Dexter (5. sezona) – serijala.com
Trenutno čitaš
Dexter (5. sezona)

Dexter (5. sezona)

Dexter je ove godine prošao kroz dosta promjena. Showrunner Clyde Phillips napustio je seriju i predao je u ruke Chipu Johannessenu, koji je već treći showrunner u pet sezona serije. Johannessen je prije radio na 24 te doveo neke svoje ljude, uključujući Mannya Cota kojeg se neki možda sjećaju kao showrunnera četvrte i najbolje (jedine dobre, ako mene pitate) sezone Enterprisea.

Najavljen je drugačiji smjer serije, potenciran šoktantnim raspletom četvrte sezone, u kojem je ubijena Dexterova supruga, Rita. Tada je to bila win-win situacija za gledatelje – Rita je ionako bila jedan od iritantnijih likova, a potez je bio hrabar te obećavao neke nove mogućnosti za razvoj Dexterova lika. Peta sezona uvela je, umjesto jednog glavnog, nekoliko negativaca; a Dexter se trebao nositi sa posljedicama Ritine smrti, u čemu mu je pomogla i Julia Stiles (Lumen) kao novopronašla srodna duša.

Julia Stiles (Lumen)
Julia Stiles (Lumen)

Zvučalo je dobro na papiru, ispalo je nekoherentno, zbrzano i užasno predvidljivo. Dexter, osim tog ubojstva Rite, nikad nije bio naročito kreativna serija. Bio je i prije vrlo formulaičan, no njedna sezona dosad me nije toliko iziritirala i razočarala kao ova. Između ostalog jer sam ulazeći u sezonu očekivao konkretnije promjene. Formula nije odveć komplicirana – glavni gostujući glumac, po mogućnosti jače glumačko ime, kao glavni negativac s kojim se Dexter usput poistovjeti, povjeri, razočara i na kraju završi na stolu zamotan plastikom. Znam da se uspješne formule teško mijenjaju, ali ne mogu cijeniti seriju ni autore koji nemaju muda istraživati nove mogućnosti i mijenjati formulu.

Osim toga, fascinantno je koliko tako uspješna i hvaljena serija uspijeva ležati na jednom i pol plus četvrtinu lika. Dexter i čovjek kojem treba priznati glumačku veličinu, Michael C. Hall, su taj jedan kompletni lik, njegova sestra Debra kao polovica koliko toliko zanimljivog lika, a Masuka je tu kao zabavan comic-relief u malim dozama. LaGuertu su ove godine uspjeli učiniti još iritantnijom, što je, morate priznati, solidan uspjeh, jer je ionako bila prilično naporna. Na njenu svađu sa Batistom, za koju aposlutno nikog nije bilo briga, potrošena je cijela sezona (!), da bi na kraju bila gotovo resetirana jednim potezom (!!). A još gore od toga bilo je žrtvovanje Deb zbog sranja koja je LaGuerta sama zakuhala. Takve stvari (antagoniziranje gledatelja) se obično rade sa svrhom guranja neke radnje i kasnijeg pay-off momenta, čega ovdje nije bilo. Deb je ponovno sama, ponovo nalazi pogrešnu ljubav, ponovo ima commitment issues, ponovo je tjeraju da paradira u gaćama i grudnjaku iako ne vidim poantu gledanja polugole daske za peglanje. Žena izgleda žgoljavo kao da je ona imala rak, a ne C. Hall. Ali barem dobiva solidan character development.

Najpozitivniji dio sezone bio je onaj sa Peterom Wellerom (ex Robocop) u ulozi bivšeg policajca Stana Liddya, koji je po Quinnovom nalogu kopao po Dexterovoj prošlosti i sadašnjosti. Pozitivan sve do pretposljednje sezone, kada je otkrio i uhvatio Dextera, da bi se ovaj oslobodio i ubio ga – sve u razmaku od 15 minuta. U biti to je bio način razrješavanja svih problema stvorenih tokom sezone, užasno antiklimaktično, predvidljivo i razočaravajuće. Zapravo sam najviše očekivao od tog storylinea, ili ga barem gledao kao najopasnijeg (polu)negativca, iako sam bio potpuno svjestan da priča vodi samo u jednom smjeru te da će Dexter ionako sve počistiti za sobom.

Peter Weller (Stan Liddy) i Michael C. Hall
Peter Weller (Stan Liddy) i Michael C. Hall

Quinn je odmah potom, u finalu, bio osumnjičen za Liddyevo ubojstvo i priznajem, to je jedina stvar koja se razvila suprotno očekivanjima. Očekivao sam da ga Dexter ubije, baš kao i Liddya, kad dođe preblizu otkrivanja Dexterove mračne tajne. Usprkos “kodeksu”, ne bi bilo totalno out of character za ovu sezonu, niti prvi put da ubije nedužnu žrtvu. No shvativši da je on Debrin “taj”, uništio je glavni dokaz i maknuo krivnju sa Quinna. Ostalo je još visjeti pitanje zašto je Quinn tako brzo oslobođen optužbi, iako je odbijao suradnju, bio u stalnom kontaktu sa Liddyem te je na njegovo ime bila podignuta oprema iz kombija u kojem je ubijen Liddy. Ali rekoh, to je sve simptomatično za ovu sezonu čije su zadnje dvije-tri epizode poslužile kao sredstvo održavanja status qoa.

Jordan Chase je bio najbliži definiciji “glavnog negativca” ove sezone, a Dexter mu je, jednog po jednog, ubijao suradnike. No pokazao se kao poprilično loš negativac, i poginuo nekih par minuta nakon što je ulovio i svezao Dextera. Deb je vrlo brzo (i jednostavno) pronašla mjesto ubojstva te na djelu zatekla Dextera i Lumen. Njeno otkrivanje Dexterove tajne dijelio je samo tanak komad prljave plastike iza kojeg su se nalazili on i Lumen. Ali eto, Deb je odlučila poštediti ubojice, te se pokupila sa mjesta zločina; usput ih čak pohvalila i zahvalila im se. Ta je scena bila moment koji me možda najviše iziritirao ove sezone.

Chris Vance (Cole Harmon) i Jonny Lee Miller (Jordan Chase)
Chris Vance (Cole Harmon) i Jonny Lee Miller (Jordan Chase)

Lumen je naposlijetku seriju napustila na prilično nezanimljiv, ali logičan i zadovoljavajuć način, rekavši Dexteru da ne može slijediti njegov put. Scena ponovo dala priliku Michaelu C. Hallu da se iskaže i, kasnije, održi nam još jedan unutarnji monolog. Ne bih se previše bunio da je ostala uz seriju, jer uglavnom je dobro nadopunjavala Dexterov lik.

Kad bi netko od producenata zapravo imao želju protresti seriju, prvi korak vjerojatno bi bilo razotkrivanje Dextera i njegov bijeg. Makar scenaristi lik Deborah iz sezone u sezonu sve više  vode prema stanju u kojem bi bila spremna prihvatiti Dextera kakvim jest, pa je ona logičan izbor za to. Pretpostavljam da Dexterov bijeg nećemo gledati (ponajviše zbog spomenute formulaičnosti koja očito funkcionira), već se kao potencijalni završetak serije nameće njeno otkrivanje i prihvaćanje Dextera kakvim jest.

Uz najavu šeste sezone, koja sigurno neće biti posljednja, prilično je očito da Dexter nema definirani kraj, a bojim se ni plan za naredne sezone. Iako sam poprilično razočaran sezonom, nisam još došao do točke kada bih poslao sve kvragu i digao ruke od serije. Formulaičnost na stranu, Dexter je lani pokazao da može, formuli usprkos, uz kvalitetnog gostujućeg glumca i interesantnog negativca biti vrlo dobar i zabavan.

Za kraj, neke dodatne bilješke:

 • Ispravna je bila odluka sa početka sezone kada su Astor i Cody “uvaljeni” njihovom djedu i baki, a Harrison dadilji. Dexter se koliko toliko bavio Harrisonom, što je poticalo nekoliko (ponovo) zgodnih monologa, no Astor i Cody bi bili preveliki kamen spoticanja za Dextera.
 • Deseta epizoda bila je uvjerljivo najlošija u čitavoj sezoni. Odličan potez bio je guranje Astor izvan slike, a njen povratak kao pijane emo rebel teen bio je užasan. Iako je i ta epizoda imala nekoliko iskupljujućih momenata, poput Dexterovog razgovora sa Astor, te praktičnog demonstriranja osnova ljudske anatomije nasilnom ocu Astorine prijateljice.
 • Tipičan Masukin moment – stranglebation.
 • “Anything of us?” – “No, just a cat that hiccups and farts.” – “Cute.”
 • Trailer za finale implicirao je (iako je bilo potpuno jasno da se to neće dogoditi) da bi Deb mogla saznati za Dextera, fino namontiravši njezin “Don’t move” te ukočenog Dextera kako ispušta nož na pod. Podlo.
6.8 10 1
6.8

Žanr: Drama

Autor: James Manos, Jr. (adaptacija romana)

Mreža: Showtime

Glume: Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, Desmond Harrington, C.S. Lee, Lauren Vélez, David Zayas, James Remar, Julia Stiles, Jonny Lee Miller, Maria Doyle Kennedy, Peter Weller, April Hernández Castillo

Datum premijere: 1. listopad 2006.

27 komentara
 • odlicno napisano,niste propustili niti jedan momenat cijele sezone,nadamo se da ce sljedeca sezona biti bolja jer mislim da je tesko dici ruke od dextera i tek tako ga prestati gledati

 • Pohvale za recenziju, izvrsno napisano. Ova sezona mi je stvarno bila najlosija od svih..

 • Da, rađeno je po formuli i nalikuje na 4. sezonu, a nedostaje i cliffhanger. No i dalje mislim da je treća bila najgora sezona do sad…

 • lol RITA IRITANTNA? Što je onda Lumen? -.-
  Mene je isfrustriralo što se još uvijek ne zna što se dogodilo s Ritom. Prošla CIJELA SEZONA, a to nisu objasnili. “Emo teen”, seriously? Da članak nije potpisan, samo zbog ovog bih pomislio da ga je pisala umišljena tinejdžerica.

 • Meni je ova sezona bila najbolja još od 2., do finala koje je u potpunosti podbacilo i sad ne znam di bi ju smjestio, dok mi je prošla sezona bila meh, ali je finale bilo odlično.

 • Meni ni Rita ni Debrah ni Lumen nisu toliko iritantne kao ona Lyla iz druge sezone. Nego, finale i je razočaravajuće. Zapravo, potpuno je ista šablona kod svih sezona s malim odstupanjima.

  Ali najvažnije je napomenuti da svi znamo koliko je sve to predvidljivo i da svi gledamo Dextera samo zbog njegovih komentara i njegova karaktera. Ista stvar je i s npr. Burn Noticeom, serija je totalno neralna, priča je loše napravljena, ali jednostavno je ljudi gledaju jer ima ono nešto…

  Šablona (SPOILER ALERT):

  1. Dexter ima mali problem na početku (uzme prve 2-3 epizode)
  -ili Freebo, ili skrivanje žrtve u četvrtoj, ili Rita u petoj
  2. Rješavajući taj problem naiđe na nekog velikog ubojicu ili nešto što ga zaintrigira
  -Brian, otrkiju njegove ostatke, Migelov buraz, Trinityjev osobni život, grupica silovatelja
  3. S žrtvom/ubojicom se na neki način s bliži
  -Brian, Lyla, Miguel, Trinity, Lumen
  4. Javlja se još jedna osoba koja počinje sve više pratiti Dextera
  -…, Dokes, Skinmer, …, Lynn
  5. Bildaju se tenzije
  -..
  6. Dexter u kratkom vremenu mora spasiti nekoga
  – Debrah, klinci/Dokes, sebe i vjenjčanje, onog klinca, Lumen
  7. Dexter spašava tu osobu, zamalo biva otkriven, ubija negativca
  8. Happy end, on s frendovima/familijom

  A: Debrah uvijek nešto kenja
  B: Uvijek se javi neka sporedna stvar koja zauzme jednu epizodu
  -ili smrt njegovog starog, ili Ritin muž, ili bijeg ove klinke

 • odlicno napisan rezime 5. sezone, samo se ne bih slozio sa nekim sitnicama:

  – meni je ova sezona mnogo bolja od 3.
  – pojavljivanje Jonny Lee Millera i Julie Stiles je po meni digao kvalitetu seriji, iako je mala iritantna zbog silnih teen filmova. dobro je odradila ulogu a i najvaznije da nam Dex nije ostao suh^^
  – predvidljivost, pa koja serija/film/crtani nisu predvidljivi? tip je dusevni bolesnik, mastermind, zivotinja i nacin na koji ce zavrsiti na lomaci me zanima i tjera da gledam seriju. naravno da ce se do finala rjesavati svih prepreka. kad je mogao FBI izigrati moze i svoju sestricu.

  veliki plus sto su sklonili djecu sa ekrana jer su bez rite nepotrebna, a oduvijek me nerviralo kako ga kolege tako brzo pocnu pratiti i sumnjati u njega, rekao bih iz nicega. jedino quin je imao neko opravdanje.

 • Vidis, to za klince sam imao kao bullet u biljeskama i zaboravio sam dodati. Slazem se sa tim. Dodao, ty.
  A predvidljivost… Problem je sto je Dexter takva serija, oslanja se na jednog lika i jasno da će on pocistiti sva sranja u koja se uvali. Problem je sto su svi ostali likovi irelevantni i ne mozes nikakav pametan twist napraviti u vezi njih. Mi smo vec u petoj sezoni kad je vec jako lose kopirati istu formulu i rasplet iz sezone u sezonu.
  A ima hrpa serija koje mijesaju karte svake sezone, recimo Mad Mene ne mozes predvidjeti kako ce zavrsiti, sigurno ne 90% radnje kao sa Dexterom.

 • Pa neznam, ne bi se baš složio sa ocjenom 68, ja sam negdje za 75 po tom pitanju…

  Mislim da je zapravo najveći problem ove sezone što je uslijedila nakon fantastične i neponovljive 4.sezone i znalo se da neće biti moguće takvo što ponoviti, još i promjene showrunnera, scenarista…

  Ja sam zadovoljan, ova 5.sezona mi je ipak bolja od 3.sezone jer je ipak sveukupno gledajući bilo više napetosti ai nije bilo Rite, što mi je zapravo i najveći plus ove sezone :-D

  Sve u svemu, lagani pad se dogodio, nadam se da se u 6.sezoni neće srozati, barem da se zadrži ista razina.

 • Ne kuzim zasto se mnogima ne svida 3. sezona? To je ona s izvrsnim Miguelom Pradom, taj lik je bio predobro osmisljen. I to je bilo prvi puta da je Dexter imao partnera, dakle nesto originalno, a ne kopija kao sto su sad napravili samo sa zenskim likom i malo drugacijim svrsetkom.

  Miguel Prado je bio legenda. :)

 • Da se razumijemo, ne mislim da je 3.sezona loša, niti da mi se ne sviđa, nego kad SVE sezone usporedim… Dva su razloga, manjak napetosti i Rita xD

 • potpuno se slazem sa tobom ivice treca sezona je stvarno bila super,dobio je partnera i sto mi se posebno svidjelo sto su odlicno prikazali ljudsku psihu jer obican advokat nakon sto ubije ztrvu osjeca se tako uzviseno i nepobjedljivo mislim to mi je ono bas super prikazano,a ne znam sto Ritu izbacise ona je meni bas super :(

 • Neznam, razočarali ste me sa ovim tekstom. Ova sezona definitvno ide među bolje sezone(al opet sve su super), jedino čime sam razočaran jest finale, nekako mi je kraj nedorečen, pogotovo za Dextera,takav kraj više priliči na Mad Men…
  Ali slažem se da bi polako trebali privodit seriju kraju, tipa sljedeću sezonu ga otkriju,a onu iza je u bijegu i na kraju ga uhvate/ubiju :)

 • ja bih volio kad bih ga uhvatili i onda na suđenje i pomocu njegove zbirke krvi da izvrse neku perspektivu svih ubijenih

 • Meni se ova sezona počela iskupljivati u drugoj polovici i u globalu sam zadovoljan, ali mi je svakako najlošija sezona.

  Ja ne bih rekao da je serija toliko predvidljiva, možda je ova sezona imala neke elemente prijašnjih, ali cijela serija do sada mi je bila jako napeta i većinom nepredvidljiva. Naravno, ako se radnja pojednostavni kao što je to Nemesis napravio, može izgledati predvidljivo. Ali svaka sezona je imala nešto posebno. Naravno da na kraju Dexter sve nedaće pobijedi, inače ne bi bilo novih sezona.

  Slažem se da se osjeća zamor materijala i da bi trebalo prvo Dextera staviti u sasvim novu situaciju (poput bijega od zakona) i polako zaključiti seriju.

 • na staro mjesto. u klima uredjaju. mislim da (im) je rekao “welcome home” u jednoj epizodi.

  ne vjerujem da bi dexter bjezao od zakona i glupo bi bilo da to se desi na klasican nacin (da ga proganjaju cijelu sezonu i na kraju ulove).

 • mislim da je dexter jedna od najbolji serija ikad i da je 5. sezona odlično napisana. koliko se serija može pohvaliti da nakon 5. sezona drži istu kvalitetu produkcije?! Jonny Lee Millera odradio odličan posao kao glavni negativac ,također Julie Stiles kao dex sidekick!
  očito autor K.V. ima puno veća muda od ostalih pa vi volio čuti njegov scenarij za 6. sezonu recimo da ubace aliene i ljude sa super moćima!!
  za kraj bi samo reko: if it ain’t broke, don’t fix it !!!

 • OK je recenzija ali ne možeš reci da je Rita iritantna, a da ne bi imao ništa protiv da je Lumen ostala. Najdebilnije u ovoj cijeloj sezoni je sam lik Lumen, predosadna, prenaporna, preprepredvidljiva. I fali ti lik zbog koje je Dexter ono što je,a to je njegov stari Harry Morgan. Dijalozi njega i Dextera su ono što ovu seriju čini odličnom.

 • tony23, to što je tvoje mišljenje takvo kakvo je, ne znači da moraš srat po tuđim. 5. sezona jest odlično napisana, ali ne u pravom smjeru. Najjači su mi takvi ka ti koji napadaju tuđa mišljenja koja su negativna i glavni argument im je “da vidimo bi li ti napisa bolji scenarij.”

 • Vratite nam killera.. ili Ritu i sve 5. Lumen je lumena, ubije pa joj je žao nije ona to, daj molim te. Dexter je vrh tv serija! Slažem se s TVMaster-om da su dijalozi Harry – Dexter ono što čini seriju takvom kakva je.

 • Po meni je treća sezona bila nekako najlošija, ali opet je bila gledljiva. U svakoj zapravo serija istražuje jedan od aspekata Dexterove interakcije s okolinom i njegov razvoj kao ličnosti…u prvoj smo vidjeli njegov fokus na ubijanje negativaca u gotovo svakoj epizodi i odnos sa sestrom koji na kraju završava s vraški teškim izborom-oće li koknut rođenog brata ili sestru koja je murjak?

  Druga sezona donekle je reakcija na ubijanje brata, a i Doakes mu je za petama. U biti je cijela sezona bila dio Dexterove borbe s činjenicom da mu je tata izvršio samoubojstva zbog toga jer je stvorio čudovište. Na kraju Dex pronalazi svoj mir i prihvaća da je to što jest i da se ne želi mijenjati.

  Treća je bila doista najslabija sezona. Odnos s Miguelom je Dexterov prvi iako nevoljki pokušaj da bude kao i svi drugi-da ima prijatelja koji ga podupire i pomaže mu. Usput on dovršava svoju masku ženeći Ritu. Prvo mu ne uspijeva, a drugo da.

  Ćetvrta je možda najdramatičnija, sa Dexterovim nastojanjem da živi kao otac i muž i serijski ubojica. I onda kao naručeno sreće jednog takvog tipa kojem to očito uspijeva i poželi učiti od njega. U neku ruku, Trinity mu je kao mračni očinski uzor u odnosu na Harrya koji ga je samo učio kako ubijati a da ostane neprimijećen. No Harry ga nije naučio kako živjeti. To Dexter polako otkriva kroz iskrivljen odraz Trinitijeva načina života. Na kraju ispada da je Trinity zapravo loš otac i muž koji jedva uspijeva sakriti svoju mračnu osobnost, koja se isoljava u nasilnim ispadima. No ni tad njegova familija nije mislila dsa je on ubojica, već samo nasilni gad.

  Peta sezona je po meni ipak nekako ne predobra. Mislim Dex se vratio svom starom stilu sad kad nema Rite i djece, ali sve to poremećuje činjenica da si je naprtio na vrat žrtvu jedne od svojih žrtava a koja hoće osvetu i ne može ju ubiti jer je nevina. Pa joj mora pomagati. To je prvi put da Dex ima izravan uvid u posljedice čina svojih žrtava. Sad doista vidi i shvaća dubinu njihove zlobe zbog kojih ih i ubija. Više to nisu samo slike, već i znanje koje je stekao i vlastitim iskustvom kad je izgubio ženu. Ali sve je to nekako zbrkano, Dexter postaje sve neoprezniji. Samo je pitanje vremena kad će Deb otkriti istinu.

 • odlicno napisano, kao i vecinu ovde razocarao sam se petom sezonom, totalni promasaj ali ne mogu da dignem ruke od serije i jedva cekam pocetak nove sezone.
  Inace prve dve sezone su bile remek delo, posebno druga koja mi je omiljena.
  Mislim da je serija mnogo izgubila odlaskom Douksa, taj odnos izmedju njega i Dextera je bio najzanimljiviji, ne znam da li se slazete sa tim.

  A Rita mi je bila omiljen lik, 5 dana nisam mogao da dodjem sebi kad sam video onu scenu :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861