Lost 6×04: The Substitute – serijala.com
Trenutno čitaš
Lost 6×04: The Substitute

Lost 6×04: The Substitute

What if you already saw what the show meant, but couldn’t recognize it…

Rekao je Michael Emerson (Ben Linus) u razgovoru za Entertainment Weekly prije nekoliko tjedana. Pokušavao sam se sjetiti svega što je imalo bilo kakvo značenje, bilo kakvu sliku iz serije koja mi se urezala u pamćenje. Bijeli i crni kamenčići, sudbina i slobodna volja, dnevnik kapetana Black Rocka koji je bio na aukciji kada je Desmond putovao kroz vrijeme u Constantu, Faradeyevih objašnjenja, Alpert koji je radio na maketi broda u boci, apsolutno svega što sam se u tom trenutku sjetio i shvatio da nema baš smisla gubiti razum zbog toga. Biti će nam objašnjeno prije ili kasnije, zar ne?

Nakon lošije epizode prošli tjedan, sinoć se, u sendviču između Olimpijade i dvosatnog American Idola, našao ovaj dragulj od epizode. Terry O’Quinn je fantastičan kroz cijelu seriju, a jučer je samo zacementirao status jednog od najboljih glumaca na televiziji. Odmah je cijela epizoda bar upola bolja kada se orijentira na zanimljivije likove od Kate. O’Quinnu ne gine još jedan Emmy u rujnu ove godine.

Flash-sidewaysi i dalje nemaju smisla, a vjerojatno neće ni imati, sve dok nam ih ne objasne, ali bar možemo biti zadovoljniji ovaj tjedan s njima. Locke je i dalje u kolicima, ali to nije onaj jadni, uplašeni Locke s kojim smo se družili od prve sezone. Ovaj Locke je sretan, bez obzira na kolica, ovaj Locke će oženiti ženu koju voli (odlična Katey Seagal kao Hellen još jednom). Sve u svemu, flash-sideways Locke je dobio ono što smo svi otpočetka i željeli. Happy end za čovjeka koji ga je najviše i zaslužio. Čak je i Ben, kada je pokopao starog Lockea na otoku, shvatio da je pogriješio i možda prvi put u seriji rekao nešto sasvim iskreno:

John Locke was… a believer. He was a man of faith. He was a much better man than I will ever be. And I’m very sorry I murdered him.

Otočni dio epizode smo otvorili vrlo efektivnim P.O.V.-om Smokeya kako se kreće otokom. Čak smo mu vidjeli i odraz u prozoru kada je došao do kuće u kojoj se nalazio Sawyer. Vrlo je interesantno da je Locke došao baš do Sawyera i obećao mu odgovore na sva pitanja. Došao je do Sawyera koji je totalno indisponiran, bar što se tiče bilo kakve mitologije otoka. Valjda je jedino od njega samo i mogao, kako se ostali s popisa nalaze unutar zidina Hrama. Računam na to da je Kwon s popisa Jin, a ne Sun, koju je Smokey već vidio, ali i otpisao na plaži, jer da je ona taj Kwon s popisa, vjerojatno bi nju prvo uhvatio za rukav, a ne išao tražiti Sawyera.

Nakon kratkog uvjeravanja (i nekoliko boca viskija), Sawyer kreće za Smockeom (koje vam je najdraže ime za Smokeya?) i nakon ugodne šetnjice po džungli nailaze na dječaka (!). Smocke ga je već prije ugledao kada je razgovarao s Alpertom (koji ga nije vidio), u prilično isusovskoj pozi, krvavih i raširenih ruku. Sawyer onako redneckovski odmah zapituje “Tko je sad pak taj?”, a iznenađeni Smocke se okreće i pomalo šokirano odgovara Sawyeru: “Zar ga i ti vidiš?”. Smocke sam kreće u potjeru za dječakom, dostiže ga, a dječak mu govori:

You know the rules. You can’t kill him.

Dok je Smocke lovio dječaka po otoku, Sawyera je posjetio Alpert, koji ga je brže bolje sa sobom htio odvući natrag u Hram. “Ne možeš mu vjerovati, prevarit će te, pođi sa mnom”, govori Alpert, a mi, gledatelji, i dalje ne znamo kome vjerovati, a kome ne. Sawyer se ipak odlučuje krenuti dalje sa Smockeom. Smocke ga dovodi do litice, kojom se spuštaju prema pećini. U pećini je vaga sa jednim crnim i jednim bijelim kamenom. Smocke uzima bijeli kamen i baca ga u vodu. Sawyer u ime gledatelja zapitkuje “što je to bilo”, a Smocke odgovara: “Interna forica.” Malo dublje u pećini, Smocke Sawyeru otkriva odgovore na sva pitanja! Pa, ne baš, ali bilo je cool. Otkriva mu brojeve i imena pored njih. 4 je Locke, 8 je Reyes, 15 je Ford, 16 je Jarrah, 23 je Shephard i 42 je Kwon. To su kandidati za zamjenika šerifa otoka. Šestorica je nominiranih za ulogu čuvara otoka. Svi ostali koji su prekriženi, zajedno s Lockeom, su ispali iz igre. Smocke govori Sawyeru o tri mogućnosti. Run, hide or die. :) Ne baš, ali tri mogućnosti su ovakve:

1. Učiniti ništa i čekati kako će se igra završiti. Možda Sawyer nije dobitni kandidat, pa će Smocke prekrižiti broj 15. Znači li to smrt ili samo ispadanje iz igre, bez nekih većih konsekvenci? Kladio bih se prije na smrt.

2. Prihvatiti posao, postati novi Jacob i biti novim čuvarom otoka. Zdravstveno, mirovinsko, dobra plaća, ali nemogućnost napretka i predugi radni staž. Još je jedna činjenica (koju je Smocke rekao) da otok ni ne treba nikakvog čuvara i da će s njim sve biti u redu.

3. Otići s otoka sa Smockeom. Opcija koju Sawyer na kraju i prihvaća.

Teško je za zaključiti tko je u pravu, tko je u krivu, tko je dobar, tko je loš. I jedna i druga strana se još uvijek poigravaju s nama, ali ovo je prvi put da sam pomislio da je Jacob možda ipak gori od Čovjeka u crnom. Poigravao se sa životima naših likova, niti jedan potez koji su počinili poslije upoznavanja s Jacobom nije bio proizvod slobodne volje. Što opet dovodi do toga da je Jacob upravljao svima koje je doveo na otok. Svim imenima i kandidatima koje je prekrižio. I kako se Desmond uklapa u sve to? Je li on iznimka iz igre ili je možda bio prvi odabir zamjenika? Uf, glava boli od pitanja, ajmo na bullet pointove:

 • Jacob je Sawyera i Kate najranije od svih dotaknuo i upravljao njihovim izborima najdužim periodom života od naših likova. Ali Kate se ne nalazi na listi. Hugo je dotaknut tek nekoliko trenutaka prije ulaska na Ajira let 316. Je li netko prepoznao poneko prekriženo ime s popisa? Sullivan, Lewis (Charlotte?), Cunnigham (vojnik iz 50-ih kojeg je Widmore ubio?)…
 • Tko je dječak iz džungle? Aaron? Mladi Jacob? Neko novo biće?
 • Rose i Hurley u Lockeovom flash-sidewaysu. Rose boluje od raka jer nije došla na otok, a Hurley je i dalje najsretnija osoba na svijetu. Čak se i Lockeov mehanizam za spuštanje kolica pokvario milimetar prije nego što je ogrebao Hurleyev auto.
 • Smocke je nekad davno bio čovjek, navodno je čitao knjige, ali nije pročitao Steinbeckov Of Mice and Men. Čini mi se da su Ben i Sawyer u drugoj ili trećoj sezoni pričali o toj knjizi?
 • Vjeruje li Sawyer stvarno Smockeu? Odnosno vjeruje li stvarno Smocke Sawyeru?
 • Hehe, Ben Linus kao profesor Europske povijesti. Zašto stvarno nitko ne baci onaj filter kada se kava popije, pogotovo u američkim filmovima i serijama? Locke pije Earl Grey. Locke je Kapetan Picard? Ben je Riker?
 • Bilo bi vrlo kul kada bi se ispostavilo da su Damon i Carlton sebe ubacili u seriju kao Jacoba i Smockea. I da sad mi gledamo njihove igrice! Ne, ipak ne bi bilo kul. Bilo bi vrlo ne kul.

Što ste još primjetili u epizodi, da li je i vama ova epizoda bila bolja od prošle? Komentari, teorije, razmišljanja?

punapunapunapunaprazna

Ocjena epizode Lost: 6x04 The Substitute

Loading ... Loading ...
11 komentara
 • “Locke pije Earl Grey. Locke je Kapetan Picard? Ben je Riker?”

  OMG TO JE TO! :))

  ma fenomenalna epizoda, imam dojam da nam se razbistrila hrpa toga al opet mi nis nije jasno… lostpedia here i come.

 • “Flash-sidewaysi i dalje nemaju smisla, a vjerojatno neće ni imati, sve dok nam ih ne objasne, ali bar možemo biti zadovoljniji ovaj tjedan s njima.”

  Moooraju se spojiti timelineovi, mooooraju. Inače to nema nikakvog smisla.

  “Računam na to da je Kwon s popisa Jin, a ne Sun, koju je Smokey već vidio, ali i otpisao na plaži, jer da je ona taj Kwon s popisa, vjerojatno bi nju prvo uhvatio za rukav, a ne išao tražiti Sawyera.”

  Mislim da on to ne zna. Tak je i rekao. OK, možda nije bio potpuno iskren :)

  ” 4 je Locke, 8 je Reyes, 15 je Ford, 16 je Jarrah, 23 je Shephard i 42 je Kwon. To su kandidati za zamjenika šerifa otoka.”

  Koga nema? Koga? Kaaate. Hehe. BTW, oni flashbackovi na Jacobova doticanja svakog od njih nisu bili potrebni.

  “Poigravao se sa životima naših likova, niti jedan potez koji su počinili poslije upoznavanja s Jacobom nije bio proizvod slobodne volje. Što opet dovodi do toga da je Jacob upravljao svima koje je doveo na otok. Svim imenima i kandidatima koje je prekrižio. I kako se Desmond uklapa u sve to? Je li on iznimka iz igre ili je možda bio prvi odabir zamjenika? Uf, glava boli od pitanja, ”

  Da. Podsjeća me malo na Angela i četvrtu sezonu.

  “What if you already saw what the show meant, but couldn’t recognize it…”

  Ne znam je li to vezano uz neki detalj u seriji, jer sada su nam opet rekli nešto novo, ali to smo u biti već znali, makar ne točno to, ali dovoljno blizu, tako da nije bilo nešto neočekivano, ali opet je bilo omg wtf ftw.

  Tak je u biti već zadnje dvije sezone. I mindbogglingly odlično je.

  I, O’Quinn, ajmeee. A i Emerson – i onaj govor (mislim da si u pravu, da je to prva iskrena stvar što je rekao… osim onog što je rekao Jacobu prije nego ga je ubio) i kako je odšetao nakon govora, taj stav pogrbljen i nesiguran; a prije toga i “Did Locke kill Jacob too?” “(pauza) Yes?”.

 • Mene jako zanima ono kad je klinac rekao ‘you cant kill him, you know the rules.’ Jel mislio na Sawyera? Ili na Jacoba? Onak na prvo gledanje nisam uopce razmisljao o tome jer sam podrazumijevao na Sawyera, ali kad sam isao traziti citat, totalno mi se cini da se govori o Jacobu.

  “BTW, oni flashbackovi na Jacobova doticanja svakog od njih nisu bili potrebni.”

  Ane e, svaki put se sjetim Davida Simona i mrznje prema HBO-u sto su ga natjerali da stavi flashback u prvoj epizodi. I sva sreca nikad vise nisu.

 • Meni se čini da on misli na Sawyera, jer je kandidat. A Jacob, Jacob je mrtav, mislim da je to done deal… možda je i taj mali Jacob. Ili njegov duh. Koji će se nastaniti u nekom od ovih. Makar je to malo previše fantasy za Lost.

 • Odmah što sam prvo pomislio za dječaka jest također da je Aaron. No, da to ima smisla, opet bi se trebala objasnit neka divlja vremenska petlja.
  Drugo, što bi mogao dječak biti je neka prezentacija otoka. Ako već imamo Locke-ovo tijelo za prikaz Smokeya, onda zašto ne i nekoga za otok. Ili dječak ipak Aaron koji je tijelo za otok :) LOL :o xD i :confused:

 • Sto vise razmisljam o tome sve mi se vise cini mogucim scenario gde u poslednjoj sceni serije vidimo na plazi Shepharda i Sawyera kako vode isti razgovor koji su vodili Jacob i Baja u Crnom.

 • “Sto vise razmisljam o tome sve mi se vise cini mogucim scenario gde u poslednjoj sceni serije vidimo na plazi Shepharda i Sawyera kako vode isti razgovor koji su vodili Jacob i Baja u Crnom.”

  ajooooj. a joj. ajmeeee. aaaaaaaa. to bi bilo prejebenonevjerojatnodobro.

 • Nešto sam razmišljala, možda će zvučati prefeministički, ali na onom popisu za Jacobova nasljednika samo su muškarci. Zato i nema Kate; prema tome bi i Kwon bio Jin..

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861