Supernatural: Finale prije finala – serijala.com
Trenutno čitaš
Supernatural: Finale prije finala

Supernatural: Finale prije finala

Odmah ću reći, finale je odlično, jer je moralo biti pošto je to zapravo zadnja epizoda jednako odličnog Supernaturala. Ona scena kada se ispiše ‘the end’ na računalu proroka je zadnja scena serije koju smo poznavali, i kakvom je zamišljena. Poruka je: obitelj iznad bilo kakve više sile. Ni anđeli ni demoni na kraju nisu odlučivali (koliko god govorili o tome kako je sve davno predodređeno), već povezanost dvoje djece iste majke; braća, koja su znala uzeti sudbinu u svoje ruke, zbog čega su i predmet Božje ljubavi. Lucifer i Michael kao (u svojim očima) savršena bića to nisu bili sposobni, i obojica su zbog svog neuspjeha završili u jami. Pobijedile su ih “bakterije”, pijuni na vlastitoj šahovskoj ploči, u igri u kojoj ih je Bog, kao (svoju) dječicu, naučio poniznosti.

Prorok Chuck, i način na koji je sve pripovijedao, smireno i bez glavobolja (kad nitko ne gleda), jest očito sam Bog, pošto je baš on neposredno, a opet sasvim direktno, utjecao na sve niti radnje, kroz čitavu sezonu. S njime je serija i završila, njegov dijalog je bio zadnje od Supernaturala. I bi riječ Božja.

Pauza.

A onda je CW napravio novi Supernatural. I s obzirom da će biti te šeste sezone, možda i ispadne da to nije tako i da je nestao “jer je prorok ispunio svoju zadaću na Zemlji“. No, budimo realni. Ili nemojmo. Fokus je ionako prebačen na uskrsnulog Sama. I svi se pitaju kako, gdje, zbog čega. A odgovor je toliko očigledan da ga ne vidimo: šesta sezona. Jedino “zašto” i “zato”. Zbog nje je priča prepravljena i zadnji jahač je snažan i bitan, a braća mu nisu, iako im je funkcija – ista. Hint-hint? Da, meni se osobno čak i svidjela ta scena i kako je Smrt prikazana (vrlo poetski, izvrsno ostvarenje glumca), samo što je Smrt jahač. A jahači su pi**kice. I to nisam zaboravio. Niti ću kada počne šesta sezona, a Smrt krene po Boga. Ili nešto na taj kalup. Nije bitno.

Općenito, od vrlo mlake ‘monster of the week’ serije, tvorci Supernaturala su isklesali kvalitetno ostvarenje koje se isplatilo čekati. S puno rupa i mnogo očitog krpanja u hodu (što su i takoreći ‘priznali’ kroz zadnji dijalog nove Knjige), ali je ipak sve ispalo iznad očekivanja na kraju. Nisu počeli snažno pa se utopili u vlastitim ambicijama, poput Heroesa ili Battlestar Galactice, već su rasli svakom novom epizodom, poput Farscapea ili Babylona 5. I to će se znati prepoznati, s vremenom. Bez obzira kakva šesta (ili sedma, osma?) sezona bila, Supernatural je tako zauzeo svoje mjesto među kultnim ostvarenjima fanatastike. I na tome, Eric Kripke, čestitamo. (Ne kao CW.)

4 komentara
  • Ja se slažem sa svime gore napisano. Ja sam bila fan serije od početka prikazivanja na HRTu. Ali mislim da to što Kripke neće više “the boss” ne znači da će kvaliteta serije pasti. Moramo vidjeti.

  • apsolutno da da, moze ispasti barem u rangu ove zadnje dvije sezone. ali nekako se bojim da nece, naime najavili su i povratak MOTW epizodama pa ono, ne znam.

    u svakom slucaju je sve napisano u onom clanku o kraju dok te jos ide, i na to se sve svodi. steta bi bila nakon ovakvog finala imati neko novo, samo losije. ako pokvare, neki ce tesko u glavi izbrisati sestu sezonu od ukupnog dojma…..

    ali CW to nije briga, kad nemaju dvije kvalitetne serije u citavom programu, nemaju sto izgubit takorec.

  • Hm… epizoda kao finale serije funkcionira sasvim pristojno. Svidjelo mi se prisjecanje serije, flešbekovi na ranija vremena, bratsku povezanost, priča o Impali. Kripkeov očiti hommage… na samog sebe je djelovao forsirano, nije mi se svidjelo što se kroz epizodu očito opraštao od samog sebe kao showrunnera. Sezona u retrospektivi djeluje toplo-hladno s dosta praznog hoda, više mi se svidjela bolja kohezivnost i općenito ujednačeniji story-arc četvrte sezone. U principu sam zadovoljan serijom, pogotovo od kraja treće sezone, dok prve dvije vjerojatno ne bih nikad više gledao :( Malo su mi presnažne usporedbe s Farscapeom, koji mi je dosta bolji od SN-a, ali to su već ukusi jel. 90% sam siguran da šestu neću gledati, jer je ova fino završila i ne bih htio da mi šesta pokvari općeniti doživljaj ovog finala.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861