Serijalin retrovizor: The Sopranos 2×13 – Funhouse – serijala.com
Trenutno čitaš
Serijalin retrovizor: The Sopranos 2×13 – Funhouse

Serijalin retrovizor: The Sopranos 2×13 – Funhouse

Volio bih reći da su me Tonyjevi snovi hipnotizirali u neko polubudno stanje, ali razlog je prilično primitivniji – u svakom slučaju, ovaj osvrt će zato biti daleko od onog koji ova vrhunska epizoda zaslužuje, no znam da ćete vi svojim komentarima to ispraviti u potpunosti.

Krasno je epizoda obavijena nekom tugom koja se krije ispod površine, na koju i Melfi upozori Tonyja, tugu koju on sam krije ispod svog bijesa i ispod prikazanih sretnih događaja: Meadow maturira i može birati na koji će odličan fakultet otići, Carmela se dala potkupiti jednom bundom, a Tony se riješio svojeg neprijatelja i posao mu cvjeta.

No, snovi izazvani groznicom od trovanja hrane, sjajno poremećenim scenama, s odličnim nagovještajućim zvukovima škripe broda u pozadini konačno ga natjeravaju da se suoči s istinom u koju je odavno sumnjao, i to u fantastično simboličnom razgovoru s Pussyjem u obliku govoreće ribe: njegov dragi prijatelj ga je izdao i samo je jedan način na koji on može završiti.

Snovi, zajedno sa neopisivo melankoličnom i surovom scenom na brodu u kojoj se iscrpljeni Tony zajedno sa Silviom i Paulijem rješava Pussyja, još su jedan od vrhunaca serije. Scena koja nas dugo drži u napetosti hoće li se stvarno dogoditi ono što znamo da se mora dogoditi, ali i ono što se u serijama obično ne događa (ili se barem do tada nije događalo) – da jedan od centralnih likova serije bude ubijen. Jer Pussy nije bio samo jedan od mafijaša u pozadini, bio je lik s kojim smo se dugo družili i vidjeli i njegovu stranu priče, priče kojom se probao i opravdati svojim nekadašnjim prijateljima, sada porotnicima i na kraju izvršiteljima kazne.

Van tog centralnog zapleta mnogo se toga dogodilo: Tony se neopreznošću opet izložio riziku zatvora, u podzapletu koji nam je donio sjajne scene s Livijom, kao i iskren razgovor Meadow i Carmele o tome što je njihov muž i otac. Neke stvari pak, ostale su neprikazane i vidjeli smo im samo rezultat, poput konačnog tužnog završetka Davidove priče i Melfijine ponovno pronađene odlučnosti i zaustavljanja svog vlastitog propadanja u sjajnoj sceni terapije.

Odlična manje poznata pjesma Rolling Stonesa (s Keithom Richardsom na vokalima) prožima epizodu u njenim ključnim trenutcima, od zadovoljstva u početnim scenama do montaže na kraju koja pokazuje završetke nekih zapleta koje smo pratili kroz sezonu, ali i neku kontinuiranu stalnost događaja koji se samo površinski mijenjaju, kao što je i stalan ocean koji skriva tugu i neke završetke, ali njegovi valovi konstantno nastavljaju udarati po obali.

Tako smo i mi stigli do kraja ove sezone, o sljedećoj nešto kasnije, no za sad vam još jednom hvala na praćenju i vidimo se u komentarima.

Epizoda: 2×13 – Funhouse
Originalno emitirana: 09.04.2000
Scenarij: David Chase i Todd A. Kessler
Režija: John Patterson

Wikipedia

19 komentara
 • Bila sam prikovana za ekran. Način pripovijedanja. U snovima se cijelo vrijeme nešto u pozadini ljulja, kao opruge kreveta na kojem se Tony okreće, ali sad sam skužila da je to brod -aaaaaa, predobro. S Pussyjem na brodu se i kamera ljulja i cijelo vrijeme daje tu nestabilnost i paranoju. Silvio je otišao gore ‘jer mu je zlo’, a vraća se s vlažnim očima. Te scene su vrhunske, ali ova snoviđenja i buncanja Tonyjeva su ono što mi je najupečatljivije. I tako dobro izvedeno. Pogotovo ono s govorećom ribom! Umjetnost!
  Kako je Tony malo prorok, malo lucidan, uvijek mu psihofizički nagovještaji dolaze kad mu se nešto loše sprema…
  Njegova mučnina se mogla osjetiti…

  Od surealnih scena, osim one s ribom, izdvojila bih onu kad dođe Melfici s hard-onom xD To je tako dobro odglumljeno i bizarno, a ona ga pita: “Who’s your friend?”

  Melfi je odlučila ne bojati se više Tonyja i naći srž njegovog problema u kojem se krije tuga. Pitam se što bi to tužno bilo, da li je Tony antisocijalan jer je imao tužno djetinjstvo ili je rođen takav…

  Meadow pokazuje svoj stav: iako je timing dolaska njezine ekipe doma bio užasan – Tonyja su odvodili u lisicama, Meadow zna da se ne srami svog tate i spremna je to reći svima.

  U prvoj sezoni mi je Tony bio puno draži nego u ovoj. Baktao se s tom depresijom, bilo je puno više humora, još nije bio glavni pa je sve bilo nekako nezgrapnije i lakše ga je bilo doživjeti kao medu koji je, eto, mafijaš.
  U drugoj sezoni je on brutalan, boss mu pristaje kao krojen, uživljen je u ulogu totalno, možda je čak i preodrješita granica između ne-bossa i bossa… U drugoj sezoni šefuje bez problema svima.
  Imala je ova sezona svoje odlične momente, ne bih ju ocijenila kao puno slabijom od prve. Imamo Richie priču, Janice, Davida, Chrisov posjet onoj strani, posjet Italiji, FURIA… Priča se i razgranala, postala je malo veća i ozbiljnija.
  Puno se likova uključuje, koji su – kako Marko kaže – uvijek tu, dođu kao prirodan dio i uklope se u neke svoje priče, to nekako isto čini seriju velikom i pokretljivom.

  Navukla sam se na tempo serije, planiram što prije početi treću… ako se bude opet organizirano gledalo, pogledam opet i komentiram…

  Veliko hvala i svaka čast Marku za divne članke, uvijek na vrijeme, zbog kojih je skoro taksijem išao doma s posla! :)

  Žao mi je što nije bilo magle!

  • Malo sam razradio plan za dalje, epizoda ili dvije svaku nedjelju, tako da finale bude na godišnjicu emitiranja finala (10.6). Budem to u poseban članak stavio, recimo od 4.10 da počnemo… Iznenadilo me kolko mi je bilo naporno ovo svakodnevno praćenje, mislio sam da neće biti… i nisam stigao ništa drugo gledati. Preko ljeta je to bilo puno puno lakše. A čini mi se da je nedjelja ok – odnosno, kak kome paše, kroz tjedan epizodu ili dvije ugurati u raspored.

   Hvala i tebi i svima ostalima na odličnim komentarima i isto tako na ustrajnosti :)
   I da, šteta što nije bilo magle.

   • To bi bilo super, jer sam zadnja dva tjedna gledao samo Sopranose dok mi se svega ostalog nakupilo xD

    • Meni se ništa ne nakuplja, ne znam zašto se opterećivati. Meni je ovo gledanje Sopranosa skroz dovoljno. Neće nikud pobjeć 2 serije godišnje koje su baš odlične…

     • Da, zato sam Whitecaps u planu zabetonirao za Valentinovo

      (nemojte ni slucajno guglat o cemu se radi ako niste gledali)

   • Odličan plan za daljnje gledanje!! Ja još nisam stigao zadnje dvije epizode 2. sez pogledati, ali kad ih pogledam potrudit cu se da ostavim malo duži komentar, ipak su zadnje dvije epizode. Da li ćeš uspijeti vidjeti komentar koji kasni tjedan dana?
    Kad si već spomenuo 4.10. taj dan se vraćaju: B99, Good Wife, Homeland, Last Man oE, Leftoversi i Affair, a tu su samo one koje pratim. Već vidim da će ova jesen biti burna. :D

    • Um, nisam ništa odgovarao, ali naravno da vidim i cijenim svaki komentar.
     Ja samo dvije od tih pratim pa mi se već čini teško.

 • Kakva epizoda! Snovi su definitivno bili vrhunac ove sezone, od scena na boardwalku, trpanja u ficu, do seksa s Melfi i Pussy ribom koja govori. A na kraju tako tužno.
  Izvrsno. Top 10.
  Bit ću kasnije možda koherentnija.
  Hvala Marko na tvom trudu, stvarno si to jako lijrpo napravio i dobro napisao!

  • Morate me prestati toliko hvaliti, umislit ću se.

   Hvala i tebi što si odlično uskočila!

 • Odlična epizoda! Ne znam što je bilo bolje. Napetost je samo rasla i tih sat vremena od finala su mi prošli tako brzo. Sve je vodilo do jednog trenutka da bi se nakon njega dogodio još veći zaplet i rasplet događaja.

  U prvom dijelu epizode, sa Tonyjevim snovima, nisam znao što je na kraju stvarnost, a što je san. “Život je san” lol Tonyjevi snovi su na trenutke izgledali kao proročki pa onda tako besmisleni i nepovezani. Prvo onaj san u kojem se zapali pa onda onaj san sa creepy Juniorom na prozoru pa jebanje Melfi i onda guranje u fiću hahah I onda je došao taj san sa ribom koja je ustvari Pussy odakle se vidi da je sve ustvari vezano za Pussyja. Svi ti Tonyjevi snovi su bili kao nagovještaj da je problem u Pussyju. Kako dobro hahah

  Još se u onoj sceni u restoranu vidjelo da Tony sumnja u Pussyja kao cinkera. Kad je Pussy počeo objašnjavati onom liku njihov sistem oko prodaje telefonskih kartica, zvučalo je kao da je to već nekome govorio pa mu sad objašnjavanje istog tako dobro ide… I još kad je Tony pronašao u Pussyjevoj kući one prisluškivače bilo je očito da je Pussyju došao kraj. Ali kraj koji je dobio nisam baš tako očekivao. Mislim, znao sam da će ga ubiti i baciti u more, ali sam se nadao većoj ceremoniji oko toga, a ne da će ga propucati usred rečenice. No, barem su mu ispunili posljednju želju da ne dobije headshot lol

  I tko bi rekao da će Tonyja skoro zatvoriti zbog takve gluposti kao što su avionske karte. Sjetio sam se lekcije iz povijesti kad je Al Capone uhapšem i zatvoren zbog običnog neplaćanja poreza. Čovjek koji je činio takve masakre i kršio tolike zakone je uhvaćem i zatvoren zbog neke gluposti i sitnice. Tako sam mislio da će i Tony završiti, ali, hvala Bogu, njegov Saul Goodman ga je izvukao.

  Melfi se u međuvremenu smirila i ostavila alkohola, nadam se. Carmelini bračni problemi koji su se gradili cijelu sezonu su malo glupo riješeni samo jednom bundom? Ajde dobro, sad barem znamo da je Carmela spremna zaboraviti nešto ako dobije nešto vrijedno za uzvrat. I što je sa Talijanima i patlidžanom kad ga tako vole jesti? hahah

  Na početku ovog retrovizora, rekao si da je druga sezona lošija od ostalih što se djelomično moglo primijetiti. Uspoređujući drugu sa prvom sezonom, prva je sezona definitivno bolja od druge. Ne mogu reći da je druga smeće. Bože sačuvaj! Ne, već je prva imala malo zgusnutiju radnju, dok su se u drugoj neki dijelovi malo rastegnuli. Dobro, ne bih baš rekao rastegnuli, ali ova priča sa Janice i ubojstvom Richieja nije imala nikakav utjecaj na finale. Imala je utjecaj na Liviu koja je tad uzela ukradene karte i uvalila Tonyja u govna, ali inače je dio sa Janice bio samo tu da otvori stare rane i iznervira sve okolo, ali i da pokaže još jedan dio Tonyjevog života.

  Ali eto, finale ove sezone, kao i prošle, je bilo vrlo zadovoljavajuće pa nemam potrebu odmah pogledati prvu ep treće sezone. Da su recimo završili sezonu hvaćanjem Tonyja i onom tužnom scenom sa Meadow kad uđe s prijateljima u krivom trenutku, onda ne bih mogao dočekati da doznam što se dogodilo. Ali završili su većinu priča koje su započeli, a nova sezona je samo okretanje sljedećeg lista i pričanje još jednog uzbudljivog poglavlja.

  • Ne znam kakvu si ceremoniju želio na brodu, trenutak kada Tony opali iz pištolja je tipičan Tonyju, jer ga je Pussy izritirao s molbom ‘može li sjesti’ plus još ljutnja što ga je izdao. Ne želim biti neki nekritični fanboy, imala je ova sezona problema ali ta scena je čisto savršenstvo, kao i čitavo finale. Sopranosi nikad nisu bili serija za neke melodramatične, pretenciozne pizdarije.

   • Izgleda da sam gledajući današnje serije previše navikao na to odugovlačenje i dramatiziranje prije nečijeg ubojstva, pogotovo ako je glavni lik u pitanju. :)

 • Perfektno finale. Vec su svi rekli u komentarima sto se imalo za reci. Snovi vrhunac, pa ono ubojstvo Pussya :O amaziiing!!
  Bas je odlicno kad gledas seriju i nitko ti ne spojla sto ce se desiti, pa su ovakve epizode uvijek sjajne i neocekivane.
  Druga sezona sveukupno je bila odlicna, malo slabija od prve ali opet sjajna.
  Hvala Marku ponovno, sjajan posao, sto si i uz nedostatak vremena uspio pisati sjajne clanke!! Vjerovatno sad ne moras pisati one recenzije za OITNB i ostale. :P

  Kad stize nova sezona podcasta?

 • “Free Fallin” i dalje mi ostaje najupečatljiviji soundtrack izbor u povijesti TV-a. 20-ak sekundi magije.

 • Evo danas sam i ja zavrsio sa gledanjem 2. sezone (iako sam je poceo gledati vec sredinom 8. mjeseca).
  Nakon svake odgledane epizode svratio sam na serijalu i procitao recenziju i komentare za epizodu i
  to mi je opotpunilo tu epizodu jer su mi neke stvari promakle i/ili ste to vi vidjeli na neki drugi nacin.
  Generalno, finale sezone mi nije bilo tako dobro kao vama (Tony mi je nekako prejednostavno skuzio Pussy-a, iako je prije sumljao u njega) ali u globalu 2. sezona mi je bila dosta dobra, pogotovo 12. epizoda.
  Svaka cast glavnome recenzisti Marku (stvarno imas smisla za pisanje recenzija) ali i ostalim koji su komentirali epizode.
  Pozdrav i uzivajte u gledanju serija!

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861