10 serija s kojima se opraštamo u 2013. godini – serijala.com
Trenutno čitaš
10 serija s kojima se opraštamo u 2013. godini

10 serija s kojima se opraštamo u 2013. godini

Breaking Bad (ljeto)

Walter White kucat će još samo ovo ljeto, a na kraju vjerojatno razvaliti i vrata. Tek osam epizoda prestaje nam do kraja vjerojatno najbolje serije proteklih pet televizijskih godina. Serije koja nekim čudom uspijeva podilaziti svima — ljubiteljima uzbudljivih serijaliziranih priča odgovara konstantno napeta atmosfera, a pretencioznim seronjama poput nas i napetost i prepoznatljiv gotovo artistički vizualni stil. Završetkom Losta, Breaking Bad postao je Serijalina go-to serija za televizijsku masturbaciju i zbilja ne znamo hoće li naš život imati smisla nakon ljeta ove godine. Lost je, doduše, imao kontroverzno finale (mi smo u afirmativnom kampu, hvala na pitanju), no isto tako je imao i nekih lutanja tokom šestogodišnje priče. Breaking Bad? Gotovo perfektan od prve do zadnje minute. Kako će serija ostati zapamćena u fandomu dosta ovisi o tome hoće li Vince Gilligan i ekipa jednako perfektno zaokružiti Walterov put od profesora kemije do narko-bossa. Zasad nam nisu dali razlog da sumnjamo u njihove ideje.

 

Fringe (18. siječnja)

Pet godina. I to na Foxu koji je svoje ime stekao otkazivanjem (ali i naručivanjem) znanstveno-fantastičnih, a i drugih, fan-favorite serija. Gotovo je nevjerojatno da ćemo se of Fringea oprostiti onako kako to i spada, pod uvjetima njenih tvoraca. Fringe je godinama bilježio mizernu gledanost, ali zahvaljujući šačici upornih fanova, u kombinaciji sa sve drugačijim uvjetima obnove serija te izrazito vokalnom podrškom čelnika mreže Kevina Reillyja, i eto nas na ravno 100 snimljenih epizoda serije. Fringe odlazi u povijest dvosatnim finalem, a od svih serija na listi, možda će nam i najviše nedostajati. Ne računajući Breaking Bad. Pitanje je kad ćemo u skorije vrijeme gledati ovakvu znanstvenu-fantastiku na jednoj od velikih nacionalnih mreža. Doviđenja Fringe.

 

30 Rock (31. siječnja)

Možda je dobra stvar što 30 Rock nikada nije imao spektakularnu gledanost. Dijelom zbog prestiža, blagonaklonosti kritike i brojnih nagrada, dijelom zbog lošeg stanja same mreže, Tina Fey imala je mogućnost da bez NBC-jevog pritiska za razvlačenjem (poput jedne druge serije sa ove liste) završi seriju kada smatra da je za to vrijeme. Peta sezona bila jedini kreativno slabiji period, što je sasvim impresivno za seriju od 140-ak epizoda — sedam sezona je uvrh glave, a 30 Rock odlazi vrlo blizu vrhunca.

 

Dexter (ljeto)

Dok preostalih devet serija službeno završavaju ove godine, Dexterova sudbina još je uvijek upitna. Iako Showtime — koji je emitiranje sada pomaknuo na ljeto — nikad nije definitivno rekao da će okončati seriju nakon osam sezona, autori su u intervjuima nagovještali da iduću sezonu planiraju kao posljednju. Ipak, nakon posljednjih izjava sa Showtimea zapravo bismo se prije okladili da će mreža u ljeto najaviti devetu sezonu, umjesto njenog kraja. Usprkos tome što je kreativno daleko, daleko od odlične prve i četvrte sezone, serija ima popriličan broj zagovaratelja, a redovito ruši svoje rekorde gledanosti na Showtimeu. Sedma sezona krenula je obećavajuće, s nagovještajem plana završetka i prodrmanim statusom quo, no do kraja sezone se vratila lošim navikama prethodnih dviju sezona, okončavši godinu još jednim predvidljivo-antiklimaktičnim krajem. Iako je svakako bila bolja od pete i šeste. Gledat ćemo Dextera i u osmoj, previše smo vremena uložili da sada odustanemo, no toplo se nadamo da će Showtime ipak odlučiti da je osam godina uvrh glave te pružiti najpopularnijem televizijskom serijskom ubojici dostojan završetak.

 

Spartacus (proljeće)

Doslovce jedina hit serija mreže Starz koja je s originalnim dramskim programom krenula tek 2009. godine — godinu dana prije početka Spartaka. Starz se još uvijek ne uspjeva nametnuti kao ozbiljan konkurent na televizijskim nagradama, za čime toliko žudi, možda zato što ih je ponekad teško shvatiti ozbiljno kraj onako komično i nespretno naguranih polu-pornografskih scena. No, s time na umu, poprilično je impresivno i pohvalno što imaju muda odreći najpopularnije serije, zapravo sinonimne sa samom mrežom. “Pa logično je, Spartakova pobuna trajala je oko tri godine”, kažete? Kada je nedostatak materijala i potrebe za nastavkom sprečavao televizijske čelnike da iz svojih hit programa iscjede i posljednji dolar?

 

The Office (svibanj)

Nakon devet sezona, američka verzija The Officea odlazi u više nego zasluženu penziju, barem dvije sezone nakon isteka roka trajanja. Serija nije uspjela naći način da zamijeni Stevea Carella, ali ni svrhu svog daljnjeg postojanja — osim NBC-jevog grčevitog pridržavanja još uvijek najgledanijeg njihovog sitcoma. Pokušali su nastaviti nasljeđe spin-off serijom sa Dwightom kao glavnim likom, no takvi potezi obično se rade kada je original na vrhu popularnosti, a ne na posljednjim izdisajima. Šteta je što će središnje sezone sada biti pomalo zaboravljene i njihov sjaj ostati zasjenjen. Ne tako davno, bila je to jedna od najboljih humorističnih serija televizije…

 

Shameless (proljeće)

Ic oke. Radi se o britanskoj, ne američkoj verziji. Original je krenuo 2004. godine i godinu potom osvojio BAFTA-u za najbolju dramsku seriju, a završit će nakon 139 epizoda i 10 sezona. Iskreno, nismo je gledali (10 sezona, budimo realni), ali draga nam je američka verzija kao jedna od rijetkih odličnih britansko-američkih tranzicija.

Pročitaj još

 

Skins (proljeće)

Britanska serija od svog prvog nastavka uspjela je šokirati, ali i namamiti gledatelje u svijet ko ji ne poznaje tabue. Seks, droga i alkohol (ne nužno tim redoslijedom) nezaobilazni su faktori koji povezuju i razdvajaju grupicu tinejdžera u čije isječke života zavirujemo. Kako televizijski zakoni nalažu da svaka iole uspješna britanska serija mora dobiti svoju američku verziju, obavezu snimanja remakea na sebe je preuzeo MTV. Ipak, nakon podosta kritike, prašine i uznemirenih haljina vjerskih institucija, američka verzija otkazana je nakon samo jedne sezone, dok britanska odlazi nakon snimljenih sedam.

 

The Big C (proljeće)

Donedavno su žene dominirale Showtimeovim dramedijama. Mary-Louise Parker u Weedsima, Toni Collette u United States of Tara, Edie Falco u Nurse Jackie i Laura Linney u The Big C… Redom serije koje se vrte oko snažnih, samostalnih žena — sjajnih glumica, povrh toga — bile su daleko od bilo koje definicije lošeg (dapače, neke su jednim svojim dijelom bile i odlične), no prezasitile su eter takvim likovima. The Big C je među navedenim privlačila ponajmanje pažnje, iako je Linney u prvoj sezoni pokupila tradicionalno rezerviranu Showtimeovu nominaciju za Emmy i nagradu Zlatni globus. Četvrta sezona završava četirima jednosatnim epizodama, naslovljenim The Big C: Hereafter.

 

Private Practice (22. siječnja)

Od svih navedenih, ova će vjerojatno otići u najvećoj tišini i prouzrokovati ponajmanje tuge. Lansiran u vrijeme najveće popularnosti matičnog Grey’s Anatomyja, drugi od tri spin-offa (Off the Map, sjeća li se itko?) odradio je šest sezona i ravno 111 epizoda.

11 komentara
 • Off the map nije bio spinoff od Grey’s. Samo nemaštovit pokušaj Shonde Rhimes da smisli seriju o doktorima na Havajima ili gdje već.

  30 rock, falit ćeš. :(

 • falit će mi Fringe i 30 Rock, iako sam u neku ruku sretan što završavaju :/
  također, je li itko gledao Skinse od 3. sezone pa nadalje?
  ja sam pogledao prve dvije, i nikad se nisam mogao natjerati da počnem s 3.

  btw., nisam gledao seriju, ali sam prilično siguran da Off the Map nije spin-off Grey’s Anatomyja…

  • Gledao sam ja svih šest sezona Skinsa. Najbolje su prve dvije iako je već druga stravično depresivna. Problem je što svake dvije godine imaju potpuno novu glumačku postavu pa to onda li-la funkcionira. Ali eto, peta i šesta su bile solidne recimo.

   • znam da se mijenja glumačka postava, vjerojatno je to bio jedan od razloga zbog kojih nikad nisam počeo s 3.

 • Ja sam tek sad skinuo cele 30 rock i Office, (jos par epizoda mi ostalo do finala, a gledao sam par epizoda tu i tamo Office-a na tv-u) i bas me raduje sto cu moci da ih gledam lepo, od pocetka do kraja. :)

 • BB, Fringe, Dexter (?) i Spartak,

  Makar niti jedna nije ono što je nekad bila BB i Spartak će mi užasno nedostajati. Spartaka su uništile promjene glumaca, a BB koliko god odličan bio nedostaje mi waltovo divlje histeriziranje i crni humor iz prve 2 sezone. Kombinacija kada-kiselina-plafon je vrhunac genijalnosti bilo čega u povijesti televizije, makar moram priznati da ove godine magneti su mi uspjeli izmamiti smješak.

 • a šta ja znam…. bb je bio fantastična serija i definitivno je stavljam međuvrh omiljenih uopće, ali zadnja sezona ili ovaj frcljek, nekako mi nije sjelo. u svakom slučaju, sa zanimanjem čekam kak će složiti kraj :).

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861