Lost 6×11: Happily Ever After – serijala.com
Trenutno čitaš
Lost 6×11: Happily Ever After

Lost 6×11: Happily Ever After

Američki kolege obožavaju se razbacivati frazama kao “mindblowing” i “gamechanger”. Prva fraza mi je po završetku epizode odmah pala napamet, ali druga, ova vrednija, možda baš i ne. U zadnjih nekoliko godina “gamechanger” se počeo previše koristiti. Puno je posla potrebno da se takvo što uopće može zaslužiti. Jedini istinski, pravi “gamechanger” kojeg se u ovom trenutku mogu sjetiti je kraj treće sezone. Kada Jackov flashback nije bio flashback, već prvi flashforward. Kada smo saznali da su (tada) Jack i Kate otišli s otoka, kada je Jack svom silom pokušavao natjerati Kate da se vrate na otok jer se nešto dogodilo. To je bio pravi “gamechanger”. Desmond je od svoje prve epizode (2×01 Man of Science, Man of Faith) postao omiljen među fanovima, što nije ništa čudno jer su njegove epizode rijetke i uvijek odlične. No, možemo li “Happily Ever After” proglasiti, odnsno, zaslužuje li epizoda titulu “gamechangera”?

Tehnički svakako da, ali jesmo li ovako nešto i očekivali? Pa, rekao bih da jesmo. Nešto se moralo dogoditi, nešto nas je moralo izbaciti iz rutine deset epizoda starih flash-sidewaysa. Potpuno očekivano, to je upravo Desmondova epizoda i napravila. Charles Widmore doveo je Desmonda na otok jer otok još “nije gotov s njim”. Dugo nismo ovako neobični uvod imali, jel tako? Elekrtomagnetske… nešto, izrađena drvena prostorija, tip koji je umro jer je drugi tip nespretno vratio osigurač, zec za potrebe testa (koji ipak nije trebao, jer se Widmoreu jako žurilo) i jadni Desmond koji je opet postao pokusni kunić. Ovakvu epizodu najteže je objasniti nakon samo jednog gledanja, vjerojatno mi ništa jasnija ne bi bila ni nakon četrnaestog puta, ali sto mu gromova (nedaju mi da prostačim), “Happily Ever After” je bio stvarno odličan.

lost des 3

Pokušati ću u kratkim crtama objasniti što se točno dogodilo, odnosno što mislim da se dogodilo i kakve će to posljednice imati na buduće događaje.

– Desmond je opet podvrgnut jakim elektromagnetskim eksperimentima, neka nam FER-ovci i fizičari s PMF-a (da, da, dobro znate vi koji ste) objasne može li takvo nešto uopće preživjeti i koliko to smisla ima uopće. Čovjek prije njega ostao je spaljen, a Desmond je, kao što Widmore kaže, jedini čovjek koji je to već preživio. Preživio je to kada je u finalu druge sezone (autoru teksta do danas najbolje finale sezone) okrenuo failsafe ključ i implodirao Swan stanicu, te pritom oslobodio goleme količine elektromagnetske energije, koja je poljubičastila nebo. Neka nam objasne i da li je to moguće ili oslobađanje energije nije imalo veze s ljubičastim nebom? Odnosno, rozo nebo, pardon.

– Kao i u “Constantu” (autoru teksta najbolja epizoda serije), Desmond se opet počeo prebacivati, ali ovaj put ne samo kroz vrijeme, već i u stvarnostima. U “Constantu” Desmond je mogao svoju svijest prebacivati iz vremena u vrijeme, ali morao je naći svoje “sidro” u jednom i drugom vremenu da ne oboli od “vremenske demencije” i umre, kao što je George Minkowski umro. Minkowski se opet pojavljuje u ovoj epizodi, a Fisher Stevens, čovjek koji ga glumi, je od zadnjeg druženja postao vlasnik najpoznatijeg zlatnog kipića, Oscara. Desmondovo “sidro” odnosno konstanta, bila je Penny, koju je našao, ali u flash-sideways svijetu, Desmond niti ne zna tko je ona.

– Uz pomoć Charliea, koji je imao prosvjetljujuće iskustvo na letu 815, kada se skoro ugušio od vrećica heroina koje je natrpao u sebe, Desmond pokušava odgonetnuti ono što Charlie nije mogao. Charlie je shvatio da se nešto neobično događa, da oni ne smiju biti ovdje gdje jesu, te “omogućuje” Desmondu izlet u njegovo stanje. Desmond pokušavajući spasiti Charliea od utapanja, vidi fleševe one poznate “Not Penny’s Boat” scene, koja mi još uvijek priuštava trnce na leđima kada je se sjetim. Desmond u bolnici, kada je opet bio podvrgnut elekromagnetskim mogućnostima MRI mašine, sve više otkriva da nešto nije u redu s njim i da vidi sebe u nekom drugom svijetu, koji mu je poznat, ali ne može baš točno odrediti zašto i kako.

– Eloise Widmore mu ne pomaže u objašnjavanju situacije, ali opet se čini da ona zna više nego što govori. Sva sreća, Daniel Faraday, koji je u flashsidewaysu postao glazbenik, a ne fizičar, pokušava objasniti Desmondu da i on osjeća neke pukotine u stvarnostima i spominje bombu koju je detonirao, da bi ispravio što se dogodilo. Bomba je zaslužna za flashsideways svijet, da li je njeno detoniranje bilo uspjeh ili ne? Jesu li likovi sretni sada kada ne znaju za otok?

– Najveće oduševljenje bila je ona scena, koja je odličan hommage prethodnim sezonama, kada je Penny ta koja trči na stadionu, a Desmond onaj koji traži nju. Ovdje je Des u prednosti zato što ju zna, ima uvid u oba svijeta i sada će pokušati to i ostalima s leta 815 i objasniti. Jedva čekam kada će tvrdoglavom Jacku pokušati objasniti “sudbinu”. Ono što je ostalo visjeti u zraku je padanje u nesvijet. Sasvim je očito da je trenutak kada se Desmond probudio na otoku (nekoliko sekundi kasnije), Desmond u sidewaysu pao u nesvijet. Ima li to ikakvog smisla? Hoće li Desmond padati u nesvijest u jednom svijetu kada se bude prebacivao u drugi?

– Kada se probudio iz elektromagnetskog sna, kada mu je svijest vraćena na otok, Desmond je gotovo proročki izjavio da mu je jasno što sada treba učiniti, da nije ljut na Widmorea što ga je doveo ponovno na otok. Widmore je spominjao kako mora “to nešto” napraviti kako bi spasio svijet i svoje voljene od zla. Spomenuto je i “žrtvovanje” koje će Desmond morati podnijeti kako bi svijet opstao. Je li ta Desmondova “žrtva” samo ponovni dolazak na otok ili je nešto veće u igri… npr. njegov život? Smokeyev hitman, Sayid, se pojavljuje u džungli i opet odvodi Desmonda u nekom drugom smjeru, argh! Čekanje na odgovore se nastavlja, igra je promjenjena, ali to smo manje-više svi i očekivali, jel tako?

punapunapunapunapola

Ocjena epizode Lost 6×11: Happily Ever After

Loading ... Loading ...
5 komentara
  • koliko petica u anketi :) sva sam se najezila na scenu “not penny’s boat”. flashback unutar flashsidewaysa, al zapravo nije flashback nego obrnuti flashsideways… u proslost. lol.

  • ajde napokon je počeo lost :) i napokon jedna epizoda da smo se odmorili od “godfuckinga” :)

  • Oh, Bože… Pretpostavljam da smo svi bili svesni da Dezmondova epizoda ne može da omane, ali OVO… Jedna od najboljih epizoda serije, zasigurno. Apsolutno intrigantnih 40ak minuta koji samo potvrđuju ono što svi znamo, a to je da je Lost, vrlo verovatno, najbolja serija svih vremena.

  • Evo, ostavih peticu još prvi u prijepodnevnim satima. Nisam imao vremena za komentar. Ova epizoda je bila sve što sam želio. I više :)
    Samo da nam je Desmon prišapnuo u čemu je kvaka jer je on sve skužio.
    No, zato ipak imamo još 7 epizoda slatkih muka.
    Kako se već ovdje okreću alternativni pravci, kako se povezuju. Ili razlikuju. Svašta je moguće jer su si producenti ostavili veeeeliku slobodu. Završetak može biti još samo bolji ;)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861