Najbolje serije 2017. godine u izboru domaćih kritičara i portala – serijala.com
Trenutno čitaš
Najbolje serije 2017. godine u izboru domaćih kritičara i portala

Najbolje serije 2017. godine u izboru domaćih kritičara i portala

Jubilarnu drugu godinu za redom zamolili smo domaće televizijske kritičare te pop-kulturne portale da sastave svoju listu deset najboljih, najodličnijih, najsjajnijih, najdražih serija. Kao i lani, ideja je bila ista — vidjeti kako dišu kolege, te se malo zabaviti pokušajem slaganja matematičkog konsenzusa i finalnih deset najboljih serija godine.

Kako su plave kuverte pristizale, prebrojavanje su nadgledali volonteri GONG-a, a službene rezultate pročitao je na press konferenciji predjsednik Državnog izbornog povjerenstva. Ukupno je 16 nominacijskih listića pristiglo u redakciju Serijale, od čega tri nevažeća: na jednom je samo pisalo “Serijala hipsteri listu ste sjebali”, na drugom je prvo mjesto zauzeo Prison Break: Resurrection, a treći je bio neispunjen u znak protesta što nismo recenzirali devetnaestu sezonu Law & Ordera: Special Victims Unit, navodno najbolju do sada.

Na biračkim mjestima nisu zabilježeni veći incidenti, osim što se dvoje srednjovječnih muškaraca jače konstitucije sukobilo oko toga je li Star Trek: Discovery “pravi Star Trek“. Jedna osoba prijavila je ozlijede paljbom iz fazora te je slijedom toga hospitalizirana na Vrapču. Troje muškaraca obučenih u bijele halje sa punđama u stilu princeze Leie protestiralo je pred biračkim mjestom Rudeš, no nisu radili veće nerede svojim plastičnim blasterima iz kućne radinosti.

Nakon što je prošle godine pobjednika odlučio samo jedan jedini bod, ove je godine pitanje broja jedan bilo puno izvjesnije. Sa preko 50 bodova razlike završni tour de force Damona Lindelofa, treća i finalna sezona The Leftoversa odnijela je pobjedu ispred povratka Davida Lyncha sa Twin Peaks: The Return te Emmyjem nagrađene The Handmaid’s Tale. Evo kako izgleda zajednička, zbrojena lista domaćih kritičara — uz zahvalu svima na sudjelovanju:

1. The Leftovers

2. Twin Peaks

3. The Handmaid’s Tale

4. Mindhunter

5. Stranger Things

6. Master of None

7. BoJack Horseman

8. Crazy Ex-Girlfriend

9. The Deuce

10. Godless

Ovo je, dakle, deset serija koje su proizašle iz lista favorita trinaest različitih kritičarskih lista, te zajedničkih odabira raznih medija i pop-kulturnih portala. Kako smo bodovali? Nimalo originalno, uzeli smo trenutni bodovni sustav iz Formule 1, koji prvom mjestu daje 25, drugom 18, a trećem 15 bodova — i tako dalje. Evo pojedinačnih lista naših sudionika:


Arteist, Sven Mikulec

Kako je prošla godina bila poprilično turbulentna za mene, poražavajuća je istina da sam uspio pogledati daleko manje serija no što bih ustvari želio. Bez luksuza viška slobodnog vremena koji bi mi dozvolio da malo eksperimentiram s manje poznatim naslovima, uglavnom sam gledao TV serije za koje sam, ili zbog kvalitetnih prethodnih sezona, ili zbog iznimno pozitivnih kritika koje su ih dopratile, bio gotovo siguran da mi neće predstavljati gubitak vremena. Lista koja slijedi, dakle, ne sadrži bogznakakve samozatajne bisere, već više-manje vrlo poznate i marketinški eksponirane naslove američke produkcije. Da ne duljim, najboljih deset serija 2017. po izboru jednog dopisnika portala Arteist i organizatora KOZe, kviza općeg znanja, redom glase…

 1. The Leftovers
 2. Godless
 3. Rick and Morty
 4. The Punisher
 5. The Handmaid’s Tale
 6. Game of Thrones
 7. Taboo
 8. Girls
 9. Better Call Saul
 10. Stranger Things

Idesh!

Jedan od najnezahvalnijih zadataka ikad je rangirati 10 potpuno različitih serija i izabrati jednu kao prvaka, ali se redakcija Idesh! portala uspjela složiti nakon višenoćnog vijećanja uz svijeće, vino, rakiju i vatrogasne aparate – za svaki slučaj, ako eskalira. Neke serije nisu odgledane pa zato nisu pronašle svoje mjesto na listi i tek ćemo ih odgledati za koju godinu. Pa ako vas 2020. godine bude zanimala updateana lista najboljih serija iz 2017. – javite nam se. Ako možete preživjeti bez ULTIMATIVNE megaliste, evo one koju zasad imamo.

 1. Legion
 2. Insecure
 3. Stranger Things
 4. BoJack Horseman
 5. Game of Thrones
 6. The Handmaid’s Tale
 7. Mindhunter
 8. The Deuce
 9. The Sinner
 10. Dear White People

Jutarnji List, Pavica Knezović Belan

Posljednja, treća sezona ove distopijske serije bila je vrhunac američkog televizijskog pripovijedanja. Iako nismo dobili odgovor na pitanje jesu li oni koji su ostali živjeti na zemlji prokleti ili spašeni i je li onaj drugi svijet u koji je iščezlo 2 posto svjetskog stanovništva bolji od našeg, Lindelof i Perrotta su, gotovo poput suvremenih Bruegela, uz veliku pomoć izvrsnog redateljskog tima koji predvodi Mimi Leder, uspjeli oslikati moćnu, melankoličnu fresku današnjeg svijeta u agoniji nakon (mini) apokalipse. Perrottin roman po kojem je nastala serija ove je godine preveden na hrvatski i nije ni sjena svog vibrantnog televizijskog čeda. Lindelof je uspio stvoriti intrigantniji svijet od onoga što je napravio s Izgubljenim koji su – sada znamo – nulta točka televizijske renesanse kojoj još svjedočimo.

 1. The Leftovers
 2. The Handmaid’s Tale
 3. Mindhunter
 4. The Deuce
 5. Ozark
 6. Stranger Things
 7. Twin Peaks
 8. Billions
 9. Big Little Lies
 10. Peaky Blinders

Jutarnji List, Nenad Polimac

Nova dokumentarna serija Kena Burnsa (koredateljica je njegova česta producentica Lynn Novick) s razlogom je dočekana panegiricima u američkim medijima. On sam nevjerojatno je različitih interesa, snimao je serije o baseballu, jazzu i razdoblju prohibicije, no ratovi su mu posebna strast. “Građanski rat” iz 1990. jedan je od vrhunaca američke televizije, jednako kao i “Rat”, posvećen 2. svjetskom ratu. Nije on komercijalni filmaš, uglavnom radi za PBS (Public Broadcast Service), svaki njegov projekt okuplja jake sponzore jer ga se inače ne bi moglo realizirati, a mnogi od suradnika rade besplatno. Serija ima 10 epizoda, ukupno trajanje je 18 sati, koštala je 30 milijuna dolara, a nastajala je gotovo čitavo desetljeće. Kad pogledate samo jednu od epizoda, začudite se da sve to skupa nije trajalo i dulje, jer je tu toliko detalja, fascinantnog arhivskog materijala i sugovornika do kojih očito nije bilo lako doći. Što je najvažnije, prosječnom se gledatelju čini da zna puno o Vijetnamu, međutim, ubrzo shvati da o svemu tome zapravo nema pojma.

 1. The Vietnam War
 2. The Americans
 3. Godless
 4. Ozark
 5. Mindhunter
 6. The Handmaid’s Tale
 7. The Leftovers
 8. Five Came Back
 9. Fargo
 10. Stranger Things

Kulturpunkt.hr, Tonći Kožul

Strašno mi je žao što u top 10 nisam mogao ugurati još i Better Things, BoJack Horsemana i GLOW! Najradije bih da sad tu umjesto top 10 mogu imati top 13, što bi možda čak i bilo fora do prije koju godinu kada je još moglo proći kao referenca na prestižne kablovske serije sa sezonama od po 13 epizoda — ali sada čak i one najčešće imaju tek po deset epizoda, pa mi nema druge nego biti u trendu i zadržati se na deset komada, jel tako? Ae, tako je.

 1. Twin Peaks
 2. The Leftovers
 3. Rick and Morty
 4. Crazy Ex-Girlfriend
 5. The Good Place
 6. The Crown
 7. Mindhunter
 8. Feud
 9. The Handmaid’s Tale
 10. Dear White People

Nemilosrdni gadovi, Teo Tarabarić

Dva su velika propusta na ovoj listi – The Handmaid’s Tale i Better Things. Za prvu me sram što je nisam nastavio pratiti nakon fantastične prve epizode (ali hoću, obećavam), a potonja… Recimo samo da sam nakon #metoo događanja izgubio sposobnost odvajanja umjetnosti od umjetnika i još uvijek nisam spreman gledati nešto s čim je krucijalno povezan netko kao Louis C.K. (ali hoću, makar ne obećavam). O plasmanu i poretku na listi odlučivale su najsitnije i često posve iracionalne nijanse, a za filler pozicije nakon veličanstvenih prvih šest konkuriralo je barem 10-15 sjajnih serija. Zlatno doba televizije jedna je od najizraubanijih sintagmi današnjice i želim nam da je ne prestanemo raubati tako skoro.

 1. The Leftovers
 2. Crazy Ex-Girlfriend
 3. The Good Place
 4. Twin Peaks
 5. Feud
 6. The Crown
 7. Trial & Error
 8. Happy!
 9. Black Mirror
 10. Big Little Lies

PlanB

U 2017. godini još je više zamagljena granica između filmske i TV produkcije, s obzirom na to da su male ekrane preplavile serije koje po režiji, glumi, stilu i scenarijima opasno konkuriraju onome što danas možemo vidjeti u kino-dvoranama. To vrijedi i za većinu naslova koji su se našli u našem izboru, pogotovo za čelnu poziciju. Stranger Things nas je oduševio svojom drugom sezonom koja se savršeno nastavila na priču prve i držala nas u napetosti do same, iznimno uzbudljive završnice. Kao veliki fanovi SF-a, uživali smo i u drugoj sezoni sve boljeg The Expansea, a konačno smo dočekali i novi izdanak Star Treka, koji je znatno uzburkao duhove zagriženih trekkieja, ali to čini seriju još zanimljivijom. Istovremeno, Orville je najbolji i najzabavniji ‘hommage’ Star Treku koji smo vidjeli u dugo vremena. Master of None i BoJack Horseman podarili su nam pak humorističke trenutke po našemu guštu, dok nas je Dark osvojio istančanim vizualnim pristupom, intrigantnim likovima i kompleksnom “time travel” pričom — ujedno nas podsjetivši da dugo nismo gledali neku seriju na njemačkom jeziku.

 1. Stranger Things
 2. The Expanse
 3. Master of None
 4. The Leftovers
 5. Ozark
 6. Dark
 7. Star Trek: Discovery
 8. BoJack Horseman
 9. Snowfall
 10. The Orville

Ravno do dna, Jelena Svilar

Godinu 2017. pamtit ćemo kao godinu tektonskih prevrata u Svetoj šumi, godinu u kojoj su žene konačno progovorile o seksualnom uznemiravanju i nasilju kojem su podvrgnute u svom privatnom i profesionalnom životu. Pamtit ćemo je i po nevjerojatno bujnoj televizijskoj produkciji u kojoj je većina serija bila posvećena upravo temi širokog spektra nasilja nad ženama, kao jednog od gorućih problema današnjice. S obzirom na činjenicu kako su upravo televizijske serije zbog svog karaktera trajanja jedan od najmoćnijih poligona za proizvodnju poželjnih društenih obrazaca, trudeći se publici pojačati sklonosti, izbore, identifikacije i iluzije učeći nas kakvi bismo trebali biti, izrazito je važno što je upravo industrija zabave prepoznala trenutak u kojem je potrebno djelovati kako se polovici svjetskog stanovništva ne bi dokinula sva dosad teško i krvavo izborena prava. Na ovoj će se listi upravo zbog te činjenice naći neke od najuspješnijih serija koje u fokusu imaju ženu, kao i neke koje su žene i kreirale.

 1. Twin Peaks
 2. The Handmaid’s Tale
 3. BoJack Horseman
 4. Mindhunter
 5. The Deuce
 6. Better Things
 7. Crazy Ex-Girlfriend
 8. Feud
 9. Girls
 10. The Leftovers

tportal.hr, Zrinka Pavlić

Svake godine – barem se tako meni čini – ima sve više serija koje se mogu uvrstiti na top 10 najboljih a da pritom nisi siguran je li broj 7 doista lošiji od broja 3 ili bi se zapravo sve te serije moglo utrpati na prvo mjesto i reći da su najbolje te odbiti njihovu međusobnu usporedbu jer to ionako ovisi o osobnim preferencijama prema temama, stilovima i žanrovima. Svake je godine zato i sve teže odabrati samo deset koje ćeš utrpati na ovakvu listu i onda te uvijek poslije boli srce i svrbe prsti da onome kome si poslao listu pošalješ možda ipak jednu zadnju izmjenu, pretumbavanje… Godina 2017. još je k tome bila i obilježena s nekoliko ne samo dobrih, nego i VAŽNIH serija, a super mi je i što se među vrhunskim, popularnim i hvaljenim serijama sve češće pronalaze raznovrsne serije, a ne samo – kao što je to bilo prije desetak godina – priče o antijunacima i inim “tvrdim momcima” koji grizu život s ledom u očima. Serije koje sam uvrstila u prvih deset zapravo su sve jednako dobre, ali im je rang postavljen nekako po mojim osobnim preferencijama, po tome koliko su me osobno dotaknule, koliko sam im se radovala te u nekim slučajevima i koliko su ispunile moja očekivanja nakon prethodnih sezona. S možebitnim izuzetkom “Leftovera”, koji po meni pripadaju na vrh ne samo ovogodišnjih serija, nego i na vrh najboljih serija desetljeća, sve bi se mogle ispremiješati, broj osam bi mogao doći na drugo ili treće mjesto, broj četiri na deveto i tako redom – i dalje bi sve bilo opravdano. Želim nam još mnogo takvih TV-serijskih godina!

 1. The Leftovers
 2. Mindhunter
 3. Feud
 4. The Handmaid’s Tale
 5. Twin Peaks
 6. BoJack Horseman
 7. Rick and Morty
 8. The Good Place
 9. Better Things
 10. Brooklyn Nine-Nine

Serijala.com, izbor uredništva

Ugurali smo i svoju listu među drage kolege — o nama valjda znate sve ili dovoljno. Znate koliko smo voljeli Twin Peaks, znate koliko smo mu se veselili i koliko smo oduševljeni bili kada je izašao, a Lynch nije usrao stvar. Znate koliko smo voljeli The Leftoverse, koliko nas je slamao, oduševljavao, uništavao. Koliko smo zahvalni HBO-u što je dao Lindelofu da snimi ove tri sezone koje su gledali samo kritičari i njihovi prijatelji, koliko nam je žao što put nije potrajao bar malo duže. Znate koliko volimo i druge serije i autore, a svoj izbor ionako smo objasnili ranije u odvojenim člancima. Eto, neka naš izbor stoji kraj ostalih kolega:

 1. Twin Peaks
 2. The Leftovers
 3. Halt and Catch Fire
 4. The Deuce
 5. The Handmaid’s Tale
 6. BoJack Horseman
 7. Master of None
 8. Nathan For You
 9. Better Call Saul
 10. Crazy Ex-Girlfriend

Serijatori

Luka Rukavina, Zlatan Charlie Mirkić i Zrinka Pavlić, koji inače podcastovski blebeću kao Serijatori tijekom se 2017. godine nisu stigli toliko oglašavati svekolikoj javnosti kao inače, ali to ne znači da nismo gledali serije ko blesavi i da na kraju godine nismo imali svoja mišljenja o tome što je bilo najbolje, a što nije. Nakon zajedničkog mozganja, sastavljanja individualnih lista i prebrajanja bodova, plasmana i raznih diskusija, to je urodilo sljedećim popisom, na kojem su se, kao što vidite, našli neki mainstream “teškaši” koji su završili na svim bogovetnim listama (Sluškinjina priča, Preostali, Mindhunter), ali i neki malo manje razvikani favoriti koje držim blizu serijatorskih srdaca, kao što su Glow i Dear White People, za koje se nadamo da će doprijeti i do veće baze fanovlja u nekim idućim inkarnacijama.
 1. The Handmaid’s Tale
 2. The Leftovers
 3. Master of None
 4. Mindhunter
 5. Better Things
 6. Stranger Things
 7. The Good Place
 8. The Crown
 9. Glow
 10. Dear White People

Serijski ubojica

Za nama je godina ispunjena dobrim i novim serijama, za nama je godina koja je oživila neke stare serije, no neoboriva je činjenica kako je za nama godina koja pripada ekranizacijama knjiga (i stripova) – što nam se itekako sviđa. Mindhunter se nalazi na prvom mjestu naše liste; nastao je po istinitoj priči koja je napisana na stranicama istoimene knjige. Volimo istinite i misteriozne priče, a nekako najviše volimo kada se naježimo. Ono što nas je najviše dojmilo jest posvećenost detaljima (nakon što pogledate seriju, izguglajte serijski ubojice koji se spominju i pogledajte prave intervjue s njima!). Oborio nas je i Dark. Usprkos tome što primarni jezik serije nije engleski, serija je malo koga ostavila ravnodušnim. Vješto igranje s konceptima prostora i vremena, upletanje znanosti i filozofije, jednostavnost a kompliciranost, te oni mali šokantni trenutci osvojili su nas odmah. Treće mjesto pripalo je ekranizaciji romana Neila Gaimana, American Gods. Prva sezona obrađuje prvih stotinjak stranica, a po čitanju romana tek uvidite koliko vješto je serija izvedena. Njezina spora, ali postojana radnja, nevjerojatno vješta tehnika snimanja i efekti koji su realistični zaslužuju divljenje, kao i sami casting.

 1. Mindhunter
 2. Dark
 3. American Gods
 4. Handmaid’s Tale
 5. Punisher
 6. The Orville
 7. The Leftovers
 8. Manhunt: Unabomber
 9. Legion
 10. Twin Peaks

Večernji list, Samir Mila

Nakon dvadeset i pet godina vratila se jedna od najboljih serija svih vremena i dobili smo točno ono što smo i mislili, a to je da očekujemo neočekivano. Lynch je ponovno ušao u povijest televizije epizodama koje nemaju uobičajenu narativnu strukturu, eksplodiraju poput atomske bombe u 18 dijelova, no na kraju se sve sklopi u ledeni krik Laure Palmer koji još uvijek odzvanja u našim glavama.

 1. Twin Peaks
 2. 13 Reasons Why
 3. Handmaid’s Tale
 4. Master Of None
 5. Better Call Saul
 6. Black Mirror
 7. The Americans
 8. Stranger Things
 9. Mindhunter
 10. Fargo
5 komentara
 • Ako se pravilno zbroji poredak je ipak malo drugaciji:

  1. The Leftovers -179 bod
  2. Handmaid’s Tale – 138
  3. Twin Peaks – 129
  4. Mindhunter – 94
  5. Stranger Things – 62
  6. Master Of None – 48
  7. BoJack Horseman – 47
  8. The Deuce – 38
  9. Crazy Ex-Girlfriend – 37
  10. Rick and Morty – 36

 • Da li je moguće da nigde nema Babylon Berlin? Koji je razlog? Vrhunska serija, kamera, priča…

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861