Recenzija: Sanditon — Brilijantna adaptacija posljednjeg i nedovršenog djela Jane Austen – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Sanditon — Brilijantna adaptacija posljednjeg i nedovršenog djela Jane Austen

Recenzija: Sanditon — Brilijantna adaptacija posljednjeg i nedovršenog djela Jane Austen

Za dugogodišnje čitatelje našeg malog portala i onih pet slušatelja sada zamrlog Serijalinog podcasta, činjenica da sam veliki obožavatelj djela Jane Austen i njihovih adaptacija nije velika vijest.  Stoga je jasno da sam bila oduševljena kad sam ljetos pročitala vijest kako će ITV i PBS prikazati adaptaciju/nastavak jednog od Austeninih nedovršenih djela, Sanditona, a koju će pisati Andrew Davies, krsni kum povijesnih drama i književnih adaptacija po kojima je britanska produkcija danas poznata.

Zaslužan za najpoznatiju adaptaciju Ponosa i predrasuda za BBC iz 1995. (nakon odbijenice s ITV-a), koja je i dan danas popkulturni fenomen, Davies je svoju impresivnu karijeru fokusirao upravo na adaptacijama voljenih književnih klasika, kako Austen, tako Dickensa pa i Tolstoja i Huga, uvijek nalazeći način kako prikazati i produbiti likove i scene koje su već doživjele i više adaptacija na nov i originalan način. Iz tih razloga sam odahnula kad sam vidjela da će upravo on biti zaslužan za adaptaciju nikad dovršenog romana, jer ako postoji itko tko razumije Austenine likove i razumije njenu kritiku društva, to je upravo on.

Konačni proizvod, koji se zasada kod nas može pogledati samo ako naručite DVD (no s HRTovom dosadašnjom praksom prikazivanja britanskih povijesnih drama ne sumnjam da će uskoro biti dostupan široj hrvatskoj publici), imala sam priliku još jednom pogledati na NEM konferenciji nakon panel diskusije o britanskim dramama.

I moje oduševljenje je samo naraslo otkad sam ga gledala prvi put.

Strašna Anne Reid, Jack Fox, Lily Sacofsky, Charlotte Spencer; Sanditon

Jane Austen je prije smrti stigla napisati samo 11 poglavlja, u kojima nas je upoznala s likovima i početnim crtama radnje, no već je u tom dijelu bilo jasno kako se radi o nečemu potpuno drugačijem i modernijem od svega što je dotad napisala. Radnju je smjestila na obali, a znamo da su na moru društvene norme i moral malo opušteniji; u mali obalni gradić Sanditon koji poduzetnik Tom Parker (Kris Marshall) želi pretvoriti u popularno odmaralište za visoko društvo s financijskom potporom čangrizave i uskogrudne Lady Denham (fantastična Anne Reid). Glavna junakinja, Charlotte Heywood (prekrasno ekspresivna Rose Williams), upoznaje Toma i njegovu ženu Mary (Kate Ashfield) kad im se prverne kočija na putu do Sanditona, a kao zahvalu za pomoć koju im je pružila njena obitelj, pozivaju Charlotte da provede ljeto u tom brzorastućem gradiću. S obzirom da se radi o odmorištu u koje svraćaju svakakvi posjetitelji, Charlotte ubrzo upoznaje veliki broj ljudi za koje nije sigurna što misli i jesu li onakvi kakvima se prestavljaju. U Sanditonu je Austen uvela i svog prvog lika koji nije bijel, bogatu nasljednicu Georgianu Lambe (Crystal Clarke) odražavajući stvarnu raznolikost tadašnjeg društva, a u svojem je tipičnom maniru humoristično ismijavala razne društvene konvencije i određena ponašanja.

Počevši od toga, stvarno nije čudno što je adaptacija i svojevrstan nastavak u obliku serije nešto potpuno drugačije od dosad uvriježenih adaptacija Austeninih djela – tako već u prvoj epizodi možemo vidjeti muškarce kako goli trče po plaži kako bi se bacili u more, glavna junakinja zatiče par u seksualnom činu između drveća, a odnos između nećaka i nećakinje Lady Denham, Edwarda (savršeno ljigavi Jack Fox) i Esther (Charlotte Spencer) je poluincestuozan. Apsolutno šokantno i nepojmljivo za dosadašnje poimanje britanskog (visokog) društva s početka 19. stoljeća, čednog i uglađenog. No, kako nas i Austen i  Davies vole podsjetiti, samo zato što se to nije prikazivalo, ne znači da toga nije bilo. Novac i seks su oduvijek bili glavni pokretač svih Austeninih zapleta, a tako je i u Sanditonu. Iskre vrlo brzo počnu frcati između mlade i pomalo naivne Charlotte Heywood, koja se ne srami davati vlastito mišljenje svakome koga ga traži i Sydneyja Parkera (Theo James), Tomovog mlađeg brata koji se trudi biti zatvoren od ostatka svijeta, a njihovo početno neslaganje uvelike podsjeća na odnos glavnih likova iz Ponosa i predrasuda, a kasnije se razvija u nešto originalno i drugačije. Pritom je kemija između glavnih glumaca apsolutno magnetična, a iza pristojnosti i hladne finoće riječi koju nalaže društvo svaki izraz lica ili pogled likova nadopunjava nam izrečeno, u čemu su Rose Williams i Theo James fantastični.

Rose Williams i Theo James; Sanditon

Standardno prekrasna kostimografija, scenografija koja oduzima dah kako u nakićenim interijerima kako i u zadivljujućim prizorima prirode,  fantastična gluma cijelog ansambla, no posebice glavnog para te Anne Reid i Krisa Marshalla koji je savršeno izbalansirao Austeninog entuzijastičnog poduzetnika čija nekontrolirana mahnita opsesija izgradnjom Sanditona izjeda sve ostalo u njegovom životu i životu njegovih bližnjih, a koji bi inače lako ispao karikatura.

Hrabri izbori u dovršavanju Austenine priče, uz vrhunsku glumu, zanimljive dijaloge prožete humorom i radnju koja nekad ne ide u očekivanom smjeru glavni su razlozi zašto je ova drama obavezna za sve ljubitelje Jane Austen ili kostimiranih drama.

Nažalost, ovdje ne mogu dovršiti ovaj tekst, jer moram spomenuti gorak okus koji ostavlja način na koji je serija završena, a nedavno nakon toga i zaključena.

ITV je planirao snimiti više sezona Sanditona i dok nije sigurno, ali je vrlo izgledno da je odluka producenata, a ne Andrewa Daviesa bila da se serija završi s više otvorenih pitanja na koja bi odgovorila iduća sezona, manje od dva mjeseca nakon finala, osme epizode, ITV je objavio odluku kako neće snimati više sezona jer nisu bili zadovoljni gledanošću. Tu se može postaviti pitanje i njihove vlastite odgovornosti u vrlo nedostatnoj promociji ili nezgodnim terminima prikazivanja, ali to na kraju krajeva nije ni bitno. Andrew Davies je u intervjuu izrazio nadu da će možda američka koprodukcija moći napraviti drugu sezonu koja bi donijela željeno razrješenje zapleta iz osme epizode, ali ništa još nije potvrđeno. Vijest o otkazivanju dolazi u zaista nezgodnom trenutku – prilikom promocije serije za druga tržišta, čime je ITV ponovno minirao vlastiti proizvod. Isto su otprilike komentirali i glumci Rose Williams i Kris Marshall tijekom panela o britanskoj produkciji tijekom drugog dana NEM-a, rekavši kako sve daljnje odluke ovise isključivo o uspjehu serije na američkom tržištu.

Mogli bi reći da je čak poetično kako će adaptacija nikad dovršenog romana Jane Austen ostati nedovršena. Što će budućnost donijeti ne možemo znati, ali čak i s nedostatno razriješenim završetkom, Sanditon je i dalje pravi užitak za sva osjetila i moja je prepo

9 10 1
9

Žanr: drama

Autor: Andrew Davies, Justin Young

Mreža: ITV, PBS

Glume: Rose Williams, Theo James, Kris Marshall, Crystal Clarke, Anne Reid

Datum premijere: 25. kolovoz 2019. (UK)

Osam epizoda pogledano je za recenziju.

Komentari (1)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861