Predstavljamo: Breaking Bad

piše objavljeno 22. 03. 2010. u kategoriji drama, izdvojeno, recenzije

Upoznajte Waltera Whitea

Pretpostavljam da većini ne treba previše predstavljati Breaking Bad, no vrijedi reći pokoju riječ o jednoj od dvije najbolje drame na televiziji koje se ne zovu Lost. Možda pretjerujem, jer, iskreno, nisam gledao Sons of Anarchy, a čitajući kritike i preporuke, ona bi se također mogla naći u ovom društvu; pa, lako je moguće da je Breaking Bad tek jedna od tri najbolje drame na televiziji.

Mad Men je ta treća, ako ste se pitali.

Zanimljivo je kako su i Mad Men i Breaking Bad na AMC-u, kabelskom kanalu čija su tri slova nekada stajala za “American Movie Classics”, no sada bi željeli da to zaboravite. Jer nekada AMC nije uopće imao originalnih programa, da bi nakon toga odmah dvaput zaredom iznjedrili vrhunske serije. Treća serija koju su producirali bio je remake Prisonera. Jebiga.

Vratimo se na temu: što je Breaking Bad, zašto je toliko dobar i tko je Walter White?

breakingbad-01

Recimo da ste diplomirali kemiju, s dobrim prijateljem osnovali tvrtku i bili zaljubljeni u ženu svojih snova. No, kad vam je kolega preoteo djevojku, odlučili ste napustiti posao koji će njima kasnije osigurati odličnu egzistenciju. Pedeset vam je godina, završili ste kao mizerno plaćen srednjoškolski profesor kemije, sin vam boluje od cerebralne paralize, žena vam je domaćica, no volite ih i sve bi dali za njih. Saznate da bolujete od raka pluća; doktori vam daju šest mjeseci života. Šogor, DEA agent, priča vam koliki se novac okreće na crystal methu, a vi ga znate savršeno spremiti u snu. Puknete.

To je Walter White, i time njegova priča tek započinje.

Waltera je odlično utjelovio Bryan Cranston i zasluženo pokupio već dvije godine zaredom Emmya za najbolju glavnu ulogu (moralo se dogoditi i da oni jednom pogode). Cranston je domaćoj publici najpoznatiji kao tata Hal iz Malcolma u sredini i, možda da nije bilo te uloge, ne bi ni potpuno doživjeli veličinu njegove izvedbe jer, najblaže rečeno, Walter nije Hal. No, bez obzira na to, ulogu sredovječnog obiteljskog čovjeka kojeg život i loše odluke pretvore u kriminalca i stalno silaznom putanjom odvedu u kontakt s narko podzemljem i tjeraju da se prilagodi životu koji mu uopće ne odgovara, Cranston je savršeno odradio.

breakingbad-04

Walterov partner je Jesse Pinkman (Walter proizvodi, Jesse dila), propalitet s kojim uspostavi osim poslovnog i prilično bizarno disfunkcionalan odnos oca i sina. Poslovna suradnja nije im nimalo čudnija od te prijateljske, gotovo obiteljske, jer Jesse je samo sitni probisvijet koji također vjerojatno nije ni sanjao s kakvim će sve ljudima imati posla. Aaron Paul svojom izvedbom Jessea odličan je par Cranstonu, a u drugoj sezoni posebno je zasjao, i to posebno posebno u zadnjih nekoliko epizoda.

***

“To je nešto slično Weedsima”, pitao me netko nakon što sam mu opisao seriju. Ne, nije nimalo slično Weedsima. Weedsi su komedija s napušenim jebivjetrima, pretjeranim likovima, a odnedavno i sisama Mary Louise Parker. Motivacija glavnih likova samo je površinski slična, a možda su najbolja paralela i same droge kojima likovi trguju – marihuana možda nosi neke posljedice, no ništa ni blizu odvratnosti i jada crystal metha (a vjerujte mi, pokazat će vam u Breaking Badu posljedice metha).

Pogrešno bi bilo reći da nema humora u Breaking Badu, no taj humor je većinom crn, a uz to i neke Walterove badass momente, općenito je serija prilično turobna drama.

breakingbad-02

***

Autor serije je Vince Gilligan, kojem je ovo prvi autorski rad, a do tada je na prilično visokim i relevantnim producentskim pozicijama radio na X-Filesima i njihovom spin-offu Lone Gunmen.

Prvu sezonu skratio je štrajk scenarista na samo sedam epizoda, dok ih druga ima trinaest, što je sve skupa samo dvadeset sati i, ako još niste gledali, stignete još i nadoknaditi propušteno i prije nego treća sezona završi.

Slijede manji SPOILERI za treću sezonu, pa pripazite ako niste još gledali, a ne želite ništa saznati unaprijed.

***

Treća sezona započela je jučer, 21. ožujka, na AMC-u, deset mjeseci nakon finala druge sezone, koja je završila prilično snažno i postavila situaciju i likove u poprilično rasulo – iako je događaj kojim su nas cijelu sezonu teasali kroz kratke flashforwarde bio pomalo antiklimaktičan, sve ostalo bilo je sasvim na mjestu.

Početak premijere sezone bio je pomalo lostovski bizaran (možda zato što ja u svemu vidim Lost – a ni priča o padu aviona nakon špice, makar stoji u kontekstu, nije pomogla). Jednako su čudni i novi antagonisti, braća (pretpostavljam), kojima još ne znamo ni ime, no vjerojatno će nas pratiti čitavu sezonu. Nisam siguran koliko mi se sviđa ta njihova bizarnost, štoviše, koliko se uklapa u seriju, no vjerojatno će sve ispasti dobro.

S druge strane, jako mi se sviđa atipični narko biznismen (Giancarlo Esposito, od ove epizode kreditiran među glavnim glumcima, dakle i s njime ćemo se družiti cijelu sezonu), a, kad smo već kod glumaca, simpatično je bilo vidjeti Jere Burnsa u ulozi voditelja komune (Burns je najpoznatiji po ulozi u starom sitcomu Dear John, na HRT-u se vrtio već nekoliko puta; njegova uloga bila je neka verzija Barneya Stinsona).

Najviše od svega, 3×01 zabetonirala je činjenicu da serija ne može nikako završiti pozitivno. Jessevo pomirenje sa sudbinom (“I’m the bad guy”), stvari koje je Skylar otkrila i već i raniji Walterovi postupci prošle sezone koji su prešli granicu… mislim da su dovoljni razlozi.

Tako da… nemojte gledati ako volite lagane i pozitivne serije. U svakom drugom slučaju, čeka vas fantastična drama.

želiš pisati?

Pozivamo vas da nam se javite i pomognete da Serijalu učinimo još ažurnijom, zanimljivijom i sadržajno bogatijom. Što tražimo? Ekipu koja prati televiziju, ima vremena i dobre volje te razlikuje č i ć ;-)

KONTAKTIRAJ NAS

frendovi

prijevodi online Fak.hr
© 2009 - 2015 | serijala.com | sva prava pridržana
powered by WordPress