Recenzija: Upstairs Downstairs – Može li nadmašiti Downton Abbey? – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Upstairs Downstairs – Može li nadmašiti Downton Abbey?

Recenzija: Upstairs Downstairs – Može li nadmašiti Downton Abbey?

Poznata je činjenica da se Britanci jako vole baviti svojom prošlošću, položaju društvenih klasa i njihovim razlikama, problemima i drugim, a sve to imamo priliku ponovno pratiti u seriji Upstairs Downstairs koja se prikazuje na BBC-u One. Ova kostimirana drama svoj početak dobila je još davnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća na ITV1 i stekla i više nego iznimnu popularnost i gledanost te se ponosi brojkom od čak milijardu gledatelja. Tadašnja priča o obitelji Bellamy i njihovim slugama prije i nakon Prvog svjetskog rata neobično podsjeća na još jednu seriju koja je u posljednje dvije godine najhvaljeniji britanski televizijski uradak. Jasno je da je riječ o Downton Abbeyju.

Jedna od onih koji su zaslužni za uspjeh originala Upstairs Downstairs, britanska glumica Jean Marsh, kritizirala je Downton Abbey od od samog početka prikazivanja što je izazvalo manji sukob s Hugom Bonnevilleom, glavnim glumcem serije. Ubrzo joj se pridružila i kolegica Eileen Atkins i rat između Downton Abbeyja i Upstairs Downstairs je počeo. No, kako stvari stoje, trenutna verzija nije naišla na posebno dobre kritike i nastavila jednakim sjajem one iz sedamdesetih, a Downton Abbeyju se malo toga moglo zamjeriti.

U novijem izdanju Upstairs Downstairs nastavlja se priča koja je u svojoj originalnoj verziji stala 1930. godine, “samo” što je pala odluka da se preskoči par godina i radnja smjesti u 1936., a priča se nastavlja sa sasvim novom obitelji koja se uselila u nekadašnji dom Bellamyjevih na 165 Eaton Placeu. Ono što je preostalo iz prvotne verzije jest i već spomenuta Jean Marsh koja predvodi osoblje. Iako je prošlo gotovo 40 godina od emitiranja serije, a radnja se pomaknula tek 6 godina unaprijed, očito se nitko nije zapitao kako objasniti da se Jean Marsh toliko postarala. Serija je ipak imala većih briga jer su uspoređivanja s Downton Abbeyjem i verzijom iz sedamdesetih stizala sa svih strana.

No, vratimo se na Eaton Place. Dakle, obitelj Holland koju čine diplomat Hallam, te njegova žena Lady Agnes, uselili su u novi dom. Dok se Hallam posvetio svome poslu, Agnes nastoji prihvatiti svekrvu Lady Maud u njihov dom, kao i njenog majmunčića koji je više član obitelji nego ljubimac te njenu gotovo desnu ruku Amanjita Singha koji joj pomaže u pisanju memoara. Radnju čini uzbudljivijim to što je smještena u tridesete, u vrijeme jačanja nacizma u Njemačkoj, te pratimo kako su zahuktavanje situacije u Europi doživjeli Hollandi i njihovo osoblje, a sve to u vrijeme kada su problemi uzdrmali prijestolje i kraljevsku obitelj.

Uz Hollande u kuću se ubrzo useljava i Agnesina sestra Persie koja je cijelu situaciju zakomplicirala svojim simpatijama prema Oswaldu Mosleyju i Britanskim fašistima te se nakon nekog vremena odluči i preseliti u Njemačku. Osoblje Eaton Place-a ostavlja simpatičniji dojam nego njegovi gospodari, unatoč pokojoj mrlji iz prošlosti pojedinih članova. Predvodnica Jean Marsh morala se nakon prve sezone povući iz zdravstvenih razloga, a Lady Maud je preminula jer se Eileen Atkins nije htjela vratiti u seriju zbog nesuglasica i nezadovoljstva daljnjim razvojem situacije.

S obzirom da prvu sezonu čine tek tri epizode moram priznati da se u Upstairs Downstairs stvari odvijaju prebrzo. Lady Agnes prvo ne može zatrudnjeti, zatim očekuje dijete, da bi već imala dvoje djece…sve u tek dvije, tri epizode. Pa njihova brojna poznanstva s Kennedyjevima, Vojvodom od Kenta, Joachimom von Ribbentropom, zatim politički nemiri, odluka da se pobrinu za židovsku djecu iz Njemačke što se odmah i ostvaruje – u priču ulazi Alex Kingston koja se pobrinula da se to i postigne, zatim njena misteriozna ljubavna veza koja je uzdrmala cijelu obitelj. Svemu treba pridodati i Persienu ljubavnu vezu s obiteljskim vozačem koja tako podsjeća na onu Lady Sybil i Toma Bransona, samo različitog epiloga.

Za Upstairs Downstairs uistinu ne možemo reći da je dosadna serija. Pitanje je jedino koliko takav scenarij može naići na odobrenje šireg gledateljstva. Trentuna situacija i podaci idu u korist Upstairs Downstairs i dosta je dobro prihvaćen, no nadmašiti trenutno najpopularniju kostimiranu dramu ITV-a nemoguća je misija.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-WYKhwiiaIA[/youtube]
7.8 10 1
7.8

Žanr: Drama

Autor: Heidi Thomas

Mreža: BBC One

Glume: Ed Stoppard, Keeley Hawes, Claire Foy, Jean Marsh, Alex Kingston, Neil Jackson

Datum premijere: 26. prosinca 2010.

12 komentara
 • Približno u isto vrijeme pogledala sam oba pilota čisto za usporedbu, i Upstairs Downstairs mi se čak i više svidio nego Downton Abbey. Koliko god ovaj Downton postao popularniji svakim danom, sve mi je više antipatičan, ne znam zašto. :) Vjerojatno jer mrzim kad se uporno forsira jedna serija na račun nekih drugih, jednako kvalitetnih serija. Super što si posvetila pažnju i ovoj produkciji.

 • 3 epizode prve sezone se nikako ne mogu mjeriti s DA, imali su solidnu priču/gledanost ali falio im je likeability factor. Nova sezona unatoč manjoj gledanosti i navedenom nedostatku iz 1. sezone (koji polako nestaje) trenutno mi se pokazuje zanimljivijom i gledljivijom od poprilično razočaravajuće 2.sezone Downtona. Velika Preporuka za sve koji vole kostimirane drame – Upstairs i Call the Midwife, dobra godina za H. Thomas.

 • draga serijala,

  bilo bi super kad biste napravili jedan opširan pregled dobrih novijih britanskih serija, kao recimo Miranda i The Hour (svih žanrova). Naravno, dolaze u obzir i druge europske serije. Meni je, recimo, Kraljevstvo od triera bilo super. Pod novijih mislim unazad 10-ak pa i 15-ak godina.

  Zatim, recimo, jedan pregled australskih tipa one serije the Slap. Naravno, uz vaše kritike uz pojedinu seriju. mene bi osobno to jako zanimalo.

  To sam tu napisala iako nema previše veze s temom i unaprijed se ispričavam. Pozdraff

 • pogledala Upstairs Downstairs, jednostavno fali ono nešto. beskrvna i hladna.
  nit su mi se likovi dopali, nit radnja. sveukupni dojam, previše ušminkano i namješteno sa zbrda-zdola sklepanom pričom, da se čovjek zapita kakvog smisla ima raditi dvije slične serije od kojih jedna praktički nema krvi ni miligrama.

  iako Downton Abbey ima svojih mana, daleko je bolji od UpDo i sa daleko kvalitetnijom glumačkom ekipom!

   • sjećam se forenzičake halifax, all together now, heart hreak high i još jedne kojoj ne znam ime ali nešto sa početka 20 st. na velikoj farmi.

    gledam justified, očekujem da googinsa malo zakompliciraju :D, glavni lik tak-tak, priče ne tako loše, dijalozi solidni… sve u svemu, za opustit se i zabavit malo.
    za sada, teško da išta može nadmašiti fantastičan breaking bed :).

 • tenks. ja većinom gledam britanske serije jer mi nekako bolje leže (i humor i drama)i ima ih brdo dobrih, ali je u moru američkih serija teško naći da netko preporučuje dobru brit. seriju

  recimo, trenutačno gledam Bad Girls, brit seriju o ženskom zatvoru. izvrsna je. barem prva sezona. pa rekoh, da vas nagovorim da uvedete jednu malu rubriku – britanske serije :)

  • Draga frikenzi,

   hvala na prijedlozima. Uskoro će biti još jedan pregled britanskih serija, a nakon toga vjerojatno i pregled švedskih i dr. Malo za promjenu :D

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861