Amazonov drugačiji pristup stvaranju serija, glavni aduti su John Goodman i Zombieland adaptacija – serijala.com
Trenutno čitaš
Amazonov drugačiji pristup stvaranju serija, glavni aduti su John Goodman i Zombieland adaptacija

Amazonov drugačiji pristup stvaranju serija, glavni aduti su John Goodman i Zombieland adaptacija

Netflix je nedavno krenuo sa najskupljom televizijskom serijom dosad produciranom za distribuciju internetom, dok Amazon konačno ulazi u ring objavom dugo najavljivanih pilota potencijalnih serija. Već duže vrijeme Amazon Studios kuhao je vlastite originalne serijske projekte, a ovog petka konačno je predstavio čak 14 animiranih i humorističnih pilota.

Za razliku od tradicionalno zatvorenog i tajnovitog procesa stvaranja serija, u kojem krajnja publika u pravilu nema priliku vidjeti odbačene pilote, Amazon samim gledateljima prepušta izbor najboljih pilota koji će potom biti pretvoreni u serije. Ne u potpunosti, naravno. Bilo bi suludo odluku o takvom nečem prepustiti običnoj internetskoj anketi, no Amazon će pratiti mnoštvo podataka, uključujući koliko je ljudi pogledalo pilot, koliko ih je uopće gledalo od početka do kraja, kakva je reakcija na društvenim mrežama te prikupljati komentare gledatelja. Naravno, paralelno će odraditi i vlastite analize standardnim “offline” metodama poput fokusnih grupa i slično.

Nažalost, u procesu selekcije mi nećemo moći sudjelovati, jer je ograničen na američke i britanske posjetitelje. Dok možda stvarno postoji logično i racionalno objašnjenje za takvo nešto, trenutno nam djeluje glupo i nepotrebno. Dok su djelomičan razlog sličnim ograničenjima autorska prava za pojedine zemlje, Amazon je ovdje jedini vlasnik produkcije i potencijalno tržište je globalno. No, dobro… Ispravak netočnog navoda: pilote možete gledati, ali Amazon nas u pravilu preusmjerava na britanski LoveFilm, koji ne dopušta gledanje strancima. Izravne linkove na najzanimljivije pilote možete pronaći u posljednjem odjeljku teksta.

Svih četrnaest pilota teži komediji, a neki su animirane dječje serije. Nije poznato koliko će ih Amazon na kraju naručiti, kada, ni koliko će epizoda dobiti. Planiran je i razvoj dramskih serija, no one nisu uključene u ovom paketu.

Među serijama koje se najviše ističu je Alpha House, politička satira sa Johnom Goodmanom u glavnoj ulozi te Billom Murrayjem i Stephenom Colbertom u usputnim cameo pojavljivanjima. Satirički fake-news site The Onion ima novu igranu varijaciju svog programa i svojevrsnu parodiju HBO-ovog The Newsrooma, nazvanu Onion News Empire, sa Jeffreyjem Tamborom (Arrested Development) u glavnoj ulozi. Tu je i Zombieland, adaptacija već gotovo kultnog istoimenog filma sa Jessejem Eisenbergom, Woodyjem Harrelsonom, Emmom Stone i Billom Murrayjem u glavnim ulogama. Naravno, bez njih u adaptiranoj verziji. Za one koje interesiraju geekoliki piloti, Betas ima Eda Beagleyja mlađeg među nadobudnim inovatorima Silikonske doline te Dark Minions, kojeg potpisuje epizodni dvojac iz The Big Bang Theoryja, Kevin Sussman (Stuart Bloom) i John Ross Bowie (Barry Kripke).

Kad već ne možete pogledati čitave pilote, evo par trailera koji ih najavljuju…

http://www.youtube.com/watch?v=v_7Zc7PuAVU

[vimeo]http://vimeo.com/64341260[/vimeo]
7 komentara
  • Otkad su pušteni ja ih mogu normalno gledati na Amazonu bez proxya ili bilo čega sličnoga…

    • U pravu si – onaj defaultni listing iz nekog razloga redirecta na britanski LoveFilm, koji ne dopušta gledanje strancima. Kada iskopaš direktan link na seriju/pilot baš na Amazonu, onda je okej.
      Javi ako postoji neki drugi listing ili ako ja krivo gledam…

      • Da, treba gledat direktno na Amazon Instant Videu. Ne znam jel ima baš popis, ali ode se na Amazonovu stranicu pa Amazon instant video u meniju lijevo pa NE klikat na reklamu za pilote u sredini nego mrvicu scrollat stranicu dolje i ima vodoravna lista od 3 ‘stranice’ sa svih 14 pilota pod naslovom Amazon Original Pilots: You help decide… i odatle se svi mogu gledati. Ali ne kliknut na “See all Amazon Original Pilots” jer to opet vodi na LoveFilm, nego svaki posebno.

  • Those Who Can`t najbolja. Betas podnosljiv, kao i Zombieland. Onion i Alpha not mu cup of tea…

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861