Recenzija: Space Force — poraz svemirskih snaga u novoj komediji Stevea Carella – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Space Force — poraz svemirskih snaga u novoj komediji Stevea Carella

Recenzija: Space Force — poraz svemirskih snaga u novoj komediji Stevea Carella

Zamislite ovo: autor jedne od najboljih humorističnih serija svih vremena, (američkog) The Office, i njena najveća zvijezda, uz vrlo obećavajući prateći ansambl, udružuju se u novoj komediji. Njen zadatak je bocnuti najnoviji rod vojske koji je krajem prošle godine osnovao onaj apsurdni čovjek koji trenutno vodi SAD. Što bi moglo poći ukrivo? Pa, sve.

Nekad kolač i od najboljih sastojaka jednostavno ne ispadne dobro, a to je slučaj i s novim uratkom Stevea Carella i Grega Danielsa, kreatora univerzalno omiljenog Ureda, desetodijelnom komedijom Space Force koju od proteklog vikenda možete gledati na Netflixu. Ako ste se nabrusili na unaprijeđenu verziju uredskih dogodovština, razočarat ćete se. Ako pak očekujete političku satiru koja će razmontirati američke svemirske ambicije, razočarat ćete se još više. Čini se da je ova komedija imala namjeru (ili se suočila s očekivanjima) da bude sve to, ali na kraju nije uspjela realizirati ništa od toga.

Bezuba je ovo priča o Marku Nairdu (Carell), generalu s četiri zvjezdice i bivšem letačkom asu koji sanja o tome da vodi nacionalnu vojnu avijaciju, a uvale mu vođenje novog roda vojske, “svemirce”, u čiju je bazu bogu iza tregera administracija utukla goleme količine love. Carell se u priči koju je sam sukreirao snašao prilično loše; Naird je potpuno nejasan lik, a Carell nema pojma kako ga oblikovati. Ništa od njegovih postupaka i motivacija nije jasno; nije čak jasno ni koja je njegova razina inteligencije – kao da su pokušali povremeno izvući Michaela Scotta iz lika koji bi trebao biti njegova sušta suprotnost.

Nevjerojatno je da rezultatu nimalo ne pomaže ni na papiru sjajan cast pratećih glumaca: tu su John Malkovich kao kreativni i autoritetu neskloni znanstvenik, zamišljen očito kao kontrapunkt Carellovom Nairdu, zatim Lisa Kudrow, Ben Schwartz, Chris Gethard, Jimmy O. Young, svi odreda tek blijede sjene potencijala svojih likova. Situaciju tek mrvicu izvlače proplamsaji duhovitosti na sastancima šefova rodova vojske, gdje veterani komedije poput Jane Lynch i Patricka Warburtona paraju novi šupak Nairdu, ali oni se u priči pojavljuju tek sporadično i nedovoljno da bi je izvukli.

Bez obzira na tih nekoliko iskupljujućih momenata, posljednja granica prihvatljivosti ovdje ostaje i ona najbolnija: ni zaplet, ni izvedba pa ni sam Carell, jedan od najboljih glumaca komičara današnjice, jednostavno nisu smiješni. Ključ neuspjeha ovdje je prilično jasan; autori su očito htjeli biti duhoviti, ali ne i provokativni, a bez toga komedije nema. Svemirskim snagama manjka svake vrste snage – snage društvene, političke kritike i ogoljivanja apsurdnosti, snage dopadljivosti likova i identifikacije s njima, snage dobro napisane i odigrane komične minijature.  

Ako ste ovih dana posebno raspoloženi za britku kritiku trampovske Amerike (ima li nekoga da nije?), ovdje je nećete naći. Preskočite, radije zabinđajte prvih pet sezona Ureda i prisjetite se nekog bivšeg života na ovom planetu. Veliki prasak ovdje je zakazao.

6 10 1
6

Žanr: Komedija

Autor: Greg Daniels i Steve Carrell

Mreža: Netflix

Glume: Steve Carrell, Lisa Kudrow, Fred Willard, Diana Silvers

Datum premijere: 29. svibnja 2020.

Datum premijere (HR): 29. svibnja 2020.

Cijela sezona pogledana je za recenziju.

10 komentara
 • Niste u pravu. Komedija kao komedija je dobra.Tko ste vi da pljujete tudji rad? Budite ljudi i priznajte sebi da nemate pojma o onome sta pisete..Mislite da stenesto pametno napisali a pisete gluposti. Ajmo vi koji pisete te vase kritike ovako ;Probajte za promijenu vi napraviti nesto (Seriju ili Film) pa da vidimo vas kako to radite. Jasam osobno bas zabavljen serijom i odgledao sam ju u jednom dahu znaci svih 10 ep u jednoj noci.

 • A ti @Dean Vrabel, nikad nisi nešto negativno iskomentirao?
  – Nikada nisi možda rekao da je neki automobil ružan? Ako jesi, onda probaj sutra složiti bolji.
  – Nikada nisi za neku pjesmu rekao da ti se ne sviđa? Ako jesi, onda sutra odsviraj i otpjevaj bolju.

  Uglavnom, @Serijala, samo nastavite dalje s radom pa tako i s pozitivnim i negativnim recenzijama. Ponekad napišete nešto s čime se slažem, a ponekad s čime se ne slažem. Bože moj, o ukusima i okusima se ne raspravlja. Živjeli.

 • @Dean Vrabel Moram priznati da dugo nisam vidio ovakav komentar. Kao drugo, zadržavamo pravo da budemo u “krivu” jer je to samo naše mišljenje, kao što ti imaš svoje koje nitko ne obezvređuje tako da se ne moraš osjećati prozvanim ako se ne slažeš. A i možeš ako baš želiš. Svejedno je. Nećemo se uvrijediti, bez brige.

 • Totalni fail serija, jednostavno dosadno, najgore od svega znaci, aj kad je nest nedoradjeno, losi efekti, ima pricu neku pa aj, al ovo je uzasss

 • Serija sa potencijalom, ali Netflix obično otkazuje serije ako nisu veliki hit s prvom sezonom. I da nije provokativna i previše je politički korektna..

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861