Recenzija: New Girl – “Who’s that girl? It’s Jess!” – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: New Girl – “Who’s that girl? It’s Jess!”

Recenzija: New Girl – “Who’s that girl? It’s Jess!”

Žene su dominantna sila u današnjem svijetu sitcoma. Prava je navala uloga modernih, neustrašivih, ambicioznih, i – što je najvažnije – smiješnih žena počela s uspjehom Tine Fey u NBC-evom sitcomu 30 Rock. Odonda male ekrane krase poznata imena kao što su Amy Poehler, Courteney Cox, Patricia Heaton, pa čak i zvijezde Showtimeovih dramedija – Edie Falco, Toni Collette i Laura Linney. Sitcomi s velikim ansamblom s centralnim ženskim likom postali su vruća roba u Hollywoodu, stoga je FOX-u, kao naručenom, u ruke dospio New Girl, autorice Liz Meriwether, koja je kreirala ulogu kao stvorenu za simpatičnu, neodoljivu i geeky Zooey Deschanel. Ili, da je opišemo jednom riječju koja je svima već ušla u vokabular – adorkable.

FOX već godinama ima problema sa sitcomima. Još od završetka Malcolma in The MiddleThat 70’s Showa, nisu uspjeli pronaći niti jedan kvalitetan sitcom koji će reprezentirati mrežu kao dom kvalitetnom i modernom humoru. Jedini su im oslonac bile animirane serije, The Simpsons, Family Guy i njegovi spin-offi. Nakon nekoliko godina repetitivnog pokušavanja lansiranja katastrofalnih multi-cam sitcoma (Happy Hour, Brothers, Til Death), prošle su jeseni zagrebali po površini kvalitetnih sitcoma, iskopavši tako simpatični Raising Hope. Nakon propasti drugog lanjskog sitcoma, Running Wilde, krenuli su u potragu za kompatibilnim sitcomom koji bi s Hope stvorio 60 minuta zabave i kvalitetnog humora. I tu u priču ulazi New Girl – kao FOX-ov miljenik i jedna od glavnih nada jesenskog rasporeda, za seriju je lansirana ogromna marketinška kampanja, koja je kulminirala objavljivanjem pilota na iTunesu dva tjedna prije službene premijere. Riskantan potez, pogotovo uzme li se u obzir činjenica da je dan prije premijere pilot pogledalo (računajući samo legalne downloade) preko 2 milijuna ljudi. Rezultat toga? Ne slaba gledanost. Čak štoviše, New Girl je postao najgledanija nova serija na FOX-u, nadmašivši čak The X Factor i Terra Novu, te druga najgledanija nova serija iza CBS-ovih 2 Broke Girls.

Premisa New Girl vrlo je jednostavna – nakon gadnog prekida, Jessica Stone (Zooey Deschanel), zvana Jess, se useljava u stan s trojicom muških cimera. Ono što slijedi je bezbroj neugodnih i čudnih situacija kao posljedica nemogućnosti prilagodbe cimera na svoje različite osobnosti. Jess je vječni optimist, raspjevana djevojka željna ljubavi i pažnje koja je shrvana činjenicom da ju je dečko prevario. Njezini cimeri u početku se prema njoj odnose hladno, ne želeći spustiti se na njezinu emocionalnu razinu i pomoći joj u teškom periodu, no s vremenom im prirasta srcu i… Pa, znate kako to već biva – postaju sretna mala, nekonvencionalna obitelj. Schmidt (Max Greenfield) uvijek ima potrebu dokazivati svoju muškost te je pravi ženskaroš, tj. barem on to vjeruje, Nick (Jake M. Johnson) ima funkciju racionalnog, razumnog cimera, dok je Coach (Damon Wayans Jr.) kućni zabavljač. U drugoj je epizodi serije Coach (nažalost) iselio, te je na njegovo mjesto došao Winston (Lamorne Morris), košarkaš koji se nakon svoje kratke karijere u Latviji (ne u Hrvatskoj, kako se prethodno mislilo) vratio u SAD. Wayans Jr. napustio je seriju zbog ugovora koji ga je vezao uz ABC-ev sitcom Happy Endings. Dobio je dozvolu snimiti pilot za New Girl kao rezervni posao, ukoliko Happy Endings bude otkazan, što se na posljetku nije dogodilo. Tu je i Jessina najbolja prijateljica Cece (Hannah Simone), koja prati trojicu cimera budnim okom te se vrlo zaštitnički odnosi prema Jess.

Glavni razlog koji gledatelji daju za kritiku serije, bila ona dobra ili loša, jest Zooey Deschanel (500 Days of Summer, Yes Man). Vrlo specifična glumica, za koju mnogi tvrde da glumi jedno te istu osobu u svemu u čemu se pojavi, jedna je od osoba u koje ćete se ili zaljubiti na prvi pogled ili ćete ih u roku od nekoliko sekundi zamrziti. Njezina je gluma često okarakterizirana kao pretjerana i naporna, no u ovom slučaju, to savršeno funkcionira. Humor koji je temeljen isključivo na snazi izvrsno napisanog i odglumljenog lika uvijek je više dobrodošao od klasičnih punch-lineova na kakve smo navikli u sad već, usudio bih se reći, staromodnim multi-cam sitcomima. Jedan od glavnih razloga zbog kojih mi se lik Jess užasno svidio jest taj što je ona svjesna svoje netipične osobnosti. Shvaća da nije normalno pred strancima izmišljati pjesmu za svoju uvodnu špicu, no nju to ne dira. Scenaristi ovdje nisu išli klasičnim putem i stvorili lik koji ne shvaća da je drukčiji te konstantno od sebe pravi idiota te dovodi sebe i druge u neugodne situacije. Odličan primjer toga: Sheldon Cooper (The Big Bang Theory). Od klišej štrebera, koji je sam po sebi već bio karikatura, u kasnijim se sezonama serije pretvorio u još veću karikaturu i postao sprdačina samog sebe. Sheldon Cooper iz prve sezone Big Banga ne bi provodio dane s kapicom na glavi igrajući se s plastičnim vlakovima. No, vratimo se mi na glavnu temu recenzije. Kemija između Jess i cimera prisutna je od samog početka, iako je Lamorne Morris, Wayansova zamjena, u svojoj prvoj epizodi ostao u sjeni svojih kolega. No, potencijala i mjesta za napredak svakako ima. Uzimajući u obzir da će u seriji tijekom sezone gostovati poznata imena kao što su Katie Cassidy (Harper’s Island, Gossip Girl), Justin Long (Live Free or Die Hard), Lake Bell (Boston Legal) te Michaela Watkins (Saturday Night Live), ukoliko scenaristi uspiju iskoristiti njihove talente i glumačke sposobnosti, pred nama je itekako zabavna sezona.

Voljeli vi New Girl ili ne, činjenica je da je serija upravo na snazi specifičnosti i polarnosti Zooey Deschanel uspjela privući masovnu medijsku pozornost, što je i nesumnjivo jedan od razloga uspjeha serije. Iako je druga epizoda u odnosu na pilot bila nešto slabija, New Girl je i dalje najbolji sitcom ove sezone uz ABC-ev Suburgatory. Istina, ABC-evi Man Up i Last Man Standing još nisu krenuli, no nekako sumnjam da će ostaviti pozitivni utisak na mene. Pitam se zašto.

7.5 10 1
7.5

Žanr: komedija

Autor: Liz Meriwether

Mreža: FOX

Glume: Zooey Deschanel, Max Greenfield, Jake Johnson, Hannah Simone, Lamorne Morris

Datum premijere: 20. rujna 2011.

16 komentara
 • Gledam, gledam, gledam… Ali mi uopšte nije smešno. Samo čekam da iritantnost glavnog lika prevagne, pa da prestanem.

 • Meni je zasad prilicno zabavno. Bolji mi je Suburgatory, a ovdje je glavno pitanje koliko se nekome dopada Zooey. Meni je simpaticna. Supporting cast je jos uvijek vrlo loš, Coach je jedini bio solidan.

 • Stvarno volim Zooey, al mislim da je nakon samo 2 epizode prerano tvrditi da je serija uspjela. Drugu sam jedva pogledao, ni h od humora; dobit ce sansu jos 2-3 ep samo zbog Z

 • Prva epizoda odlična, druga bezveze. Coach je bio smiješan, a novi lik mi se čini neiskorišten. Dajem šansu samo radi slatke Zooey

 • Slažem se sa svime prethodno napisanim.. Dobro su krenuli,pa..Poslije Suburgatory ovaj mi je najbolji sitcom..

 • drkan na zooey, al ovo mi je HurrDurrrrr, nezZ, prva epizoda mi je bila užasno nezanimljiva jer je sve prikazano u traileru. Druga je bila derp.
  NezZ.

 • Pitanje za urednike Serijale: planirate li neki tekst na temu razlike multi-cam i single-cam sitkoma? Jer iskreno meni ništa nije jasno, ono što bih svrstao u multi-cam (Community) ispadne – single-cam…

  • Joj ajd nemoj da sad ovdje započinjemo obrnutu raspravu onoj na AHS recenziji. Ne sviđa ti se, okej. Move on.

 • Meni je serija strašno simpatična i volim ju pogledati.. i ja sam jedan od onih kojima je Zooey jako adorkable… ne smatram ju nevjerojatno odličnom glumicom ili nešto slično.. ali mislim da tip glumice kakva je ona savršeno paše u ulozi vrckaste i.. posebne Jess..

  Treća epizoda mi je bila najbolja.. šteta što je FOX stavio seriju na pauzu.. :P

 • Užasna serija, strašno iritantno. Ne znam kad sam zadnji put nešto demonstrativno ugasila.
  Ono sto je kod Tine Fey smiješno, kod Zooey nikako ne prolazi. Adorkable? Toliko nije smiješno da je neugodno. Valjda zato što Zooey nije istinski dork, samo netko kome je to imidž. Koji je trenutno jako u trendu. Fake. Fail.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861