Recenzija: About a Boy — Serija za dobro raspoloženje – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: About a Boy — Serija za dobro raspoloženje

Recenzija: About a Boy — Serija za dobro raspoloženje

Prije sada već davnih 14 godina sam gledao film High Fidelity s John Cusackom u glavnoj ulozi. Do dan danas mi je to jedan od najdražih filmova. Kako mi se toliko svidio, odlučio sam pročitati knjigu prema kojoj je snimljen. Od tog trenutka počinje moje druženje s njenim autorom Nickom Hornbyjem. Knjiga me oduševila, pa sam nastavio čitati redom što je autor još napisao.

U tom nizu se pojavila i knjiga About a Boy. Kao i Hi-Fi i ona je dobila svoju ekranizaciju — ovaj put original britansku s Hughom Grantom i Nicolasom Houltom u glavnim ulogama. Likovi su odlično preslikani iz knjige, a vrijeme radnje je modernizirano i prilagođenu realnom vremenu, što je bio pun pogodak. Nakon svega toga, nije mi bilo baš jasno kuda ciljaju sa serijom About a Boy.

about_a_boy1

Bio sam skeptičan. Strah da će sadržaj knjige cjepkati preko beskonačno razvučenih epizoda je bio prisutan sve do prvog pritiska tipke play na daljinskom. Na moje veliko iznenađenje, napravili su upravo suprotno. Sve sadržajno bitno iz knjige (i filma) su stavili u pilot, a na taj način su se oslobodili tereta koji bi mogli vući sa sobom i stvorili potpuno novo okruženje. Likovi su malo promijenjeni, što je dalo pozitivan efekt. Majka Fiona nije suicidalna, Marcus nije previše isforsiran (velika pohvala za mladog Benjamina Stockhama), a Will ima svoj karakter, koji je ovdje podešen na apsolutno pravu dozu.

Radnja serije je smještena u San Francisco, gdje Will (David Walton — New Girl, Happy Endings) živi san vjerojatno svakog muškarca: ima novaca, a ne mora raditi. Zahvaljujući njegovoj pjesmi koja je božićni hit, vrlo dobro živi od tantijema koji redovno stižu. U kuću pored njega se doseljava samohrana majka Fiona (Minnie Driver – The Riches, Will & Grace) sa svojim 11-godišnjim sinom.

about_a_boy2

Ona je drugačijih nazora — ne zanima ju materijalno, konzumira isključivo organsku, vegetarijansku hranu i na isti način odgaja svog sina Marcusa. U vrlo kratkom roku Marcus se počinje družiti s Willom i u njemu istovremeno pronalazi očinsku figuru i najboljeg prijatelja, koji mu širi vidike mesom s roštilja i velikom količinom slatke hrane. Nakon početnih trzavica se čak i Fiona i Will počnu slagati, te njih troje zapravo čine jednu simbiozu nalik obitelji.

Epizode su zabavne, pa iako nema tipičnog ha-ha humora, ima nešto više. A to je dobar osjećaj koji ostaje nakon gledanja. Logično, kada je autor Jason Katims, koji je prethodno vodio Friday Night Lights, a sada kraju privodi Parenthood. Ovdje je napisao prvu i posljednju epizodu prve sezone.

Svi smo mi u ovom ludom svijetu ponekada zbunjeni klinci, a čini se još zbunjenije odrasle osobe i važno je imati prijatelja koji je uz tebe i razumije tvoju tugu, veselje ili nekada samo otkačenost. Druga sezona ove serije za dobro raspoloženje kreće u utorak, 14. listopada.

https://www.youtube.com/watch?v=gAlU0Fz_VqQ

4 komentara
  • Vrlo simpatična serijica. Bila sam isprva skeptična baš zato što radnju knjige/filma ispucaju u pilotu, ali skužiš na početku da serija ni ne nastoji biti nova adaptacija već samo posuđuje likove i razvija se u nekom svom smjeru. I to je ok, funkcionira. Svijet u seriji je vedar i šaren, nimalo nalik tmurnom Londonu iz filma u kojem čangrizavi Will i depresivna Fiona dolaze do spoznaje o tome što je bitno u životu. Film mi je draži jer je dublji i mračniji, ali serijica mi je postala totalno draga i veselim se novoj sezoni. :)

  • Ovo je ona situacija kada te mrzi da gledaš ali te recenzija ipak ubedi, nicely done RŠ :).

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861