Recenzija: Feel Good — Trk po crti između smijeha i suza – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Feel Good — Trk po crti između smijeha i suza

Recenzija: Feel Good — Trk po crti između smijeha i suza

Friške ljubavi su zeznute čak i onda kad se odvijaju prema protokolima romantičnih drama i komedija — girl meets boy, boy meets girl. Kad se u tu priču doda queer element, pa nam se ponudi pogled u to što se događa kad (vrlo queer) cura upozna (generalno straight) curu, u izvedbi Mae Martin dobijemo emocionalni rollercoaster u šest kratkih epizoda.

Vratimo se nekoliko koraka natrag; u novoj Neflixovoj seriji Feel Good, kanadska komičarka Mae Martin uz pomoć suscenarista Joea Hampsona donosi priču o Mae (tumači je sama Martin), kanadskoj komičarki koja “tuče” klubove po Velikoj Britaniji, nastojeći se probiti na stand up sceni, a istovremeno se boriti s demonima iz prošlosti — ovisnošću te posljedičnim problemima s roditeljima i uzorcima u romantičnim odnosima. Stvari se brzinski zakompliciraju kad na jednoj gaži upozna George (Charlotte Ritchie), djevojku iz više srednje klase, po svemu vrlo konvencionalnu učiteljicu, kojoj je ovaj ljubavni interes prvi takve vrste. Strpajte to u pola tuceta epizoda vrlo brzog tempa, začinite brzoudarajućim emocijama i dozom (često crnog, nešto situacijskog) humora, i dobit ćete nešto što bismo, kad bismo bili potpuno neinventivni, mogli nazvati novom Fleabag.

Martin je bez sumnje duhovita osoba, to znaju svi koji su i prije ovoga vidjeli nešto njenih standup nastupa. Ne znamo zapravo u kojoj je mjeri njen lik autobiografski obrađen, no to i nije tako važno — televizijska Mae je usto prilično nesigurna u vlastiti identitet, a sa sobom nosi dosta teške bagaje mračne ovisničke prošlosti koja stoji u nevjerojatnom kontrastu s njenom zapravo vrlo nježnom pojavom. Ono što je najvažnije, spremna je sve to (i još ponešto) vrlo iskreno i ogoljelo predstaviti gledateljima.

U kombinaciji pametnog humora i sirove iskrenosti leži privlačnost i kvaliteta ove serije. Osim što su očito nedostatne i često stereotipizirane, ne znam puno o pitanjima reprezentacije i obrade neheteronormativnih televizijskih likova. No ono što Martin nudi, povrh toga što govori o lezbijskom odnosu, jest vrlo iskrena i snažna emocija. Poistovjećivanje gledatelja s njom neće ovisiti o vlastitom iskustvu i perspektivi — ona je iskonski ljudska, razumljiva svakom čovjeku na ovom planetu, bez obzira na kojoj se točki spektra nalazi.

Problemi na koje Mae i George nailaze sve su samo ne nepoznati: povjerenje, strah od (ne)prihvaćanja partneričine obitelji ili prijatelja, društvena nezgrapnost, međusobna očekivanja, nemogućnost iskrene komunikacije i nesporazumi koji iz nje proizlaze. Obje su pune mana, strahova i sklone donošenju pogrešnih odluka. Martin i Ritchie su tu savršene partnerice, neprestano istražujući mogućnosti koje njihovi zbunjeni likovi svojim postupcima stavljaju pred njih. Način na koji tvorci stalno iznova testiraju njihovu vezu lukava je i pametna fast paced mješavina humora i osjećaja koja će vas neprestano držati na crti između smijeha i suza.

Pogledajte Feel Good, ne zato što želite feelgood distrakciju od ovog bizarnog filmskog scenarija u kojem sada živimo. Pogledajte Feel Good zato da se prisjetite da je ranjivost snaga, a ne slabost, da je okej biti manjkava i glupa, da je život nešto u čemu ćemo sjebavati svi, manje ili više, sada i u budućnosti, jer smo obični ljudi. Osjećat ćete se bolje.

8 10 1
8

Žanr: Komedija

Autor: Mae Martin, Joe Hampson

Mreža: Netflix

Glume: Mae Martin, Charlotte Ritchie, Lisa Kudrow

Datum premijere: 20. ožujka 2020.

Datum premijere (HR): 20. ožujka 2020.

Cijela sezona pogledana je za recenziju.

Komentari (1)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861