Serijalin retrovizor: The Sopranos 1×04 – Meadowlands – serijala.com
Trenutno čitaš
Serijalin retrovizor: The Sopranos 1×04 – Meadowlands

Serijalin retrovizor: The Sopranos 1×04 – Meadowlands

Jeste li primijetili da na špici u Tonyjevom retrovizoru vidimo WTC u retrovizoru? Toliko je serija stara. I nastavno na to, (znam koliko klišejasto zvuči ta floskula) svijet je tada bio puno drugačiji, manje paranoičan. Napad na njih neće puno utjecati na svijet serije (osim što će neboderi nestati iz retrovizora) jer propadanje društva kojim se ovdje bave nije započelo ili puno promijenjeno tim događajem. Nevezano na to, paranoja je tema ove epizode.

Epizoda koja nam donosi prvi Tonyjev san, narativnu tehniku kojoj će se Chase vraćati još mnogo puta u budućim epizodama; koja je postala prilično kontroverzna među publikom – neki su je obožavali, neki mrzili, a mnogi bili ravnodušni. Chase se već i ranije služio snovima, kada je preuzeo vođenje Života na sjeveru, no meni tamo to nije nikako odgovaralo tonu serije, a ovdje daje sjajan uvide u Tonyjevu psihu. I često je predivno bizarno. U ovom slučaju, počinje ga prati paranoja zbog odlaska psihijatru, zbog čega i angažira svog potrčka u policiji da malo ispita njen privatni život. Odlično je u snu Melfi prikazana kako ju on stvarno vidi, sa zavodljivim smiješkom i dugim kadrom na njenim nogama.

Upoznali smo tako i tog njegovog potrčka, u ulozi Johna Hearda, a time i prvi put dobili, zasad ograničeni, tračak pogleda na odnos mafijaša i policije. I tračak pogleda na ovog odlično-sjebanog lika.

Eksterni pogled na Tonyjeve… aktivnosti pratimo i prvi put iz AJ-eve perspektive, a on uz sestrinu pomoć doživljava otkrivenje o tome čime se njegov otac stvarno bavi te uz to dobivamo i potvrdu da i ona kuži, kao i otac AJ-evog nekadašnjeg prijatelja – kojeg isto čopi paranoja kad mu Tony doleti sa sjekirom u ruci – potpuno nevino, doduše, i dok je Tonyjev način života bio manje-više njegov izbor pa frendovog tatu ne možemo baš suditi zbog straha, koliko god nas nekad nije briga za AJ-a (jer je često iritantno derište), nije lijepa situacija kada ste klinac kojeg krivo gledaju ili boje se, ni krivi ni dužni. I ona finalna scena na sprovodu gdje ih AJ promatra izgleda kao da je iz bilo kojeg drugog mafijaškog filma, ali tako dobro funkcionira, dok u pozadini svira Look On Down From the Bridge Mazzy Star.

Paranoičan je i Christopher nakon “razgovora” s Rusima jer je mislio da je situacija bila posljedica Tonyjevog saznavanja da je Meadow dobila speed od njega, no kad je vidio Brendana skužio je situaciju, iako je (naravno) van njegovih sposobnosti bilo reagirati po pravilima.

Odličan je bio komad te scene kad Pussy i Paulie uspoređuju Brendanovo ubojstvo s jednim iz Kuma – dražesno je kako ga zovu “u jedinici” i Coppolu imenom (“Francis framed the shot for shock value”).

Upoznajemo i širi krug Jerseyevske ekipe, ostale kapetane pod Jackiejem, a s njima i uvid u balans snaga. Jackie umire u epizodi, nekako udaljeno, offscreen, a Tony vijesti saznaje sa televizije – s tim da najbolju rekaciju ima striptizeta u Bada-Bingu, a najgoru, naravno, Chris. (Ne znam zašto sam se sjećao da će Jackie tek u finalu umrijeti, jer kad bolje razmislim, to ne bi imalo nikakvog smisla). Tony uspije odlično ishendlati situaciju s oslobođenim položajem tako da prividno vlast preda Junioru, no kolko god bio smiješan taj dedek s pepeljarkama, nije baš za zajebanciju.

Što mislite, što bi Junior napravio da sazna da ga vuku za nos?

Epizoda: 1×04 Meadowlands
Originalno emitirana: 31.01.1999
Scenarij: Jason Cahill
Režija: John Patterson

Wikipedia
Playlista pjesama iz epizode

Daljnje čitanje:

18 komentara
 • Ma Junior bi ih sve pobacao u zatvor na doživotne i vratio svoju pravu vlast. Osoba kao on sigurno ima veza u policiji i zatvorima. Osim ako Tony neće ranije započeti s akcijom pa nasilnički preoteti Junioru vlast. Vidjet ćemo :)

  Nego, opet zanimljiva epizoda. Sviđa mi se kad serija ima nekih nadnaravnih elemenata (koliko god snovi bili “nadnaravni” lol)… nemam nikakvih problema sa ubacivanjem Tonyjevih snova u priču, sve dok imaju veze sa radnjom epizode, jer bi inače bili samo gubljenje vremena.

  Iako je Marko već prije spomenuo kako svi znaju za Tonyjev posao, zanimljivo je vidjeti kako se oni zapravo nose s tim. AJ je konačno (nakon 4 epizode hah) otkrio za mafiju iako izgleda da su svi njegovi vršnjaci već znali to sve jer su čuli od roditelja. Valjda mu neće praviti probleme.

  Najbolji dijelovi su oni sa psihijatricom: “You got prime rib at home, why you going out for hamburgers?” “What the hell are you talking about?” hahahah A kad je to sve prepričavala Tonyju izgledalo je kao da joj on vraća za ono što je ona njega “jebala u mozak” pa sad on nju živcira. Vidimo FBI na kraju, pa hoće li biti i njihova strana priče kako pokušavaju pohvatati mafiju?

  Još neki smiješni trenutci: “I will never forget where I was today!” i Talijani koji igraju igricu o talijanskom vodoinstalateru xD

  • Pitala sam zašto bi ljudi mrzili Tonyjeve snove prije nego što sam pročitala tvoj komentar! :D Mom dečku su snovi isto bezveze, a ti kažeš da nemaš problema s tim “sve dok” :D:D Hvala na objašnjenju.

   Ja bih jako voljela da gledamo FBI stranu priče, Marko, hoćemo li?? Spoilaj! Pa nije to jako veliki spoiler, više je kao malo taste onoga što slijedi, za biti još više hooked. :D

   • Pa ako nešto prikažu na početku epizode, onda očekujem da će to imati veze sa onim u ostatku epizode. Onda ako ubacuju te snove sa nepovezanim dijelovima nečega, očekujem da će tijekom epizode (ili serije) svi ti dijelovi sna sjesti na mjesto i imati smisla.

    Sjećam se da je Breaking Bad u nekim epizodama druge sezone stavio prije uvodne špice one isječke sa žrtvama avionske nesreće ispred Walterove kuće pa je na kraju iste sezone objašnjeno da to, hvala Bogu, nije nitko od glavnih likova lol

    I iz nekog razloga i dalje gledam govno od Under the Dome koji je prve dvije epizode trece sezone potrosio na nesto sto nema nikakve veze sa ostatkom serije :P

    • Pa ako nešto prikažu na početku epizode, onda očekujem da će to imati veze sa onim u ostatku epizode.

     Čekaj Arrested Development rewatch!

     • Bilo šala ili istina, navijam za Arrested Development rewatch :D Jer sam pokušala gledati i nije mi leglo pa sam rano odustala, trebam ovakav vodič i zarazu oduševljenjem.

     • Više šala. Iako, Arrested Development rewatch je jedini smislen* u ovom formatu. Više manje će se sve svoditi na citiranje najboljih linija, ali teško se neka druga serija može toliko komentirati kao ta.

      *ili ono drugo što planiram, ali vidjet ćemo što će biti sljedeće! (ako bude nešto sljedeće!)

    • Uvijek imaju smisla ti snovi. Jedna epizoda je cijela (ili skoro cijela) san (ali ne kao u Dallasu, odmah znamo da je sve san, i zove se “The Test Dream”). A publika ih nije voljela jer… ne znam, neki žele straight mob story sa krticama i kokanjima i spletkama i kurvanjima, neki obiteljsku priču, a neki nadrealnu psihološku dramu.

     Zanimljivo mi je bilo kako Sepinwall piše za ovu epizodu da bi očekivano bilo da na kraju bude neki showdown (ili početak rata), i kak bi neke druge serije vjerojatno kapitalizirale na tome, a ovdje su sve zakrpali relativno brzo i mirno. Ne znam je li to zbog toga što sam znao da neće doći do “velikog rata ’99” al meni se nije nikad činilo da će sve završiti na obračunu u stilu kraja Kuma (al bit će i sličnih stvari tome kasnije… evo još malo teasera).

     Uf, taj rasplet “okvira” druge sezone BB mi je totalno antiklimaktičan bio.

   • Da, vidjet ćemo i FBI-evu stranu priče, i detektive i istraživanja i krtice s obje strane… a neke krtice smo već i upoznali :)
    Mislim da je to dovoljno teasanja.

 • Nisam primijetila da se na špici vidi WTC, to me natjeralo da sad pozorno pogledam špicu, kao što sam prošli put ponovno odvrtila odjavnu špicu – super je ovako gledati, uz upute i ne propustiti tako neke stvari.
  Odličan uvod u temu epizdoe – paranoja, s tim detaljem O.o

  Zašto je publika mrzila narativnu tehniku Tonyjevih snova? Pa to je nekako pod normalno, što prije nije bilo toga? Opet mi Six Feet Under pada na pamet gdje je ta tehnika prirodan dio serije.

  Tonyjev san na početku četvrte epizode opet pokazuje Tonyjevo simboličko mišljenje (kao i ono drvo na slici za koje je rekao da je trulo iznutra), kao da postoji dublja razina njega koje ni on nije svjestan. To mi je drago, jer sam upravo zbog nedostatka ‘toga nečega’, opisala njegov lik kao jednostavan u pilotu. Nije what you see is what you get, sve više i više, dobiva lijepu, dublju osobnost i vidimo zašto je ‘boy wonder’ kako ga opisuju u ovoj epizodi. Također ima proročanske snove; doduše, paranoične, ali dan nakon sna zaista sretne Silvija u hodniku kod psihijatrice!

  Drago mi je da se uplela policija, i to sam jedva dočekala. :D Dirty cop, OK, ali i federalci ih lijepo prate i slikaju. Super stvar u vezi angažiranja dirty copa da prati psihijatricu je to što je Tonyju ona sumnjiva, hahaha. Psihijatrica je i igra mu se s mozgom, zato mu je sumnjiva jer se u njemu pokreće unutarnji svijet a on poseže za muscleom jer mu se ne sviđa to i nepovjerljiv je (prirodan refleks, biti sumnjičav prema psihoanalizi :D)

  Na sastanku kapetana, capoa, nisam kužila neke stvari pa sam išla kopati i našla kilometarski Wikipedia članak o kompaniji The DiMeo Family, dakle taj „stari“, formalni boss je u zatvoru, a Jackie Aprile je postao acting boss. Stari, vrhovni boss je bio i mentor Tonyju i Tony i Jackie su mu bili kandidati za nasljednika već jako dugo.

  Poslije i reporterka kaže: „One of gangland’s youngest alleged leaders died late this afternoon at St. Isaac’s Hospital. One of the state’s top Mafia figures was first hospitalized last year. Authorities called Aprile the acting boss for 74-year-old “Eckley” DeMeo currently serving a life sentence in Springfield Penitentiary. Authorities say he was made acting boss… for the North Jersey Mafia two years ago. Aprile was 44 years old.“ (Striperica, personifikacija svijeta, se na ovom mjestu križa i kaže da nikad neće zaboraviti gdje je bila taj dan.)

  I, također, saznali smo zašto je Junior postao boss: zato što Tony čita knjigu ‘Strategies for Coping with Elder Family’. :D Mislim da Junior čak i zna da ga vuku za nos ali toliko želi imati titulu ‘king of kings’ da ga nije briga… za sad mi je to dojam, ali kako se uspuše i nadme od privida moći i zaboravi da mu je Tony doslovce objeručke prepustio titulu, možda i postane zajeban.

  Najdraži quoteovi:

  „You’re always with the babies out the windows“ (Livia jedva sakriva veselje zbog makarona :D)

  „What kind of God?“

  „He’s got more degrees than a thermometer.“

  Super je i linija kako Tonyjev sin saznaje tko mu je ćaća (a mala već zna).

  • Slažem se s ovim da snovi predstavljaju dublji dio Tonyjeve ličnosti koju ne želi čak ni Melfici otkriti. Mislim da će se puno toga o njemu saznati baš iz tih snova.

 • Još jedna predivna epizoda. Scena kada AJ pogleda Tonya na sprovodu okružen “kolegama” je fascinantna. Likovi funkcioniraju toliko dobro i toliko stvarno da serija i nakon 16 godina izgleda odlično. Sad kada je Jackie umro, table turns. Ali ne vjerujem da je Junior toliko glup da povjeruje u ovo, ili je možda ipak toliko opsjednut vlašću da ne primjećuje kako mu Tony radi iza leđa. Nisam primjetio WTC u retrovizoru od auta, koliko …nevjerojatno.

  -You heard about the Chinese Godfather? He made them an offer they couldn’t understand. Dobraa :P
  -“say hello to my little friend!” Možda se ipak dogodi ova scena negdje na kraju sezone, u finalnom obračunu Tonya i Juniora.

  U svakom slučaju:

 • Svijet Sopranosa se polagano počinje širiti, a svi s kojima Tony ima neke veze, osjećaju posredne ili neposredne posljedice njegovih odluka. Mali AJ, sada je to jasno, jedini nije znao što mu je otac. Na početku saznajemo više o Tonyjevom karakteru, scena kad Tony i AJ igraju Super Maria, a Tony čak ni vlastitom sinu ne dopušta da ga pobijedi, jer ne zna i ne voli gubiti pa mu kasnije Melfi da savjet/knjigu da starijima kao i djeci treba ponekad popustiti. Naravno da je to samo privid, pitanje je do kad će moći igrati tu igru. Junior je star, ali ne izgleda kao glup lik. Ako (kad) sazna da ga vuku za nos, pretpostavljam da će prvo otrčati Liviji za savjet, podršku. Ipak mu je baba sjedila s desne strane na pokopu.
  U svijetu u kojem jest, u društvu u kojemu se nalazi gdje svatko ima figu u džepu, nije me začudila količina paranoje s kojom se Tony suočava, posebice ako se uzme u obzir da ima napadaje panike. Opet se prikazuje ta brutalna strana mafije, kad Chris iscipelari onog crnca, da se izbjegne njeno relativiziranje jer serija je za sada više obiteljska drama, nego mafijaška serija. Mislim, na koga to ne bi ostavilo traga da se s time mora suočavati svaki dan?

  • Istina, na svakog bi to ostavilo traga. A opet pitanje je (i cijele serije) koliko se oni zele i mogu iz toga izvuci ili promijeniti, i koliko smo produkt svojih zivotnih okolnosti.

   Danas ce biti poslastica sto se tice brutalnosti mafije… a u isto vrijeme jednostavna obiteljska drama :)

   • Hmmm, valjda na to pitanje svatko može naći neki svoj odgovor. Već i sama činjenica da se postavljaju takva egzistencijalistička pitanja, čini ovu seriju fantastičnom.
    Tako se teško suzdržavam da ne pogledam sve u komadu, ali strpljen-spašen. ;)

    • Uuuu ja isto, a ja sam vec gledao.

     Pogotovo je tesko kad mi se sljedeca epizoda sama autoplaya i onda moram stisnuti stop (dok vicem “neeeee”)

 • Meni se sviđa korištenje snova kao narativne tehnike, a pogotovo ovako malo kad su nadrealni. Najbolja scena mi je bio namig Tonyja malom Anthonyju na groblju.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861