FlashForward 1×18: Goodbye Yellow Brick Road – serijala.com
Trenutno čitaš
FlashForward 1×18: Goodbye Yellow Brick Road

FlashForward 1×18: Goodbye Yellow Brick Road

Ako ste, poput mene, na praznik rada gledali novu epizodu FlashForwarda, i niste puno pogriješili. Začudo, ponovno prilično dobra epizoda, stvari se razvijaju, uvijek se nešto događa, sve je manje nepotrebnih stvari, a što je najbolje od svega, sve se povezuje i polako dobiva na smislu s jedne strane.

S druge strane, pak, ova epizoda je donijela još nekih stvari oko kojih bi se dalo raspravljati. Primjerice, Olivia Benford se nikada nije trebala udati za Marka, nego za Lloyda – po Gabrielovim riječima, što se onda zbilo pa se dogodilo obrnuto? Gabriel McDow je u svakoj svojoj viziji vidio Oliviju zajedno s Llyodom, a ona je s Markom, što znači da se možda ni njezina vizija neće ostvariti, jer je i ona u viziji sebe vidjela s Llyodom, no sad po ovoj logici izgleda da se to neće ostvariti, premda opet, stvari su se baš posložile da dođe do toga. U svakom slučaju, zanimljivo.

Novi showrunneri solidno obavljaju posao, zasada bolje od prethodnih. Prošle godine smo imali slučajeve da uglavnom svaka druga-treća epizoda valja, a ovdje je slučaj da svaka epizoda valja polovično, ono, pola epizoda valja, pola ne, tj. pojedini dijelovi epizode su napeti i zanimljivi, pojedini dosadni, sad još samo kad bi došli do dijela da svaka epizoda u potpunosti bude zanimljiva, i bilo bi to veliko poboljšanje u kvaliteti seriji, samo nekako sumnjam da će doći do toga.

Ono što je najbitnije je što je epizoda bila koliko-toliko zanimljiva. Ne sjećam se da je dosad u sezoni bilo puno epizoda koje su bile na ovakav način napete i zanimljive. Dakako, ima i stvari koje mi se ne sviđaju. Npr, što biste vi napravili da vam suradnica u neko doba noći obučena kao provalnik provaljuje u ured, kupi nacrt neke zanimljive spravčice, a vi je u tome uhvatite? Ne znam za vas, no sigurno se ne bih ponio onako totalno bezveze kao Mark. Zaista ne mogu vjerovati, uhvati je tako, i premda izgleda sumnjičav, al’ dobro, on uglavnom uvijek ima istu facu pa je teško skužiti što se njemu mota po glavi, no čini se da je toliko, da oprostite, glup, da nije posumnjao u nju.

Ona navela patetičan razlog zašto radi to što radi, dodala da je trudna, i on njoj povjeruje. To me razočaralo, pa kud ćeš bolje prilike od ove da posumnjaš u nju. I onda je on, Mark Benford, neki FBI agent, a ne može prepoznati krticu na ovako očit i banalan način. Strašno. Umalo sam se uplašio da scenaristi neće napraviti još jednu takvu pogrešku u istoj epizodi kada je u Afganistanu Aaron sa svojim prijateljem uletio među neprijatelje. Prijatelja mu ubili, on čuči iza auta, i sad oni svi pucaju u njega, tj. u auto, i ne mogu ga ubiti, mislim u sebi, pa neće valja on sam sve njih srediti, kad ono, stigao onaj doktor iz vizije, dobro, barem bolje rješenje, nego da je Aaron njih sam sredio.

I tako, uglavnom napeta epizoda. Dopadaju mi se stvari poput one, “Dama koju gledate svaki dan će vas spasiti”. Većina bi pomislila na agenticu Janis Hawk, te kako će ona napraviti nešto značajno, posebno kad znamo da je krtica, međutim, Mark je sada odjednom pametan, onda nije mogao skužiti da je Janis krtica kad je bilo preočito, a sad shvaća da je Frost volio igrati šah, da u toj igri postoji figura naziva kraljica, ili drugim riječima dama, zna da je baš treba razbiti, i unutra prsten koji kada stavite na ruku, čini vas imunim na zatamnjenje.

U ovoj epizodi je fokus bačen na FBI-ovu agenticu Janis Hawk. Nekako je postalo uobičajeno da u svakoj epizodi pratimo nečija zbivanja nekoliko godina prije zatamnjenja, tako ovaj puta saznašmo da je Janis dvostruka agentica. U biti smo znali od prije neke epizode da je krtica, a sad znamo točno-otprilike za koga radi. Za onu crvenokosu babu, ili što je znatno važnije, za CIA-ovog agenta Marshalla Vogela. Kad na samom kraju epizode, crvenokosa baba kaže Janis da mora ubiti Marka Benforda, odmah mi je kroz glavu prošla vizija Charlie, koja je vidjela kako Marshall drugom tipu govori kako je Mark mrtav. Povezuju se stvari. Ima nekog smisla.

Uglavnom, drago mi je da barem FlashForward ide na bolje, kad već ne može V. Svakako, mjesta za napredak još uvijek ima, ne može ova epizoda dobiti nikako veću ocjenu od 3, no to je to, dobro, solidno, upravo je epizoda takva bila. Gledljiva, napeta, u pojedinim dijelovima zanimljivija, a što je najvažnije, radnja napreduje, napokon se nešto zbiva, pomak je vidljiv. Samo neka ne idu slabije od ovoga i bit će dobro. Tempom kojim serija ide posljednjih nekoliko epizoda, moglo bi se još štošta izdogađati do kraja sezone.

punapunapunapraznaprazna

3 komentara
  • dobro je, sve bolje! zanimljiva je spika sad s tim Gabrielom. samo, ne vjerujem da je mark popušio priču s Janis, pritajio se, kužiš? a sad će je držati na oku dok ne skuži u čemu je kvaka. :-)

  • nevjerojatno kako james callisu dobro padaju ovakve neuroticne uloge. prvo gaius baltar, sad gabriel :) odlicni dodatak, inace poprilicno beskrvnoj glumackoj postavi. nekako mi je zao sto serija postaje sve bolja, tesko ce mi past ako je otkazu.

  • Pala je i meni na pamet varijanta da se on pritajio, samo ne znam zasto bi to radio, moze ona jos hrpu stvari napraviti dok on reagira, i opet je na istome. Primjerice, eto, moze ga ubiti dok je takav pritajen, i opet smo na istome. :)

    Samo nije ovo 24, tako da ne vjerujem da ce netko od glavnih karaktera umrijeti tamo do pred kraj sezone. :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861