Recenzija: Falling Skies, prva sezona – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Falling Skies, prva sezona

Recenzija: Falling Skies, prva sezona

Može li se reći da je TNT uspješno servirao znanstveno – fantastičnu seriju? Može – iako je to daleko od vrha ovoga žanra, Falling Skies je ispred altualnih žanrovskih serija, što god to trenutno značilo. U globalu sporedan, ali ne i nevažan razlog tomu je produkcijska vrijednost serije (čitaj: dolara uloženih u snimanje) u usporedbi sa SF-olikom konkurencijom. Zadnjih par sezona cijela znanstvena fantastika, kao televizijski žanr je marginaliziran i na televiziji sveden na minimum. Jedan od zadnjih pokušaja dovođenja izvanzemaljaca na male ekrane je bio V koji je na ABC-u dobio čak dvije sezone previše i pritom stekao trash status. Zato je moj skepticizam pred Falling Skies bio vrlo visok, a V je sigurno utjecao na to. No već u prvim minutama ostao sam razuvjeren, a i nakon cijele sezone, cijeli dojam je ukupno bio dobar.

Falling Skies, TNT
Falling Skies, TNT

Radnja serije počinje šest mjeseci nakon što su se na zemlju spustili vanzemaljici i donijeli sveopći kaos, ubojstva, otmice i sve ostalo što ide s time. Da ne ponavljam previše kostur radnje, kolega Dario je nakon premijere napisao recenziju. Već u prvih deset minuta da dobijete dojam da je serija vizualno dobro napravljena. Što nije nevažno, budući da se radnja događa u postapokaliptičnom okružju. U prvim minutama već vidimo par porušenih kuća, veliki svemirski brod usred grada, napuštene ceste, kuće. Sve to je prikazano jako dobro, uz malu ili minimalnu upotrebu green screena (suprotno od serije V, koja se previše oslanjala na to). Dakle vizualni dojam je jako dobar. Dalje, radnja se fokusira na jednu grupu preživjelih, ne ide preširoko, iako je kaos globalan. Svojevremeno je Jericho imao sličan pristup, bez vanzemaljaca doduše, te se fokusirao na stanovnike jednog gradića. Slično kao i The Walking Dead sada, dok agenica Erica trčkara po cijelom svijetu i naganja neprijateljski nastrojene guštere u V-u. No, vratimo se nazad.

Jedna od boljih stvari u ovoj seriji je ta što su gledatelji odmah gurnuti u središte radnje. Za promjenu nema uvoda (u biti ima vrlo simpatičan kratki uvod i pogled kroz crtež djevojčice), nema standardnog upoznavanja likova, što je u ovom slučaju zanimljivo. Kako je i zašto došlo do invazije, kakav je bio otpor u početku, što vanzemaljci žele, sve je to za početak preskočeno, upoznati smo samo sa grupom koju pokušavaju pružiti otpor, te tuđincima; creepy alienima sa šest nogu (u seriji nazvani skitteri), te njihovim čuvarima robotima (mechs), no za početak je i to dovoljno. Odgovori polagano stižu, a tijekom tijekom sezone saznajemo i ponešto o likovima, uz nezaobilazne veze koje se stvaraju među njima, no i vrlo malo o vanzemaljcima. Bez predalekog ulaženja u radnju i otkrivanja spoilera, tijekom sezone autori nas počaste sa nekim zanimljivim zapletima i daju odgovore na neka pitanja, no postavljaju i nova. No, ne mogu se oteti dojmu da je cijela prva sezona bila jedan ogroman uvod u radnju koja nas čeka, autori još uvijek nisu posegnuli dublje u mitologiju serije, zato je cijela priča zasad možda i prejednostavna, bez prevelikih rupa u radnji. Vidi se da su autori možda ipak dali malo veći naglasask na likove, no usprkos tome radnja nije statična. Budući da je serija dobila i drugu sezonu, postoji veliki prostor za napredak što se tiče zapleta i općetito same priče.

Mechovi napadaju (Falling Skies; TNT)
Mechovi napadaju (Falling Skies; TNT)

Glavni, možda i jedini problem su seriji su likovi, koji su napravljeni po standardnom šablonu; oldschoold general, zgodna doktorica, glavnog lika koji je civil, ali sada uspješno barata oružjem i preuzima odgovornost na sebe, a ujedno je i otac koji ne ispušta svoju djecu iz vida. Antijunaka koji na kraju ipak otkrije svoju dobru stranu, te bezbroj sporednih likova, vojnika, civila, djece. To i možda ne bi bio problem da su likovi malo bolje okarakterizirani, jer što se tih likova, već na početku možemo pogoditi kako će koji završiti. Dalje, serija obiluje prevelikim brojem emotivnih scena, razgovora itd. Npr. dijete za rođendan dobije nekakav poklon, pa se onda svi zajedno dive poklonu u slow motion maniri uz neiizbježnu glazbu. Ajde neću dalje previše nabrajati, ima takvih scena i previše.

Puno se igra na kartu emotivnosti, prvo par scena djece kako se igraju, zatim dijete izgubi psa i mora ga spasiti iako prema njemu ide robot spreman za ubijanje, takve scene su trebale poslužiti ne bi li izvukle nekakav senzibilitet od gledatelja, no takvim forsiranjem postignuto je suprotno. Tajming takvih scena je apsolutno katastrofalan, jer baš kad ste dobili osjećaj da bi sada moglo biti napucavanja i akcije, radnju prekida neizostavan emotivan razgovor oca i sina, ili generala i našeg glavnog lika, i tako cijelu sezonu. Sve sreća da je dijalog kvalitetno napravljen, pa ga i malo lakše podnosite iako ste ga vidjeli negdje već bezbroj puta. No, ta melodrama i jeftino pucanje na emocije gledatelja je ionako vrlo tipično za Stevena Spielberga, koji je potpisan kao izvršni producent.

Što se tiče glume, teško je naći pretjerane zamjerke. Noah Wyle (Mason) je uvjerljiv u svom nastupu, koji je možda i najbolje odglumio svoju ulogu. Svaki od glumaca je očito ozbiljno pristupio svojoj ulozi, zako da ne bih ikoga drugoga izdvajao, no i ako su ponekad bili neuvjerljivi, to je više bila stvar scenarija nego same glume. Spomenuo bih još i djecu, čijih likova ima više nego u nekoj drugoj žanrovski sličnoj seriji, sa relativno bitnim ulogama. Čak i ta djeca vrlo dobro glume i pridonose ukupnom dojmu, što na televiziji nije čest slučaj.

Noah Wyle (Falling Skies, TNT)
Noah Wyle (Falling Skies, TNT)

Falling Skies je jedno od ugodnijih ljetnih iznenađenja i sveukupno solidno odrađena znanstveno-fantastična serija, koja ipak u fokusu prenaglašeno ističe dosadnjikave likove, te odnose među njima. Usprkos tome radnja ide naprijed, stižu novi zapleti i odgovori koji ne čine seriju statičnom, nego ipak daju određenu dozu dinamike. Serija vizualno izgleda odlično i također pridonosi dojmu i atmosferi, dok bi vas možda mogli zasmetati klišeji koji nisu baš rijetki u dijalozima te seriji općenito. Ipak, sveukupan dojam je dobar, a budući da je serija dobila i drugu sezonu, postoji prostor za napredak.

7 10 1
7

Žanr: Znanstvena-fantastika

Autor: Robert Rodat

Mreža: TNT

Glume: Noah Wyle, Moon Bloodgood, Will Patton, Drew Roy, Maxim Knight

Datum premijere: 19. lipanj 2011.

18 komentara
 • Solidno. S obzirom da na TV-u nema praktički ništa što se isplati pogledati od sci-fi osim Torchwooda i Falling Skies je OK. Zabava za ljeto.

 • Ja sam inače rigorozan kod ocjenjivanja, ali u ovom slučaju ne samo da bih snizio ocjenu nego bi i u samoj recenziji bio malo oštriji.
  Didn’t get this one. Stvarno me podsjetilo na neki jeftini film B-produkcije. Možda zato što sam scarred-for-life nakon onog Librarian serijala u kojem je glumio Wyle pa ga više ne mogu ozbiljno shvatiti. Nisam odgledao cijelu sezonu, ali sumnjam da se odjednom kvaliteta drastično popravila.

 • Stao sam na petoj-sestoj. Nije mi se svidjelo vise od pilota, koji je bio ok. A ostatak je bio tek solidan, sa par zivcirajucih stvari, pogotovo to sto su glavne događaje potencirali / pokretali glupim zapletima.

  Iskreno, prilicno me cudi koliko su je kriticari hvalili, i to skoro bez iznimke, na temelju prvih 4-6 epizoda koliko su dobili. Obicno kriticari vole ono sto gledatelji ne, ali ovdje je bilo prilicno suprotno – barem po prosjeku ocjena tu, na IMDb-u, Metacriticu…

 • Pokusao gledati i stao na pola pilota previse me asociralo na “The walking dead” ono sto sam odgledao tako da nisam imao ni volje ni vremena da ponovo prolazim kroz sve to, a i likovi u seriji mi od prvog minuta nisu bas najbolje legli nekako su povrsni i banalni.

 • Ja sam velika obožavateljica SF i gledam sve što ima veze sa žanrom (da čak i V
  :D )I slažem se sa recenzijom,ali meni je serija prvenstveno bila zabavna ništa više ni manje 45 minuta za odmoriti se od posla i vegetirat u tv

  Usputno pitanje dali se zna jel odobrena druga sezona ?

 • Dobra recenzija, problem je sigurno što u posljednje vrijeme naprosto SF serija je sve manje, a onih kojih ima – bolje da ih nema. Falling Skies mi ipak ne spada u tu kategoriju, radi se o sasvim solidnoj seriji. Uz to, prikazuje se na ljeto što mi je u ovom slučaju dodatan plus. Također su me najviše tokom serije ubijali likovi i ipak (pre)spora radnja (možda baš radi njih i toliko nepotrebnih konverzacija) no nadam se da će se u 2.sezoni još neke stvari popraviti. Sam kraj u finalu je možda bio čak i pomalo očekivan (nije baš neko najoriginalnije rješenje), ali vjerujem da će takav kraj dati scenaristima, kreatorima dosta kreativne slobode u 2.sezoni te da će biti još bolja. Što se ocjene tiče, također se slažemo, između 60-70 (najrađe bi 65), ali radi nekakvog optimizma – 70.

 • Ja sam stao nakon šeste epizode i nikako se natjerat pogledat još te četiri. Budem, jednog dana…

 • pogledao sam cjelokupnu sezonu i otprilike se slažem s Dinom. Smetali su mi ti klišejizirani papirnati likovi, a da ne pričam o zamornim “slow motion” emotivnim trenutcima.

  nakon pete epizode sam sebi sam rekao “dosta, odustajem”, međutim ipak sam im pružio šansu i pogledao do kraja.

  moj zaključak je – solidno, no ništa što će ući u anale drame ili sf-a, i što će se pamtiti godinama nakon završetka emitiranja. to je tip serije koja se pogleda se, i nakon nekog vremena zaboravi da je uopće postojala.

  međutim, dati ću šansu i drugoj sezoni s nadom da će se scenaristi ipak više okrenuti ka onome što gledatelje više zanima u ovakvim serijama – a to je znanstvena fantastika, nauštrb dosadnjikavih dramaturških dijelova.

  mislim da su svi oni koji su krenuli gledati ovu seriju očekivali više sf elemenata i akcije (naročito iz razloga jer su teaser traileri prije emitiranja upućivali baš na to).

  uglavnom da rezimiram, smatram da tko pogleda neće se rezočarati ali neće niti pljeskati na kraju sezone.

  moja ocjena je 60.

 • Ma ja sam isto gledal preko nosa, ponajprije zato kaj nije bilo ničeg drugog… Falling Skies, Alphas i The Closer su jedino kaj trenutno pratim od čega The Closer ( iliti Završni udarac) je najkvalitetnija serija od ove tri…

 • Ja se još uvijek silim pogledati je do kraja (trenutno sam na sedmoj ep.). Čitam početak ove recenzije i pitam se radi li se o istoj seriji na koju ja mislim?!? Spora radnja, prazan hod, najjeftinija patetika, iritantna dječica i neuvjerljivi likovi (ne mislim na glumu, već baš na likove)… koma.
  Stvarno me podsjeća na Jericho (ali u negativnom smislu) – s tim da mi je Falling Skies još puno slabija (?!) – unatoč kvalitetnijoj produkciji i većoj količini love koju su utukli u seriju. Loše!

 • Nista posebno.

  Ja se jedino ne bih slozio sa recezentom oko izbora glumaca. Meni su deca bila vrlo neuverljiva za razliku od “Game of Thrones”. Takodje mi je smetala preterana americka srceparajuca emotivnost, pomesana sa jeftinom religioznoscu.

 • Puno kriticara ovdje u komentarima, pa me zanima imali ijedna bolja sf serija koja se prikazuje ili ce bit prikazivana sljedecu sezonu a da nisu superjunaci i vampiri!’ Ovo je jedina serija sa vanzemaljcima kolko ja znam da se trenutno prikazuje.

  • Realno? Samo Fringe i Doctor Who, osim ako nisam zablokirao negdje i zaboravio nešto. Cini mi se da nisam.
   Imas nekoliko light SF-ića tipa Eureka, Warehouse 13, Alphas, Sanctuary… Ali to meni nije niti naročito gledljivo, niti pravi SF.
   Čak nema ni novih SF-ova najvaljenih. Uopće. Tek par serija sa marginalnom SF tematikom, ali ništa slično pravom SF-u.

 • serija je gluplja od V koj se tu u recenziji pljuje koda je dno dna..

  stao sam na 4 epizodi FS-a serija je dosadnjikava al bolje i to nego csi i ostala sranja koja dobivaju stalno nove sezone.. al trenutno mi se neda nastavit gledanje jer je me živcira forsiranje boga i vjere u njega čak i kad dođu neprijatelji s druge planete… ( pa kaj nije bog stvorio život samo na zemlji oko koje se vrti sunce i sve ) :D

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861