Serijalin retrovizor: The Sopranos 1×09 – Boca – serijala.com
Trenutno čitaš
Serijalin retrovizor: The Sopranos 1×09 – Boca

Serijalin retrovizor: The Sopranos 1×09 – Boca

Ova epizoda ostala mi je u sjećanju po tome što je Tony Juniora zajebavao oko njegovih seksualnih aktivnosti (“I don’t go down there – that’s not what I heard”, “the old man’s whistlin’ through the wheat field”, “he’s a Bushman of the Kalahari”, “did anyone have sushi”, “south of the border, where the tuna fish play”) i najsmiješnije od svega, što je u mafijaškim krugovima lizanje pičke očiti znak da je netko peder.

Iznenadilo me što je u istoj epizodi prilično ozbiljna priča o treneru nogometa (otkad to Meadow igra nogomet, kad stigne sve to? Nebitno) koji je seksualno zlostavljao učenicu. Počne to smiješno, dok se to ne sazna, sa Tonyju standardnim mamljenjima trenera da ostane, ali završetak je sve samo ne smiješan. Bilo je vjerojatno samo pitanje vremena kada bi se neki sličan storyline pojavio: što da znate da je netko vama u blizini napravio nešto užasno i još k tome nekome koga znate, a uz to ste osoba kojoj je svakodnevnica prebijati ljude i lomiti koljena, ili ste jako bliski osobi za koju znate da to može, bez nekih posljedica?

Jedino što dosta umanjuje vrijednost ove epizode je što će kasnije biti sličan storyline i to puno, puno bolje izveden (možda i najbolji i najupečatljiviji u čitavoj seriji – i preklinjem vas, ako niste gledali, nemojte guglati o čemu se radi). Isto tako, danas kada je i u stvarnom svijetu mob justice nešto što uzima zabrinjavajuće puno maha (živio internet), a sličnim pričama bavilo se već puno serija, teško je ne vidjeti neki afterschool-specialness epizode. Ali činjenica je i da je u ovoj epizodi ta priča odlično izvedena, opet, prije svega zbog Gandolfinija i dileme koju tako odlično nijemo nosi na licu, do završetka s “Carmela, I didn’t hurt nobody”. I fantastičan je bio kad se uspuhao zbog lika koji nije htio skinuti kapu u restoranu, i kad se pokušao ispričati doktorici, i… htio bih reći da postaje besmisleno nabrajati kad je sve Gandolfini bio odličan, ali to nikad neće biti besmisleno.

Sjajan je bio i Dominic Chianese kad je napao / prekinuo s Bobbi, taj jad na njegovom licu pomiješan s povrijeđenim ponosom je bio predivan. Naravno, neće to brzo zaboraviti.

Bilo je još puno odličnih stvari u epizodi, scena i one-linera, Charmaine i Artie (i njegov odnos s Tonyjem) su bili zanimljivi kao i uvijek, Livia je po običaju kraljevala, no, što ste vi mislili?

Epizoda: 1×09 Boca
Originalno emitirana: 7.03.1999
Scenarij: Jason Cahil i Robin Green & Mitchell Burgess
Režija: Andy Wolk

Wikipedia

Playlista pjesama iz epizode

Daljnje čitanje:

8 komentara
 • Marko, razumijem šta si htio da kažeš (sa tim da će biti slična epizoda). Pogledao sam tu epizodu iz treće sezone. I da, nova omiljena mi je. Jebeno.

 • Ovo mi je dosad najsmješnija epizoda, što zbog urnebesnih aluzija na oralac, što zbog veselja očeva na tekmi njihovih kćerkica, kako su se samo uživili u srednjoškolski ženski nogomet. :) Jako mi je dobro postavljena priča s trenerom i moralne dileme kroz koje prolaze svi likovi povezani s njime. Tony bi dopuštajući gnjevu odradio ulogu osvetnika, no je li to prava pravda koju ljigavac zaslužuje? Drago mi je što je Tony na kraju poslušao Artija, glas savjesti. To upečatljivija bila je scena s kraja epizode, iako mi je bilo malo neugodo gledati ga tako pijanog. Koliko je Tonyju bilo teško malo potisnuti taj svoj tvrdoglavi talijanski ponos fino prikazuje scena s Melfi kad joj kaže da je možda pretjerao što ju je nazvao kurvom. Možda! Ne, nego definitivno, ali ipak mu ponos ne da da se ispriča.

 • Odlična, ovo na kraju nisam očekivala i bilo je jako dirljivo.
  Ali kako je serija smiješna, to nije normalno… Skoro sam probudila ukućane kad je Tony za večerom opet pokušao biti pametan pa ponoviti što je Melfica rekla:
  „It wasn’t like freakin’ Cobain. It was just a little suicidal gesture, that’s all.“

  Ova glavna linija priče: no comment xD, torta u facu, ali kako je sad očajni Jun rekao onom glupanu Mikeyu da Tony ide psihijatru… pribojavam se.

  Quoteovi i zapažanja:
  „Those dogs are wild dogs. Cemetery dogs. They’ll take your hand off.“ – sig material, kad bih mogla negdje imati sig
  „My son. The mental patient.“
  „ Life is putting the Prozac to the test.“
  „He’s kidding about the offer.“

  – volim kad Tony drži ljude za šiju.
  – Silvio mi izgleda kao neki horrorpunker, zbog rockabilly zurke i Frankenstein vibre. Ali Steven Van Zandt s bandanom bome ne. :D Jedva sam ga prepoznala na IMDb-u
  – klub je dobio novog teleoperatera odnosno operaterku! Gdje je nestao onaj nabildani tip, još mu je zlo?
  – scena u toaletu kad Mikey pere ruke me podsjetila na seriju Crisis –jedina stvar koja mi se urezala od serije Crisis je savjet Dermot Mulroneyeve mame da ruke treba prati pjevajući Happy Birthday To You (bar toliko dugo).

  I za kraj, koliko ogrlica Carmela ima? Fura se na Paulieja s oblekom u ovoj epizodi :D

  • “volim kad Tony drži ljude za šiju.”

   O da. Još kad diše kroz nos dok to radi. Jedino bolje je dok nabada hranu vilicom.

   Ti Talijani baš vole svoje trenirke.

  • Hahah nisam ni skontao koliko se Carmela može nakititi i nabacati nakita na sebe. I u toj trenirci izgleda kao neki mafijaš/prodavač droge/odmetnik od zakona/ulični nasilnik lol

 • – bas mi je drago vidjeti ekipu na utakmici. Silvio, Tony, Arthur.. super su zajedno
  – taman kad sam pomislio: kakav twist sa uciteljem, Meadow rekne da je slagala
  – najbolja scena u epizodi prepucavanje Tonya i Juna. Awesometacular!!

 • Prvo mi je bilo smiješno kako su sve svi zapalili za utakmicu koja nije ni prava, tj. nije neko svjetsko prvenstvo ili šta ja znam. Pogotovo kad je svaki član mafije toliko nevin da je samo došao pokazati svojoj kćerkici kako ju voli i uživati u njenoj utakmici. Savršena krinka za neke tajne “poslovne” razgovore hahah
  Trener je stvarno đubre kakvog nema, ali mi je drago što se Tony odlučio za pravedniji put na kojeg ga nagovara dr. Melfi, a ne da preuzima pravdu u svoje ruke… ili barem svoje poimanje pravde.
  Tijekom epizode nisam uopće povezao što se događa između trenera i Ally pa mi je trenutak kad je Meadow to rekla bio šokantan. A i Meadow je postala malo drska, iako je takva bila od početka serije, ali u zadnje vrijeme baš izaziva.
  Carmela tračerica i njeno smijuljenje lol
  Livia opet ide po svom: Nobody tells me anything! I will not eat in this house anymore! bla bla
  S druge strane, Junior kao šef mafije živi kao kralj i ništa mu ne fali, ali ga zato Tony sramoti pred svima sa svojim dosjetkama hahaha I kako bi pokazao svojoj ljubavnici da je glavni nabije joj pitu u lice, što daje još jedan urnebesni trenutak kad ta žena sa facom punom pite počne plakati i jaukati xD
  Plus, Charmaine isto zajebava i prigovara kao nitko….

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861