Spartak završava iduće godine, nakon tri sezone! – serijala.com
Trenutno čitaš
Spartak završava iduće godine, nakon tri sezone!

Spartak završava iduće godine, nakon tri sezone!

Potpuno neočekivana vijest stigla je danas — kabelska mreža Starz i autor Spartaka objavili su da će serija završiti trećom sezonom, koja dolazi idućeg siječnja. Neočekivana odluka, nakon što je serija uspjela nadživjeti tragično preminulog prvog Spartaka iz serije, Andyja Whitfielda.

Mreža i autor serije, Steven S. DeKnight u službenom press izvješću komentirali su da seriju žele završiti na spektakularan način, “kako bi zadržali integritet serije i očuvali njeno nasljeđe.” Što je posebno neobično jer je sam DeKnight već ranije govorio kako pet sezona smatra optimalnim brojem.

Spartak je (bio) veliki uspjeh za Starz, pretplatničku kabelsku mrežu koja je tek nedavno ozbiljnije krenula s vlastitim originalnim serijama. Zapravo, Spartak je njihov najveći i jedini pravi hit kojeg nijedna od kasnijih serija (Camelot, Boss, Magic City) nije uspjela sustići. Odluka je tim više iznenađujuća…

DeKnight kaže da je za priču serije najbolje da se preostala akcija i drama Spartakovog putovanja sažme u jednu dramatičnu, akcijsku sezonu koja će biti iznimno zadovoljavajuća za sve koji su dosad uživali u seriji. Produkcija nove sezone već je počela u Novom Zelandu, nastavlja se na prošlosezonski poraz rimskog zapovjednika Gaiusa Claudiusa Glabera, a Spartak kreće prema novom ratu.

Usput je objavljeno da će iduća, posljednja dakle, sezona nositi naziv Spartacus: War of the Damned. I prethodne sezone nosile su različite podnaslove — “Blood and Sand” bio je naziv prve, “Gods of the Arena” prequel, a druga je nosila naziv “Vengeance.”

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=J-DrwwXMajk[/youtube]

16 komentara
 • Pogledao sam 4-5 epizoda prve sezone. Nikad nisam shvatio taj hype… Nije da su mi imalo bitni efekti u serijama, ali to je izgledalo presmiješno. Litre umjetne nacrtane krvi, smiješno loša scenografija sa onim šarenim pozadinama, akcijske scene kao iz A-Teama… Ne mogu ozbiljno shvatiti seriju.

  S druge strane, dio frendova koji imaju uzasan ukus kažu da je prejebena, a neki drugi kojima obično vjerujem (i dosta kritičara čak) sramezljivo vele da se poboljšava do kraja sezone i da je zapravo dobra. Znam da ove prve fascinira količina sisa, pički i pimpeka u seriji, ali daj…
  Mozda probam još jednom jer je toliko popularna… Ali meni je to bilo komično na razini True Blooda.

  Sad valjda slijedi nizanje “ne slazem se” glasova umjesto normalnog odovora. A stvarno me zanima neki pametan komentar sto toliko vrijedi u seriji…

  • Mda, ja isto nikak da počnem gledati kak spada, pogledao sam (I think) prve dvije ili tri epizode prve sezone i jednostavno mi nije legla. Što je jako neobično jer inače ću pogledati svaki vrag i pratim sve kaj ima imalo veze s poviješću odnosno ima neku povijesnu tematiku: Rome, Borgias (čak i ona španjolska verzija), Tudori… Isto kao i filmovi npr. 1492, Juana la Loca, The Last Emperor itd. Ne znam, probati ću opet sad preko ljeta cijelu prvu sezonu na dvd stavit pa ćemo vidjeti…

  • Iako sam ti već lupio “ne slažem se”, red je da ti i odgovorim.
   Serija po meni, zaista mlako kreće, i mnooogo se poboljšava kako odmiče. Hektolitri krvi i golotinja ostaju, ali priča i karakteri su daleko od jednodimenzionalnih i banalnih. Sad, kao što ima onih koji će sve gledati zbog sisa i krvi, ima i onih kojima je to preterivanje. A istina je najčešće između. Porediti je sa True Bloodom nije fer, ono je serija za nezrele klinke. Nijednog trena kroz seriju nisam imao osećaj “evo ga, golotinja zarad, golotinje” kakvu imam non stop kad gledam, pa recimo, Magic City ili tih par epizoda što sam gledao True Blooda. Scene nasilja jesu previše stilizovane, ali s ciljem, a ne zato što je se fušerajski radilo. Isto kao kod filma Sin City. Nekom je to proseravanje, neko vidi i nešto izvan toga.

   Odlična karakterizacija i zaista kvalitena priča jesu kvalitet Spartacusa. Serija nijednom ne iskače i ne pokušava da bude neki…I, Claudius niti Rome, ali sigurno nije ni neki Dwayne The Rock Johnson blockbuster action crap. A i ovo sad sa najavljenim krajem nakon treće sezone, iako je najgledanija serija Starza ikad, pokazuje da itekako postoji integritet kod ekipe koja ju je radila.
   Odužio sam, izvinjavam se.

   • “Odužio sam, izvinjavam se.”

    To da ti je zadnji put.
    Ne dugi komentar, nego da se ispricavas zbog dugog komentara :)

    Meni isto treba poguranac i nagovor da seriji dam drugu šansu. Treću, u biti…

 • pogledaj cijelu 1. sezonu spartacusa.. pa ces vidit da je extra :) iz epizode u epizodu sve je bolja :)

 • Meni je zapravo drago što završava. prva sezona (Blood and Sand) je krenula polako ali postala je dosta dobra pri kraju. Spletkarenje Batiatusa i njegove žene, orgije sa gladijatorima,… Prequel je pak počeo dobro nastavljajući se na kvalitetu kraja prve sezone ali onda se srozala opako. Gannicus je stvarno postao iritantan i ubacili su totalno neuvjerljivu ljubavnu priču. Mislim ono, natjeran je na seks sa[sakrij]ženom svog best frenda Oenomeusa (koji postaje Doctore kasnije) i onda se njih dvoje tragično zaljube. BLJUV[/sakrij]

  “Druga” pak sezona ima isto loše zaplete. oni traže [sakrij]Crixusovu curu, pa je nađu, al onda Crixusa zarobe, pa oslobode njega, al onda ih sve nađu,…[/sakrij] dok se Spartacus uglavnom bavi osvetom Glaberu. i one tenzije između Gala i Germana imaju cijeli svoj subplot kroz sve epizode. Vidi se da nisu znali kamo će sa serijom pa se cijela sezona čini kao filler. ništa se bitno nije promijenilo osim [sakrij]što je Glaber mrtav[/sakrij]. i kome je još bilo smiješno što su se samo četvorica spustili sa 4 užeta ispletena od neke tam loze? napravi 1 uže koje će doć do dna pa se spuštajte jedan po jedan i mogli su se zavezat oko struka onda i polako dole, a ne ko slobodno penjanje. a moglo ih se i više se spustit.

  Nadam se da sad kad znaju da je kraj da će napravit smisleniju i uvjerljiviju priču i privest seriju lijepo kraju.

 • Spartakova pobuna je trajala (mislim) 4 godine ona je više bila partizanski rat s skrivanjem i malim okršajima nego hektolitri krvi tako da nisu mogli brzo održavati ovaj tempo (što se vidjelo u Vengance i lošijim sporednim pričama/akciji).

  Logična odluka, ali mislio sam da će barem odugovlačiti još 2 sezone zbog popularnosti serije.

  • Pobuna je trajala 2 godine.U početku je bio partizanski rat,a kasnije su bile veće bitke.U zadnjem okrašaju je sudjelovalo 35000 robova i 30000 rimljana.Spartak je pobijedio osam rimskih vojski.I bilo je hektolitara krvi sa obe strane.

 • Skriveno zbog velikog broja negativnih bodova.zeza sam se ljudi.pa valjda ste učili povijest!!!!

 • ne volim razvodnjavanje priče, mrzim “biting off more than you can chew” (smanjivanje opsega, odnosno kak je rekao xyz padanje tempa), a ne postoji riječ za opis šta mislim o ‘nasilnim’/preuranjenim završecima – radije nek ostane nezavršena/otkazana

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861