K2D2: Modern Family – serijala.com
Trenutno čitaš
K2D2: Modern Family

K2D2: Modern Family

ABC ove sezone srijedom kreće sa čak četiri nove humoristične serije u kojim nas čekaju neka dobro poznata lica.

Prošli tjedan startali su Modern Family te Cougar Town (ne, nije samo vama presmiješan naziv) koji na male ekrane vraćaju Eda O’Neilla (Bračne vode) te Courteney Cox (Prijatelji), a jučer su im se u postavi za srijedu pridružili Hank Kelseyja Grammera (Fraiser) te The Middle u kojem ćemo gledati Neila Flynna (Scrubs).

Upravo je Modern Family centralna serija naše prve usporedne analize. Radi se o seriji koju su kritičari već unaprijed proglasili novim Arrested Developmentom. Serija je krenula 23. rujna na američkom ABC-u i bila vrlo dobro prihvaćena. Privukla je čak 12.7 milijuna gledatelja. Zasad je ugovoreno 13 epizoda za prvu sezonu, a ako gledanost ne padne drastično, to ne bi trebalo biti sve.

Za vas pišu 2xK i 2xD, iliti K2D2 – odnosno četverac koji se pretenciozno naziva urednicima Serijale. Krećemo:


Moram priznati da o Modern Family nisam čula ni glasa prije premijernog emitiranja. Ne znam koliko je hypea bilo i da li ga je uopće bilo, no na seriju sam naišla slučajno preko foruma. Svake godine postoji serija koja se obavezno mora odgledati, a novi Modern Family je popriličan kandidat za ovu titulu, već nakon prve epizode kojom se ispipava teritorij.

Pilot je tako predstavio zabavnu priču sa odličnim humorom, koji se ne temelji toliko na dijalozima, koliko isključivo na nastalim situacijama. Tri obitelji sa ekstremno različitim karakteristikama sigurno će scenaristima dati dovoljno prostora za uvijek svježe priče.

“Tradicionalna” obitelj Claire i Phila sa troje djece može se tako nazvati, no istodobno je zabavno disfunkcionalna. Claire je ona koja u obitelji stalno viče, a Phil spašava situacije i nastoji biti “cool tata”. Cameron i Mitchell su gay par koji je nedavno posvojio vijetnamsku djevojčicu Lily. Jedan od najboljih trenutaka pilot epizode jest referenca na Lion King. Na kraju, tu su Jay i Gloria sa svojim sinčićem. Dobna razlika u ovoj vezi je ono što je najzabavnije u toj obitelji, pa pretpostavljam da će se upravo na tome njihove fore i bazirati tokom cijele serije.

Parodijsko dokumentarno snimanje (tzv. mockumentary stil) ovdje dosta dobro funkcionira, a gluma je poprilično solidna, pa su čak i klinci u seriji uvjerljivi. U konačnici, čak i ukoliko serija ne bude tako dobra kao njena premijera, i dalje će biti više no odlična.


U pravilu volim pogledati dobre humoristične serije, vjerojatno čine većinu serija koje trenutno pratim, no zasad sam uspio pogledati samo Modern Family i – serija je pun pogodak. Trenutno mi padaju samo dvije kritika seriji. Prva je nemaštovit naziv koji zvuči kao da ga je ekipa dogovorila u 5 minuta prije nego su otišli na pivu poslije posla. Ili nakon 5 piva poslije posla. O drugoj malo kasnije.

Nisam siguran koliko je nužan mockumentary stil, kojeg sve češće možete vidjeti na malim i velikim ekranima kad treba i ne treba, definitivno ne funkcionira onoliko dobro kao u The Officeu, ali da doprinosi kvaliteti – mislim da da.

Lik Eda O’Neilla dijeli dosta karakteristika sa Alom Bundyjem, no srećom O’Neillov nastup dovoljno je različit od onog u Bračnim vodama. I to ne samo zato što se O’Neill fino udebljao. Općenito su uloge očeva ovdje kvalitetnije i zanimljivije od ženskih, barem zasad.  Osim kod homoseksualnog para Cameron / Mitchell, tamo nisam siguran tko je ženski dio para, niti bih htio znati. Doduše Cameron je bolja polovica. Bez aluzija, perverznjaci, samo velim da je lik zanimljiviji, no Mitchell ne zaostaje puno.

Dalje, kunem se Lostom da nisam čitao Dinov komentar prije pisanja svog, ali reći ću isto što i on. Julia Bowen u Boston Legalu = Julia Bowen u Lostu = Julia Bowen u Modern Familyju. Žena ima iste izraze lica, isti stil glume, isti govor, sve isto u svakoj ulozi.

Summa summarum, ako niste gledali, topla preporuka. Vjerujem da će serija do kraja prve sezone postati jedna od tri najbolje humoristične serije na televiziji.


Minusi. Odma ću kontra većine i reći da su promašili s ‘mockumentaryem’. Ako uzmemo The Office kao nešto najbolje što sitcom sniman u ‘mockumentary’ stilu može ponuditi, jasno je da su se ovdje zaletili. Čitav humor The Officea zasniva se na Carellovim grimasama u kameru kad nešto zezne. Ovdje su pak, uvjerljivo najbolje scene one kad mislite da nikoga nema u sobi. Ne volim polurješenja i mislim da su takvi skečevi ovdje ipak nepotrebni.

Julie Bowen, također minus. Glumica koja u svakoj seriji igra sličnu ulogu, ili bar glumi na način da imate takav dojam. Počevši od humoristične Ed preko Boston Legala sve do Weedsa (gdje sam stekao posebnu averziju prema njoj), uvijek je jednako histerična, jednako nestabilna i jednako nezanimljiva. Iznimka je možda taj Ed, ali ironično tamo je igrala gotovo istu ulogu kao i ovdje.

Plusevi. Ed O’Neill, apsolutno genijalna uloga za njega. Glumac kojeg svi znamo kao Ala Bundya briljira i daje jednu dodatnu težinu seriji. Plus ide i za koncept radnje s tri obitelji koje su toliko različite, a zapravo povezane, što je genijalno kao i servirani humor. Tri sfere društva, tri štimunga koja ćete svaki na svoj način obožavati. Ako je pilot odraz kvalitete, naravno.

Zaključak. Iako sam pisao više o minusima, pilot ću svima preporučiti i priznati da me nasmijao kao rijetko koji dosad. Pogledajte i nećete požaliti, a ako ovu razinu kvalitete uspiju održati kroz sezonu, vjerojatno upravo komentiram najuspješniji jesenski hit.


Danas na televiziji imamo nekoliko odličnih sitcoma, od The Officea preko 30 Rocka do FX-ovog It’s Always Sunny in Philadelphia. Sa sigurnošću mogu tvrditi da me niti jedan od pilota tih serija nije nasmijao kao pilot nove ABC-eve serije, Modern Family. Modern Family je komedija od veterana žanra, Stevena Levitana i Christophera Lloyda (Frasier, Back to You, Wings, Just Shoot Me!, Golden Girls) sniman kao mockumentary u kojem pratimo živote tri naizgled nepovezane obitelji. Ništa novo i revolucionarno, ali kad imate glumačku postavu koja funkcionira onako kako funkcionira ova u Modern Familyju, onda imate nešto zbilja posebno.

Ed O’Neill briljira kao glava obitelji, zajedno sa svojom puno mlađom latino-ženom, koju savršeno glumi Sofia Vergara. Julie Bowen i Jesse Tyler Ferguson kao brat i sestra su najstaloženiji, ali ništa manje odlični. No, prave zvijezde serije su genijalni Ty Burrell i Eric Stonestreet kao Phil Dunphy i Cameron. Ty Burrell u svakoj sceni kada se pojavi tjera na nekontrolirani smijeh (od svojeg poznavanja internetskih akronima i svake plesne točke u High School Musicalu do zastrašivanja dečka svoje kćeri i igranja košarke sa sinom). Što se tiče Stonestreeta, dovoljno je vidjeti scenu na samom kraju. Kralj lavova mi nikad neće biti isti kao prije.

Pogledao sam i drugu epizodu da se uvjerim da pilot nije bio slučajan i mogu vam prenijeti da možete odahnuti. Druga epizoda je ništa manje dobra nego pilot. Topla preporuka, Modern Family bi bilo grijeh propustiti, uz njega i NBC-jev Community, izgleda da imamo bar dvije odlične komedije iz nove TV sezone.

10 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861