Poster i traileri: Fringe završava ovog petka – serijala.com
Trenutno čitaš
Poster i traileri: Fringe završava ovog petka

Poster i traileri: Fringe završava ovog petka

Ovog petka Fringe dolazi kraju sage, a televizija gubi trenutno najbolju znanstveno fantastičnu seriju. Jedan od užasno rijetkih dobrih SF-ova današnjice. Svaki puta kada poželite pljunuti na Fox jer “otkazuje dobre serije” (samo CBS ne otkazuje dobre serije), sjetite se Fringea i njegovog putovanja. Umjesto toga, serija je dobila pet sezona, sto epizoda i priliku za pošten i prikladan završetak priče.

fringe_finale_poster_600

http://www.youtube.com/watch?v=OpxvPvx1tWk

http://www.youtube.com/watch?v=x4jptm7Yedo

(poster via TVLine.com)

18 komentara
 • Kreso, zar nisi rekao da ne gledas Fringe? Ili si stigao catch-upovati? Ja sam na pocetku trece sezone, i dosta se popravila od slabe prve sezone negde na polovini druge sezone. Sad nam ostaje da se nadamo da ce Defiance biti novi dobar sf..

 • Jedva čekam finale, jako će mi nedostajati i čisto sumnjam da će Fringe išta moći zamijeiti!

  Prva dva promosa su ti jednaka i iz nekog nepoznatog razloga taj YT kanal u jednominutni video stavi dvaput isti promo od pola minute (možda da ne moramo iznova pokretati video) :D

 • Zanimljivo, kada je u prvoj sezoni Fringe imao najvecu gledanost (i izgledao je manje-vise kao x-files klon), meni je bio najlosiji…no vec u drugoj polovici prve sezone postao je bolji. Kako je vrijeme odmicalo, Fringe mi je postao najbolja TV-serija koja se trenutno moze gledati, a sad kad mi je najbolji, ukidaju ga zbog najnize gledanosti :(

  • ista je stvar i sa mnom… čak sam usred prve sezone mislio i odustati od serije, pogotovo što me pomalo iritirao format u kojem je epizoda bila 50ak minuta pa mi se činilo kao da umeću neke stvari čisto da popune tih 50 minuta… sreća pa sam ovisnik o SFu i nisam odustao, jer su se kasnije znatno popravili :)
   iako mi teško pada, možda je bolje da završe dok su još dobri, a i trebamo biti sretni što su uopće dobili priliku da naprave pravi završetak :D

   • Pridružujem se ovomu. 50 minutni format mi je odvratan bio, ali druga sezona je neupitno bolja. Bez obzira na dužinu epizode. No, prva sezona je po meni čak i vrijedna gledanja zbog raznih stvari koje su ključne za razumijevanje kasnijih sezona.

     • Samo što nisu toliko potrebne za razumijevanje koliko služe da nas podsjete da gledamo “Fringe” :P

     • slažem se, svaka epiz. otkriva neke detalje koji se kasnije pokažu bitnim.

 • Meni ova završna peta sezona nikako nije legla.

  Prva sezona bi je bila tak-tak, nekakva blijeda ali ipak gledljiva kopija X-Filesa, da bi tamo kod druge sezone postala odlična. Ideja sa paralelnim svijetovima je bila prilično originalna a serija je držala prilično dobar balans između case-of-the-week serijala, nekakve višeepizodne priče i razvoja likova.

  U trećoj se osjetio zamor, četvrta je već bila dosta loša i nedostatak inspiracije je bio očigledan (epizoda s crtićem – dno dna) a sad ova peta… eto po meni moglo je uredno i bez nje. Uopće mi ne djeluje kao završnica već kao potpuno nevezani Orwellijanski SF koji je stajao negdje na polici i u kojeg su naknadno silom ubačeni Fringe likovi (Observeri kao negativci i naša ekipa kao pozitivci). Čak bi se usudio reći da bi mi ova peta sezona bila i bolja kao nekakav spin-off gdje su “naši junaci” uklonjeni još na početku invazije i pojavljuju se eventualno u flashbackovima, na video-trakama i sl. Barem bi bili pošteđeni čeznutljivih srcedrapajućih dijaloga i reminiscencije na događaje koje nismo ni vidjeli pa nas eto nije baš ni briga.

  Eto, nadam se da će barem finale biti dostojno serije u svojim najboljim danima i opravdati ovu ispodprosječnu sezonu. Držim fige. :)

 • Odustao sam u polovici prve sezone. Onda je prošlo neko vrijeme i došao je zimski period s pauzama serija koje inače pratim pa se našlo nešto više vremena za tv. Nakon brojnih hvalospjeva odlučih dat novu šansu Fringeu. Preskočio sam prvu sezonu i počeo gledati od početka druge, možda mi je zato i “sjela”.

  Komotno sam mogao preskočiti još neke epizode, al eto stigoh do S5e3 i sad lagano gibam prema finalu.

  Serija je imala uspona i padova, ne bih ju nazvao nečim posebno dobrim, više prosječnim, al tome je krivo forsiranje sezona od 20 i više epizoda, Radnja se jako razvodnila, stoga mi je drago da je peta sezona kraća.

 • Preporučujem urednicima Serijale da naprave nekakvu listu, ili tekst te napišu ponešto o najboljim epizodama Fringea, sada kada je serija na kraju svoga puta.

   • Ima na AV clubu Top Ten Fringe epizoda iz prve cetiri sezone. Planiram tako catch-upovati Buffy po AV clubojoj Top Ten listi, jer bih bas zeleo da gledam tu seriju, a smara me 100+ epizoda da gledam. Posto sam gledao ceo Breaking Bad, mogu reci da su napravili dobru listu epizoda i za to, ali je BB bolje gledati u celosti, dok se Fringe moze preskociti (vecina prve sezone, proceduralni deo druge itd).

 • Nedostajat će mi Fringe poprilično, serija je to koja ima svojih nedostataka (koja nema – neka više, neka manje), ali svejedno imala je ono “nešto” što nema danas svaka. Vidim da se priča o (pre)velikom broju epizoda, ali mislim da je par situacija kroz seriju pokazalo kako jnije toliko priča bezveze i puno njih ima poveznicu.

  Jedinu epizodu koju možda ne bi trebalo gledati je ona kad Walter priča izmišljenu priču djevojčicu.

  No nekakav konačan komentar ipak bi dao nakon finala (valjda će biti još prilike), da vidimo kako će okončati sve ovo.

 • počela sam gledati prvu sezonu.skeptična nakon pilota, prva isto tako ali kako ide sve mi se više sviđa. jako fura na dosie x, ima ono nešto :), neka nit koja o paranormalnom ne priča na stjupidan način. ne znamkako će se razvijati nit me zanima, idem redom pa što bude :).

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861