Recenzija: Euphoria — u labirintu droge, seksa i Instagrama u prvoj HBO-ovoj seriji o odrastanju – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Euphoria — u labirintu droge, seksa i Instagrama u prvoj HBO-ovoj seriji o odrastanju

Recenzija: Euphoria — u labirintu droge, seksa i Instagrama u prvoj HBO-ovoj seriji o odrastanju

Nazvati novu HBO-ovu seriju tinejdžerskom dramom nikome ne čini uslugu. I sami smo je nekoliko puta tako (pogrešno) najavili, ali službeni opis s mreže etiketira je kao “dramsku seriju o odrastanju”. Pa neka tako i bude.

Euphoria prati Rue Bennet (Zendaya), sedamnaestogodišnjakinju koja je svoje ljetne školske praznike provela u klinici za odvikavanje u Bilo gdje, Americi. Rođena tri dana nakon terorističkog napada i rušenja nebodera blizanaca Svjetskog trgovačkog centra, Rue je iz majčine utrobe izašla ravno pred televizor, na kabelsku autocestu neprekidnih informacija. Kao djetetu predškolske dobi dijagnosticirani su joj razni poremećaji pažnje i koncentracije, a narušeno mentalno zdravlje pokušala je sama liječiti kroz potragu za smislom u formativnim godinama gutanjem, pušenjem i šmrkanjem šarolikog broja opojnih sredstava. Gubitak oca bio je katalizator i zadnji korak preko ruba te provalije.

Kada ju je mlađa sestra pronašla predoziranu u sobi, gotovo ugušenu vlastitom povraćotinom, i uz pravovremenu reakciju liječnika – Rue je poslana na odvikavanje. Pred početak nove školske godine Rue izlazi iz klinike i spremna je za nove školske avanture. I brojne nove droge, naravno. Rue nema nikakvu namjeru prestati se drogirati, a mrežu laži, prevara i obmana gradi poput najiskusnijeg ovisnika. Majčine provjere zaobilazi tako što iznudom od bivše najbolje prijateljice dobiva čisti urin, a na tjednim sastancima ovisnika služi se svojim najjačim oružjem — lažima.
Pored lepeze šarolikih šulkolega koji je manje ili više tračaju iza leđa, u njen život ulazi nova osoba, Jules Vaughn (Hunter Schafer), trans djevojka koja se nedavno s ocem doselila u grad. Nakon zadnjeg prazničnog tuluma Rue i Jules započinju prijateljstvo koje je glavna okosnica radnje Euphorije. Rue i Jules vezane su zanimljivom dinamikom, a slojevi njihova odnosa polako se odmotavaju kroz prvu polovicu sezone. Nikad nismo posve sigurni što se Rue mota po glavi iako je ona glavni pripovjedač — ali i jedan iznimno nepouzdan.

Zendaya, HBO

Tijekom prve četiri epizode koje smo dobili na uvid, Rue je nit koja veže glavnu priču, a pojedinačne epizode prate jednog ili jednu od njenih prijatelja. Od mladih dana do srednjoškolskih klupa svaki od likova izgrađuje svoju priču kroz vlastitu perspektivu. Flashbackovi na djetinjstvo, važne životne prekretnice koje su na ovaj ili onaj način bile gradivni materijal ovih mladih osoba. Sve to kroz pakleni cirkus mladenačkog konzumiranja svih sintetičkih i organskih droga na koje su naišli, seks, moderni pop i labirint društvenih mreža.

Euphoria je američka adaptacija istoimene izraelske serije koja se može pronaći u bespućima međumrežja, ali i serija koju nismo gledali. Autor američke verzije je Sam Levinson, 33-godišnji glumac, redatelj i scenarist koji iza sebe, između ostalog, ima vrlo dobar HBO-ov film, The Wizard of Lies i prošlogodišnji Assassination Nation.

Ako vam sve to zvuči poznato – da, i nije neka velika tajna da serija crpi inspiraciju iz nekolicine bivših, tematski sličnih “mladenačkih” serija. Kvragu, pa jedan od likova u trećoj epizodi bingea My So-Called Life. Ipak — najčešća usporedba bit će ona s britanskim Skinsima.

Jaime Brittain je Skinse radio prije više od dvanaest godina kao autor tek nešto stariji od likova i glumaca koji su ih portretirali. Zanimljivo je koliko se toga u samo dvanaest godina promijenilo; od klinaca koji su se samo dogovarali na svojim preklopnim mobitelima do bezbrižnog dijeljenja maloljetne pornografije putem poruka.

Zanimljivo je i koliko se toga uopće nije promijenilo jer su tulumi, alkohol, droga i seks još uvijek sigurna valuta kojom “serija o odrastanju” barata.

Pročitaj još

Hunter Schafer i Zendaya, HBO.

No, pored svih tih pimpeka, guzica, sisa i uzimanja halucinogenih droga, srž i srce priče je prijateljstvo i ljubav. Zendaya je sjajna kao Rue; njenu ranjivost, bol, tjeskobu i usamljenost savršeno dopunjuje stidom, tugom i osjećajem nemoći. Njen prikaz ove depresivne osobe koja se pokušava boriti sa svim svojim demonima je jedno od najboljih televizijskih izvedbi ove godine. Hunter Schafer kao njena prijateljica Jules otkriće je godine. Sporedne uloge pak redom popunjavaju odlični novaci, a vješto i suptilno iskusni i stariji kolege samo im komplementiraju u ulogama… pa starijih i iskusnih.

Euphoria će brzo pronaći svoju publiku — nije teško zamisliti lavinu Twitter, tumblr i AO3 diskusija nakon svake epizode. Osim što će sasvim sigurno puniti novinske stupce uznemirujućim prikazima konzumiranja opojnih sredstava i seksualnih situacija, bojim se da bi se od “šoka” lako mogla zaboraviti ideja priče. Odrastanje nije lako, pogotovo u današnje vrijeme kada je sve dostupno na dlanu. Odrastanje ostavlja ožiljke koji dugo ostaju, a nekad ne zacijele u potpunosti. Posljedice na mentalno zdravlje su užasne, a nekad i nepremostive. Teško je navigirati kroz labirint mladosti zdrav, a kamoli pod pritiskom psiholoških opterećenja, ali lijepo je kad uza se imate nekoga s kim zajedno možete to prolaziti. Bio on prijatelj, ljubavni partner, roditelj ili netko deseti. HBO-ova prva “drama o odrastanju” nije savršena, ali daje 110% i ostavlja svoje srce na terenu.

Euforija će biti dostupna na HBO GO-u u jutarnjim satima 17. lipnja, a prva epizoda bit će prikazana u 21:00 na HBO-u. Nove epizode emitirat će se svakog ponedjeljka.

7.5 10 1
7.5

Žanr: Serija o odrastanju

Autor: Sam Levinson

Mreža: HBO

Glume: Zendaya, Storm Reid, Maude Apatow, Hunter Schafer, Eric Dane

Datum premijere: 16. lipanj 2019.

Datum premijere (HR): 17. lipanj 2019.

Četiri epizode pogledane su za recenziju.

2 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861