Recenzija: Alcatraz – Drugi otok, ista priča? – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Alcatraz – Drugi otok, ista priča?

Recenzija: Alcatraz – Drugi otok, ista priča?

Šezdesetih godina Jacobovi sljedbenici uništili su sve ostale doseljenike na Otoku, no daleko na horizontu uočili su drugi otok čije su građevine dale naslutiti da je nastanjen. Ne zamaravši se istraživanjem, odlučili su igrati na sigurno, te su dvadeset i prvog ožujka 1963. okrenuli donkey wheel i prebacili se na drugu, sigurniju i zabačeniju lokaciju. No, nisu slutili da je djelovanje energije Otoka zahvatilo i onaj otok od kojeg su bježali, posljedica čega je bila da su svi njegovi stanovnici transportirani u nepoznato. Još manje su bili svjesni da se otok zvao Alcatraz, a stanovnici mu najgori američki zločinci…

Bljezgarim, svakako, no uz seriju za koju se vežu imena JJ Abramsa, Elizabeth Sarnoff, Jacka Bendera i Jorge Garcije, u čijem je središtu (doduše, stvaran) otok; još k tome u prvih trideset sekundi pilota čujete nezamjenjive violine Michaela Giacchina – usporedbe s Lostom su neizbježne. Čak je i u svojem predstavljanju serije JJ barem triput ponovio kako Alcatraz nije sličan Lostu.

Alcatraz, FOX

Što nije u potpunosti točno, čak i ako izuzmemo gore navedena imena i violine. Alcatraz nam servira priču po kojoj je premještaj zatvorenika iz naslovnog zatvora bio obmana, a oni su zajedno sa svojim čuvarima nestali tog 21.3.1963 te se ponovno pojavljuju pedeset godina kasnije, ne ostarjevši ni dana (i sudeći po prve dvije epizode, bez puno problema s prilagodbom na novu okolinu). Po dobrom starom proceduralnom formatu, svaka epizoda pratit će pojavljivanje jednog od nestalih koje pokušava uhvatiti specijalni federalni odjel predvođen Emersonom Hauserom (Sam Neill), kojem se u pilotu pridružuje nesvakidašnji par: detektivka Rebecca Madsen (Sarah Jones) i doktor povijesti/strip-autor Diego Soto (Jorge Garcia). Radnja u sadašnjosti ispresjecana je flashbackovima na vrijeme koje je zatvorenik tjedna proveo u Alcatrazu šezdesetih. Naravno, ništa od ovoga niste vidjeli u niti jednoj drugoj seriji. Jesam li spomenuo i da je Rebecci partner nedavno ubijen pred očima?

Nemojte me krivo shvatiti, nisam prethodnim odlomkom htio reći da je serija klišejizirano smeće. Jer to nije.

Mnoge stvari funkcioniraju, i to solidno. Casting je dobar: Sarah Jones možda se po dijelovima čini polumrtvo, no nakon Anne Torv ne želim ništa prejudicirati; a žena ima i dobru kemiju sa Jorgeom. Jorgeom čiji lik nije karakterno isti Hurley (i on lijepo odrađuje tu činjenicu), ali nije ni napravio “cranstonovski obrat”… najjednostavniji opis bio bi “doktor Hurley.” Uz to, njegova prisutnost uvijek je simpatična. Tu su i stari profesionalci Robert Forster (nismo ga baš puno vidjeli) i Sam Neill sa svojim mutnim likom koji je i pomalo šupak. Također, Sam Neill ima kul glas, što ponekad izvuče šugav dijalog.

Alcatraz, FOX

Radnja jest proceduralna sa svim svojim elementima, no negativci su interesantni, tempo je dobar, obrata ima i sa te, i sa mitološke strane (predvidljivih i nepredvidljivih), a općenito su mitološki elementi solidno isprepleteni u slučaj tjedna. Ima i poprilično puno nasilnih, krvavih smrti i ranjavanja. Flashbackovi također nisu loši (a imaju i lostovskih callbackova na prethodne, samo iz drugog kuta), no vrlo brzo bi mogli postati naporni, pogotovo ako se nastavi trend jedan zatvorenik tjedno. U što sumnjam, iako bi ovim tempom sa dvjesto i kusur nestalih sezonama mogli kliziti mediokritetnošću, pretpostavljam (nadam se, zapravo) da ovakav (pogotovo ovako kruti) procedural neće dugo potrajati. Mogućnosti za ekspanziju ima dovoljno, bilo kroz fokusiranje na buduće društvo u novom zatvoru, bilo na natjeravanje sa kim ili čim god odgovornim za njihov nestanak.

Ne bih se žalio ni da nikad ne saznamo kako i zašto su oni nestali i pojavili se pedeset godina kasnije, već da se to uzme zdravo za gotovo. Pretpostavljam da sam u manjini, a i sama serija je već dala naslutiti da to neće biti tako.

Najveći Alcatrazov problem je njegova neoriginalnost i opći dojam da će pokušati igrati na sigurno. No, barem nije dosadan za razliku od Abramsove druge aktualne nove serije, Person of Interest (koja je, k vragu, zadnjih epizoda postala i relativno zanimljiva) i druge nove serije bivših producenata Losta, katastrofalno drvene Once Upon a Time, te će uspomene na isti potaknuti osjećajem, a ne napadnim guranjem referenci. Ostaje samo nada da će ići putem Fringea i iznenaditi nas.

Pustimo li Abramsa po strani, derivativnost i igranje na sigurno posljednjih nekoliko sezona (osim časnih i velečasnih iznimki) postale su pravilo i bojim se da je zlatno doba televizije čiji je vrhunac bio prošlog desetljeća pomalo nestaje i da će i te iznimke uskoro postati samo blijedi odraz televizije koja nas je znala oduševljavati. Možda se varam, možda sam samo ostario i krivo pamtim, no gledajući kroz tu prizmu Alcatraz je vrlo dobra serija i fali li vam takvih, nećete promašiti date li joj barem šansu.

7 10 1
7

Žanr: Fantastika

Autor: Elizabeth Sarnoff & Steven Lillien & Bryan Wynbrandt

Mreža: Fox

Glume: Sarah Jones, Jorge Garcia, Sam Neill, Robert Forster, Jason Butler Harner, Jonny Coyne, Parminder Nagra

Datum premijere: 16.01.2012

23 komentara
 • Pilot – prejadan, dijalozi tipa one three hill, predvidljivost. Ona odmah skuži sve LOL. Drugi nastavak mi je dotukao nadu da nastavim pratiti razvoj serije. Mislim svatko ima svoj ukus , al ovo je po meni apsolutni promašaj.

 • Na Lost me je navukao i nakon odgledanih “mukotrpnih” 6 sezona (prve dvije su bile odlične) rekao sam nikad više JJ Abrams. Ovom gore neću iz principa ni šansu dati, pogotovo nakon što sam pročitao recenziju.

  “i bojim se da je zlatno doba televizije čiji je vrhunac bio prošlog desetljeća pomalo nestaje i da će i te iznimke uskoro postati samo blijedi odraz televizije koja nas je znala oduševljavati”
  S ovim se slažem 1000%. Sve je teže naći novu dobru i orginalnu seriju.

  • Eda. To sam zaboravio, taj dio sa zlatnim dobom televizije.

   Naprotiv, ja bi rekao da je televizija danas podjednako dobra kao pred 5-6 godina. Mozes bez problema nabrojati 10 *odličnih* drama, jos toliko vrlo solidnih i hrpicu light dramica koje su cisti eskapizam. Komedija definitivno ima hrpa dobrih.

   Morali bi malo probati paralelno gledati rasporede, možda (vjerojatno) na broadcastu sada ima manje kvalitetnijih stvari i sve se više ide prema generičnim stvarima i različitim remakeovima, ali kabelska se sve više razvija zadnjih 5-6 godina i tamo ima puno dobrih stvari.

   Iako, SF-a not so much.

   • Meni trenutno Homeland i Louie padaju na pamet od serija koje nisu u svojoj barem cetvrtoj sezoni, a da me stvarno iznova odusevljavaju. Cak i Parksi i Community koje jako volim nisu ni do koljena Arrestedu. Mozda je to samo subjektivno, jer proslo desetljece sam ih najvise prozvakao.

    S druge strane, sve te danasnje serije (kabelske i broadcast) idu po vec utabanim putevima. Norme su se povecale i sad (bar meni) da nesto bude nenadjebivo dobro mora biti stvarno nevidjeno. Ili nenadjebivo dobra kombinacija vec vidjenog.

    Evo samo jedan primjer, Boardwalk Empire: seriji je stvarno sve na mjestu, cak su ovi neki hm, casting choicevi na kraju S2 bili prilicno zapanjujuci, ali kad ju gledam, mislim: znamo da HBO (ili AMC ili tkogod) znaju napraviti dobru ‘period dramu’, da znaju napraviti dobru mafijasku seriju i slicno… A da je ova donijela nesto posebno novo, nije. Bilo po hendlanju likova, bilo po radnji

    • Da, letvica je sad visoka za to nešto “nenadjebivo dobro”, ali opet – Game of Thrones je ove godine uspio napraviti valjda prvi dobar i ozbiljan tv fantasy. Louie je nešto najoriginalnije na televiziji. Breaking Bad je konstantno vrhunski, makar mozda nije *revolucionaran*. Mislim, da ne nabrajam sad Mad Mene i dalje sve ono što nisi spomenuo. Čini mi se da kasniš sa dosta toga, čak i FNL? :)

     Nisam najveći obožavatelj Boardwalk Empirea, bilo je previše momenata u obje sezone u kojima sam “odrađivao” epizode. Mislim da sam to negdje već rekao, ta serija je možda preambiciozna za svoje dobro. Ima GOLEM ansambl likova koje je nekad teško pratiti, nekad se ne pojavljuju par epizoda. Puno likova rasteže radnju koja nije uvijek jednako zanimljiva. Mislim da nemam nijednu pametnu zamjerku na tu seriju, a opet nije mi tako draga kao neke druge. A kad govorimo o top listama – gurao bih Boardwalk prije tih, meni kao dražih.

     Ne znam baš mora li nešto biti u potpunosti neviđeno da bude vrhunsko. Justified je imao odličnu sezonu, potkraj gotovo perfektnu. Je li išta u njemu potpuno originalno i neviđeno? Vjerojatno ne, ali velim, nisam siguran da mora biti, ako je odrađeno pametno i studiozno.

     Zadnjih godina digli su se FX, AMC i možda Showtime (ok, Homeland je uletio godinu nakon sto su sjebali Dextera), a HBO se u zadnje dvije godine sredio i ima tri vrhunske drame, a dolazi i četvrta.

     • Sve sam ove catchupao osim FNL S5, ali sve one su iz proslog desetljeca (osim Louieja, al njega sam spomenuo tu negdje kao iznimku) tak da ih nisam ni racunao. I BB je revolucionaran (ak bas nis drugo, ne pada mi na pamet serija u kojoj se glavni lik pretvorio iz plahe dobrice u nemilosrdnog supka).

      Jedino o Justifiedu ne mogu govoriti. Moram se i tog primiti… Ali nisam (valjda) nigdje ni rekao da mora biti nevidjeno da bi bilo vrhunsko.

      I da, Game of Thrones. Mozda imam krivi stav, i krivi pogled, jer znam sto ce se dogoditi, ali upravo mi je to u kategoriji “sve super, ali nema ono nesto”. Da rade labaviju adaptaciju, tu bih mozda se predomislio, ali ovdje su po meni svi pokazali kako su jako strucni u adaptiranju, kostimiranju, pronalazenju setova (btw dobro je ispao intervju, i odlicno kao feature na sajtu), castingu, al nije mi to… Sad ce ispast da mi nije dobar GoT, a je. Samo isto nekak nema dusu ko i Boardwalk

 • Čini mi se da nismo daleko po dojmu, ali posto (barem ja tako gledam) bi ocjena premijere trebala izmedju ostalog sadrzavati neku procjenu potencijala, ja bi je spustio na 60-65 i bio daleko manje optimistican prema dalje. Then again, ja sam Terra Novoj dao skoro 70, a nisam imao puno za pohvaliti osim “a ima potencijala.”

  Nije me mnogo toga asociralo na Lost, tek Giacchinov score – sve do kraja druge epizode i onog twista. Nije bogznasto sokantan i spektakularan, ali one njegove dramaticne violine uz brzi fade out… Sjetilo me na mnogo toga lijepog.

  Od Fringea sam odustao rano, nakon 4-5 epizoda, ali su mi djelovale nesto bolje od ovih Alcatrazovih. Barem po mutnom sjećanju. Nisam nastavio gledati jer je otislo predaleko i sad vec ima 70-ak epizoda, a ne da mi se hrvati kroz prvih 15-ak navodno lošastih. Imam dovoljno toga za catchupanje ionako…

  Bojim se da oni nemaju nikakve ambicije ovo učiniti nećim većim osim običnog procedurala. Druga epizoda je bila 80% case of the week fore, ja nazalost nemam zivaca i prelako gubim interes kad su takve serije u pitanju. Mislim da cu pogledati jos 1-2 epizode i onda pustiti drugima da vide hoće li ovo postati Fringe ili CSI.

  Ali sam Abrams je isao u upravljanje ocekivanjima govoreci da je to serija koja ce se moci pratiti na par-nepar, a špica je upravo skrojena prema tome. U 20 sekundi špice saznaješ sve što trebaš znati za epizodu.

  Prve dvije epizode kao takve su solidne, ali ništa više. Ima nezgrapnih dijaloga koje jedino Sam Neil izvlači, mala plava je kjutiš ali nezanimljiva zasad, pitajboga zašto je Bat Cave na otoku i… Jel’ se samo meni čini malo jeftino to sve? Recimo, navodno su Alcatraz snimali na lokaciji, a ne sjećam se da je bilo ijednog lijepog širokog kadra, indoor shotovi izgledaju kao da su snimali u iznajmljenom jednosobnom stanu.

  • U tih 70 i jesam uracunao potencijal serije :)

   A Lost asocijacije – kad Jorge kaze “the island”, vec sam gotov. Pa struktura sa flashbackovima i whooosh zvuk na prijelazu koji ovdje zamjenjuje drndlanje zatvorske celije, sama mogucnost time travela i slicne sitnice… Jebiga, ja sam posebno ostecen sto se tog tice.

   Fringe gledaj gledaj gledaj (po stoti put) – bas pogledao, “In which we meet mr. Jones” je 1×07, u kojoj se pocinje nesto konkretno dogadjati, ako me sjecanje dobro sluzi. A ni ove prije nisu lose, nego… Nisu odlicne :)

   I da, ne izgleda bas nesto produkcija… a ni fotografija mi nije… Lostova mi se cinila puno hm, bogatijom… I one boje u flashbackovima bi isto brzo mogle postatii naporne.

   • Ma gledao sam u dva navrata, u oba sam imao boljih stvari koje su bile aktualne i nije me “ulovilo” baš. Nisam imao prevelike zamjerke, ali eto. Moram sad catchupat S2 Treme, pa ćemo onda vidjeti.

 • The Wire, Breaking Bad, The Shield, Luther, Boardwalk Empire, The Shadow Line, OZ, Above Suspicion, 24, Wire in the Blood, Sopranos, Family Guy, Homeland, Dexter, Only Fools and Horses, Game of Thrones, The Pacific, Band of Brothers…

  Slažem se da je sve teže naći dobru i orginalnu seriju, jer provedem kad tražim tako nešto preko 3-4h sata na Imdb-u, BBC one, Tvtorrent-sima i opet ne nađem nešto zanimljivo.

  …A ne ovo smeće od Alcatraza, Terra Nove, Person of Interest i naravno The Killing (koji svi pametniji znamo da je danska kopija koju planiraju razvući na “sto” sezona, a trebala je zavrsit u prvoj).

  • E kvragu sad, uzeo si fini raspon od 1997. godine do danas, govorili smo o proslom desetljecu i danasnjoj televiziji. Mislim, jesu to vecinom, ili su bar u jednom dijelu emitiranja bile odlicne serije, samo bi trebali uspoređivati jednu godinu sa današnjom televizijom.

   Ja bi mozda vise vjerovao Metacriticu za traženje serija nego IMDb-u, gdje The Vampire Diaries, American Horror Story i The Killing (primjerice) imaju smijesno visoke ocjene.

 • Ja serije ni ne tražim ni na imdb-u a ni Metacriticu. Sednem u svoj “zgubidan mode”, otvorim Wikipediu, otvorim list of programs broadcasted by(u 99 slučajeva su u pitanju kablovske televizije pa to nije posao od 100 sati) i tu nađem sledeću žrtvu.
  Prvo sam prečešljao HBO, pa posle Starz, pa prešao na britance E4 i Channel 4, pa istražio sve serije koje je Fox prerano ugasio, pa onda krenuo ka Kanadi, Australiji i Novom Zelandu…uff. Uskoro ću morati da naučim neki novi strani jezik da ne ostanem bez serija :)

  • Meni je “Bylo nás pět” odlična serija, Čehinje su bile impresionirane na Jadranu iz godine u godine :)
   Nego meni je Alcatraz bio OK i dosta solidna serija ova prva dva nastavka, dosta bolja od prve sezone Fringe-a (tj. prve polovice 1. sezone koju sam prestao gledati jer mi je bila naporna, a da bi mi tek kasnije postala JAKO interesantna), ali treba reći da je meni Sam Neill odličan glumac, Garcia me pomalo iritira, a Jones mi je tako-tako.. Al s druge strane, kada imamo seriju di djeda trči brže od vlastite unuke onda mislim da barem zaslužuju da odgledam do kraja prvu sezonu, ak niš drugo onda barem zbog weird-faktora :)

 • meni dobra serija. malo me iznervirala očajna krv (cgi ili prop, pojma nemam) kad snajperist šara, al sve drugo prolazi. idealno bi bilo da ima 13 epizoda sa zaokruženom i ispričanom pričom.

  • Hehe da, i na bilo koje pucnjeve, ko da im je prevelik tlak u onim bocicama, to je strcalo na sve strane. Doduse, nemam pojma kako krv strca kad nekog u RL pogode u prsa, ali vjerojatno ne tako

 • Meni je bilo sasvim OK, serija ima super twisteve ali i meni će brzo dosaditi ako bude jedan slučaj po epizodi, koliko je FOX naručio epizoda?

 • Slažem se s recenzijom.

  Kad prikažu Jones, Garciu i Neila kako se voze amo tamo s otoka u nekom brodiću 5-6 i više puta dnevno i pri tome psuju, onda ću reći da je serija dobra, do tada..

  Netko je napisao bat cave na otoku? To je jedna od stvari koja me baš smeta. Hyper super soba opremljena super-kul računalima koja proizvode zvukove za vrijeme tipkanja po njima a do nje se voziš 45 do 60 minuta brodom, ovisno o vremenskim uvjetima na moru, i tako nekoliko puta dnevno ;) A što je najsmjenšnije, u bat caveu nikad nikoga osim, naša tri ili četiri junaka ;)

  I da se barem svi zatvorenici “respawnaju” na otoku, ajde, pa bi onda još imalo smisla.

  Ima još nekoliko takvih pomalo glupih ideja, poput onog “zatvora” u super tajnoj šumi bogu iza nogu, a Neilova pomoćnica (ne sjećam se kako se zove) doputuje od tamo do otoka za cca pola sata..

  Bilo je zanimljivo kada je Jones pitala Neila – balsitički nalaz gotov za dva sata? na to niti Neilov lik nije imao pameten odgvor na to ;) laborant još nije obukao kutu i uzeo olovku u ruke, a ovaj već ima nalaz ;)

  Kad već spominjem laborante – moram ustvrditi kako je totalno debilno golim rukama, prstima, dirati i davati drugima u ruku, čahure puščanog steljiva za koje si 99 posto siguran da je iz oružje kojime je počinjeno ubojstvo.. eh eh..je serija procedural ali ne mora baš biti glupa i naivna.

  Krešo je dobro napisao, sve izgleda jefitno, i kao da je snimljeno u garsonjeri moje bake ;)

  Ali dati ću im priliku u još 1-2 epizode, pa ćemo vidjeti kako će to sve skupa dalje..

  • Ko sto je Hurley rekao, samo im je ta jedna prostorija u batcaveu dostupna, ostale su zakljucane… Mozda ima nekaj interesantno iza njih

   Nisam siguran da je bilo jasno di se ovaj drugi respawnao…

   • nije bilo jasno ni gdje se onaj prvi respawnao, deda detektivke Jones, onaj s početka prve epizode ;)

    da, tako je rekao Hurley, no super-moćna tajna agencija koja napravi balistički nalaz za dva sata, i posjeduje super-tajani zatvor, a “nema ključeve” “ostave” na otoku, još jedna nelogičnost ;)

 • Pogledah pilot i dojam je labav, tako-tako. Uglavnom se slažem s ovim komentarima iznad koje sam čitao. :)

  Nastavit ću dalje gledati, no nastave li ovim putem kojim su krenuli u pilotu, ne će me dugo zadržati. Ništa više do li običan prodecural s, eto, Alcatrazom, da malo doda hype, doduše, jedino što me zanima je kako su oni svi tako nestali i sada se pojavljuju jedan po jedan, ali to vjerojatno nećemo nikad ni saznati.

 • Hibrid Losta i Fringea, ali pokusaj naravno.. jer scenarij i ideja su super, ali je zato produkcija “uzas”.. jednostavno nije to to..

 • Meni su prve dvije epizode bile dobre,ali sad kako gledam dalje radnja je spora i nema nekih poveznica kroz seriju,već svaka epizoda za sebe.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861