Emmyji mijenjaju pravila: više nominiranih serija, pokušaj razgraničenja komedije i drame – serijala.com
Trenutno čitaš
Emmyji mijenjaju pravila: više nominiranih serija, pokušaj razgraničenja komedije i drame

Emmyji mijenjaju pravila: više nominiranih serija, pokušaj razgraničenja komedije i drame

Posljednjih godina često se polemiziralo o smislenosti Emmy kategorija u koje se serije dosta proizvoljno smještaju i premještaju. Orange Is the New Black i Shameless su malo drame, pa malo komedije. True Detective i Fargo uopće nisu u istim kategorijama, a glumci koji sudjeluju u gotovo svim epizodama sezone dobivaju nagrade u gostujućim kategorijama. Plus, što je sa serijama koje su ni tu, ni tamo, poput Girls, Louieja, Nurse Jackie…?

Akademija je pokušala postrožiti proces prijava i kategoriziranja sa nekoliko novih pravila:

 • Oskari su to napravili pred par godina, sada će i televizija: kako bi adresirali činjenicu da je svake godine sve više dobrih, odličnih i sjajnih serija, broj nominiranih u glavnim kategorijama povećat će se sa šest na sedam serija.
 • Koja je granica između komedije i drame? Akademija kaže — vremenska. Polusatna. Sve serije čije epizode traju dulje od pola sata od sada su službeno drame, a one kraće su komedije. Kriterij očigledno ciljan da pokrije rupu u procesu koju su iskoristili Orange Is the New Black i Shameless ne bi li se ugurali među komedije, kategoriju s nešto manje konkurencije. Ovim pravilom, primjerice, Desperate Housewives ne bi dobile svoje nagrade i nominacije u kategoriji komedije, već bi se natjecale sa Lostom, Deadwoodom, The West Wingom, The Sopranosima…
 • Ovo je nespretno rješenje za problem kojeg je nemoguće rješiti, no Akademija će dopustiti žalbe i rekategorizacije. Tako je moguće da će OINTB ipak i ove godine biti sortiran kao komedija, ali o tome će, za svaki slučaj posebno, odlučivati povjerenstvo od devet članova.
 • Kategorija mini-serije od sada pokriva “limitirane serije”. Odnosno, antologije, koje postaju popularnije u zadnje vrijeme. Definicija kaže: program od dvije ili više epizoda sa ukupnim trajanjem od najmanje 150 minuta, koji priča cjelovitu priču koja se ne nastavlja, niti prenosi likove kroz sezone.” S druge strane, da bi se serija mogla natjecati u glavnim kategorijama (komedija, drama), mora imati šest ili više epizoda.
 • Gornje pravilo očito adresira True Detective i HBO-ov pokušaj (ispostavilo se, promašen) da antologijsku seriju gurne u prestižniju kategoriju drame. No, opet će biti zabavno vidjeti gdje će se smjestiti britanske serije kratkih sezona, tipa Luther, jer ne spadaju niti u limitirane serije (priča se nastavlja kroz sezone), ali niti u drame, jer imaju manje od šest epizoda. Epizode Sherlocka su, primjerice, bile pojedinačno prijavljene kao televizijski filmovi.

Promjene barem pokušavaju uvesti reda u razvrstavanje serija koje se posljednjih godina pokazalo arbitrarno i puno rupa. Naravno, razlikovanje drame i komedije ostaje najveći problem i polusatna granica potpuno je neupotrebljiv kriterij, no istovremeno je teško konstruirati jasna pravila. Ni uvođenje treće, “međukategorije” poput dramedije vjerojatno ne bi rješilo problem, već uvelo dvije strane razgraničenja te kategoriju u koju bi se drame pokušale ugurati zbog smanjene konkurencije…

4 komentara
 • To vjerojatno samo znači da će biti mjesta za serije poput Homelanda ili The Affair ali ne i za serije kao Rectify ili The Americans. Leftoversi će se valjda ugurati, što zbog HBO-a, što zbog Lost fenomena itd.

  • Ja bi sa dosta sigurnosti rekao da Leftoversi nece dobiti nominaciju, cak mozda nijednu (bitnu). Makar bi najmanje Carrie Coon morala biti nominirana.
   Cak i ako True Detective ne udje u nominacijski period, a sad je sigurno da nece, prije bih rekao da ce se i HBO fokusirati na druge stvari.
   Plus, vrijeme emitiranja taman nakon zatvaranja submission perioda im ne ide na ruku.

   • Ne znam, sad kad nema Breaking Bada, kad True Detectivea vjerojatno neće biti i još ovo proširenje broja nominacija, ja vjerujem da će upasti. Za The Americans bi bio šokiran, ali ne i Leftoverse.
    Zna se tko je siguran: GoT, MM, HoC, i Downton Abbey. Tako da ima mjesta. Iako će kao što sam rekao preferirati Homeland, Affair i slično.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861