Recenzija: Smash – Nova glazbena senzacija? – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Smash – Nova glazbena senzacija?

Recenzija: Smash – Nova glazbena senzacija?

Kopija Gleeja. NBC-jev očajnički pokušaj da dobije hit kopiranjem uspješne formule. – Svima nam je to palo napamet u svibnju kada je NBC najavio snimanje Smasha. Čak ima i sličan jednostavan i vrlo efektan naziv. No, ponekad se iznenadimo kad shvatimo da smo u krivu i u konačnici nam bude drago što je tako. To je slučaj i s ovom serijom – koja nije ni blizu napadna kao Glee, jeftina srednjoškolska drama isforsiranog humora i nelogičnih nastupa. 

Inspiriran uspjehom FOX-ovog sitcoma New Girl, čiji je pilot objavljen na Appleovom iTunes servisu dva tjedna prije premijere, NBC je isto odlučio napraviti i sa Smashem. Međutim, serija bi i bez toga imala jedinstvenu marketinšku platformu. Uz činjenicu da se emitira iza iznimno kompatibilnog reality showa The Voice, jedinog pravog uspjeha na mreži od… (Pokušavam se sjetiti relevantne i uspješne serije koju je NBC nedavno lansirao, ali čini se da takve nema.) – dan prije premijere emitira se Super Bowl, najgledanijih tri sata televizije na svijetu. I sam čelnik mreže, Bob Greenblatt, izjavio je kako puno očekuje od serije. Smash ipak nije The Event, lijeno i u 24 sata osmišljen SF kako bi NBC mogao profitirati na žanru koji je u danom trenutku bio iznimno popularan. Ne, Smash nije Glee. Smash ne pokušava biti Glee. Glee je možda otvorio vrata žanru i dozvolio glazbi da bude inkorporirana u jednosatnu dramu (sjetite se samo Viva Laughlina – ta serija nije nikome pomogla), no glazba je samo mali dio onoga što Smash nudi.

Megan Hilty; Smash, NBC

U središtu radnje nije jedan lik. Pilot nas vodi kroz dvije paralelne priče, jednako bitne za ono što je uistinu u središtu radnje – Marilyn, brodvejski mjuzikl u stvaranju. Dvojac koji piše pjesme za Broadway, Julia (Debra Messing) i  Tom (Christian Borle) dobije ideju kako bi mogli napisati mjuzikl temeljen na životu jedne, jedine i neponovljive holivudske dive. Nakon što izvedba jedne od pjesama završi na internetu, ugledna producentica Eileen (Anjelica Huston) prvom prilikom zgrabi projekt te redateljsku palicu daje umišljenom, ali briljantnom Dereku Willsu (Jack Harrington). Na ne tako glamuroznom kraju brodvejskog spektra, mlada i neiskusna Karen (Katharine McPhee) željna je uspjeha, slave i ostvarenja svojih snova. Iako svojom prvom audicijom oduševi sve prisutne, rađa se rivalstvo između nje i Ivy (Megan Hilty) koja svojim iskustvom na pozornici konkurira Megan za ulogu Marilyn.

Bob Greenblatt je projekt prvo donio na Showtime, na čijem je čelu bio prije nego što se prebacio na NBC. A serija zapravo izgleda kao da se emitira na Showtimeu. Ili čak na HBO-u. Kvaliteta produkcije je fenomenalna, ne odaje onaj klasični dojam da gledate običnu broadcast dramu snimanu na jeftinom setu. New York nikad ne razočarava, pa tako ni ovdje – scene snimane na Times Squareu i općenito na Manhattanu su predivne, a u kombinaciji s odličnom režijom, Smash djeluje poput filma.

Christian Borle i Debra Messing; Smash, NBC

Ponekad je dovoljno vidjeti 45 minuta materijala da shvatite koliko potencijala proizvod pred vama uistinu ima. Glumačka postava serije nema slabe karike. Istina, u rujnu nećemo vidjeti dominaciju Smashevaca na Emmyima, no svaki član postave odlično je pogođen za svoju ulogu. Debra Messing napokon se pronašla u poštenoj ulozi nakon vruće gomile govana koja se zvala The Starter Wife, a Katherine McPhee i Megan Hilty, kao glavni talent u seriji, imaju fenomenalne glasove i – da ne izvlačim doslovni hrvatski prijevod – stage presence. Talent se može pronaći i iza kamere – osim što je Steven Spielberg producent serije, među scenaristima su Craig Zadan i Neil Meron (Chicago, Hairspray), a pjesme za mjuzikl pišu Marc Shaiman i Scott Whittman (Hairspray, Catch Me If You Can), dobitnici Grammya i Tonya.

Pročitaj još

Dva su važna testa pred serijom: Može li održati kvalitetu pilota tijekom cijele sezone te hoće li napokon donijeti NBC-u potrebno olakšanje u obliku visoke gledanosti? S obzirom da serija neće imati kompletnu 22-epizodnu sezonu, odgovor na prvo pitanje trebao bi biti potvrdan. A kad bih morao pogađati hoće li serija biti uspješna, rekao bih da hoće. Standardi na NBC-u iznimno su niski, te će bilo koji rating iznad 2.0 (za prosjek cijele sezone) vrlo vjerojatno seriji garantirati zeleno svjetlo za drugu sezonu.

Sve iole kvalitetne nove serije na velikim mrežama ove sezone su sitcomi (New Girl, Suburgatory). Dramske serije ponovno su podbacile – doduše, ne kao i prošle sezone – ni Once Upon a Time, ni Alcatraz nisu ispunili očekivanja. Smash je jedan od najboljih pilota ove televizijske sezone, a konkurirati mu jedino može Awake (iako tu pretpostavku temeljim isključivo na reakcijama drugih kritičara). Ukoliko nastavi ovim tempom, Smash bi mogao postati jedna od rijetkih broadcast drama koje se ne smiju propustiti i jedna vrlo jedinstvena serija koja odskače od klasičnog tipa kakvog viđamo na velikim mrežama.

8 10 1
8

Žanr: drama

Autor: Theresa Rebeck

Mreža: NBC

Glume: Debra Messing, Anjelica Huston, Christian Borle, Katharine McPhee, Jack Davenport, Megan Hilty

Datum premijere: 6. veljače 2012.

6 komentara
  • Hvala na recenziji! Nisam znala da ce te biti tako brzi, svaka čast. Slažem se u potpunosti. Moram reci da nisam ocekivala da ce te dati ovako pozitivne komentare i sada zbog vas ne mogu docekati novu epizodu :) btw kriticari su pogledali i drugi epizodu i svi su se složili da serija nije izgubila na kvaliteti od premijere.

  • Pogledao sam pilot i dijelim vaše mišljenje, za sada je ovo sjajno. Produkcijski savršeno, glumci fantastični, a dve mlade nade se čini odlične.
    Baš se radujem ovom, iako sam pomalo bio skreptičan, jer iskreno i nisam ljubitelj mjuzikla i Brodveja, ali ko zna, možda nakon ovoga i postanem.
    Bravo za NBC (iako nisam znao da je serija trebala biti na Showtimeu i sada mi je žao što nije – jer nebi zavisila toliko (ako uopšte i bi) od gledanosti i bile bi kratke sezone. Pa se nadam kada NBC obnovi za s02 (siguran sam u to da hoće) da će takođe dati kraću sezonu, i opet ostaviti iz Voicea).

  • Prvo odlična recenzija!!! Drugo.. ono što sam očekivao to sam i dobio. Kada sam video prvi trailer i među glumcima Anđu, Debru i Katherinu, znao sam da ovo teško može omanuti. Pilot je predobar i sa nestrpljenjem očekujem drugu epizodu.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861