DiRekt: CW – serijala.com
Trenutno čitaš
DiRekt: CW

DiRekt: CW

Šefica ove televizijske mreže i višegodišnja uzastopna osvajačica nagrade za gubitnicu godine, Dawn Ostroff, željela bi se igrati s velikima, ali to joj nikako ne polazi za rukom. Spajanjem pripadajućih kanala (UPN i WBN) u vlasništvu kompanija CBS i Warner Bros, mreža je dobila svoje nemaštovito ime i velikoj četvorci najavila: mi mislimo ozbiljno!

Mutna posla
Svečanim otvarenjem u rujnu 2006. prikazan je reality America’s Next Top Model, a (ne)kvaliteta koja je obilježila same začetke CW-a prolongirana je do danas, uz rijetke iznimke. Fokus je (navodno) pao na “žene u dobi od 18 do 34 godine” što je ironično s obzirom da su današnje uspješnice upravo za tinejdžerice, odnosno ljubitelje znanstvene fantastike.

Unatoč znatnom potencijalu mrežu i dalje u ponor bezglavo gura ista osoba, a promjene u kadrovskoj križaljci se ne naziru na obzoru iako je gledanost na razini nekih uspješnijih kabelskih mreža, što je gotovo nepojmljivo. Uza svu najbolju volju i trud ne vidim razlog zbog kojeg bi dvije uspješne (i vrlo profitabilne) kompanije trpile ičije dječje bolesti, naročito na čelu ambicioznog projekta kakav je nedvojbeno CW (bio?). A vi?

Politika, vizija, ciljevi
Nakon pristojno gledanog Gossip Girla u debitantskoj godini prikazivanja, ujedno i jedine uspješne serije koja se uklopila u njenu viziju, Dawn je naredila: bila sam u pravu, sada sve na isti kalup! Tako je umjesto novih originalnih sadržaja naručen remake Beverly Hillsa, odnosno Merlose Placea – koncept koji ove jeseni neslavno propada.

Osim toga, pisali smo da je za sljedeću jesen odobreno pet novih serija, pa pogledajmo: sapunica Bitches in Britches, svemirska sapunica Plymouth Rock, zatim Spy School for Girls (naslov dovoljno govori), Nashville (o dva pjevača na putu ka zvijezdama), i još uvijek netitulirana drama o njujorškoj eliti (već viđeno na CW-u, ali u konkurenciji zvuči odlično).

I dok su se odobravali ovakvi… projekti (?); u svojoj prvoj sezoni aposlutni hit postala je vampirska teen drama: The Vampire Diaries. Nekada vrlo dobro gledani Smallville poslan je na groblje (termin petkom navečer), jer ipak je tamo mjesto iritantnoj znanstvenoj fantastici (čak i ako ljubitelji žanra balavog Supermana’ nikada neće prihvatiti u svoje društvo), dok je od kritike najpriznatija serija na mreži – Supernatural – u svojoj zadnjoj sezoni.

Pročitaj još

Brojati mrtve
Danak nestručnosti vrhuške organizacije nakon samo dva tjedna prikazivanja platila je nova drama The Beautiful Life, ustupivši svoje primetime termine – reprizama?! Sljedeća na listi za odstrel je već spomenuta drama Melrose Place, koju na životu jedino drži činjenica da će brzo krenuti epizode s Heather Locklear (Amanda iz originalne serije), pa se nadaju ušićariti koju stotinu tisuća gledatelja više. Beverly Hills bi također dobio sjekiru na bilo kojoj drugoj mreži, ali CW si vjerojatno neće moći priuštiti rizik još jednog otkazivanja i eventualne lošije zamjene.

Na aparatima
Ako vam pored svega toga budućnost ove mreže nije došla pod znak upitnika, čitajte dalje. U presjeku svih serija CW bilježi 2.4 milijuna gledatelja, što je pad od 8% naspram prošle jeseni. Čisto za usporedbu, najuspješniji CBS u presjeku gledanosti hvata visokih 12.4 milijuna. S obzirom na ciljanu grupu, posebno porazno bi trebala djelovati činjenica da je i demografija 18-49 jednako opala, čitavih osam posto u godinu dana, što dođe na 1.1 milijuna gledatelja za posljednjeg među Velikima.

Idemo dalje
Iako očajno malen broj ljudi prati kanal dostupan svima, te je samo pitanje vremena kada će ga najbolja kabelska mreža dostići, populacija Sjedinjenih Država kao da se pomirila s uništenim potencijalom pete televizijske kuće, prešutno odobravajući program koji nikoga ne zanima. Zlobnici bi rekli, baš poput RTL Televizije u Hrvatskoj.

7 komentara
  • Smallville, Supernatural su odlični i nije valjda da su im ovo zadnje sezone :(, a Vampire Diaries čak i nije toliko loša (gasp :O)

    Za ovu voditeljicu CWa kažem da je inteligentna i sposobna kao i sadašnja voditeljica Ivore u Bjelovaru što će reći nesposobno đubrivo :facts

  • Ostroffica mi je otkazala Veronicu Mars. Kurva. A da ne govorim kako Smallville mete pod s Melrose Placeom. Smallville se emitira u najgorem TV terminu petkom, a MP utorkom. Tko je tu lud?

  • Smallville ima najbolju gledanost od svih serija koje se prikazuju petkom, ako sam dobro svatio jedan clanak… nisam o tome pisao jer je buducnost neizvjesna jos uvijek, a uostalom imate u vezane vijesti clanak o mozebitnom obnavljanju pa procitajte kad vec ne pratite naslovnicu redovno

    :P

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861