Blic recenzija: Wynonna Earp — Zabavno šutanje demonskih guzica na SyFyju – serijala.com
Trenutno čitaš
Blic recenzija: Wynonna Earp — Zabavno šutanje demonskih guzica na SyFyju

Blic recenzija: Wynonna Earp — Zabavno šutanje demonskih guzica na SyFyju

Ovako nešto nam je nedostajalo na televiziji. Pod snažnim utjecajima Buffy the Vampire Slayer i ponešto dupešutajućih elemenata Jessice Jones, SyFy nam je u zadnjih dvanaest tjedana emitirao seriju koja na papiru nema nikakvo pravo biti dobra koliko zapravo je.

Kao snažan pokrovitelj osrednjih televizijskih ostvarenja nakon lošeg pilota nisam učinio ono što bi svaka zdrava i uravnotežena osoba napravila – odustala – već sam nastavio gledati ovaj western šund.

O čemu se ovdje radi? Wynonna Earp je nova SyFyjeva adaptacija prilično nepoznatog istoimenog stripa Beaua Smitha iz devedesetih. Naslovna junakinja nevoljko se vraća u svoj rodni gradić Purgatory i tamo zauzima svoje nasljedno pravo – biti baštinica i zaštitnica od demona koji teroriziraju selendru koji je proslavio Wyatt Earp. Stari Wyatt pobio je cijelo malo brdo kriminalaca i ljudskog šljama koji su se vratili u obliku demona u Purgatory. Njegovi nasljednici bili su zaduženi za čuvanje mira u Purgatoryju i branili su demonima da pobjegnu iz njega. Sve je to prilično standardan zaplet jedne šundhoror-western drame.

Mislim, zvuči onako… bezveze. Pa prvih par epizoda je prilično loše, ali vođena sjajnom središnjom izvedbom Melanie Scrofano i zanimljivom i raznolikom sporednom glumačkom postavom, Wynonna Earp je pronašla kolosjek na kojem izvanredno pleše između svih svojih žanrovskih obilježja. Wynonna Earp uvelike podsjeća na Buffy u ranijim sezonama, a njezin glavni lik izvrsno bi se snašao u Whedonovim ostvarenjima.

SyFyjeva serija odlično miješa ozbiljnost radnje i kako se u tim situacijama pokušava izvući humorom, ironijom i sarkazmom – nešto što je baš Buffy odlično balansirala. Melanie Scrofano nesuđena je Whedonova junakinja koji bi također mogla biti i treći brat, odnosno sestra Winchester u ranijim sezonoma Supernaturala.

Odličnu sporednu postavu upotpunjavaju namjerno bezizražajni Shamier Anderson kao razuman no-bullshit agent Dolls, Tim Rozon kao misteriozni John Henry, Dominique Provost-Chalkley kao Wynonnina sestra Waverly i Michael Eklund kao karikaturalni zlikovac Bobo Del Rey. Ustvari, većina likova na početku vrlo šablonski popunjava glumačku kvotu, ali svaki od njih do kraja sezone brižno izgrađuje svoju karakternu arhitekturu.

Wynonna Earp je ugodno iznenađenje s odličnom Melanie Scrofano na čelu serije koju vuče kada je najpotrebnije; zabavan i duhovit, ponekad iznimno ozbiljan znan-fan moderni western s raznolikom glumačkom postavom i izostankom spolnih, rasnih i seksualnih predrasuda. WE ima malen budžet, a kanadizacija je vidljiva iz aviona, međutim malo toga smeta kada se investirate u samu priču. Uz 12 Monkeys, The Expanse i The Magicians – SyFy ima solidnu postavu koja polako vuče mrežu na staze stare slave i gledljivog šunda.

7 10 1
7

Žanr: Western/horor

Autor: Emily Andras i Beau Smith

Mreža: Syfy

Glume: Melanie Scorfano, Dominique Provost-Chalkley, Shamier Anderson, Tim Rozon

Datum premijere: 1. travanj 2016.

12 epizoda pogledano je za recenziju.

Komentari (1)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861