Kompletan vodič: Zima 2015 – serijala.com

Sve što trebate znati o glavnim novim i povratničkim zimskim serijama — najave i traileri, popis premijera i datumi.

 1. gormar says:

  Prmijetih samo….
  Saul nije na Netflixu nego Amc-u…

 2. Kenny Powers says:

  Može se sto mana naći House of Cards, ali da je baš sapunjara?? Valjda ima i drugih riječi kojima se neka serija može kritizirati, ovdje to nema smisla

  • Rino says:

   Serijala je prestala da bude serijala vec je postala misljenje pojedinaca i AV club klon.

   • Krešo says:

    Znam da nije namijenjeno tako, ali meni je ovo kompliment.
    Ne vidim zasto bi “misljenje pojedinaca” bilo negativno, a hej, AV Club klon — ako je to AV Club do prije godine dana, to je high praise in my book.

   • Dario says:

    Ne bi vjerovao, ali Serijala je oduvijek bila mišljenje pojedinaca jer je skupina pojedinaca koja piše za isti sajt, svaki sa svojim mišljenjem. Nismo mi Borg kolektiv. Ja sam pisao House of Cards crticu, slobodno se meni obratite. House of Cards je politička sapunica i nemam ništa protiv da se tebi, vama, Isusu, kome god – sviđa. Još jedanput, slobodno izrazi svoje mišljenje o navedenoj seriji.

    Sapunica je, po definiciji, televizijska drama u nastavcima koja prati živote više likova i fokusira se na emocionalne odnose likova i priča do točke melodrame. U čemu je problem ovdje? Ne pizdite bez razloga. House of Cards nije prestižna televizijska drama koliko god to ona želila biti. Ona je samo vrlo skupa sapunica.

    AV Club klon? Daj, molim te. Mi nismo nikad skrivali da nam ja AV Club uzor, kakav je to argument za išta? Na tekstovima AV Cluba smo odrasli, čitamo ga još otkad je Thomspon bio urednik, ali to nije nešto čega se vjerojatno sjećaš.

    • Krešo says:

     Dok je jos bio ozenjen za Martinovicku.

    • Kenny Powers says:

     Dario, House of Cards se ne uklapa ni u ovu reduciranu i općenitiju definiciju sapunice koju si naveo. Kakvi emocionalni odnosi likova? Tko je od likova tu uopće emocionalan? Gdje je tu melodrama, gdje patetika, podzapleti, gdje se tu prati život više likova? Gdje su tipični toposi sapunica, tipični likovi, crno-bijela karakterizacija? Jel možeš navesti jedan sapuničasti ljubavni zaplet? I da, jasno, mnogo serija koje nisu primarno žanrovski sapunice imaju sapuničastih elemenata, tipa Arrow, kad ste već spomenuli superherojsku sapunicu, Downton Abbey da ne spominjem.

     Od ‘sapunice’ House of Cards ima na trenutke bizarne i neuvjerljive elemente zapleta. Da, nije vrhunska serija, slažem se, ima gluposti i nelogičnosti. Itekako ima prostora za kritiku. Ali sapunica? E to je potpuno promašeno. Budite kreativniji i precizniji u kritiziranju, to hoću reći.

     • Dario says:

      Kako ne. Imaš sve. Jebanje van braka, ubijanje, menage-a-trois, zločeste protivnike, zakulisne igrice, abortuse nakon silovanja, laži, seks, alkohol, sve. Vrlo neuvjerljivo i vrlo loše napisano čak. Ali gledamo i dalje, tj. gledam i dalje.

      Iako sam osobno bio veliki navijač prve sezone, ne toliko zbog njene kvalitete, koliko o činjenici da mogu gledati sve odmah sad. Jednu epizodu za drugom. Taj Netflixov trik je ujedno i najveća pozitivna strana, ali i najveća mana serije. Gutajući epizodu za epizdom, gledateljev vid se prilično zamagljuje, a dva dana poslije nejasni obrisi pogledane sezone idu u korist serije u kojoj će se
      rijetko tko sjećati rupetina u njeoj priči. A ima ih. Mnogo. Beau Willimon je odlično tempirao svoju seriju, učinivši je vrlo pitkom i gledljivom, ali nekom podrobnijom analizom ona se pretvara u visokoproduciranu, skupu, sjajno snimljenu – sapunicu.

      I u Arrowu imaš elemente sapunice, više nego u House of Cards. Downton Abbey više ne gledam, ali i tamo. Zato mislim da je sapunica sasvim ok opis za House of Cards, čak ne ni pogrdno koliko je ispalo.

     • Kenny Powers says:

      Da, ima sve to, ali skoro sve to ima i Wire. Nije da ih se može staviti u istu rečenicu, ali svejedno, ti elementi ovise o kontekstu. Jedna je ključna razlika prema sapunicama – one podrazumijevaju neku pojednostavljenu, ispranu verziju života i ljudskih odnosa. Ovdje to nije slučaj. Nema ni melodrame, ili je totalno prigušena hladnoćom likova. Često zapleti nisu najbolje izvedeni i priča šteka, ali bar nije klišeizirana.

      Suvremeni Macbeth koji se počeo gubiti u nevjerojatnim zapletima, tako bih nekako ja to kritizirao. Ali daleko od toga da je jednoznačno loš, i dalje ima svojih trenutaka, a prva sezona bila je vrlo dobra, izvrsna na trenutke.

     • Dario says:

      Ne bih čak rekao da toliko ovise o samom kontekstu koliko o vještini pisca, izvedbi, odnosno realizaciji, te samom krajnjem proizvodu. Znam da je The Wire uvijek mjerilo, i meni je, ali… ne. Ne.

      Čak mi je i spominjanje Shakespeara uz House of Cards vrlo ehhh. U slučaju da baš moramo usporediti s nečim.

      Sve ima svojih trenutaka, pa tako i ovo. I ništa nikad nije jednoznačno loše, pa tako ni ovo. Meni nikad nije bilo izvrsno. Na trenutke je bilo toliko cringey da mi je bilo neugodno za sve ljude koji rade na toj seriji. I opet – svejedno gledam. Kada bi mi spektar kvalitete serija bio samo “dobar/loš”, HoC bi meni osobno spadao u loš koš.

     • Krešo says:

      Ubacit ću se jer se volim ubacivati.
      Vi se međusobno dogovorite je li sapunica prikladan epitet ili ne, ali meni se sviđa taj opis “preproducirana sapunica” i posudim ga od Dari(j)a tu i tamo. Jer baš dobro opisuje kako gledam na tu seriju. Kak’ je Dario rekao, ima jebanje van braka, ubijanje, menage-a-trois, zločeste protivnike, zakulisne igrice, abortuse nakon silovanja, laži, seks, alkohol, sve. Obrate, nemoguće scenarije, deus ex machine, prekomplicirane spletke… I znam da je nakon prve sezone bilo tekstova i usporedbi sa Scandalom, koji se uopće ne srami toga da je sapunjara sa dobrom produkcijom i koji dobiva HoC na svom terenu utoliko da je svjestan onoga što je, dok je HoC je jaako sam sebi važan i grandiozan, nimalo self-aware. Odnosno, njegovi autori. Nije mi to iz prve sjelo kao paralela, ali sad mi se čini kao dosta dobra usporedba.
      A nismo ni toliko daleko u promatranju serije.

      Velim, sviđa mi se taj opis serije kao preproducirane sapunice, ali sviđa mi se i ova tvoja zadnja rečenica, “Budite kreativniji i precizniji u kritiziranju, to hoću reći.”
      Jer i meni i Dariju je jasno što hoćemo reći tim opisom i ja to uopće ne koristim kao (potpuno negativnu) kritiku, ali da, ljudima koji vole seriju i ne vide nužno paralelu neće sjesti dobro bez popratnog komentara. Kojeg je em teško zgurati u ove kratke crtice u pregledima i najavama, em se te najave uvijek pišu na brzinu jer su naporne za pisanje, a moramo ih odraditi jer su popularne i ljudima koriste. Što je super.

      tl;dr
      Kaj sam htio reći… Ne slažem se oko neprikladnosti opisa, ali hvala ti na komentaru!
      (edit: ovo je zvučalo sarkastično, ali fakat nije)

     • Kenny Powers says:

      Mislim da smo se shvatili i da ne trebamo dalje razvlačiti raspravu, ali
      rekao bih da po vašem širokom poimanju sapunice baš svaka loša serija može biti
      kritizirana jednostavno kao sapunica. Opet, malo bih to uže shvatio, i
      uz slabosti zapleta, bar neku klišeiziranost (koje ipak nema) ili melodramatiku i naglašenu emocionalnost
      uveo kao uvjet ‘sapuničastosti’, ali imate pravo na svoje shvaćanje.

   • Mate says:

    Slažem se. I onda oni govore o uzoru. Pa ne bi vam trebao nitko biti uzor, ali ste previše ovisni o drugom mišljenju kao što je AV club i podilazite njima i sličnim stranicama. Nemate jasno svojo mišljanje i jako ste pristrani.

    • Krešo says:

     Zašto ne bi trebali imati uzore? Nemaju li svi u životu na ovaj ili onaj način svoje uzore?
     Podilazimo? Prilično sam siguran da AV Club nije svjestan da postojimo i da ih zaboli, ali pristrani jesmo, da.

    • Dario says:

     Dakle, napisao si da nemamo jasno svoje mišljenje i onda u istoj rečenici naveo da smo jako pristrani.

     Ne podilazimo nikome, imamo jasno definirano mišljenje o svemu što gledamo.

 3. The Serial Watcher says:

  Jedna informacija :)
  Domaci SciFi kanal ce prikazivati seriju 12 Monkeys samo dva dana poslije americke premijere, tocnije, premijera prve epizode je 18.1. u 22h

 4. gošća says:

  Ispričavam se na off-u, ali bacih slučajno pogled na stranicu HRT3 i vidim da počinju prikazivati večeras Deadwood pa jel’ se isplati trošiti vrijeme na to?

 5. Mario Katušić says:

  12 Monkeys – krenulo odlično!

 6. dee says:

  The Americans su mi fantastični, prva sezona je bila dobra, druga još bolja, a za treću nisam skužila da je izašla, pa sam drmnula sve 3 epizode u jednom dahu i još mi je napetija i zanimljivija…ubijaju me ovakvi članci jer mislim da pratim previše serija kako god okreneš i onda mi ovo bude kao navlakuša za nove…togetherness mi se čini onako lagano razbribržno a interesantno, ono što ne volim je kad mi od filma idu raditi seriju – uopće ne vidim poantu, svi znamo kako će završiti samo se razvuklo na nešto što je već bilo jednom prilikom sažeto?!

Uključi se u komentare

Your email address will not be published. Required fields are marked *