Deset najboljih animiranih serija novijeg datuma – serijala.com
Trenutno čitaš
Deset najboljih animiranih serija novijeg datuma

Deset najboljih animiranih serija novijeg datuma

Konj u krizi srednjih godina. Deformirana obitelj iz predgrađa. Doc Emmett Brown kao pijani sociopat. Sve su ovo likovi bizarnog univerzuma crtića za odrasle, koji su danas popularniji no ikad. Kada pomislimo na crtiće za odrasle, naravno, prvo pomislimo na Simpsone, South Park, Futuramu ili Family Guy, no spomenuti su nemjerljivi s animiranim serijama novijeg datuma kada se radi o uvrnutosti, opscenosti, političkoj nekorektnosti ili infantilnom humoru za odrasle (da, i to postoji).

U svijetu ”produžene mladosti”, mladićem se smatra osoba do 34. godine starosti, u prosječnom četveročlanom domaćinstvu majka drži udio od 45% u svim donesenim odlukama, a ”mladi” iz obiteljskog gnijezda odlaze s navršenom 31. godinom. Ova moderna tendencija nikako nije promakla industriji zabave koja velike napore ulaže baš kako bi zadovoljila one koji još uvijek njeguju svoje ”unutrašnje dijete”. Donosimo vam popis animiranih serija novijeg datuma koje pomlađuju, nasmijavaju i intrigiraju odrasle diljem svijeta.

Archer

Vičnog bi strijelca mogli opisati kao spoj Jamesa Bonda i Charlieja Sheena. No tvorac Adam Reed više voli povući paralelu između Jamesa Bonda i Arrested Developmenta. Naime, Sterling je Archer tajni agent koji radi u špijunskoj agenciji ISIS (da, ISIS – International Secret Intelligence Service). On, dakako, odbija odrasti, uživa u piću i ženama, a svaka se njegova misija na neki nevjerojatan način okrene u njegovu korist. Kako serija odmiče u fokus se stavlja dinamika i pomaknuti odnosi koje Strijelac ostvaruje sa svojim kolegama, majkom i ostalim likovima u seriji. Animacija, kao i likovi, djeluje pomalo kruto, no brzi tempo i uvrnuti humorom koji je često sasvim neprikladan situaciji, drži našu pažnju. Isplati se investirati vrijeme i proći kroz svih sedam sezona serije jer tvorci vjernost nagrađuju dosjetkama i igrama riječi koje počinju imati smisla tek kada se naviknemo na Archerov unutarnji semantički kod.

BoJack Horseman

BoJack je srednjovječni konj sklon alkoholu i promiskuitetnom ponašanju. U mladosti je glumio u vrlo popularnom sitcomu Horsin’ around. Ta mu je uloga donjela slavu i novac, no danas je on već pomalo zaboravljen, suočen s krizom srednjih godina, pokušava vratiti minulu mladost i pronaći smisao. Iako radnja ne zvuči odviše nadahnuto, predstaviti BoJacka kao klasični sitcom s životinjskim likovima bila bi velika nepravda. Ključna riječ koja opisuje ovu seriju bila bi promišljenost. Britak humor koji ne vrijeđa inteligenciju i iznadprosječno napisani dijalozi Bojacku su već donjeli svojevrstan kult praćenja. Puno detalja, referenci i dosjetki nam promakne, a to pokazuje koliko je misaonog truda uloženo i kako je tvorac Raphael Bob-Waksberg možda i precijenio publiku.

Frisky Dingo

Frisky Dingo je punokrvna “blood and gore” parodija žanrovskih konvencija, superheroj vs. superzločinac. Prije no što su napravili Archera tvorci Matt Thompson i Adam Reed iskoristili su Frisky Dingo kao poligon za vježbu. Njihov je prepoznatljivi potpis svakako vidljiv. Superheroj, generičkog imena Awesome X djetinjasti je ženskaroš nezainteresiran za svoju misiju, a njegov antipod beskrupulozni superzločinac Killface suočen sa svakodnevnim problemima. Killface odlazi na talkshow predstaviti ljudima svoju ideju svjetske dominacije jer mu puno znači da netko prepozna njegov trud, a u privatnom životu pokušava razriještit svoj disfunkcionalan odnos sa seksualno zbunjenim i buntovnim sinom tinejdžerom. Komični koncept je vrlo sličan Archeru. Frisky Dingo je trajao samo dvije sezone koje su bile odlično primljene.

Gravity Falls

Dipper i Maple su brat i sestra u posjetu neobičnom ujaku u još neobičnijem gradiću Gravity Falls koji skriva opasne tajne. Znatiželjna narav simpatičnih blizanaca tjera ih u avanture s duhovima, zombijima i ostalim bićima ”zone sumraka”. Iako zvuči djetinjasto i naivno, ovaj crtić odašilje nostalgičnu vibru starih epizoda Scooby Dooa, dok su u pozadini lekcije o obiteljskim odnosima, odrastanju i zaljubljivanju koje nikad ne zastarijevaju. Topla obiteljska serija iz “tvornice toplih obiteljskih priča” – Disney, nudi pitomu zabavu kako djeci tako i odraslima, no oni koji traže nešto na ili preko granice dobrog ukusa to ovdje neće naći.

Regular Show

Regular Show, kao i Adventure Time, svojevrsni je nasljednik SpužvaBoba, nastavak na suvremeni “žanr čudnog”. Regular Show, samim imenom otkriva svoj neusiljeni pristup, pokušavajući sugerirati da u seriji sve ide regularnim tokom, iako je situacija sasvim suprotna. Dva zabušanta Mordecai i Rigby, plava šojka i rakun u pokušajima eskivacije posla upadaju u, nadrealistične avanture. Uzorak se uglavnom ponavlja, dva lika najčešće nabasaju na neki uređaj ili slično koji ima retro nišu (sintisajzer, stara igraća konzola), pokrećući niz apsurdnih scenarija. Inkorporiranje retro elemenata jest povlađivanje starijoj publici, ali dobro upotpunjava ionako neobičan koncept.  Jedina je zamjerka opetovano korištenje zaštitne fraze dvojice likova “OOOOOH” koja zna biti pomalo iritantna i forsirana, no nekom bi se mogla učiniti simpatična.

Rick and Morty

Trenutno je jedna od popularnijih serija u SF domeni. Na prvi se pogled čini kao da su previše elemenata posudili iz Back to the Future franšize, ali kako serija odmiče likovi postaju sve slojevitiji. Rick je uz to što je genijalni znanstvenik, ujedino i alkoholičar i sociopat. Uvijek izgleda involviran u nešto o čemu drugi nemaju pojma, a svog plahog unuka Mortyja vuče za sobom čisto kao ispomoć ili možda svjedoka jer on rijetko ima relevantnu ulogu u razriješenju situacije i većinom plašljivo zanovjeta. Odnos njegovih roditelja je uvijek na granici razvoda, a autori su uspjeli stvoriti likove od krvi i mesa s prilično uvjerljivim i svjetovnim karakteristikama. Humor je morbidan, ali oštrouman, teme nevjerojatno dobro razrađene, a tempo izrazito brz i ne dopušta nam da predahnemo. Iako bi mogli reći da tvorci posuđuju brojne ideje iz SF/pop kulture, nekako uvijek uspiju stvoriti autentičnu i inteligentnu varijaciju.

https://www.youtube.com/watch?v=28JerOPNPII

Pročitaj još

Superjail

Superjail nije serija za svačiji ukus. Animacija je neobična, zasićena, gotovo konfuzna. Uglavnom se temelji na slikovitom nasilju i psihodeličnim zbivanjima koje pokreće eksentrični upravitelj zatvora. On je pak zamišljen kao uvrnuta verzija Willyja Wonke, a izabranica njegova srca je mišićava čuvarica Alice(možemo pretpostaviti da se radi o transvestitu). Od ostalih likova tu je računovođa alkoholičar koji ispunjava svaku nerealnu želju upravitelja i blizanci koji putuju kroz vrijeme. Oko ove serije mišljenja su, u najmanju ruku, podjeljena. Jednima brzo dosadi nedostatak suvisle, bolje rečeno, odrečene radnje i površni dijalozi, dok drugi baš uživaj u minimalističkoj formi kojoj je cilj čim prije doći do nadrealnog nasilja i općeg meteža.

https://www.youtube.com/watch?v=8CH7-Q26g_I

The Life and Times of Tim

Jednostavna animacija mogla bi odbiti zahtjevnijeg gledatelja, no onda bi propustio najapsurdnije dramaturške zaplete animiranog svijeta. Tim je animirani pandan “Bad-luck Brian” memea, neambiciozon, inertan, no dobrih namjera, nekako se uvijek nađe u središtu najapsurdnijih i najneugodnijih događaja. Zapleti su toliko bizarni da su čak i vjerojatni, a sarkastični ton dijaloga sugerira da i sami tvorci ne bježe od neuvjerljive situacije u kojoj se lik nalazi. Inteligentan humor ne ostvaruje se kroz pretjerivanje i vulgarnost što je veliki plus za seriju koja u jednu ruku pokušava parodirati sam žanr komedije situacije.

The Oblongs

Nazvati ovu seriju čudnom bilo bi pomalo nedorečeno. Obitelj Oblong stanuje u dolini, ono što ih razdvaja od klasične američke obitelji njihove su deformacije uzrokovane toksičnim otpadom. Otac nema niti jedan ekstremitet(glas mu daje Will Ferrell), majka je čelava, sinovi sijamski blizanci, a kći ima neobičnu falusoidnu izraslinu na glavi. Ovu je seriju teško žanrovski kategorizirati. Mogli bi ju opisati kao crnu komediju, no za tu je klasifikaciju nekako odviše optimistična. Ni jedan član ne djeluje opterećen svojom deformacijom, štoviše njihovi su problemi zapravo svakodnevni problemi svake obitelji. Posao, računi, uklapanje u društvo. Uz satirizaciju američkog sna, života u predgrađu, postoji i socijalna komponenta ilustrirana kroz dvije odvojene kase, stanovnici doline, pretežno siromašni i deformirani i stanovnici brda, bogata elita koja većinom zazire od dolinaša i koristi ih kao jeftinu radnu snagu.

Ugly Americans

U suštini klasični sitcom, a blagog i pristupačnog protagonista Marka Lillya s lakoćom bi mogli preimenovati u Ted Mosby (HIMYM), koji u “povampirenom” okruženju pokušava neiscrpnim entuzijazmom zadržati neki smisao. Mark je socijalni radnik i čovjek i to je otprilike jedino ”normalno” u cijeloj seriji. Živi u svijetu u kojem uzgredno i neopterećeno žive ljudi i svi entiteti horor filmova (zombiji, čarobnjaci, đavolji potomci). Najveća je prednost ove serije njezina prizemljenost. Radnja je svakodnevna i pristupačna, a casual dijalozi odaju dojam da su likovi posve nesvjesni alternativne stvarnosti u kojoj se nalaze. Scena koja najbolje ilustrira tu ravnodušnost jest kada se Mark žali svojem cimeru zombiju o svojoj vezi, na što ovaj odmjereno odgovara: “Ona je potomak Sotone. Što očekuješ?

5 komentara
 • archer mi je bio super prvih par sezona, onda je postao previše ozbiljan, h. jon benjamin ima odličan glas za takve stvari, ja bi stavio bobs burger umjesto archera na listu
  bojacku bi možda dao šansu kad se nakupi par sezona i kad nebude bilo ništa pametnije za gledat
  frisky dingo je jeben, šteta što je tako brzo završilo, progleto dobro finale prve sezone
  gravity falls nisam gledao kao ni regular show, ali nikad se nezna
  vjerovatno superjail nije za svakoga, meni osobno je najbolji crtić sa adult swima (uz robot chicken) dok nije došao rick i morty; jer je jednostavno brutalno nasilan, prezasičen detaljima, jednostavno genijalan
  the life and times of tim mi je jednostavno loš, gledao sam bolje i kvalitetnije youtube crtane
  the oblongs su mi ok ali ništa posebno, kao obitelj adams bez horor faktora
  ugly americansi su mi super, obožavao svaku epizodu, šteta što su ugašeni
  na ovu, poprilično dobru listu, volio bi nadodati/preporučiti par kvalitetnih crtanih štiva:
  brickleberry – novija serija o park renđerima – comedy central humor
  drawn together – gomila glavnih likova iz savim različitih crtiča su se našli zatvoreni u big brother kući, manjeviše je mokumentary sa crtanim likovima – originalna ideja i humor, nakon par sezona završilo je sa dugometražnim crtanim
  wonder showzen – mračna i morbidna verzija ulice sezam
  axe cop – relativno novija serija, ima zanimljivu pozadinu, autor serije je gledao kako se desetogodišnji nečak igra sa igračkama i pritom izmišlja nebuloze, prvobitno je napravio strip potom crtić, 10min po epizodi
  metalocalypse – najpoznatiji metal bend i njihove avanture – adult swim humor
  mr. pickles – crtani o simpatičnom dvoličnom obiteljskom psiću u kojem živi gospodar pakla…

  • Pogledao sam prvu epizodu i stvarno je super serija ima slicnosti sa archera i vredi se pratiti ali kad se nakupi vise epizoda

 • Dobra lista, sve gledam osim Archera kojeg sam batalio nakon trece sezone. Sto kaze Sauron, postao je previse ozbiljan a samim tim i previse naporan za moj ukus.
  Od animiranih koji nisu na listi dodao bih i Adventure Time u kojem apsolutno uzivam i Steven Universe koji mi je jedno novo otkrovljenje.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861