Blic recenzija: Prime Suspect (pilot) – serijala.com
Trenutno čitaš
Blic recenzija: Prime Suspect (pilot)

Blic recenzija: Prime Suspect (pilot)

Žene su u središtu pozornosti ove jeseni – Playboyeve zečice, Pan Am stjuardese, adorkable Zooey Deschanel, Charliejevi anđeli, 2 Broke Girls… I na posljetku, Maria Bello u ulozi detektivke Jane Timoney, koja se sukobljava sa testosteronom napunjenom njujorškom policijskom postajom.

Svaki put kada čujete famoznu riječ “remake“, zapitate se: Što im je to trebalo? Većina remakeova propadne odmah u prvoj sezoni, što zbog manjka kvalitete, što zbog manjka gledatelja. Izrazito mi je drago obavijestiti vas kako je Prime Suspect iznimka u ovom slučaju – doduše, može mu se pripisati manjak gledatelja. Sama činjenica da je Peter Berg (Friday Night Lights) režirao pilot, bila je dovoljna naznaka da neće biti riječ o klasičnoj, napornoj proceduralnoj seriji (I’m looking at you, Unforgettable). Njegov se stil jasno očituje kroz cijeli pilot, a režija nije jedina kvalitetna točka serije.

Kao što sam već i spomenuo, Jane Timoney protagonistica je serije, detektivka koja je zaglavila u muškom svijetu i na sve se moguće načine pokušava izjednačiti sa svojim kolegama. Slučaj u pilotu vrti se oko stravičnog silovanja i ubojstva žene. Prvi osumnjičenik obiteljski je prijatelj, koji sa očitim motivom i bez alibija postaje savršeni krivac, kako to vidi većina u postaji, samo kako bi što prije zatvorili slučaj. Nakon što iznenadna umre glavni detektiv na slučaju, Jane ga preuzima i povezuje s nizom sličnih zločina te na posljetku pronalazi krivca. U pozadini je i Janein privatni život – dogovara posjete djeteta svog dečka i njegove bivše žene, ali nailazi na brojne probleme s dotičnom, od kojih je glavni njezina značka. U konačnici, kick-ass Jane u fantastičnoj posljednjoj sceni pilota na vrlo suptilan način uspijeva riješiti problem.

"Not Slytherin, not Slytherin..."

Maria Bello možda neće ostaviti pozitivan prvi pojam na svakoga, no njezin lik nije jednodimenzionalan na kakve nailazimo u većini procedurala. Iako pokušava pred muškim kolegama pokazati određenu vrstu nadmoći i snage (fedora na glavi joj ne pomaže, by the way), emocionalnu blokadu ne može suzdržati i u privatnosti svog doma. U stvarnom biste životu pomislili da je osoba koja iskoristi prvu priliku da od upravo preminulog kolege preotme važan slučaj nemilosrdna i bolesna, no identični Janeini postupci (koje je i ona sama dovela u pitanje) zamutit će vam jasnu razliku između dobrog i lošeg. U seriji također glume i izvrsni Aidan Quinn (Legends of The Fall, Unknown), Kirk Acevedo (Fringe, Oz) te Kenny Johnson (Sons of Anarchy).

Iako je Suspect primarno proceduralna serija, tjedni slučajevi, koji su ujedno i naslabija točka ovakvih serija, nisu razlog zbog kojeg biste trebali/htjeli pratiti seriju. Vrlo kvalitetan scenarij, odlična režija i sasvim solidna glumačka postava pod vodstvom Marie Bello trebali bi vas uvjeriti da tjedno provedete 45 minuta gledajući seriju, makar iz dna duše mrzili žanr. Prime Suspect ne pripada na NBC, to je činjenica. Ono što seriji nedostaje, a što se vrlo očito vidi iz pilota, su psovke. Da budem precizniji, jedna dodatna doza realnosti i eksplicitnosti koja bi ju mogla (potencijalno) dovesti u sam televizijski vrh. Žalosno je samo da serija vrlo vjerojatno zbog slabe gledanosti neće doživjeti dovoljan broj epizoda da evoluira, makar to i dalje bilo na NBC-u. Sve u svemu, u moru loših novih dramskih serija (Playboy Club, Ringer, Unforgettable, Person of Interest…), Prime Suspect ugodno je iznenađenje.

7.3 10 1
7.3

Žanr: drama

Autor: Alexandra Cunningham

Mreža: NBC

Glume: Maria Bello, Kirk Acevedo, Aidan Quinn, Brian O'Byrne, Tim Griffin

Datum premijere: 22. rujna 2011.

3 komentara
  • Uf, dobra je bila prva epizoda. Nadam se da je neće otkazati. I nisam mislio da će to biti proceduralna serija, barem mi prva nije tako djelovala. Šta neće sad dalje s tim tipom što su ga uhvatili nastaviti graditi slučaj dok ne skupe sve potrebne dokaze ko u britanskom originalu?

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861