Kriminalističke drame: Europa protiv Amerike – serijala.com

Kriminalistički žanr najzastupljeniji je na televiziji, ali tko ga bolje radi, Europljani sa Britancima na čelu ili Ameri?

 1. Krešo says:

  Mojih par centi (ne nuzno kao neslaganje, nego dodatno razmišljanje uz Milanov tekst):

  Naravno da je britanski model manjeg broja epizoda godišnje bolji od američkog. Ali meni je glorificiranje britanske produkcije kao superiornije malo izlizano. Stvar je u tome da njihove promašaje ljudi rijeđe zamjećuju, dok su je pozornost američkih napumpana većom pozornošću koje dobivaju. Onda se u pravilu priča samo o pozitivnim primjerima poput Sherlocka, Luthera i par drugih.

  Generalno gledajući, dakle ne samo kriminalistički žanr, američka produkcija briše pod britanskom. No to je očekivano zbog hiperprodukcije, većeg tržišta i neusporedivo većih budžeta. Bilo bi uopće suludo očekivati da je broj dobrih serija sa tih dvaju tržišta podjednak. Amerima prosjek ruše nacionalne mreže koje su arhaično koncipirane i trče za ispunjavanjem programa od tri sata tjedno, šest dana u tjednu, puta četiri-pet mreža. Kabelske mreže rade puno bolji posao.

  Problem je u kreativnoj slobodi gdje ove velike američke mreže često vole imati suviše direktan utjecaj na produkciju i kontroliraju svaki aspekt. Jer jebiga, ipak daju 2-3 milijuna dolara ili više po jednoj epizodi. Opet, kabelske imaju bolji pristup ovome sa više povjerenja prema showrunnerima.

  That being said, ovo govorim općenito, a kad je kriminalistika u pitaju, najbolji primjerci Britanaca superiorniji su naspram onih američkih, ali opet — i Britanci rade velik broj generičkih copy-paste krim-serija, makar imali manji broj epizoda. Sad, naći će se hipster koji će reći da su Danci prešišali Britance, ali opet dva (makar vrhunska) primjera nisu baš dovoljna za realnu usporedbu.

 2. gormar says:

  Teško se ne složiti sa Krešom…s obje strane Atlantika ima dobrih i ima loših serija,iako je živa istina da su glavni problem američke hiperprodukcije njihove nacionalne televizije koje nas bombardiraju sa bezbroj serija i jednostavno je velika većina njih unaprijed osuđena na neuspijeh i zbog termina a i velike konkurencije….onda tu imamo raznorazne The Evente ili Flashforwardse ali srećom imamo i Hannibale i Rectify…meni je osobno više krivo što se u mnoštvu američkih serija i “serija” izgube u brojkama i gledanosti neki dragulji kao što su genijalni Rubicon,nikad prežaljeni Firefly ili fantastični Carnivale.Britanci to rade,čini mi se,dosta bolje,pametnije i svijesnije…daju nam malo epizoda svojih vrhunskih uradaka ala Luther ili The Fall ali imaju i oni neuspijeha (Outcasts),samo su nama puno zaklonjeniji od američkih flopova…

 3. Niknejm says:

  Ko nije gledao, neka odgleda takođe britanski ”The Shadow Line” – izvrsna krimi drama (mislim da ima svega sedam epizoda, i mislim da je isti lik i pisao i režirao sve epizode) koja je neka mešavina The Wirea i Sopranosa i Breaking Bada (naravno, nije ni prineti njima, više kažem po tematici). Voleo bih da umem bolje da je opišem ali verujte, nećete se razočarati, naprotiv.

  http://www.imdb.com/title/tt1701920/?ref_=sr_1

 4. Neven says:

  Mislim da govorim za sve ovdje kada kažem kvaliteta > kvantiteta.

  Uz to, samo da kažem da mi se od CSI-a i sličnih serija povraća. Bones i Castle su jedino prolazne zbog relativno zanimljivih likova i Nathana Filliona. Ostalo u tekstu piše (I Krešo je nadodao sa komentarom) pa mislim da nema smisla da sve to ponavljati idem.

  • maxmaxb says:

   Normalno da ti je CSI sada takav, nakon što su paralelno godinama išle tri istovjetne proceduralne serije. Kad se 2000. (ili koje već) godine pojavio CSI na našoj televiziji, mene je oduševio. U to vrijeme nitko nije znao što je CSI. Slučajno sam gledao televiziju, počela neka serija, gledam i gledam i ono… Istog trenutka postao obožavatelj. Te neke davne godine CSI je bio nešto svježe i zanimljivo za gledati bez obzira što je u pitanju bio procedural (ako ništa drugo, u prvoj sezoni moraš upoznati likove). Osim što nema tri Bonesa, Bones je u prednosti i po tome što zapetljavaju sporedne likove, dok je kod CSI-a situacija prilično sterilna ( :D ). U svoje doba CSI je bio nadprosječno dobra serija.

 5. Niknejm says:

  Možda je offtopic ali pošto je ovo ipak sajt za preporuke dobrih serija rekoh da preporučim jer možda nekog interesuje – odlična britanska komedija ”Moone Boy” – Chris O’Dowd (The IT Crowd) je kokreator, koscenarista i jedan od glavnih glumaca, čija je prva sezona (svega šest epizoda) nedavno emitovana u Americi (a uskoro će druga a snima se i treća). Ne pamtim kada sam gledao komediju koja je toliko odlična i toliko smešna već od prve epizode. AV Club je čitavoj sezoni dao ocenu ”A”, i ja se apsolutno slažem.

  http://www.imdb.com/title/tt2319283/?ref_=sr_1

 6. Uzgrednik says:

  Mala primjedba. Upravo me Serijala navela da pogledam Hannibala kojeg se ovdje navelo kao primjer genijalne serije. Čak i da takva najava nije odredila najviša očekivanja, serija je ozbiljan promašaj. Teško je honorirati njene vrline uz takvu konceptualnu pogrešku kao što je odrađivanje šokantnih slučajeva u jednoj epizodi. Ono što druge serije potanko obrađuju u desetak epizoda, ovdje se samo nabacuje i brzo rješava. Kao da su bili svjesni te slabosti, odlučili su osmisliti što originalniji šok za gledatelja pa imamo niz bizarno domišljatih ubojica. Ja nisam nasjeo na taj trik. Da bi se pravo šokiralo, šok mora biti dramski pripremljen. Osim toga, šok više ne šokira ako se proizvodi kao na traci. Postaje mehanički očekivan i time se na još jedan način gubi priželjkivani efekt. Velik dio serije otpada na slučajeve koji ne mogu zainteresirati. Barem je tako bilo u prvih nekoliko epizoda prve sezone dok nisam prestao gledati upravo iz tog razloga.

Uključi se u komentare

Your email address will not be published. Required fields are marked *