Tako dobra bol – serijala.com
Trenutno čitaš
Tako dobra bol

Tako dobra bol

Vampir – biće iz mitologije ili folklora koje preživljava hraneći se krvlju svojih žrtvava; tako bi glasila definicija danas vrlo popularnih likova iz fantasy svijeta. Iako poznati još od davnih dana, prvo usmenom predajom a potom i u književnosti, vampiri su svoje mjesto u pop kulturi zauzeli tek pojavom na filmu, a kasnije i televiziji. Danas ovih krvopija ima gdje god se okrenemo, nema ni jednog oblika medija u kojem se povremeno ne spominju.

Prvi film koji se pozabavio pričom o Draculi bio je Nosferatu iz 1922. godine, a dalje je išlo kao podmazano – Dracula se na filmskom platnu pojavljivao uzastopno svakih nekoliko godina. Glavni lik tako je bio gospodar crne magije iznimne snage i velike brzine, sposoban hodati po zidovima i hipnotizirati svoje žrtve, upravljati životinjama i stvarati oluje. No njegove slabosti uključivale su odbojnost prema češnjaku, križevima i nemogućnost ulaska u kuću bez prethodnog poziva. Odličan predložak za sve buduće vampire.

Buffy

No čini se, to nije bilo dovoljno. U seriji Buffy, ubojica vampira koja je televizijsko gledateljstvo osvojila na prijelazu u novo tisućljeće, vampiri su demonska vrsta, a sumnjalo se da su možda rezultat demonsko/ljudskih hibrida u drevnim vremenima. Tako su tijekom sedam sezona Buffy i pet sezona Angela predstavljeni vampiri različitih sposobnosti i slabosti – velika snaga, poboljšani osjeti, brzina, refleksi, a neki stariji i moćniji vampiri sposobni su hipnotizirati i kontrolirati ljudske umove. S druge strane, njihovi udovi ne mogu se obnoviti, a tijela su im slaba protiv vatre i vjerskih elemenata. Angel i Spike smiju izlaziti van tokom dana, no uglavnom moraju ostati u sjeni.

True Blood

Današnji vampiri u HBO-ovoj seriji Okus krvi nisu poznatog porijekla, a za razliku od prijašnjih vampira, ovi su se udomaćili među ljudima. Osim klasičnih moći, vampirskom krvlju mogu se liječiti ljudi, a svojevrsnim čaranjem (hipnozom) ne postiže se potpuna kontrola nad žrtvom, već više snažan utjecaj. Neki vampiri lete poput Supermana. Preko dana se moraju odmarati, a srebro ih ograničava i peče. Jedna specifičnost ovih vampira jest njihova slabost na, vjerovali ili ne, Hepatitis D. Naravno, i ovdje je obavezan poziv u kuću prije ulaska, a nasuprot Buffyverseu, stariji vampiri u True Bloodu osjetljiviji su na svjetlost. Vampirska krv iznimno je tražena među ljudima radi svojih halucinogenih i afrodizijskih svojstava.

The Vampire Diaries

Prema onome što smo zaključili iz dosadašnje prve sezone ove tinejdžerske serije, vampiri su nevjerojatno privlačni. Doduše, nije da smo ih vidjeli mnogo. Osim snage i brzine, savršeno čuju. Sposobni su pretvoriti se u ptice, čak i tijekom dnevne svjetlosti. Ono što im zaista ide od ruke jest hipnoza i kontrola uma, te brisanje ili izmjena sjećanja u ljudi. Vampiri mogu upravljati i maglom, no nije poznato da li svi vampiri imaju iste sposobnosti. Nisu otporni na drvo, a određena biljka ljude može zaštiti od kontrole uma i otrovati vampire. Također ne smiju ući u kuću prije poziva. Imaju refleksiju, što objašnjava njihove pažljivo počešljane frizure.

Twilight

Za kraj, i jedan film za usporedbu. Iako su Edward Cullen i njegova obitelj najpopularniji vampiri današnjice, teško da ih se može tako zvati. Nisu na ništa osjetljivi, a zahvaljujući njihovoj ljepoti djevojke (i njihove majke) redovito padaju u nesvijest. Najviše se ističu po isijavanju na dnevnoj svjetlosti, no to može prikriti običan oblak. Čuli smo sjajan vic – Edward ne pije ljudsku krv, živi u šumi i svjetluca – on nije vampir, on je šumska vila!

Članak objavljen u časopisu Plan B br. 28, 01/2010

2 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861