Serijalin retrovizor: The Sopranos 1×10 – A Hit is a Hit – serijala.com
Trenutno čitaš
Serijalin retrovizor: The Sopranos 1×10 – A Hit is a Hit

Serijalin retrovizor: The Sopranos 1×10 – A Hit is a Hit

Priča o FBI-evoj istrazi i Juniorovom neslaganju s Tonyjem pauzirana je na trenutak u epizodi u kojoj ekipa nakon što nenadano dođu do kofera punih love razmišlja o novim izvorima ulaganja. Osim Paulieja, njemu je dobro kak je. Christopher i Adriana upoznaju gangsta repera Massive Geniusa i sami se pokušaju ubaciti u biznis s glazbenom produkcijom. Problem je što Adrianini interesi nisu toliko vođeni uhom za glazbu koliko željom da s jedne strane se diferencira od tipičnih mafijaških žena “koje rode hrpu derišta i ostatak života provedu vježbajući svoju strijama prošaranu guzicu u teretani” i s druge, da pomogne svom bivšem dečku koji ima bezvezni nekad-metal, sada pop bend. Massive G također ne vidi baš nešto u bendu, ali zato vidi druge stvari u Adriani.

Adriana zasluženo dobiva sve više prostora u seriji i postaje sve bitniji lik, no ovdje je ipak u njihovom storylineu Christopher ukrao šou u sceni kad je doslovno natamburao napaćenog umjetnika Richieja.

Usred te niti priče je i povratak, odnosno razrada Tonyjevog komentara Heshu od prije par epizoda kako je pokrao glazbenike (većinom crne) koje je zastupao tako da je sebe potpisao pod koautora – za koje Massive G traži reparacije. Hesh je uvijek simpatična sporedna figura sa svojim promućurnim komentarima i “ne dam se zajebavati” stavom.

Druga grana priče je Tonyjeva i u manjoj mjeri Carmelina, o njihovom druženju sa susjedima koji nemaju veze s Tonyjevim poslom. Poantu je odlično sumirao Tony u svojoj (odličnoj) priči doktorici Melfi o Jimmyju, klincu iz djetinjstva s govornom manom kojeg su oni zvali u društvo samo da mu se podsmjehuju i da se on osjeća slično. No, Tony se ne da zajebavati i odlično završava priču svojom podvalom Cusamanu.

(I koliko je bilo čudno kad na večeri kod Cusamanovih pričaju o radnji Goodfellasa dok Lorraine Braco sjedi za stolom)

Epizoda: 1×10 A Hit is a Hit
Originalno emitirana: 14.03.1999
Scenarij: Joe Bosso i Frank Renzulli
Režija: Matthew Penn

Wikipedia

Playlista pjesama iz epizode  – na žalost, pjesama Defilera / Visiting Daya koje su obilježile epizodu nema na Deezeru

Daljnje čitanje:

7 komentara
 • Super si odabrao scenu za naslovnicu epizode :D To mi je najbolja fora u epizodi, uz tamburanje.
  I ono urlikanje – toga se sjećam od prije!! Dirljivo, čudno je bilo vidjeti Tonyja među susjedima, koji se svi osjećaju kao da su toliko bolji od njega, obrazovani i uzvišeniji, ali on je ipak lik iz crtića, opasni mafijaš, to im malo potiče protok krvi. Pa ga zaista malo prošeću kroz svoj klub, samo da bi se nasmijali od njega, kao dancing bear, stvarno. Oni su toliko udaljeni od Tonyjevog svijeta da ne osjećaju tu opasnost uopće. A ni gledatelji je ne osjećaju, kako postaju sve privrženiji Tonyju…

  • “A ni gledatelji je ne osjećaju, kako postaju sve privrženiji Tonyju…”

   O da. I nešto najbliže surogatu publike kojeg imamo, doktorica Melfi, koja je osjetila to sad u zadnjoj epizodi.

   Um, valjda nisam previše rekao prerano.

 • Znaci, dok ekipa vara svoje zene negdje, dobri Christopher izvodi svoju curu u provod :D
  Ta njegova cura mi je malo pocela ici na zivce jer bi ona sad tu imala neki zivot i ne bi htjela biti neka kucanica pa se pravi pametna da zna nesto o glazbi… Isto i Carmela. Upoznala neke nove ljude koji ulazu u dionice i sad bi ona tu nesto kupovala i zaradjivala za sebe?
  Nego, najbolji dio epizode je bila dr. Melfi i njeno spijuniranje Tonyja kroz prozor WC-a. hahahah Jos cuje neke zvukove kao da netko vristi od boli, a to Tony vjezba xD
  I valjda ce Cusoman i njegova zena skontati da se bezveze sekiraju oko kutije pijeska hahaha

  • Prilično sam siguran da se kutija pijeska neće više nikad spomenuti :)

   Adriana je zanimljiv lik, pogotovo nešto kasnije. Da, nekad nervira, al… slično kao i Christopher :)

 • Jedna easygoing epizoda, ali nipošto nezanimljiva, s dvije različite priče. Jedna nam otkriva kako Tonyja vide elitna lica njegovog kvaziprijatelja, a druga nam priča, rekla bih, tipičnu priču mlade žene s neosnovanim ambicijama. Koliko mi je slatko bilo što Chris pokušava sve da pomogne Adriani u ostvarivanju njezina sna, toliko mi je bilo žao gledati kako joj taj san propada. Oh well, jednostavno nije sposobna, ali me zaima kako će se dalje i u čemu ostvariti njezin lik.
  I u ovoj epiizodi mi je bilo nekoliko odličnih scena, ono kad Tony i Carmela razgovaraju u kuhinji o tome kako će biti zbrinuta ako mu se što dogodi pa joj nabaci zagonetni osmjeh, a ona njemu: ”Kakav ti je to pogled? Stalno moram odlučivati kakav si. Ne znam jesi li staromodan, paranoičan ili samo pljuger.” Haha, mislim svo troje. Ili ono kad Melfi čuje čudne zvukove, a na kraju to Tony vrlo glasno diže utege. Treba biti snažan za ugušiti još koga, Cusamana, na primjer.

 • Još jedna zanimljiva epizoda sa puno dobrih scena.
  Prošlo je već deset epizoda, i ja mislim da ne postoji neki veći arc kroz ovu sezonu. Jun i FBI se samo povremeno pojave u nekim epizodama. Što naravno nije loša stvar. Baš obrnuto. Ovo je serija o obitelji a ne o mafiji ;D

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861