Twin Peaks: sve što znamo o povratku kultne Lyncheve serije – serijala.com
Trenutno čitaš
Twin Peaks: sve što znamo o povratku kultne Lyncheve serije

Twin Peaks: sve što znamo o povratku kultne Lyncheve serije

Popularnost televizije i sve veći broj načina distribucije potakli su povratke mnogih kultnih serija – u posljednje vrijeme vraćali su se Arrested Development, 24, Heroesi, The X-Filesi, Gilmore Girls, prije njih i Dead Like Me, pa Veronica Mars u film-formatu, još nas čeka Prison Break… Zajednički nazivnik? Rijetko tko će tvrditi da je nastavak bio u rangu originala.

Tome usprkos ili zahvaljujući tome, sa strepnjom čekamo što će David Lynch i Mark Frost učiniti od povratka Twin Peaka, koji je zakazan za nedefiniran datum iduće godine na Showtimeu. Izvorna serija je išla kroz dvije sezone od travnja 1990. do lipnja 1991. na ABC-u, te prošla fazu od rane popularnosti do opadajuće gledanosti i otkazivanja. Lynch je bez autorskog partnera Marka Frosta snimio filmski nastavak Twin Peaks: Fire Walk with Me, ali to je bilo to. Serija je ostala kao jedan od najspominjanijih primjeraka “prerano otkazane kultne serije”.

Povratnički projekt je najavljen još 2014. godine, nakon godina sličnih spekulacija i demantija. U međuvremenu su se Lynch i Showtime uspjeli posvađati na pas mater i skoro otkazali cijelu stvar, da bi se par mjeseci potom pomirili i dogovorili još dužu povratničku sezonu, ali je i odgodili za 2017. godinu. Što dosad znamo o njoj?

Dogovoreno je čak 18 epizoda, duplo više od prvotno najavljenih, a ta brojka kao i budžet bili su kamen spoticanja dogovora Lyncha i Showtimea u proljeće prošle godine. Ipak, Lynch je režirao sve epizode na temelju jednog golemog scenarija koji je tek kasnije podijeljen u odvojene epizode. Samo snimanje dovršeno je do kraja prve polovice prošle godine.

Nije ovo ni reboot, ni remake, već nastavak. Mini-serija se nastavlja 25 godina nakon istrage ubojstva Laure Palmer, a radnju pokreće FBI-jev pronalazak golemog dosjera sa dokumentima o gradiću i samom slučaju, tajnim dokumentima, nalazima obdukcije… Mark Frost, koautor serije, napisao je i knjigu “The Secret Lives of Twin Peaks” koja popunjava prazninu između sezona.

Glumačka postava je golema – vraćaju se gotovo svi akteri originala te im je pridružen niz poznatih imena. U travnju prošle godine procurila je lista glumaca koja je brojala golemih 217 imena. Kyle MacLachlan kao specijalni agent Dale Cooper, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, David Duchovny… ali ne i Lara Flyn Boyle, koja je odbila povratak. Nova lica su Naomi Watts, Ashley Judd, Amanda Seyfried, Laura Dern, Michael Cera, Trent Reznor, Jane Levy, Robert Knepper, Jim Belushi… Lista ide dalje unedogled.

Lynch se pobrinuo da se drugi bitni akteri iza kamere također vrate, pa na glazbi nove sezone radi skladatelj sad već legendarnog soundtracka originala, Angelo Badalementi, a bez brige – bit će tu i famozni Double R Diner gdje je agent Cooper volio pojesti pitu od trešanja i popiti kavu.

Dosta drugih detalja Lynch krije, a glumačka postava je pod ugovorom koji im brani otkrivanje bilo kakvih sitnica, što biste ionako od Lyncha očekivali. Ali samo probajte gledati novu mini-seriju na mobitelu. David Lynch će vas pronaći i zadaviti.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861