Televizijski emigranti – serijala.com
Trenutno čitaš
Televizijski emigranti

Televizijski emigranti

Sheenov otkaz sa Two and a Half Men poslužio nam je kao povod da se osvrnemo na neke druge serije čiji su glavni glumci – iz ovog ili onog razloga – napuštali svoje serije. Sheenov odlazak nije bio svojevoljan, kao ostali primjeri sa naše liste, no svakako će se u narednim godinama spominjati kao značajan moment u televizijskoj povijesti. Najplaćeniji glumac televizije, zaštitno lice najgledanije serije na televiziji najuren zbog epskog egotripa. PR katastrofa za CBS i Warner Bros. te potencijalno ogromne financijske posljedice. Sudbina serije zasad visi o koncu; nitko ne govori niti da će se nastaviti, niti da neće…

Uz cijelu farsu oko Sheena, lagano se zaboravilo da Steve Carell odlazi iz još jednog sitcomaškog stupa televizije, The Officea. Doduše, iz puno “klasičnijih” razloga – zasićenosti i željom da karijeru nastavi na nekim drugim projektima. Carell je zapravo tipični primjer onog čime ćemo se baviti u članku. Prije uloge u The Officeu bio je filmski epizodist i korespondent u The Daily Showu Jona Stewarta, a paralelno uz uspjeh The Officea, Carell je nizao velike filmske uloge u lošim komedijama. Serija će ipak nastaviti bez njega; iako će neki reći da on zapravo jest serija, ansamblom je lakše pokriti odlazak glavne zvijezde.

Treći aktualni primjer je tužna sudbina Spartaka, Andya Whitfielda, koji je morao napustiti Spartacus: Blood and Sand zbog teške bolesti. I ova serija nastavlja bez svog glavnog glumca, u istoj ulozi Andya će zamijeniti relativno nepoznati australski glumac, Liam McIntyre. Nastavak serije u drugoj sezoni očekuje se tek iduće godine, a kao alternativa snimljena je, i nedavno emitirana, prequel-mini serija Gods of the Arena. A sad, u (ne tako daleku) televizijsku povijest. U obzir smo uzimali samo glavne likove i glumce, te one koji nisu offnuti iz scenarističkih / kreativnih razloga.

Spin City – Michael J. Fox

Spin City spominjemo prvog jer se radi o poprilično ironičnom primjeru. I tužnom. Michael J. Fox u trećoj je sezoni otkrio da boluje od Parkinsonove bolesti, da bi seriju napustio potkraj četvrte, sa željom da se više posveti svojoj obitelji. Na scenu je stupio, pazite sad, Charlie Sheen. Peta sezona bila je svojevrsna prekretnica; osim Foxa, seriju su napustili Connie Britton, Alexander Chaplin i Victoria Dillard, zajedno sa autorom Billom Lawrenceom, koji je tada kreirao Scrubse.

X-Files – David Duchovny

Ovisno o izvoru, Duchovny se zasitio razotkrivanja Vladinih urota i/ili lošeg vremena u Vancouveru neslaganja sa Gillian Anderson. Kako god bilo, istina je oko nas. Napustio je seriju u osmoj sezoni, te se tu i tamo pojavljivao do njenog kraja u devetoj sezoni. Zamijenio ga je tekući Terminator T-1000, Robert Patrick, no Dosjei bez Muldera više nisu bili isti.

Stargate SG-1 – Richard Dean Anderson

Stargate SG-1 je, izuzevši posljednje sezone, bio vrlo zabavna, relativno neozbiljna SF serija. No, problem je bio u tome što je Richard Dean Anderson bio Stargate SG-1. On je bio njen glavni i najbolji dio, praktički je nosio čitavu seriju. Ona je polako počela odlaziti kvragu kako se on sve manje pojavljivao u sedmoj i osmoj sezoni, a u devetoj i desetoj tek povremeno gostovao. Upravo je u 9. i 10. sezoni u potpunosti upropaštena serija izmišljanjem tople vode u obliku arca o Orijima te “transplantiranjem” dvoje glavnih glumaca iz Farscapea, Bena Browdera i Claudie Black.  Osim popularnog “RDA”,  Michael Shanks napustio je seriju u šestoj sezoni zbog “kreativnih nesuglasica”, da bi se ipak vratio u sedmoj i ostao uz nju do samog kraja.

ER – George Clooney i hrpa ostalih

ER, iliti Hitna Služba, i Clooney praktički su predložak za televizijske emigrante. Serija koja je doživjela čak 15 sezona promijenila je velik broj glumaca i likova, no Clooney je jedan od rijetkih koji su televizijsku karijeru uspješno prenijeli na filmsko platno. Serija se zapravo prilično uspješno nosila sa  daljnjim odlascima glavnih glumaca poput Noaha Wylea (John Carter), Anthonya Edwardsa (Mark Greene), Eriqa La Sallea (Peter Benton), Julianne Margulies (Carol Hathaway), Laure Innes (Kerry Weaver), našeg Gorana Višnjića (Luka Kovač) i ostalih. Deset godina bili su pri vrhu gledanosti, nakon čega je počeo ozbiljniji pad; trend koji se održao sve do kraja u petnaestoj sezoni.

Scrubs – Zach Braff

Zach Braff i autor serije Bill Lawrence posljednjih par sezona najavljivali su svoj odlazak, no Braff je otišao tek u posljednjoj, devetoj, iako je “gostovao” u početnim epizodama. Serija je nakon sedme sezone promijenila mrežu, sa NBC-a prešla je na ABC. U devetoj sezoni uvedeno je nekoliko novih likova, a serijju su napustili, osim Braffa (John Dorian), Sarah Chalke (Elliot), Neil Flynn (“Janitor”), Ken Jenkins (Bob Kelso) i Judy Reyes (Carla).

That ’70s Show – Topher Grace, Ashton Kutcher

Topher i Ashton su odlučili napustiti seriju u posljednjoj, osmoj sezoni zbog drugih filmskih ili vlastitih projekata. Autori su ih koliko-toliko pokušali zamijeniti (Josh Meyers je doveden kao preočita kopija Erica Formana), no bezuspješno, te je serija otkazana nakon osme sezone.

Dr. Who – regularna rotacija

Lista je sljedeća: William Hartnell, Patrick Troughton, Jon Pertwee, Tom Baker, Peter Davison, Colin Baker, Sylvester McCoy, Paul McGann, Christopher Eccleston, David Tennant i Matt Smith. Doktori od prvog, do zadnjeg. Njih jedanaest. Kada glumac ode, Doktor se regenerira te nastavlja sa svojim putovanjima kroz vrijeme u novom tijelu, što je prilično zgodan i učinkovit način za kompenziranje odlaska glavnog glumca.

Cheers – Shelley Long

Kafić uzdravlje svi povezuju sa Tedom Dansonom, no Shelley Long bila je dugo vremena dugi dio glavnog dvojca serije. Napustila je seriju nakon pete sezone, a kao razlog spominjala se njena teška narav i navodne tenzije, iako je kasnije rekla da se željela više posvetiti svojoj novorođenoj kćeri. Kristie Alley zamijenila ju je od šeste sezone, pa sve do kraja serije u jedanaestoj sezoni, u sličnoj, no opet potpuno različitoj ulozi.

NYPD Blue – David Caruso, Jimmy Smits

Nakon prve sezone Njujorških plavaca, David Caruso dobio je Zlatni globus i umislio si da zna glumiti. Inzistirao je na povećanju honorara, no nije ga dobio te je napustio seriju. To je bilo 1994. godine. Do 2003. i CSI: Miamija, Caruso se gubio u ispodprosječnim filmskim uratcima i uglavnom prolazio neprimjećeno. Kako je NYPD Blue izdržao 12 sezona, bilo je i drugih glumaca koji su napuštali seriju, iako je Jimmy Smits definitivno bio najpoznatiji. Napustio je seriju nakon pete sezone, nakon što je odbio produljiti ugovor. Doduše, glavna faca serije, Dennis Franz, ostao je kroz svih 12 sezona.

Pročitaj još

Baywatch – David Hasselhoff

Mič Bejvoč je navodno poginuo u finalu pretposljednje, desete sezone, a još je par glumaca napustilo seriju.  Naravno, ne možeš samo tako ubiti Hoffa, pa se Mitch vratio u reunion TV filmu “Baywatch: Hawaiian Wedding”, zajedno sa Pam Anderson i dijelom ostalih bivših zvijezda. (Nadopunjeno, hvala MacGyveru na sugestiji).

Beverly Hills – Doherty, Priestley, Perry…

Dobar dio glavnih glumaca napustio je seriju do njenog završetka u desetoj sezoni. Od članova glavne postave, do kraja su ostali Jennie Garth (Kelly Taylor), Ian Ziering (Steve Sanders), Brian Austin Green (David Silver) i Tori Spelling (Donna Martin). Shannen Doherty (Brenda Walsh) prva je napustila seriju u četvrtoj sezoni, a zbrisala je i iz Charmeda nakon samo tri od osam sezona. Slijedili su je i drugi, uključijući teen zvijezde Jasona Priestleya (1-9 sezona) i Lukea Perrya (1-6, 9-10). (Nadopunjeno, hvala TinoGo na sugestiji)

Proceduralni primjeri: CSI, Law & Order, Criminal Minds

Grissom je bio glavna faca u CSI-u dok William Petersen nije napustio seriju tokom devete sezone, a zamijenio ga Morpheus Laurence Fishburne. Vincent D’Onofrio je napustio Law & Order: Criminal Intent početkom devete sezone, da bi najavio povratak u desetoj i posljednjoj koja kreće u svibnju. Originalni Law & Order, koji je trajao punih 20 godina, promijenio je toliko glumaca i likova da je suvišno isticati ijednog. Nijedan glumac nije odradio svih 20 godina serije, pa se samim time niti jedan član originalne postave nije zadržao do njenog kraja. Od novijih procedurala, možemo izdvojiti Criminal Minds i Mandya Patinkina, koji je seriju napustio nakon dvije sezone. Mi ga ipak puno bolje poznajemo kao Rubea, šefa Reapera iz Dead Like Me.

Grey’s Anatomy – Katherine Heigl

Ni Katica Heigl nije bila glavna faca svoje serije, no bila je (odnosno, postala je) relativno poznato ime kada je lani u šestoj sezoni Grey’sa napustila seriju kako bi se posvetila snimanju romantičnih komedija. Što nije toliko različito od Grey’sa.

Izvan konkurencije: Saturday Night Live

Radi se o skeč-emisiji koja traje već 36 godina, ali i stupu američke televizijske komedije. Hrpa, hrpa danas poznatih i slavnih komičara svoje je karijere započinjala na NBC-jevom showu koji je svake godine redovito gubio, ali i stvarao talente. Samo neki od primjera – John Belushi, Bill Murray, Dan Aykroyd, Eddie Murphy, Robert Downey Jr, Will Ferrell, Mike Myers, Chris Rock, Tina Fey…

22 komentara
 • Niste spomenuli Davida Hasselhoffa koji je napustio Baywatch pocetkom 9. ili 10. sezone :)

  I imate jednu gresku u clanku, X-Files se samo prvih 5 sezona snimao u Vancouveru, nakon toga u Los Angelesu, tako da Duchovny nije otisao zbog loseg vremena. Jedan od najcesce spominjanih razloga njegovog odlaska je bilo neslaganje s Gillian Anderson

 • i ja sam taman poso napisat za Shannen Doherty..

  Charmed je bila najgledanija serija na WBu dok je ona nije napustila, a 90210 je pala gledanost nakon njenog odlaska

 • Marrija ne lupetaj, Charmed je najgledaniji koliko je i Gossip Girl najgledanija. Na Wb-u. Velika stvar.

 • zanimljiv članak,samo kaj se ne slažem sa sg-1-om!anderson je otišao jer je čovjek ostario i više mu se nije dalo trčkarati za negativcima!a i dvojac iz farscape je obavio pristojan posao jer,ježi ga,teško je bilo nadomjestiti andersona!a i priča nije tako loša,pogotovo zato jer je svaka sličnost sa krščanstvom potpuno slučajna…

 • Priča je bila manje više završena, i onda su ubacili tu glupost. SG1 je u 9. i 10. sezoni užasno bacao na Atlantis većim dijelom (ili obrnuto, svejedno). Manji je problem bio u novim glumcima, koliko u priči.

  A glede Kršćanstva, couldn’t care less. Ne znam kakve veze ima to? :)

 • Meni je SG-1 postao katastrofa nakon sto je RDA otisao… tim vise sto mi je Browder bio uzasno iritantan vec u Farscapeu, pa sam ga mrzio jos od tamo… A i prica s Orijima je isto bila teska katastrofa

  S druge strane, mislim da je Terminator u X-Filesima napravio dosta dobar posao… naravno da nije bio ni blizu dobar kao Mulder, ali je svejedno bio ok i ne bih imao nista protiv da se serija snimala jos par godina

 • @Shepard

  Anderson nije otišao nzbog starosti nego zbog kćeri. On i žena su živjeli u kaliforniji dok se stargate snimao u kanadi. Čovjek je rekao da otkad ima kćer odvojenost mu sve teže i teže pada te da želi biti stalno uz nju i odgajati je. Para ima i čovjek se odlučio posvetiti obitelji što je ok.

  A ubrzo nakon njega je otišao i Don S. Davis (general Hammond) koji je isto bio važan dio serije. Nažalost on otišao zbog pogoršanja zdravlja (problemi s srcem). Još jedan razlog nakon RDA što je serija postala lošija

 • @xyz… Don S. Davis je otisao prije RDA. On je otisao na kraju 7. sezone, RDA je preuzeo njegovu funkciju u 8. sezoni i vise nije bio clan SG-1 teama nego general, zbog toga je imao manju ulogu u osmoj sezoni i zbog toga je serija vec tada postala malo losija, dok je na kraju osme otisao iz serije (osim par gostujucih uloga u dvije-tri epizode)

 • Kako možete SNL napisati bez Aleca Baldwina!? Čovjeka koji je show vodio više puta od svih ljudi na planetu!?

  • Baldwin je bio samo gost voditelj, nikad nije bio dio showa kao dio standardne postave. Niti ga je SNL stvorio, niti je on komičar.
   (i vodio ga je 15 puta, koliko i Steve Martin)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861