Službeno je počeo prvi NEM Zagreb: u fokusu je stvaranje sadržaja – serijala.com
Trenutno čitaš
Službeno je počeo prvi NEM Zagreb: u fokusu je stvaranje sadržaja

Službeno je počeo prvi NEM Zagreb: u fokusu je stvaranje sadržaja

Prvo izdanje NEM-a Zagreb, najvećeg TV marketa u srednjoj i istočnoj Europi, danas je službeno počelo u hotelu Esplanade Zagreb. Za razliku od već etabliranog NEM-a Dubrovnik, NEM Zagreb usredotočen je prvenstveno na proizvodnju televizijskog i filmskog sadržaja. Od 11. do 13. prosinca u Zagrebu se okupljaju neki od najutjecajnijih ljudi iz TV industrije kako bi podijelili svoje znanje o stvaranju sadržaja. 

Što očekivati od NEM-a Zagreb?

NEM Zagreb nudi panele, prezentacije studija slučaja, ekskluzivne screeninge, prilike za networking te razgovore sa svjetski poznatim TV profesionalcima. NEM Zagreb ugostio je Allana Starskog, dobitnika Oscara za rad na Schindlerovoj listi, Franka Spotnitza, nagrađenog Zlatnim globusom za rad na seriji Dosjei X, Larryja Namera, suosnivača E! Entertainment Televisiona, Billyja Campbella, glavnoga glumca u seriji Cardinal te mnoge druge.

Iskusni scenaristi će također imati priliku usavršiti svoje spisateljske vještine na stručnim radionicama pisanja scenarija.

Jaka europska originalna produkcija

Srdačnu su dobrodošlicu posjetiteljima zaželjeli Sanja Božić-Ljubičić, direktorica NEM-a, i Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HRT-a nakon čega je uslijedila premijera HRT-ova dokumentarnog filma Doba uskoka kao primjer originalne produkcije. Gospodin Bačić izjavio je:

Vrlo smo uzbuđeni zbog partnerstva s NEM-om i sretni što je ovakav TV market organiziran i u Zagrebu. Riječ je o sjajnoj prilici za premijeru našega originalnog sadržaja

Tijekom prvog dana NEM-a Zagreb govorilo se i o porastu originalnih europskih produkcija. Stephen Driscoll, izvršni potpredsjednik all3media internationala za Europu, Bliski istok i Afriku te za europske koprodukcije, naglasio je važnost originalnih sadržaja i istaknuo da bi europske TV serije mogle pokoriti svijet:

TV kuće žele originalan sadržaj. Ako imaju dovoljno velik budžet, mogu otkupiti ideju i prilagoditi je lokalnoj publici. Publika je postala otvorenija, a smanjivanje jezičnih barijera otvara prilike za originalne produkcije. Porast količine originalnog sadržaja pridonosi raznolikosti tržišta.

Snaga je u koprodukciji

Michele Zatta, urednik Rai Fictiona zadužen za međunarodne koprodukcije, predstavio je suradnju triju europskih TV kuća, France Télévisions, Rai i ZDF, u stvaranju visokokvalitetnog sadržaja imena „The Alliance“:

Ovaj savez postojao je i 70-ih, ali u drukčijem obliku. Današnje tržište vrlo se brzo mijenja. Koprodukcije iziskuju vrijeme, strpljenje i povjerenje. Poseban je izazov i to što naš projekt mora biti uspješan u trima različitim zemljama

Prisutnima je pružio uvid u neke od projekata The Alliancea te je istaknuo kvalitetu kojom takva suradnja rezultira: „S obzirom na demokratsku ulogu javnih televizija, moramo pomno birati na koje ćemo se projekte fokusirati. Primjerice, Cacciatore (Lovac) nova je serija o sudskom progonu talijanske mafije koju su u potpunosti osmislili novi scenaristi.“

Još jednu iznimno uspješnu europsku koprodukciju predstavio je Dariusz Jablonski, producent, redatelj, scenarist i direktor tvrtke Apple Film Production. Riječ je o seriji The Pleasure Principle koja je rezultat istočnoeuropske koprodukcije:

Odlučili smo snimati na izvornim lokacijama u Poljskoj, Češkoj i Ukrajini te u svakoj od njih surađivati s različitom ekipom. Sve tri nacionalne TV kuće bile su otvorene za suradnju. Najvažnije je da se producenti usuglase, a onda će se i TV kuće složiti u vezi s koprodukcijom. 

TV Writing Contest: Savršena prilika za predstavljanje originalnih ideja

Osim panela, prezentacija i screeninga, NEM Zagreb nudi i poslovnu priliku scenaristima s dobrim idejama, bez obzira na njihovo iskustvo. TV Writing Contest kulminirat će u petak kad će autori šest najboljih scripted i unscripted scenarija imati priliku predstaviti svoje ideje predstavnicima najpoznatijih svjetskih producentskih kuća te osvojiti 5000 eura.

Kompletan program NEM-a Zagreb pogledajte ovdje: neweumarket.com/zagreb/agenda-2019/

Naš izvještaj očekujte uskoro!

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861