Why so serious? – serijala.com
Trenutno čitaš
Why so serious?

Why so serious?

U uredništvu Serijale došli su na vrlo ambicioznu ideju o tjednom recenziranju (gotovo) svih aktualnih ‘sitcomova’, a ja sam izgubio na par-nepar, naravno. Stoga vam ovaj tjedan donosim kratki osvrt na deset humorističnih serija koje sam uspio upratiti.

Već sljedeći tjedan uključit ću Curb Your Enthusiasm, Parks and Recreation, 30 Rock, Accidentally on Purpose i It’s Always Sunny in Philadelphia. Ostaje samo Two and a Half Men koji je preglup da ga se recenzira pa ni neću. Ako vi znate za još neki ‘sitcom’ koji se prikazuje (a da nije crtić) javite na dino@serijala.com ili skočite na forum.

Osim novih serija, u sljedećem tjednu imat ćemo već dvije ocjene pa će ova tablica i poredak nečemu služiti. Stoga, ukoliko vas zanima forma vaših najdražih serija: pratite, pišite, komentirajte! Inače bojkotiram! ;-)

Evo i (još samo ovaj tjedan statičnog) poretka:

1. isto

Modern Family [1×01]

odlicno

U recenziji četvoro urednika Serijale već sam pisao o ovoj seriji, istaknuvši pluseve (Ed O’Neill, koncept) i minuse (‘mockumentary’, Julie Bowen). Nakon drugog gledanja još sam više uvjeren kako će u ovoj seriji biti nešto. Stavio sam je na prvo mjesto zato što su me svi ostali piloti humorističnih serija ove godine debelo razočarali i zaista nije bilo lako ugurati se u konkurenciju o kojoj ću pisati malo niže.

2. isto

The Office [6×01]

odlicno

Parkour!!! Genijalno, genijalno otvaranje sezone! Svaki put kada pomislim da sam preoštar kada Modern Familyu zamjeram loše korištenje ‘mockumentary’ stila, The Office mi novom epizodom da za pravo. Steve Carell je Bog, nema se tu što previše raspravljati, a ova serija je svakom sezonom sve bolja i bolja.

3. isto

HIMYM [5×01]

odlicno

Moram biti iskren i priznati da sam Kako sam upoznao vašu majku otpisao nakon malo više od pola prve sezone, smatravši je tek blijedom kombinacijom Prijatelja i Kafića uzdravlje. Za potrebe članka sam odlučio uskočiti u petu sezonu pa tko živ – tko mrtav. I stvarno nisam pogrješio pošto je serija sazrila u gotovo svakom aspektu i na popriličan broj scena sam morao razvući smješak, unatoč svoj sili predrasuda iz prvog pokušaja gledanja. Bravo bravo, i nemojte me sada razočarati već sljedeći tjedan.

4. isto

Californication [3×01]

odlicno

Iako je osmišljena (i perfektno realizirana) kao dramedija, Kalifornikacija bi bila poprilično uspješna i kao individualna punokrvna drama, odnosno komedija. S obzirom da sve to stignu u dvadeset minuta, dovoljno sam rekao. Početak treće sezone je smješan, intenzivan i ima Davida Duchovnya – što više želite?

5. isto

Cougar Town [1×01]

dosta dobro

Courtney Cox. Da ne izgleda tako dobro (ne dajte da vas zbune s uvodnim scenama, žele je samo za sebe!) vjerojatno bi primjetio da glumi identičnog lika kao i u Prijateljima: nesigurnu ženu koja misli da nikada neće pronaći sreću i mjesto u ovom svijetu (do Chandlera, jel). No ona izgleda baš tako dobro sa svojih 45 godina (pljuc, pljuc Seks i grad) pa jedino smijem primjetiti da pilot daje naznake potencijala i da me nasmijao, iako ima dosta isforsiranih trenutaka. Courtney.

6. isto

Big Bang Theory [3×01]

dosta dobro

Na forumu se vodi rasprava kakva je ovo zapravo epizoda, što je poprilično neobično s obzirom da nešto što je humoristično ima tendenciju ostaviti identičan dojam na devet od deset ljudi. Meni je osobno otvarenje sezone dosta dobro: ne savršeno, ali iznadprosječno i najvažnije od svega – smješno. Je li BBT razmazio geekove? Ili je većina ipak samo razočarana kako je konačno prikazano Ono. Ako je ovo drugo, opustite se jer vjerojatno neće potrajati.

7. isto

The Middle [1×01]

prosjecno

Naziv dosta toga i otkriva, zapravo. Jedna vrlo prosječna serija sa svijetlim trenutkom tu i tamo koju vadi najmlađi član glumačke postave. Ne želim prerano suditi, ali meni se čini da je ovo već ispričano i da je koncept serije totalno promašen. Ono što me posebno razočaralo su glavna dva lika: Patricia Heaton (supruga iz Svi vole Raymonda) nije sposobna glumiti ikoga osim nezadovoljno zadovoljne majke, a Neil Flynn (kojeg sam inače obožavao kao Janitora u Stažistu) ima facijalnih izraza koliko i Silvester Stalone.

8. isto

Community [1×01]

ispod prosjeka

Dok sam ovo gledao nisam uopće znao što da mislim. Na kraju sam dao jedva prolaznu ocjenu zbog Johna Olivera (tko god prati The Daily Show znati će zašto) i neobičnog Abeda (portretira ga poprilično anonimni Danny Pudi). Ali da sam zadovoljan, nisam.

9. isto

Hank [1×01]

uzasno

Jedino do čega mi je bilo stalo tokom gledanja je koliko žalim Kelseya Grammera (većini poznat kao popularni Fraiser), a odmah do njega i sebe. Zastario koncept, isforsirani humor, karikature od likova i općenito dojam da gledate seriju od punih sat vremena, a ne nekakav opušteni ‘sitcom’. Ne znam što je Kelseyu ovo trebalo, u redakciji kažu da mu je ovo drugi kolosalan promašaj u zadnje dvije godine (Back to You?).

10. isto

Bored to Death [1×01]

uzasno

Jedino što je gore od loše humoristične serije jest serija koja to nije a nastoji biti. Kada se još uzme u obzir da se ovaj promašaj prikazuje na HBO-u čovjek si pronađe sto upitnika iznad glave. Pisac s blokadom koji želi biti privatni detektiv iz dosade. Ako vam ta premisa zvuči kao što se serija i zove, učinite si uslugu i nemojte gledati.

10 komentara
 • E sad sam skuzio da moras bar 5 tjedana gledati Hanka. Jaooooo luuuuuzeeeeruuuu :)))))) Za tvoje dobro nadam se da ce ga otkazati prije toga :D

  A Two and a Half Men je meni los. Isforsirani tip humora, tu i tamo koja dobra fora… Ja pratim bas dosta humoristicnih u odnosu na ostalo, ali to ne mogu. Poceo malo od prve sezone, tu i tamo na HRT-u, ali to ne valja.

 • Lajkam jako. S ocjenom Communitya se nimalo ne slazem. Nimalo. Meni je zakon i poslije Modern Familya najbolja nova humorna.

 • Moram nadodati kako Parks and Recreation fali jako za sada tu na listi jer je u drugoj sezoni jako dobar. Dobro da sam nastavio gledati nakon losije prve sezone. Druga je za sada vrlo, vrlo dobra.

 • Slazem se s Darijem, Community je odmah poslije Modern Family… Rekao bi da je za mene redoslijed ovako :

  1. The Office US
  2. Curb Your Enthusiasm
  3. Modern Family
  4. Community
  5. It’s Always Sunny in California
  6. Parks And Rec

 • mjesta nisu nuzno odraz ukupne kvalitete, vec pojedinacne epizode. a cak i onda, ocjena je vaznija od mjesta…

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861