom Liv. Prije toga, Olivia je radila kao bolničarka s uspješnom karijerom i zaručnikom Majorom (Robert Buckley), ali se kasnije zaposlila kao pomoćnica u mrtvačnici zbog pristupa hrani – mozgovima.

U drugoj epizodi upoznajemo još jednog zombija, točnije onog koji je osudio Liv na život poslije smrti. Blainea, čija je droga odgovorna za zombie epidemiju. Kad je umrla, Liv je polako počela gubiti svoju osobnost, ali je uz to osjetila i neobuzdanu potrebu za hranjenjem mozgovima. Osim što obavlja obdukciju na svojim klijentima, reže im glave i jede njihove mozgove s ljutim umakom i tjesteninom te pritom dobiva njihova sjećanja. Uz komediju, sarkazam, dramu i zanimljive likove, serija prikazuje i Olivijin život tijekom kojeg pokušava ostati prisebna s još jednom osobom u svojoj glavi. No Blaine, za razliku od Liv, svoje mozgove nabavlja na ne tako uredan način — kopajući grobove i razbijajući lubanje.

Još jedan problem kod Liv je full-on zombie mode – stanje manije i bjesnoće.
Još jedan problem kod Liv je full-on zombie mode – stanje manije i bjesnoće.

Osim Rose McIver (Once Upon a Time, Masters of Sex), u glumačkom postavi joj se pridružuju: Rahul Kohli kao njen šef u mrtvačnici i jedini s kojim Liv može biti iskrena oko svog života, Malcolm Goodwin kao glavni detektiv kojeg Liv uvjeri da je vidovita kako bi mu pomogla rješavati zločine te David Anders (Alias), zombie diler.

Olivijin život poslije smrti nije osuđen samo na rješavanje zločina, jer mora sređivati i svoj privatni život. Ostavlja svog zaručnika, koji je i dalje vjerovao da će mu se vratiti, ali su se nakon nekoliko epizoda uloge obrnule. Tu su i njezina cimerica Peyton, njena mama i brat koji joj dodatno otežavaju prilagođavanje na novi život, pogotovo ako je upravo pojela mozak sociopatskog ubojice ili emocijalnog slikara. Osim sjećanja, Liv prima i vještine te osobe (samo na ograničeno vrijeme) pa je tako dosad pričala rumunjski, slikala remek djela i prebila provalnika kao da godinama ima crni pojas.

Seriju krasi i uvod u svaku scenu gdje se najbolje vidi njeno stripovsko porijeklo.

Ono što iZombie čini drugačijim od ostalih stripovskih adaptacija je što se on najviše i drži toga da je stripovska adaptacija. Ako uzmemo uvodnu špicu s pjesmom “Stop, I’m Already Dead” ili uvod u svaku scenu s kratkim komičnim opisom. Nije to serija koja će biti nominirana, a kamoli osvajati neke velike nagrade, već serija koja će vas zabavljati na tjednoj bazi kao supernatural procedural.

iZombie potpisuje Robo Thomas, jednim od autora Veronice Mars, s kojom se ova serija najčešće i uspoređuje. To što glavni lik koji pripovijeda priču rješava zločine je samo jedna od sličnosti, ali za vjerne obožavatelje otkazane Veronice Mars, ova serija će ispuniti prazninu koju je ostavila u njihovim srcima. Za sve ostale, iZombie je još jedna CW-ova serija koja ima potencijal da od dobre postane odlična, a ne samo novi guilty pleasure.

7.5 10 1
7.5

Žanr: Komedija, drama, krimi

Autor: Rob Thomas

Mreža: The CW

Glume: Rose McIver, Malcolm Goodwin, Rahul Kohli, Robert Buckley, David Anders

Datum premijere: 17. ožujka 2015.

Pet epizoda pogledano je za recenziju

9 komentara
 • Svakako ugodno iznenađenje, CW se stvarno sve više dokazuje. Nakon općeprihvaćenog Arrowa, odličnog The 100, solidnog Flasha, sada su se na originalan i ležeran način uključili u zombie trend. Nadam se da će im budžet dozvoliti podizanje ili barem održavanje razine koju su postigli.

 • izgleda da svi žele malo pomusti tu kravu na račun zombie hypa koji hara amerikom, sve mi smrdi na tsunami val vampirskog smeča koji je tu zadnjih 10ak godina.serija je nimalo originalna, humora ili nema ili nije ni dobar pokušaj dok se naša glavna glumica očajnički isfurava kao da je simpatična; i kao svaki ženski zombi – ona ima osječaje, potrebe, poremečaje spavanja, probavni sistem (nejede samo mozgove – tu su špagete i čipsevi) i najviše od svega – ima moralnu vrijednost; ona daje sve od sebe da pomogne naivnom detektivu da uhvati ubojicu, makar joj je u najboljem interesu da je ubojica na slobodi i puni joj mrtvačnicu sa svježim mozgovima.muški zombi je priča za sebe, samo ću istaknit da iako je mrtav, srce nešljaka, nema cirkulacije u kardiovaskularnom sistem – to ga nezaustavlja da postiže punu erekciju koja mu je potrebna za seksualni odnos sa duplo starijom ženom koju je zbario u kafe baru…wow!gledajući ovo sam samo shvatio kako je Dead Like Me zapravo dobra serija…upecali su me samo zato jer sam ćuo da je ekranizacija stripa za koji, poslije svega ovoga, nebi potrošio ni to malo plina za upaljač s kojim bi ga spalio

  • Po ovom komentaru bi se reklo da nisi baš shvatio što si gledao jer je tvoj opis radnje kao iz nekog paralelnog svemira. Idući put proširi to malo i pošalji da objave!

   • tako je, pogledao samo dvije epizode; većinu vremena provodim u paralelnom svemiru…

  • prije 14 sati
   smeča
   osječaje
   poremečaje
   nejede
   istaknit
   nešljaka
   nezaustavlja
   ćuo
   nebi

   Netko nije pisao zadačnice.

   gledajući ovo sam samo shvatio kako je Dead Like Me zapravo dobra serija…

   Tek nakon gledanja ovog si to shvatio?

  • smeča
   osječaje
   poremečaje
   nejede
   istaknit
   nešljaka
   nezaustavlja
   ćuo
   nebi

   Netko nije pisao zadačnice.

   gledajući ovo sam samo shvatio kako je Dead Like Me zapravo dobra serija…

   Tek nakon gledanja ovog si to shvatio?

   • ne, nikad nisam; dok su večini takve stvari bile bitne ja sam crtao dr. dooma kako pali cigaretu sa glavom johnny storma. ja pokazujem na mjesec, a ti gledaš u moj prst?

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861