Američka horor priča (American Horror Story) – od 7. studenog na Fox Lifeu – serijala.com
Trenutno čitaš
Američka horor priča (American Horror Story) – od 7. studenog na Fox Lifeu

Američka horor priča (American Horror Story) – od 7. studenog na Fox Lifeu

Fox Life prvi će u regiji emitirati najkontroverzniju novu seriju ove jeseni, American Horror Story, iliti Američku horror priču, u vrlo jednostavno prevedenom domaćem nazivu. Emitirat će se ponedjeljkom u 23.25 sati, počevši od 7. studenog.

“Kontroverzna” je najblaži epitet kojeg možemo prišiti seriji. Kao što nećete biti suviše ravnodušni čitajući naše mišljenje o seriji, malo je vjerojatno da ćete nakon gledanja serije reći “meh, okej je.” Ili ćete je proglasiti smionom, originalnom i fascinantnom, ili ćete ostati zgroženi i šokirani te je proglasiti smećem.

Kako god bilo, seriju biste u svakom slučaju trebali pogledati. Da se razumijemo, mi smo debelo u onoj drugoj skupini. Radi se o rijetkom slučaju izuzetno bizarne, napadne i frapantno glupo napisane serije koja je toliko loša da se vraća natrag u ono “must see ” područje. Bilo da uživate u njoj jer smatrate da je, iz nekog razloga, stvarno dobra – ili na nju gledate kao toliko lošu i kaotičnu seriju da postaje zabavna.

Iako je sjajno producirana, beskrajno je pretenciozna. Autori Ryan Murphy i Brad Falchuk (Nip / Tuck, Glee) smatraju je umjetnošću, dok ono što bi trebalo biti “hommage” klasičnim hororcima ispada kao nekoherentno nabacan niz nespojivih različitih stilova. Kontroverznost, poremećenost i vulgarnost ovdje su sami sebi svrha, a ne pozadinski “začin.” Na kraju svega, serija djeluje poput nimfomanke na cracku koja pati od poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje te Downovog sindroma.

Dakle, da. Ako još niste, trebali biste pogledati barem pilot. Opis i najava iz službenog press izvješća je u nastavku:

____________________________________________________________________________________

Američka horor priča – od 7. studenoga ponedjeljkom u 23.25 h – regionalna premijera

Dramska serija koja se bavi subverzivnom modernom horor-pričom. Obitelj Harmon seli se iz Bostona u L. A. i useljava se u staru vilu koja unutar svojih zidova krije mračne tajne. Vivien otkriva uznemirujući mural skrven ispod tapeta. Violet stekne novog, ali opasnog prijatelja. A obitelj zapošljava neobičnu domaćicu. Dok Harmoni na prvi pogled izgledaju kao savršena američka obitelj, izgled ipak vara. Nakon što je pretrpjela brutalan spontani pobačaj i epizodu bračne nevjere, majka Vivien (bivša čelistica koja je davno napustila glazbu), otac Ben (psihijatar i uvredljivi preljubnik) i kći tinejdžerica Violet (sklona samoozljeđivanju) sele se iz Bostona u Los Angeles s namjerom da iza sebe ostave mračna sjećanja prošlosti. I dok se njihova nova kuća (vila iz 1920-ih sa zlokobnom prošlosti) isprva čini predobrom da bi bila istinita, saznanje da je bila mjesto nedavnog ubojstva i samoubojstva ne odvraća obitelj od useljenja… Iako je možda trebalo. I dok nova kuća očito skriva mračne i pogubne tajne koje tek treba otkriti, obitelji ne treba dugo da se navikne na novi život. Ben počinje liječiti novog pacijenta (Tatea, tinejdžera s nasilnim, psihotičnim fantazijama), Violet se trudi uklopiti u školu, a Vivien vrijeme koristi za otkrivanje bizarnog murala koji je pronašla ispod tapeta te se cijelo vrijeme bori pomiriti s vlastitom problematičnom prošlosti. U međuvremenu, Violet i Tate otkrivaju da imaju nešto zajedničko, Ben upoznaje bivšeg stanara kuće koji ima vlastitu tragičnu priču, a Vivien zapošljava stariju domaćicu koja ima svoje tajne. Obitelj upoznaje susjedu kleptomanku Constance i njezinu kćer Adelaide koja pati od Downova sindroma, a obje su dobro upoznate s tajanstvenom kućom i njezinom zlokobnom prošlosti.

  • Od tvoraca serije Reži me i sutvoraca serije Glee.
  • Zvjezdanu glumačku postavu čine Dylan McDermott (Pravda za sve) kao Ben Harmon, psihijatar; Connie Britton (Friday Night Lights) kao Viven Harmon, Benova supruga; Taissa Farmiga kao Violet, kći tinejdžerica; Jessica Lange (Tootsie, Modro nebo, Sivi vrtovi) u prvoj stalnoj ulozi u TV-seriji kao Constance, susjeda Harmona; Evan Peters (Tree Hill) kao Tate Langdon, jedan od Benovih pacijenata i Denis O’Hare (Dobra žena) kao Larry Harvey.

Glume:

  • Connie Britton – Vivien Harmon
  • Jessica Lange – Constance
  • Denis O’hare – Larry
  • Dylan Mcdermott – Ben Harmon
  • Evan Peters – Tate Langdon
  • Taissa Farmiga – Violet Harmon
3 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861