Recenzija: Elite — Srednjoškolska drama u raljama buržoazije – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Elite — Srednjoškolska drama u raljama buržoazije

Recenzija: Elite — Srednjoškolska drama u raljama buržoazije

Od listopada prošle godine na Netflixu se nalazi jedna od najuzbudljivijih srednjoškolskih drama trenutno na televiziji. Ne bih je miješao s najboljim aktualnim tinejdžerskim ekranizacijama jer je ovogodišnji Sex Education stvarno jako dobar, Euphoria je izvrsno odrađen depresivni prikaz današnje mladeži, dok ostale mreže sigurno kriju neke dragulje koje još nisam uspio istražiti. No, u svijetu gdje su 13 Reasons Why i Riverdale jedne od najrazvikanijih serija za tinejdžere o tinejdžerima, Elite dostavlja zgusnutiju i daleko zabavniju radnju s duplo manje cringea po epizodi (ali ipak postojanog) te intrigantnijim i karakternijim likovima.

Jedna od prvih stvari koje upada u oči kod gledanja serije – dobro, zapravo, prva stvar je španjolski jezik i Rebelde uniforme – ali druga stvar je koliko je stilski i narativno slična How to Get Away with Murder, iako autori Carlos Montero i Darío Madrona nemaju nikakvih dodirnih točaka s ABC-jevom serijom. Dok je potonja smještena na pravnom fakultetu u SAD-u, Elite se fokusira na učenike privatne elitne španjolske gimnazije Las Encinas od trenutka kad u školu dolaze troje tinejdžera iz radničke klase – Samuel, Nadia i Christian – koji su tamo primorani nastaviti školovanje jer je njihova stara škola uništena uslijed loše i jeftine konstrukcije.

Usprkos uniformama, već od prvog dana očit je opipljivi nesrazmjer između novopridošlica i ne baš prijateljski nastrojene buržujske okoline. Lucrecia, Guzmán, Carla, Polo i ostatak njihovih školskih kolega počinju predstavljati ujedinjenu frontu koja s omalovažavajućim pogledima, prijezirom i zajedljivim komentarima svim snagama pokušava poljuljati ono malo samopouzdanja što su Samuel, Nadia i Christian uspjeli sakupiti. No, trojac unatoč svim početnim preprekama uspijeva zacrtati jasne ciljeve (neki ozbiljnije, neki malo manje) za ovu školsku godinu te se pojedinačno pokušati uklopiti u novo društvo, iako su jako dobro svjesni svog inferiornog položaja i nižeg socijalnog statusa.

S lijeva na desno: Lucrecia, Guzmán, Ander, Polo, Carla, Marina, Nano, Omar, Christian, Nadia, Samuel.

Najviše truda u prilagođavanje ulaže Christian koji, iako je dobio stipendiju, shvaća da nije baš u rangu sa Samuelom i Nadiom pa pokušava izvući najbolje od vremena koje će provesti u elitnom društvu. Njegova se priča počinje vrtjeti oko zavodljive Carle koja, iako je u vezi s Polom, također nastoji najbolje iskoristiti situaciju u kojoj se nalazi, i to u korist oba svoja dečka. Sve scene s Christianom vam mogu biti ili izrazito zabavne, gledajući na njegov lik kao comic relief, ili pomalo iritantne kad doslovno svaku situaciju prebaci na šalu. No, svakako upečatljiv od svoje prve minute.

S druge strane, Nadia se fokusira na uspjeh u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima kako bi nadmašila svoje kolege i osvojila vrijedni (ali ružni) trofej na kraju školske godine. Osim toga što je muslimanka te svima postaje trn u oko zbog svog hidžaba, Nadia se također vrlo brzo pozicionira kao izrazito ambiciozna i promišljena mlada djevojka koja zna točno što želi imajući na umu da će time navući još više neprijatelja. Prvi pokušaji sabotaže njenog jasno zacrtanog puta dolaze već u prvoj epizodi serije, a buržujska licemjernost se očitava u školskoj zabrani nošenja hidžaba zbog promoviranja jednakosti, iako svi ostali nose skupe satove i još skupocjeniji nakit. Također, njena priča je usko povezana s Guzmanovom čiji lik prolazi kroz vrlo zanimljiv razvoj, budući da je sezonu startao kao pravo smeće.

No, uz užarenu natjecateljsku atmosferu, Elite od HTGAWM uspijeva uzeti još jedan izrazito uzbudljiv element. Murder mystery je uspješno umiješan u školsku dramu s kratkim flashforwardima koji nam otkrivaju kako je jedan od školskih kolega ubijen nekoliko mjeseci kasnije. Taj kriminalistički dio priče se osim u budućim isječcima vrti i oko trećeg novaka ove elitne gimnazije, Samuela, preciznije njegovog brata Nanoa koji na početku serije izlazi iz zatvora.

Samuel (Itzan Escamilla) i Marina (María Pedraza)

Kako bi uzdržavao sebe i svoju majku, Samuel radi kao konobar u restoranu u koji vole zalaziti i njegovi novi kolege te namjerno isticati njegovu već tešku situaciju. No, njegova priča se više fokusira na ljubavni dio jer se već od prvog dana škole zaljubio se u Marinu, bogatu djevojku i njegovu novu školsku kolegicu. Marina je podvojena između dva svijeta te ne uživa u svojoj predodređenoj nadmoćnosti i visini, a tek kasnije otkriva kako je njen otac kriv za propast Samuelove bivše škole. Ona od samog početka suosjeća s novacima, mrzi polariziranost koju njena okolina forsira pa pokušava biti što bolja nova prijateljica te vodič kroz hodnike zatrovane ljubomorom i osvetoljubivim pogledima. No, u konačnici se sve više pretvara u još jednu Hannu Baker čiji je svaki idući potez gori od onog prethodnog, dok joj broj prijatelja eksponencijalno pada.

Priča se počinje zahuktavati već nakon Marininog 16. rođendana u prvoj epizodi gdje dolazi do prvog izvannastavnog susreta dvaju slojeva Las Encinasa, a ostatak sezone ne manjka tinejdžerskih hormonalnih prepucavanja prelivenih seksom, tučom, ucjenom, drogom i alkoholom. U pozadini je vidljiv i utjecaj društvenih mreža koje ipak ne igraju tako veliku ulogu u ovoj seriji, za razliku od puno ozbiljnije ovogodišnje Euphorije, dok se preko Nadije i njenog brata Omara propitkuje ostavljaju li stroge religijske norme i duboko ukorijenjeni patrijarhat pozitivan ili negativan učinak na današnju mladež. (spoiler: ne idu im baš u prilog)

Ukoliko ste gledali Riverdale i prevrnuli očima na svaki klišej koji su mogli iskopati, ne mogu vam reći da isto nećete raditi i ovdje, samo možda manje. Ali, ono po čemu se ova serija razlikuje od CW-ovog nereda je fino posložena priča s pažljivije napisanim likovima koji nekad djeluju iz ljubavi, ljubomore, bijesa ili očaja, sve kako bi nam donijeli zabavnu srednjoškolsku dramu uz zanimljiv zaplet, bez obzira na mane. Vrijedi spomenuti i da sami glumci obavljaju svoj posao dosta uvjerljivo uzimajući u obzir da su davnih dana ostavili svoje tinejdžerske dane iza sebe. Čak se ni ne bojim te druge sezone koja, iako svoje temelje ima u jeftinom pecanju gledatelja whodunit misterijom, raspolaže sa zanimljivim ansamblom likova čiju borbu u razbijanju klasnih razlika i pustolovine na školskim hodnicima, rođendanima, zabavama i ulicama Madrida jedva čekam popratiti.

7.5 10 1
7.5

Žanr: tinejdžerska drama, kriminalistički triler

Autor: Carlos Montero, Darío Madrona

Mreža: Netflix

Glume: María Pedraza, Itzan Escamilla, Mina El Hammani, Miguel Herrán, Miguel Bernardeau, Jaime Lorente

Datum premijere: 5. listopada 2018.

Datum premijere (HR): 5. listopada 2018.

Cijela prva sezona je pogledana za recenziju.

2 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861