Kraj Stargate franšize – serijala.com
Trenutno čitaš
Kraj Stargate franšize

Kraj Stargate franšize

Prošlog ponedjeljka, 9. svibnja, završio je Stargate Universe, no njegov završetak označava i kraj kultne franšize nakon 15 neprekidnih godina, ili ukupnih 17, računate li izvorni film. Sa tri serije (plus jedna animirana) i tri filma, Stargate je – ili ‘bio je’ – jedna od najpopularnijih i najdugovječnijih (znanstveno fantastičnih) franšiza u povijesti televizije, sa ukupno 354 emitirane epizode.

Joseph Mallozzi, izvršni producent svih televizijskih inkarnacija Stargatea, na svom je blogu prošlog mjeseca najavio kraj, rekavši da je studio odustao od predloženog filma koji bi ujedinio elemente svih prethodnih triju serija – SG-1, Atlantisa i Universea. Sama serija, Universe dakle, već je ranije otkazana.

No, Stargate je posljednjih godina daleko od zlatnog doba Richarda Deana Andersona, kada je to bio pomalo neozbiljan, ali vrlo dobar SF, koji je njegovim odlaskom zalutao, zadržavši se koju sezonu predugo. “MacGyver” je u televizijski remake filma iz 1994. unio zdravu dozu humora, pristavši na ulogu pod uvjetom da se napravi odmak od ozbiljne vojničine Kurta Russela, originalnog O’Neilla.

Paralelno sa posljednjim sezonama SG-1 predstavljen je Atlantis, koji je previše podsjećao na posljednje dvije sezone SG-1 da bi ga se zavoljelo – a ponekad jedva toleriralo. Otkazan je nakon ravnih 100 epizoda, a kao idući korak u razvoju franšize predstavljen je Universe, najavljen kao ozbiljniji i suroviji pogled na franšizu. U najmanju ruku, reakcije su bile podijeljene, no ideja je bila logična i, sa kreativne strane, dobrodošla. Realizacija? Eh.

Da, pokrenuta je “akcija spašavanja,” uobičajna metoda očajnih fanova, vrlo svojstvena za znanstveno fantastične serije sa lojalnom bazom obožavatelja, kao što je Stargate. No neće imati utjecaja. Gledatelji su se zasitili franšize, a njoj treba svježih ideja i novi ljudi. Završena je, da, ali “samo” na neodređeno. Pretpostaviti da više nikad nećemo vidjeti lockanje chevrona i stvaranje crvotočine unutar Zvjezdanih vrata bilo bi suludo. Ovaj biznis “završeno” nema u svom vokabularu. Prije ili kasnije nekom će pasti na pamet ideja za remake. Do tada, podsjetnik na jednu od najboljih epizoda Stargate franšize:

8 komentara
  • R.I.P ali realno serija je postajala sve gora i gora meni je Atlantis bio tolika hrpa sranja da ga nisam nikad ni do kraja odgledao,Universe mi se i svidio,sve u svemu i vrijeme je da se nešto novo smisli.

    • Meni bi Universe bio super da je poceo sa drugom sezonom, ali u prvoj sezoni je bilo toliko govana da mi se serija zgadila i nije mi ni najmanje zao sta su je ukinuli (time i Stargate). A moglo se i bez Atlantisa… Mislim, Atlantis je bio ok, ali ipak nista iznadprosjecno. SG-1 je bio super, najvise zahvaljujuci RDA (pogledajte mi nick :)

  • WOO, najbolja epizoda ikad! Stargatea naravno. :) Eh, Stargate, Stargate… šteta za filmove.

  • SG Universe je postao jako ozbiljan i zanimljiv pred kraj sezone :( Jako sam tuzan sto je otkazana, iako prvi putvkad sam cuo vijest nisam bio :(

  • čovjeće nemres vjerovat, nema vise Stargate-a, makar je fajrunt bio i krajem SG-1 SGA i SGU su ok serije al svi smo ih gledali iz respekta i molili boga da ce se RDA il Amanda Tapping u nekoj epizodi pojavit…

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861